Αυτό το κείμενο και τη σειρά στην οποία αναφέρεται θα τα εκτιμήσουν περισσότερο όσοι δεν ονειρεύονται τη στιγμή της συνταξιοδότησής τους, όχι επειδή λατρεύουν να δουλεύουν μια ζωή, αλλά γιατί δεν θέλουν και δεν μπορούν να σταματήσουν. Ξεκινώ με αυτή την πρόταση γιατί το Hacks είναι μια σειρά που πάνω από οτιδήποτε άλλο αφορά τη σχέση ανάμεσα σε δύο εργασιομανείς γυναίκες που αυτό που τις κινητοποιεί δεν είναι τόσο η ανάγκη για καριέρα, αλλά ένα διαρκές κίνητρο που αν σβήσει τότε δεν θα ξέρουν ποιες είναι.

Καταρχάς, το Hacks έκανε την έκπληξη στα πρόσφατα βραβεία Emmy και κέρδισε το The Bear για να ανακηρυχθεί Καλύτερη Κωμωδία (ναι, η κατηγορία πια χάσει κάθε νόημα και αφορά πια μόνο σειρές με επεισόδια διάρκειας κάτω από 30 λεπτά), και εν αναμονή της τέταρτης σεζόν του φαίνεται πως βρίσκεται στο απόγειο της δημοφιλίας του.

Η Jean Smart είναι η ψυχή και καρδιά της σειράς του HBO, έχοντας αποσπάσει ήδη τρία στα τρία Emmy για Α’ Γυναικείο Ρόλο σε Κωμωδία, υποδυόμενη την Deborah Vance, μια άλλοτε κραταιά stand-up κωμικό που βρίσκεται στη δύση της καριέρας της, κάνοντας τώρα σειρά παραστάσεων στο Λας Βέγκας. Προσπαθώντας να αναβιώσει τα περασμένα μεγαλεία και να δώσει φρέσκια πνοή στα αστεία της, οι δρόμοι της συναντιούνται με την Ava (Hannah Einbinder), μια Zillennial κωμικό που εκφράζει ακριβώς ό,τι είναι αντίθετο από την Deborah. Είναι φεμινίστρια, αντικαπιταλίστρια και woke, σε αντίθεση με την Deborah που έχει μεγαλώσει σε μια διαφορετική εποχή και δυσκολεύεται να αφομοιώσει τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις της γενιάς που μεγάλωσε μέσα στα social media. 

Υπάρχουν δύο εκδοχές του Hacks, και εδώ υπάρχει και ένας παραλληλισμός με το BoJack Horseman. Από τη μια, υπάρχει η σάτιρα της βιομηχανίας του Hollywood και του τρόπου που αντιμετωπίζει τις γυναίκες, ειδικά από τη στιγμή που θα σταματήσουν πια να θεωρούνται σημαντικές, ποθητές και χρήσιμες. Από την άλλη, υπάρχει ένα drama που εστιάζει στη σχέση των δύο γυναικών, τι είναι αυτό που συνεχίζει να τις φέρνει κοντά και τι είναι αυτό που τις κάνει να συνεχίζουν γενικότερα. Όπως και στο BoJack Horseman η σάτιρα ήταν πνευματώδης και γνήσια αστεία, αλλά αυτό που έχει μείνει είναι οι κορυφαίες δραματικές στιγμές, έτσι και το Hacks λειτουργεί πολύ καλύτερα όταν εστιάζει στα συναισθήματα και τα κίνητρα των πρωταγωνιστριών του και τις φέρνει στον ίδιο χώρο.

Στην τρίτη σεζόν βασικά θέματα στην ατζέντα είναι το cancel culture και η θέση των γυναικών στην παρουσίαση της late night τηλεόρασης, και ο τρόπος που τα παραδίδει είναι (λιγότερο) αστείος και (περισσότερο) σκεπτόμενος, για μια ακόμη φορά όμως είναι οι στιγμές που μοιράζονται η Deborah και η Ava, η Smart και η Einbinder που σε κάνουν να συνεχίζεις να επιστρέφεις κάθε νέα σεζόν. Μια σκηνή που μοιράζονται σε ένα ασανσέρ ή ένα επεισόδιο στο οποίο βρίσκονται χαμένες σε ένα δάσος είναι αυτό που μετατρέπει το Hacks από μια πολύ καλή σειρά της εποχής της σε μια από τις κορυφαίες στιγμές του ημίωρου format της peak τηλεόρασης.

Η Deborah και η Ava είναι χειριστικές ως μια προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή της άλλης και χρησιμοποιούν την ειρωνεία ως προστατευτικό πέπλο για να μην αποκαλυφθεί οποιαδήποτε μορφή οικειότητας. Είναι εργασιομανείς στο βαθμό που έχουν κάνει τη δουλειά τους τη ζωή τους, όχι μόνο επειδή γνωρίζουν πως ως γυναίκες πρέπει να προσπαθήσουν διπλά για να αποδείξουν την αξία τους, αλλά και γιατί αν σταματήσουν ξέρουν πως αυτό που πρέπει να αντιμετωπίσουν είναι ο πραγματικός τους εαυτός, η μοναξιά τους και το ερώτημα αν αξίζει όσα έχουν θυσιάσει για να βρίσκονται εκεί. Το σίγουρο είναι πως αν σταματήσουν, νιώθουν πως η μηχανή δεν θα πάρει ξανά μπροστά. Και αυτό γιατί πίσω από το χάσμα γενεών, την βιομηχανία του θεάματος, το γυναικείο POV μέσα σε έναν συνεχιζόμενα ανδροκρατούμενο κόσμο, το Hacks είναι μια σειρά για την ανάγκη σύνδεσης και την αδυναμία της έκφρασης των συναισθημάτων όταν έχεις συνηθίσει πως αυτό αποτελεί ένδειξη αδυναμίας. Κάθε κορυφαία σειρά καταφέρνει να ανασύρει ανθρώπινα βιώματα και να σε κάνει να ταυτίζεσαι ακόμη και με χαρακτήρες με τους οποίους δεν έχεις κανένα κοινό, και το Hacks στις κορυφές του ανήκει ακριβώς σε αυτή την κατηγορία.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured