Οκτώβριος. Επιχειρούμε γενική φασίνα, κατεβάζουμε τα μακρυμάνικα, κάνουμε απόψυξη και εκκαθάριση ψυγείου, αναδιοργανώνουμε τα ντουλάπια μας -οτιδήποτε μπορεί να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση πως όλα είναι στη θέση τους. Κατά τα άλλα, η To Do List μπορεί να γεμίσει και με όλα τα παρακάτω:

5 ταινίες να δείτε

2-14/10: Tο 30ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας έρχεται από 2 μέχρι 14 Οκτωβρίου 2024 στις αίθουσες ΔΑΝΑΟΣ 1 & 2, CINOBO OPERA 1 & 2, Άστορ, Άστυ, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Παλλάς. Εδώ ξεφυλλίζετε το ωρολόγιο πρόγραμμα και από εδώ αγοράζετε εισιτήρια για τις λιγότερο “SOS” (αλλά και πάλι ενδιαφέρουσες) προβολές του φετινού προγράμματος. Εξάλλου οι περισσότερες από τις “SOS” (που έχουν γίνει ήδη sold out) θα έχουν κανονική διανομή και στην Ελλάδα και μάλιστα σύντομα.

3/10: The Joker: Τρέλα Για Δύο: Δύο χρόνια μετά τα σοκαριστικά συμβάντα της πρώτης ταινίας (που έγινε τεράστια εισπρακτική επιτυχία το 2019), ο Arthur Fleck aka Joker (Joaquin Phoenix), τρόφιμος ασύλου πλέον, ερωτεύεται την Lee aka Harley Quinn (Lady Gaga) στα μαθήματα μουσικο-θεραπείας του ιδρύματος. Καθώς οι δυο τους μοιράζονται μια κοινή ψυχοπάθεια μέσω της μουσικής, οι οπαδοί του Arthur συσπειρώνονται για να τον απελευθερώσουν. Το trailer της ταινίας (η οποία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας) είχε 167 εκατομμύρια θεάσεις μέσα στο πρώτο 24ωρο, καταρρίπτωντας το ρεκόρ της Barbie για την Warner Bros, ενώ η Gaga στο πλαίσιο προώθησης του φιλμ, κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ, με τίτλο Harlequin, προς τιμήν της ηρωίδας που υποδύεται στην ταινία. Αναμένεται κοσμοσυρροή στα σινεμά.

17/10: Ζούμε τη Στιγμή (We Live In Time): Η Almut (Florence Pugh) και ο Tobias (Andrew Garfield) γνωρίζονται αναπάντεχα, ερωτεύονται, μένουν μαζί, κάνουν οικογένεια -μέχρι που αποκαλύπτεται μια δύσκολη αλήθεια που ταράζει τα θεμέλιά τους. Ο John Crowley σκηνοθέτης του υποψήφιου για τρία Όσκαρ Brooklyn, μπερδεύοντας παρελθόν, παρόν και μέλλον αφηγείται μια βαθιά ανθρώπινη και συγκινητική ιστορία και παραδίδει μία από τις πιο ρομαντικές ταινίες των τελευταίων χρόνων, που αν κρίνουμε από το trailer θα μας κάνει την καρδιά κονφετί.

24/10: Anora: Μετά τα φανταστικά The Florida Project και Red Rocket (αν δεν τα έχετε δει, δείτε τα, χθες) ο Sean Baker επιστρέφει με «μια ιστορία αγάπης» ανάμεσα σε μια νεαρή σεξεργάτρια και τον γιο ενός ζάπλουτου Ρώσου, οι οποίοι παντρεύονται -αφελώς και αυθορμήτως- ερήμην των γονέων του δεύτερου. Ταινία έναρξης των φετινών Νυχτών Πρεμιέρας, είναι η πρώτη αμερικανική ταινία από το Δέντρο της Ζωής (2011) που κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Καννών.

31/10: The Substance: Το Ελιξήριο της Νιότης: Μακράν η πιο πολυσυζητημένη της σεζόν, η ταινία της Coralie Fargeat έχει προκαλέσει σάλο με τα τελευταία 30 λεπτά της, με μερίδα θεατών να τα περιγράφει ως «τα φρικιαστικότερα 30 λεπτά κινηματογράφου που έχουν δει ποτέ». Αντιγράφω από το αφιέρωμα του Avopolis στις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες των τελευταίων μηνών του 2024: Το Βραβείο Σεναρίου του φετινού φεστιβάλ των Καννών επικυρώνει ήδη σε ένα βαθμό την αξία αυτού του περίεργου υβριδίου σάτιρας και ακραίου body horror, κατά το οποίο η Demi Moore -σε μια φημολογούμενη ερμηνεία ζωής- υποδύεται ένα πρώην κινηματογραφικό αστέρι που ξεπέφτει ολοένα και περισσότερο, λόγω της προχωρημένης για τα Hollywood-ιανά πρότυπα ηλικίας της. Όταν θα ανακαλύψει όμως ένα μυστηριώδες φάρμακο αντί-γήρανσης, η κατάσταση παίρνει μια απροσδόκητη τροπή προς το γκροτέσκο και το παράλογο. Παρόλο που σαν άνθρωπος κι εγώ έχω τεράστια περιέργεια για το αηδιαστικό θέαμα που έχει ταράξει την σινεφίλ κοινότητα παγκοσμίως, δηλώνω φλώρος -δεν βλέπω τέτοια-, καλά να περάσετε.

5 events να πάτε

4-6/10: 1 φεστιβάλ, 3 ημέρες, 12 μουσικά σχήματα, μία πλήρης τροχιά γύρω από τον πυρήνα της σύγχρονης αθηναϊκής μουσικής σκηνής. Το Music Escapades: In Orbit v.5 παρουσιάζει τον ήχο της πόλης, φιλοξενώντας εδραιωμένα και ανερχόμενα ονόματα της εγχώριας ανεξάρτητης σκηνής στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ. Παρασκευή με Buzz Capitano, mi55t, MiRA και Dolly Vara, Σάββατο με TURBOFLOW3000, ΟΛΙΝΑ, Καλλιόπη Μητροπούλου & Νίκο Βελιώτη και Bhukhurah, Κυριακή με Moa Bones, Lemonostifel, Commuter και Come. Περισσότερα εδώ.

12-13/10: H Patari Records γίνεται 11 χρονών και το γιορτάζει με ένα διήμερο φεστιβάλ στο Piraeus Club Academy (το Σάββατο) και στο Arch Club - Live Stage (την Κυριακή). Το στίγμα του ανήσυχου DIY label δίνουν 13 σχήματα μεταξύ των οποίων οι Acid Baby Jesus (οι οποίοι θα παίξουν live όλο το ντεμπούτο τους, LP) και οι 800 Gondomar από την Πορτογαλία. Περισσότερα για το line-up και την προπώληση εδώ.

19/10: Ο Αμερικανός σαξοφωνίστας και πολυοργανίστας Colin Stetson έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του, στο Gazarte, για να παρουσιάσει μεταξύ άλλων κομμάτια από το νέο του άλμπουμ, (με τον υπέροχο τίτλο) the love it took to leave you, που κυκλοφόρησε μόλις το μήνα που μας πέρασε. Περισσότερα εδώ.

25-26/10: Οι Τεξανοί Cigarettes After Sex, των οποίων η δημοφιλία εκτινάχθηκε στα ύψη στους κάτω των 20 ετών χάρη στο Tik Tok, έρχονται στην Αθήνα στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους, για να δημιουργήσουν «μία ατμόσφαιρα γεμάτη ερωτισμό, συναίσθημα και ρομαντισμό», στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ ΟΑΚΑ. Εισιτήρια διατίθενται ακόμη και για τις δύο ημερομηνίες. Μια διοργάνωση του Plisskën Festival.

31/10: O πολυτάλαντος Βρετανός σαξοφωνίστας-που-το-γύρισε-στο-φλάουτο Shabaka Hutchings ή πλέον απλά Shabaka (μετά και την κυκλοφορία του πρώτου solo δίσκου του φέτος στην Impulse!, Perceive Its Beauty, Acknowledge Its Grace) έρχεται στα St Paul's Sessions 7 και στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δεσποτόπουλος» του Ωδείου Αθηνών. Περισσότερα εδώ.

5 σειρές να παρακολουθήσετε

The Franchise: Πώς είναι η ζωή στο σετ γυρισμάτων μιας υπερηρωικής ταινίας; Ο Sam Mendes (American Beauty, Road to Perdition, Skyfall, 1917) σκηνοθετεί για πρώτη φορά τηλεοπτική σειρά, προσπαθώντας με σατυρικό τρόπο να διερευνήσει αν το υπερηρωικό σινεμά θα σώσει το Hollywood ή αποτελεί την τελευταία ευκαιρία της 7ης τέχνης. Την ιστορία αναλαμβάνουν να αφηγηθούν οι πελαγωμένοι βοηθοί παραγωγής που ενσαρκώνουν οι Himesh Patel και Aya Cash, ενώ ως extra «τυράκι» λειτουργεί η τακτική guest εμφάνιση των Richard E. Grant και Daniel Brühl. Από 6 Οκτωβρίου στο HBO.

Disclaimer: Η Catherine Ravenscrof (Cate Blanchett), μία δημοσιογράφος γνωστή για τα ερευνητικά της ντοκιμαντέρ, τα οποία ξεσκεπάζουν σκάνδαλα γύρω από απυρόβλητα ιδρύματα και δημόσια πρόσωπα, ενώ διαβάζει το βιβλίο ενός χήρου συγγραφέα, συνειδητοποιεί ότι το κείμενο τη φωτογραφίζει και έρχεται αντιμέτωπη με το σκοτεινό παρελθόν που νόμιζε πως είχε αφήσει πίσω της. Στη βασισμένη στο μυθιστόρημα της Renée Knight μίνι σειρά του Alfonso Cuarón (Gravity, Children of Men, Roma) συμμετέχουν επίσης οι Kevin Kline και Sacha Baron Coen, ενώ πίσω από το soundtrack βρίσκεται ο αδελφός της Billie Eilish, Finneas O'Connell. Πρεμιέρα 11 Οκτωβρίου στο Apple TV+, με διπλό επεισόδιο. Εδώ είμαστε.

Rivals: Βασισμένη στο μυθιστόρημα "The Rutshire Chronicles" της Jilly Cooper, η νέα σειρά του Hulu κάνει βουτιά στον «σκληρό κόσμο της ανεξάρτητης βρετανικής τηλεόρασης», έχοντας στο κέντρο της την αντιπαλότητα ανάμεσα στον Rupert Campbell-Black (Alex Hassell) και τον Tony Baddingham (David Tennant). Κουτσομπολιά, πισωμαχαιρώματα, σεξ, ανατροπές, δολοπλοκίες και βρετανικό φλέγμα σε ένα 80s τηλεοπτικό πλατό όπου “hair-dos are big and ambitions are even bigger”.

Before: Ο Eli (Billy Crystal), ένας παιδοψυχίατρος, λίγο μετά τον θάνατο της γυναίκας του Lynn (Judith Light), αρχίζει να βλέπει συνέχεια μπροστά του ένα παράξενο νεαρό αγόρι, τον Noah (Jacobi Jupe), το οποίο περιέργως σχετίζεται με το παρελθόν του Eli. Η μεταφυσική σειρά μυστηρίου με το ενδιαφέρον πρωταγωνιστικό δίδυμο έρχεται στο Apple TV+ στις 25 Οκτωβρίου.

Territory: Όταν η μεγαλύτερη μονάδα κτηνοτροφίας στον κόσμο μένει χωρίς ξεκάθαρο διάδοχο, οι αντίπαλες φατρίες μάχονται μεταξύ τους σε έναν άγριο και ανατρεπτικό αγώνα γενεών. «Ναι, είναι σαν κάτι μεταξύ Dallas και Succession. Στην Αυστραλία. Με άλογα.», διάβασα κάπου. Πρεμιέρα 24 Οκτωβρίου στο Netlix.

5 μέρη να επισκεφθείτε

Την Focacceria Napul’è του Ναπολετάνου Francesco Granata το Σύνταγμα για σάντουιτς από χειροποίητη φοκάτσια και ιταλικά αλλαντικά και τυριά και φρεσκοτηγανισμένα arancini στο χέρι.

Το listening bar του Άρη Βεζενέ Birdman Records στην Σκούφου δίπλα στο Ekiben, το οποίο έχει κατασκευαστεί στα πρότυπα των αντίστοιχων μπαρ στη Ιαπωνία και -όπως διαβάζουμε- διαθέτει αφενός βινύλια που εισάγονται αποκλειστικά και αφετέρου δύο σταθμούς ακρόασης με πικάπ ΜΚ2, χειροποίητα ηχεία Klipsch, στερεοφωνικό ενισχυτή McIntosh και μείκτη Varia Instruments.

To Señor Picante, την πρώτη birrieria της Αθήνας, στο Κουκάκι, για tacos birria, δηλαδή τορτίγιες καλαμποκιού (βουτηγμένες σε λίπος πριν το ψήσιμο) και γεμιστές με σιγομαγειρεμένο μοσχαρίσιο κρέας, λιωμένο τυρί, πικλαρισμένο κρεμμύδι και φρεσκοστυμμένο λάιμ, οι οποίες συνοδεύονται από ένα μπολάκι γεμάτο ζωμό κρέατος με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και φρέσκο κόλιανδρο, για «βούτες».

Την «ροκ ταβέρνα» Άsωτος των Λευτέρη Γεωργόπουλο και Μιχάλη Μερζένη, που αναμένεται στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι στα μέσα Οκτωβρίου, στη θέση του Frater & Soror.

Την ελληνοϊταλική spritzeria Amore που μόλις άνοιξε στον Νέο Κόσμο (στον δρόμο που βρίσκεται και το Επτά Μάρτυρες) για (πολύ) dirty Martini και κρύα μεζεδάκια, σε καρώ τραπεζομάντηλα.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured