Αυτός ο πλανήτης πέρασε εκατομμύρια χρόνια σε καλές εποχές, με χρήματα και πολλές υπερβολές. Προφανώς και αναφέρομαι στα βινύλια. Σε τι άλλο θα μπορούσα να αναφερθώ εδώ, άλλωστε;
Είναι που έτσι κι αλλιώς το βινύλιο ήταν το βασικό φορμάτ, αλλά είναι επίσης και που όντως οι εταιρίες βρίσκονταν σε καλή οικονομική φάση, με αποτέλεσμα να μπορούν να κόβουν βινύλια με το καλημέρα. Δεν είπε κανείς πως το diggin σαν σπορ είναι κάτι υγιές. Προς θεού. Πρέπει να κουβαλάς μια κάποια χοντρή τρέλα για να μπεις στη φάση και να την πας σωστά. Ξεκινάς από αυτά που θες, δηλαδή, και καταλήγεις σε πράγματα που ποτέ δεν ήθελες, αλλά τώρα ...θες!
Σε όλες τις δεκαετίες, από το 1960 ως και το 1990, η ελληνική δισκογραφία κρύβει πολλά τρελά και κουλά, τα οποία κάθε άλλο παρά μουσική είναι. Είναι όμως items και οι συλλέκτες παθαίνουν αμόκ μαζί τους. Έτσι πολλοί δίσκοι γίναν ποθητοί από κουλές κατηγορίες όπως τα τουριστικά, τα άλμπουμ με ποίηση, τα διαφημιστικά, τους δίσκους-δώρο από εταιρίες σε υπαλλήλους και βέβαια τα περίφημα aerobic albums!
Από το πρώτο κιόλας λεπτό που ανακάλυψα την ύπαρξή τους, πριν από 20 χρόνια, τρελάθηκα. Με αποτέλεσμα να βάλω σκοπό να ανακαλύψω πρώτα πόσα είναι και, ύστερα, πώς μπορούσα να τα αποκτήσω. Τα βινύλια με μουσική για αερόμπικ είναι βέβαια γνωστά σε όλον τον κόσμο. Σε όλες τις χώρες κυκλοφόρησαν είτε από εταιρίες, είτε από γυμναστές-celebrity της εποχής τους.
Στην Ελλάδα αυτά τα LPs είναι επίσημα 6. Δυστυχώς μόνο το ένα έχει αυθεντική μουσική: τα άλλα 5 περιέχουν επιλογές απο hits της εποχής –κάποια mixed, κάποια άλλα unmixed. Η αλήθεια είναι ότι στο εξωτερικό είναι παραπάνω αυτά με την αυθεντική μουσική, αυτά δηλαδή για τα οποία έχει γραφτεί μουσική επί τούτου.
Αναλυτικά:
1. Ελένη Πετρουλάκη: Body Message [1994]
Το άλμπουμ της Πετρουλάκη από τα 1990s, τότε που έκανε μεγάλη καριέρα. Η πιο όμορφη στο Greek Aerobics αφιέρωμα. Εδώ μάλιστα με xtra νάζι.
2. Σοφία Σακοράφα: Ρυθμός Και Κίνηση [1983]
Στην (πρωτότυπη) μουσική, ο Γιάννης Καραλής. Ένα φανταστικό electro pop/space disco άλμπουμ με εξαιρετικά παραγγέλματα από τη Σακοράφα, κορυφαία ακοντίστρια (με παγκόσμιο ρεκόρ, μάλιστα) πριν γίνει τηλεγυμνάστρια και στη συνέχεια πολιτικός. Σήμερα έχει ενταχθεί στο Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής, το νέο κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη.
3. Σπύρος Μπουρνάζος: Γυμναστική Για Όλους & Για Όλο Το Σώμα [1985]
Ο μόνος άντρας στην εξάδα. Παραγγέλματα και εδώ όπως και σε όλα τα υπόλοιπα, ο δε Μπουρνάζος με φανταστική χαίτη.
4. Αλεξάνδρα Τσουκαλά: Βιοκίνηση [1983]
Μάλλον το πιο σέξυ εξώφυλλο. Είναι και ο πρώτος ελληνικός δίσκος αερόμπικ. Έχει και φοβερό ένθετο, με την κινησιολογία των ασκήσεων.
5. Ζωή Λάσκαρη: ΖωηRobics - Ασκήσεις Γυμναστικής [1983]
Ο πιο tricky τίτλος, αλλά με τη Λάσκαρη στα χειρότερά της.
6. Ίνγκα Μασουρίδου: Γυμναστείτε Χορεύοντας [1983]
Εδώ έχουμε και χορό, που δεν έχουμε στα υπόλοιπα, από τη γαζέλα Ίνγκα.
Όχι, μα κοιτάχτε πόσο ωραία που είναι και τα 6 μαζί και δικαιολογήστε την τρέλα μου. Το ερώτημα είναι το εξής: εσείς, άμα πάνω στο diggin πέφτατε πάνω σε Greek Aerobics βινύλιο, τι θα κάνατε;
{youtube}bnNzsO0uaco{/youtube}