Το 2024 μπαίνει στην τελική του ευθεία και συγκεντρώσαμε -χωρίς σειρά προτεραιότητας- τις 10 πιο πολυαναμενόμενες ταινίες για το υπόλοιπο της τρέχουσας κινηματογραφικής σεζόν. Από μεγαλόπνοα έπη, body horror σάτιρες και εξωφρενικά musicals μέχρι ταινίες κινουμένων σχεδίων, θρησκευτικά thrillers και «στιβαρούς» φεστιβαλικούς νικητές, οι ταινίες της παρακάτω δεκάδας καλύπτουν πολλά και διαφορετικά γούστα, ενώ αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των θεατών για τους τελευταίους μήνες του έτους.

 

Megalopolis

Η αρχική σύλληψη της ιδέας του Megalopolis τοποθετείται στο 1977 και ήδη το βασικό “Francis Ford Coppola production hell” πακέτο την ακολουθεί πιστά σε κάθε της βήμα πριν από την επίσημη πρεμιέρα στις αίθουσες τον Οκτώβριο (το πρόσφατο «σκάνδαλο» γύρω από το επίσημο final trailer της ταινίας, το οποίο έβριθε ψεύτικων αποσπασμάτων από δήθεν αρνητικές κριτικές της εποχής για διάφορα παλαιότερα έργα του σκηνοθέτη όπως το Godfather ή το Apocalypse Now, υπήρξε αν μη τι άλλο απολαυστικά παράλογο). Παρά όμως τις (αληθινές αυτή τη φορά) χλιαρές αντιδράσεις κοινού και κριτικών στο πρόσφατο φεστιβάλ των Καννών -που επιβεβαιώνουν μάλλον τον κανόνα που θέλει όλες τις «διαβόητες ταινίες που δεν γυρίστηκαν ποτέ», όταν τελικά εκείνες πραγματοποιούνται να μην ανταποκρίνονται ποτέ στις προσδοκίες- το Megalopolis παραμένει η νέα ταινία του Francis Ford Coppola και αυτό είναι από μόνο του ένα γεγονός που το κάνει το απόλυτο must-watch της χρονιάς.

 

Anora

Χρυσός Φοίνικας στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών και η επιστροφή του Sean Baker στα κινηματογραφικά δρώμενα μετά το εξαιρετικό Red Rocket του 2021. To Anora είναι το Pretty Woman, στα πρότυπα των επίσης δικών του Tangerines και Florida Project, μια ενήλικη εκδοχή της Σταχτοπούτας που αναμένεται να ενώσει το Αμερικάνικο Όνειρο με την «άλλη» Αμερική – εκείνη των παριών που κατοικούν σε φθηνά motels, παίζουν τα όνειρα τους σε υπόγεια casinos και σβήνουν τη θλίψη τους στα μελαγχολικά επαρχιώτικα bar δίπλα στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους. Με ένα αθόρυβο Οσκαρικό buzz να περιτριγυρίζει ήδη την ταινία, το Anora αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου στις Αθηναϊκές αίθουσες.

 

Emilia Perez

Βραβείο Επιτροπής στις Κάννες για τον Jacques Audiard και το πολύ-αναμενόμενο Emilia Perez - ένα παράξενο μίγμα κωμωδίας, δράματος και musical (!) που θέλει μια δικηγόρο να βοηθά έναν Μεξικανό μαφιόζο να κάνει την πολυπόθητη για εκείνον αλλαγή φύλου και έτσι να γλυτώσει και από τις Αρχές και το εγκληματικό του παρελθόν. Το trailer προϊδεάζει για κάτι μοναδικό, ενώ οι τέσσερεις πρωταγωνίστριες της ταινίας (Karla Sofía Gascón, Selena Gomez, Αdriana Paz, Zoe Saldaña) κατέκτησαν από κοινού το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας του φεστιβάλ -το πρώτο ensemble cast που διακρίνεται με αυτόν τον τρόπο, μετά το αντίστοιχο του Volver του Pedro Almodovar το 2006- με την Karla Sofía  να γίνεται επίσης η πρώτη βραβευμένη trans ηθοποιός στις Κάννες. Άχαστο εν τη γενέσει– τον Νοέμβριο στις αίθουσες.

