Διασκευάζουν ρεμπέτικα με μπρίο και με σύγχρονη άποψη, αλλά γράφουν και ευφάνταστες, σπαρταριστές δικές τους συνθέσεις πάνω στην παράδοση. Με αφορμή τόσο το νέο τους άλμπουμ, Σαμάς, όσο και την επικείμενη μίνι περιοδεία τους στην Ελλάδα (αύριο Πέμπτη στα Γιάννενα, στην Ανοιχτή Αγορά, μεθαύριο Παρασκευή στη Γαία της Θεσσαλονίκης και το Σάββατο στον Ιανό της Αθήνας) το Avopolis συνάντησε στη Λευκωσία τα 2/3 τους, τον Αντώνη Αντωνίου και τον Λευτέρη Μουμτζή, για καφέ και κουβέντα...
Καλώς ορίσατε στο Avopolis! Σε τι περίοδο σας πετυχαίνουμε;
Καλώς σας βρίσκουμε! Αυτήν την περίοδο δουλεύουμε ιδέες για τον νέο μας δίσκο και δίνουμε έμφαση στη περαιτέρω προώθηση του Σαμάς εκτός Κύπρου. Απότοκο αυτού είναι και οι ζωντανές εμφανίσεις μας στην Ελλάδα αύριο, μεθαύριο και το Σάββατο –σε Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα.
Πώς προέκυψε αυτό το θέμα με τις διασκευές ρεμπέτικων τραγουδιών; Δεν θεωρείτε ότι είστε μια cover μπάντα, έτσι δεν είναι;
Όχι φυσικά! Εξάλλου το Σαμάς περιέχει μόνο τέσσερις διασκευές. Το ρεμπέτικο αποτέλεσε για εμάς ένα πεδίο μουσικής εξερεύνησης από το οποίο δεν αντλήσαμε μόνο συνθετικές ιδέες, αλλά και γνώση –ως αποτέλεσμα της έρευνάς μας σ’ αυτό. Καταλήξαμε να παίζουμε ρεμπέτικα μετά από πολλές ώρες τζαμαρίσματος με ένα μπάντζο, στην Αγγλία. Για εμάς, οι διασκευές ήτανε περισσότερο το όχημα για να εξελιχτούμε μουσικά. Κάτι που αποτυπώνεται σε όλη μας την πορεία από τον πρώτο μας δίσκο, τα Ρεγγέτικα (2009), στο Σαμάς.
Τι πιστεύετε για την παραδοσιακή μουσική;
Για εμάς η παραδοσιακή μουσική, όπως και το ρεμπέτικο αλλά και κάθε έκφραση λαϊκής τέχνης, αποτελεί βιωματική εμπειρία, μια αυθόρμητη διαδικασία. Έχουμε άλλωστε μνήμες από τα παιδικά μας χρόνια στην Κύπρο, να βιώνουμε αυτήν τη μουσική σε κοινωνικές εκδηλώσεις, λ.χ. σε γάμους. Εκεί είχαμε λοιπόν την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με το πλούτο της λαϊκής μας μουσικής παράδοσης, με τους δεξιοτέχνες βιολάρηδες και λαουτιέρηδες. Η παραδοσιακή μουσική της Κύπρου μοιάζει περισσότερο με αυτήν της νησιωτικής Ελλάδος και για εμάς αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον πεδίο εξερεύνησης.
Θα γράφατε τραγούδια στην κυπριακή διάλεκτο;
Είναι μια ιδέα που έχουμε πολύ έντονα στο μυαλό μας. Η κυπριακή διάλεκτος μας ενδιαφέρει να ενσωματωθεί σε μελλοντικά μας πονήματα, μιας και είναι πλούσια τόσο γλωσσολογικά όσο και διαλεκτικά. Αρκεί βέβαια να αφιερώσουμε και εδώ χρόνο για έρευνα –όπως ακριβώς το κάναμε μέχρι στιγμής και με το ρεμπέτικο. Ως εκ τούτου, μιλάμε για μουσικές που απαιτούν πάνω από όλα τη βιωματική εμπειρία… Η ανάγνωση βέβαια της κυπριακής μουσικής παράδοσης είναι δύσκολη, μιας και στην κυπριακή επικράτεια δεν υπάρχει καταγεγραμμένος σε ηχογραφήματα ο σύνολος του μουσικού πλούτου του νησιού, πράγμα που δεν ισχύει φυσικά στην Ελλάδα.
Τι έχετε να απαντήσετε σε όσους το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό τους για την κυπριακή μουσική είναι πιθανόν η Άννα Βίσση ή ο Μιχάλης Χατζηγιάννης;
Υπάρχει βέβαια και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης! Συνεπώς η κυπριακή μουσική δεν κινείται μόνο στο mainstream... Η αλήθεια είναι ότι μεγάλο μέρος των Κυπρίων καλλιτεχνών που ακούστηκε παραέξω το έκανε μέσω της Ελλάδας. Εμείς πάλι θεωρούμε πως αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει και μέσω της Κύπρου, γιατί και ταλέντο υπάρχει και οι καλλιτέχνες μπορούν να κάνουν πράγματα έχοντας τη βάση τους εδώ.
Δεν πιστεύετε δηλαδή ότι η Κύπρος έχει περιορισμένες δυνατότητες;
Η Κύπρος και το πλαίσιό της, γεωγραφικά, φυσικά και είναι περιορισμένα. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι όπως 20 χρόνια πριν. Τα τελευταία 15 χρόνια αναπτύχθηκαν κατά τη γνώμη μας και οι χώροι και τα μέσα, μα και το κοινό μιας ανεξάρτητης μουσικής σκηνής. Συνεπώς οι καλλιτέχνες πλέον έχουν πρόσβαση στο να βγάλουν τη δουλειά τους προς τα έξω. Τρανή απόδειξη αποτελούν και οι δύο δίσκοι μας, οι οποίοι αποτελούν κυπριακές μουσικές παραγωγές. Κι εξάλλου, αν δεν υπάρχει κοινό, το δημιουργείς…
Κάτι να προσθέσετε πριν κλείσουμε;
Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας και ελπίζουμε να σας συναντήσουμε ζωντανά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα. Μην ξεχνάτε πως για οτιδήποτε αφορά τα νέα μας και τη δισκογραφία μας μπορείτε να επισκέπτεστε τη σελίδα μας, www.triotekke.com