 

The Room Next Door

Με το ένα πόδι στο The Dead του John Huston και το άλλο στο βιβλίο What Are you Going Through της Sigrid Nunez, ο Pedro Almodovar ντύνει με τις παστέλ του εικόνες την αναθέρμανση μιας φιλίας μεταξύ δύο γυναικών, όταν η μια ανακοινώνει στην άλλη πως πάσχει από μια ανίατη ασθένεια και χρειάζεται τη βοήθειά της ώστε να φύγει από τη ζωή με τους όρους της. Πρώτη αγγλόφωνη ταινία μεγάλου μήκους για τον πολύ-αγαπημένο Ισπανό σκηνοθέτη, συνάντηση κορυφής μεταξύ Tilda Swenton και Julian Moore και βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο πρόσφατο φεστιβάλ Βενετίας. Από Νοέμβριο στα μέρη μας.

 

Babygirl

Η Nicole Kidman σε μια ερμηνεία που ίσως την οδηγήσει μέχρι τα φετινά Oscar (ήδη νικήτρια του Βραβείου Γυναικείας Ερμηνείας στη Βενετία) υποδύεται μια παντρεμένη CEO πολυεθνικής με σκληρό εταιρικό profile, η οποία ξεκινάει ένα επικίνδυνο ερωτικό παιχνίδι με έναν νεαρό ασκούμενο υπάλληλο. Η Halina Reijn στρέφει τον φακό της στην πολυπλοκότητα της σύνθετης γυναικείας σεξουαλικότητας και γυρίζει μια ταινία στα πρότυπα των παλαιότερων τολμηρών ερωτικών θρίλερ που το πρόσφατο, υπέρ-συντηρητικό, Hollywood μοιάζει να αποφεύγει διαρκώς με αδικαιολόγητη μανία. Το Babygirl αναμένεται τον Δεκέμβριο να «αναστατώσει» τις αίθουσες της χώρας μας.

(Το trailer της ταινίας δεν έχει ακόμα δοθεί στη δημοσιότητα)

 

The Substance

Με πυξίδα το σινεμά των David Cronenberg, John Carpenter, David Lynch και Michael Haneke, η Coralie Fargeat στη δεύτερη μόλις ταινία της κατάφερε να ξεσηκώσει ενθουσιασμό και χειροκροτήματα όπου εκείνη προβλήθηκε. Το Βραβείο Σεναρίου του φετινού φεστιβάλ των Καννών επικυρώνει ήδη σε ένα βαθμό την αξία αυτού του περίεργου υβριδίου σάτιρας και ακραίου body horror, κατά το οποίο η Demi Moore -σε μια φημολογούμενη ερμηνεία ζωής- υποδύεται ένα πρώην κινηματογραφικό αστέρι που ξεπέφτει ολοένα και περισσότερο, λόγω της προχωρημένης για τα Hollywood-ιανά πρότυπα ηλικίας της. Όταν θα ανακαλύψει όμως ένα μυστηριώδες φάρμακο αντί-γήρανσης, η κατάσταση παίρνει μια απροσδόκητη τροπή προς το γκροτέσκο και το παράλογο. Εκκρεμεί ακόμα η ανακοίνωση ημερομηνίας για την πρεμιέρα της ταινίας στις ελληνικές αίθουσες, ενώ από τέλη Σεπτεμβρίου θα αρχίσει να προβάλλεται σε Μ.Βρετανία και ΗΠΑ.

 

Gladiator ΙΙ

Τι καλύτερο από μια στιβαρή blockbuster παπάτζα μεγατόνων, καθώς τα εγχώρια Φεστιβάλ του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου θα ρίχνουν την αυλαία τους; O Ridley Scott συνεχίζει σταθερά να αδιαφορεί πλήρως για την υστεροφημία του, ανακαλύπτοντας διαρκώς νέους τρόπους δοκιμασίας της πίστης των θεατών στο πρόσωπό του – και αυτή τη φορά φαίνεται να πετυχαίνει διάνα το στόχο του, με μια παντελώς αχρείαστη απόπειρα sequel στον Οσκαρικό του Μονομάχο του 2001 και τους Pedro Pascal, Denzel Washington και Paul Mescal να ρίχνονται στην αρένα του Κολοσσαίου υπό τους ήχους του Kanye West και Jay-Z. Φαντάζει υπερβολικά κακό για να είναι αληθινό, οπότε εφοδιαζόμαστε ήδη με πολλά κιλά ποπ κορν και αναψυκτικά για Gladiator II, τον Νοέμβριο σε κάποια σκοτεινή αθηναϊκή αίθουσα.

 

Conclave 

Θρησκευτικό θρίλερ με τον Ralph Fiennes στο επίκεντρο μιας μεγάλης συνωμοσίας εντός του Βατικανού, το οποίο υπό άλλες συνθήκες ίσως να περνούσε σε δεύτερη ή και τρίτη μοίρα - όμως με τον Edward Berger (All Quiet on the Western Front) στο τιμόνι της σκηνοθεσίας και τον Peter Straughan (Tinker Tailor Soldier Spy) στο σενάριο, οι προσδοκίες αλλάζουν δραματικά και το Conclave γίνεται αυτομάτως μια από τις πιο πολυαναμενόμενες ταινίες της σεζόν. Από αρχές Νοεμβρίου στις ελληνικές αίθουσες

 

Blitz

Επιστροφή στη Μ.Βρετανία για τον Steve McQueen (μετά τα πιο πρόσφατα Widows και 12 Years a Slave, τα οποία τον γνώρισαν για τα καλά στο αμερικάνικο κοινό αλλά αφαίρεσαν κάτι από την άνευ διδακτισμού ωμή δύναμη του ντεμπούτου του Hunger) με το πολλά υποσχόμενο Blitz και τις περιπέτειες ενός αγοριού στο Λονδίνο του Β’ Παγκοσμίου  – με την Saoirse Ronan να ψιθυρίζεται ήδη για την Οσκαρική γυναικεία 5άδα, ηγούμενη ενός all-star βρετανικού cast. Η ταινία κάνει παγκόσμια πρεμιέρα τον Νοέμβρη και προς τα τέλη του ίδιου μήνα ξεκινάει η streaming διανομή της, μέσω της πλατφόρμας της Apple TV+.

 

Flow

Εάν υπάρχει έστω και ένας θεατής που δεν συμπαθεί τις γάτες, τότε το επερχόμενο animated Flow του Gints Zilbalodis (μια, όπως όλα δείχνουν, σίγουρη υποψηφιότητα στα επερχόμενα Oscars και την αντίστοιχη κατηγορία Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων) αναμένεται να του αλλάξει τα μυαλά – ένα αξιαγάπητο αιλουροειδές γίνεται επιβάτης σε μια βάρκα με μερικά άλλα ζώα και περιηγείται μαζί τους σε ένα υδάτινο μετά-αποκαλυπτικό κόσμο γεμάτο κινδύνους. Βουβό, πολύχρωμο και με μια πολύ ιδιαίτερη σχεδιαστική γραμμή (το Stray θα έρθει αμέσως στο μυαλό των gamers, ενώ οι πιουρίστες θα βρουν κατευθείαν μια αέναη αισθητική συγγένεια με τα The Last Guardian, Shadow of the Colossus και Ico) το Flow αναμένεται να κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβρη στη Γαλλία – και ελπίζουμε σχετικά σύντομα και στα ελληνικά σινεμά.

;

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured