Συνηθίζεται τέτοιες ημέρες, κάθε χρόνο, όλα τα έντυπα να προτείνουν βιβλία, τα οποία θα σας συντροφεύσουν στις διακοπές σας. Άθελα μας, πέσαμε και εμείς στις στατιστικές, αν και θεωρούμε αυτονόητο, ότι η ανάγνωση θα πρέπει να είναι συνεχής και αδιάκοπη. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό σε θέματα λογοτεχνίας, αλλά μέσα από το αυτό το άρθρο, θα προτείνω 13 βιβλία τα οποία έχουν τη μουσική ως έμπνευση και τίποτα άλλο. Εννοείται φυσικά, ότι δεν είναι μόνο για το καλοκαίρι, αλλά για πάντα. Φυσικά, κανένα από τα παρακάτω βιβλία δεν αναπληρώνει το κενό της μουσικής στην οποία αναφέρεται και όσοι από εσάς συνηθίζετε να διαβάζετε και να ακούτε μουσική, συνδυάστε τα και θα περάσετε αξέχαστα.
Nick Drake – The Biography
Patrick Humphries
Εκδόσεις Bloomsbury
H βιογραφία του Drake από τον Patrick Humphries κυκλοφορεί στο εμπόριο αρκετό καιρό και είναι ό,τι πιο πλήρες και ιδανικό για τον μεγάλο αυτό καλλιτέχνη. Η σκιαγράφηση όμως ενός τόσο πολύπλοκου και ιδιόρρυθμου χαρακτήρα σαν αυτό του Drake είναι σαφώς δύσκολη, αλλά φαίνεται πως ο Humphries δούλεψε αρκετά. Η καλλιτεχνική καριέρα του Drake διήρκησε μόνο 5 χρόνια και όπως αντιλαμβάνεστε, το βιβλίο επικεντρώνεται σε λεπτομέρειες τόσο περιγραφικές όσο και ψυχολογικές για την ενδεχόμενη κατανόηση της ατέρμονης αναζήτησης του μελαγχολικού τροβαδόρου. Η μουσική του είναι αριστουργηματική και άπαξ και παραδοθείς, δύσκολα την ξεπερνάς. Διαβάστε για τη ζωή του στην μιζέρια της Αγγλίας, την μετακόμιση του στη Γαλλία, την επαφή του με τους υπαρξιστές φιλοσόφους και την μυστηριώδη αυτοκτονία του (?) με τα αντικαταθλιπτικά χάπια στα 1974. Ένα κεφάλαιο τόσο σύντομο, αλλά τόσο σημαντικό.
Psychotic Reactions and Carburator Dung
Lester Bangs
Εκδόσεις Vintage
Σε αυτό το απολαυστικό βιβλίο βρίσκονται μαζεμένα μερικά από τα καλύτερα κείμενα του μεγαλύτερου rock κριτικού του κόσμου. Δημοσιευμένα είτε στο Creem είτε στο Rolling Stone, τα κείμενα του Lester Bangs ήταν ένα πέρασμα από το μουσικό τύπο στη λογοτεχνία, κίνηση η οποία μετά αντιγράφηκε κατά συρροή. Το συγκεκριμένο βιβλίο φημολογείται ότι είναι εξαντλημένο, αλλά μία βόλτα σε γνωστό on-line βιβλιοπωλείο θα σας αποδείξει το αντίθετο. Στο “Psychotic Reactions…” θα βρείτε άρθρα για τους αγαπημένους ήρωες του Bangs, όπως Count Five, Velvet Underground, Ramones και πολλούς άλλους, αλλά καλό θα ήταν να έχετε τα αγγλικά σας σε εξαιρετική φόρμα πριν κάνετε την απόπειρα. Τα κείμενα είναι δύσκολα. Ο Alex K. (Last Drive, The Earthbound) εδώ και μερικά χρόνια προσπαθεί να κάνει μία επίσημη μετάφραση για μία ελληνική κυκλοφορία και πρέπει να το έχει τελειώσει. Η μαγεία του πρωτότυπου όμως είναι μοναδική και αναντικατάστατη. Αποκτήστε τό.
Let It Blurt: The Life and Times of Lester Bangs
Jim DeRogatis
Εκδόσεις Bloomsbury
Η βιογραφία του Lester Bangs είναι πιο πρόσφατη από το “Psychotic Reactions…”. Γραμμένη από τον Jim DeRogatis, προσφέρει πολλές πληροφορίες στους οπαδούς του Bangs (oι οποίοι είναι πολλοί) και λύνει κάποια μυστήρια της πολυτάραχης ζωής του. Δεν είχα την τύχη να το διαβάσω ακόμη, αλλά από τις γνώμες που ακούω, θα το κάνω πράξη σύντομα. Στο βιβλίο αυτό, το οποίο αποτελεί νοητό συμπλήρωμα του προηγούμενου, θα δείτε γιατί η γνώμη του Bangs πρέπει να ληφθεί σοβαρά και τα επιχειρήματα που στηρίζουν αυτή την άποψη. Ο Bangs έζησε τα 60’s και όλα τα μεγαλεία που άγγιξε η τέχνη της μουσικής και ήταν εκεί όταν στα 1972 το rock’n’roll πέθανε οριστικά. Δεν είχε τα κόμπλεξ πολλών μουσικών δημοσιογράφων, γεγονός το οποίο μεταφράζεται στο ότι σχημάτισε τη δική του garage μπάντα και έγραψε αρκετά τραγουδάκια τα οποία ήταν καλά. Γνώριζε τους πάντες, ταξίδευε παντού, λάτρευε τη μουσική. Το τελευταίο και μόνο είναι αρκετό.
Sniffin' Glue: The Essential Punk Accessory
Mark Perry
Εκδόσεις Sanctuary
To Sniffin’ Glue ήταν ένα fanzine το οποίο ξεκίνησε ο Mark Perry στα 1976 επηρεασμένος από την πρώτη συναυλία των Ramones που είδε τότε. Ο τίτλος είναι φανερά κλεμμένος από το «Νοw I wanna sniff some glue» η κίνηση του Perry τότε δικαιολογήθηκε ως απλά μία απόπειρα συμμετοχής σε όλο το punk κλίμα που γεννιόταν. Τα 13 τεύχη που κυκλοφόρησαν, συγκεντρώθηκαν και δέθηκαν σε αυτό το υπέροχο βιβλιαράκι. Παρευλάνουν μέσα εκτός των Ramones, οι Damned, οι Jam και πολύ άλλοι. Ο Perry τότε εκτός μερικών τευχών, σιχαινόταν το περιοδικό όπως κυκλοφορούσε, αλλά από την άλλη είχε τόση επιτυχία μιας και ήταν το μόναδικό έντυπο που ασχολείτο με το punk. Μάλιστα ο Paul Weller είχε κάψει ένα τεύχος πάνω στη σκηνή μιας συναυλίας των Jam. Τώρα, όπως και κάθε κειμήλιο της punk σκηνής, θεωρείται μύθος και αποκτιέται από χιλιάδες κόσμου. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες (μερικές εκ των οποίων είναι φανταστικές) έχουν αναπαραχθεί πιστά και το “Sniffin’ Glue”, αποτελεί όντως το απόλυτο punk accessorie, εκτός της μουσικής φυσικά.
Fuel-Injected Dreams
James Robert Baker
Εκδόσεις Aquarius (Ελληνική)
Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία ever. Το “Oνειρα από Χρώμιο και Βινύλιο” (όπως είναι ο ελληνικός τίτλος του) είναι ένα βιβλίο θρύλος της Αμερικάνικης rock’n’roll κουλτούρας. Γραμμένο από τον James Robert Baker, ο οποίος πέθανε στα 1997, συγκεντρώνει μέσα στις σελίδες του όλη τη φιλοσοφία του rock’n’roll, της ξεγνοιασιάς, του έρωτα και της τρέλας. Ένα μυθιστόρημα το οποίο παραμένει εξαντλημένο όσον αφορά την αγγλική του έκδοση, αλλά ευτυχώς για εμάς βρίσκεται πανεύκολα σε κεντρικά βιβλιοπωλεία ή στοκάδικα, σε πολύ φθηνή τιμή. Η αμερικάνικη έκδοση είναι πλέον συλλεκτικό κόμμάτι και τα μεταχειρισμένα βιβλία ξεκινούν με τιμή πώλησης τα 50 δολλάρια. Αυτές τις ημέρες, γίνεται η τέταρτη απόπειρα μεταφοράς του Fuel-Injected Dreams στον κινηματογράφο και όλα δείχνουν πως αυτή θα πετύχει. Το σενάριο περιορίστηκε τελικά στις 120 σελίδες και παρόλο την αρχική εξάωρη ιδέα μιας μίνι-σειράς, το κινηματογραφικό δίωρο μοιάζει πλέον πραγματικότητα όσο ποτέ άλλοτε. Διαβάστε το, πριν γίνει ταινία. Ο καλύτερος σκηνοθέτης δεν μπορεί να μετατρέψει σε εικόνες όλο αυτό που θα νιώσετε όταν το διαβάζετε.
High Fidelity
Nick Hornby
Εκδόσεις Πατάκη
Eδώ δεν έχουμε να πούμε και πολλά. Το διάσημο best-seller του Nick Hornby πρέπει να βρίσκεται στο σπίτι του κάθε μουσικόφιλου ως καθρέφτης της ψυχής του. Μυστικά αποκαλύπτονται και γεγονότα διαδραματίζονται τόσο όμορφα και γλαφυρά, που η μεταφορά του σε φιλμ φαινόταν επιβεβλημένη. Ο John Cusack ήταν ο ιδανικός Rob Fleming και η μεταφορά του Stephen Frears μία από τις καλύτερες περσινές ταινίες. Η περιεκτικότητα και η απόλαυση του βιβλίου δεν συγκρίνεται με αυτή της ταινίας και εκτός του ότι εκεί μέσα θα βρείτε τον εαυτό σας, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα το διαβάσετε και δύο και τρεις φορές. Η ελληνική έκδοση είναι μεταφρασμένη από την Σώτη Τριανταφύλλου, η οποία έχει κάνει εξαιρετική δουλειά. Μία έρευνα για το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο ασφαλώς και θα αποβεί καλύτερη, αλλά η αμεσότητα της ελληνικής είναι αναμφισβήτητο προσόν.
Cash: The Autobiography
Johnny Cash with Patrick Carr
Eκδόσεις Harper
Mόνο στην Αγγλική και από τις Αμερικάνικες εκδόσεις Harper, η αυτοβιογραφία του Man In Black είναι ό,τι καλύτερο διάβασα φέτος το χειμώνα. Με μία πείρα 50 χρόνων στην πλάτη του και με τη βοήθεια του Patrick Carr, ο Cash, κάνει αρκετά ταξίδια πίσω στο χρόνο και αγγίζει επώδυνα και άσχημα περιστατικά της ζωής του, καλώντας όλους εμάς να τον συμπονέσουμε και να θαυμάσουμε την αντοχή, την πίστη και την ειλικρίνεια του. Γραμμένη με εξαιρετικό λογοτεχνικό ύφος, η αυτοβιογραφία δυστυχώς βρίσκεται μόνο με παραγγελία από το internet, αλλά σε πολύ φθηνή τιμή (γύρω στα 6 δολλάρια). Πρόταση δική μου : Διαβάστε το υπό τη συνοδεία των δίσκων του.
Take Me To The River
Al Green with David Seay
Εκδόσεις Payback Press
O Al Green όπως και οι περισσότεροι soul τραγουδιστές μεταδίδουν μέσα από τους δίσκους τους μία κατάθεση ψυχής περισσότερο ειλικρινή από οποιονδήποτε άλλον. Για τον μεγάλο Αμερικάνο όμως τραγουδιστή, το συγκεκριμένο βιβλίο έρχεται να ρίξει φως σε κάποια γεγονότα της ζωής του τα οποία δεν μελοποιήθηκαν. Και πως θα γινόταν άλλωστε. Πως μεταφέρει κάποιος σε τραγουδί την εμπειρία της ρίψης βραστών κόκων αλευριού από την φιλενάδα του και κατόπιν την αυτοκτονία της μπροστά στα μάτια του? Ο ίδιος παραδέχεται πως βρισκόταν συνεχώς σε έναν εσωτερικό πόλεμο στον οποίο αντιμέτωποι ήσαν ο «καλός» και θρησκόληπτος νέος από το Arkansas και ο χυδαίος, γυναικάς και αλκοολικός αντίζηλος του. Οι δύο αυτοί χαρακτήρες του Al Green τελικά βρήκαν ο καθένας τον δρόμο και ο μεγάλος τραγουδιστής είναι πλέον ένας κληρικός ο οποίος ζει χωρίς τη μουσική του. Ευτυχώς πριν γίνει αυτό άφησε τουλάχιστον οχτώ αριστουργηματικούς δίσκους , όλους υπό την παραγωγή του Willie Mitchell, και έτσι βιώνουμε και εμείς την γλυκήτητα της φωνής και της μεγαλειώδης μουσικής του.
Kind Of Blue: The Making of the Miles Davis Masterpiece
Ashley Kahn
Εκδόσεις Granta
To καλύτερο βιβλίο για τον αριστουργηματικό αυτό δίσκο και όλη την διαδικασία κατασκευής του. Παραδόξως, την ίδια περίοδο που κυκλοφόρησε (πριν 3 μήνες περίπου), στα ράφια των βιβλιοπωλείων κρεμάστηκε ακόμη ένα με το ίδιο θέμα, το οποίο όμως δεν έχει καμία σχέση τόσο στην ποσότητα της πληροφορίας όσο και στην ποιότητα της γραφής. Όσοι είστε ερωτευμένοι με το “Kind Of Blue” , και δεν είστε λίγοι, το συγκεκριμένο βιβλίο είναι το απαραίτητο συνοδευτικό για τις ακροάσεις και για τις λύσεις διαφόρων μυστηρίων. Από το γεγονός ότι ο δίσκος ηχογραφήθηκε χωρίς καμία πρόβα μέχρι και τον λάνθασμένο χρόνο τρεξίματος της ταινίας της δεύτερης πλευράς, θα βρείτε πολλά γεγονότα και περιστατικά τα οποία είναι, το λιγότερο, συναρπαστικά.
Alan Mcgee & The Story Of The Creation Records
Paolo Hewitt
Εκδόσεις Mainstream Publishing
“Ο Καλύτερος δίσκος που βγήκε ποτέ από την Creation ήταν το “Loveless” των My Bloody Valentine”. Έπρεπε να περάσουν δέκα χρόνια για να ξεστομίσει ο Alan McGee, αυτήν την πραγματικότητα και έπρεπε να γραφτεί βιβλίο για την ιστορική εταιρία του. Όταν στα 1990, η δημιουργία του συγκεκριμένου δίσκου, παραλίγο να στοιχίσει στην Creation, τη χρεωκοπία και το κλείσιμο, κανείς δεν θα φανταζόταν κάτι τέτοιο. Η τέχνη όμως και ο χρόνος αλλάζουν τα δεδομένα. Αυτά και πολλά άλλα για τη σημαντικότητα της Creation θα διαβάσετε στο συγκεκριμένο βιβλίο. Μία μεγάλη βρεττανική εταιρία, με μερικά από τα καλύτερα συγκροτήματα τα οποία έβγαλε ποτέ η Γηραιά Αλβιώνα, αποτελεί πλέον παρελθόν, αλλά τα κατορθώματα της δεν μένουν στη λήθη. Τα πάντα είναι εδώ μέσα, από το πιο μικρό σχήμα μέχρι το μεγάλο εμπορικό τους στοίχημα, τους Oasis. Εμάς μας φτάνει η αρχική κουβέντα του McGee.
There's Something About Jonathan: Jonathan Richman and The Modern Lovers
Tim Mitchell
Εκδόσεις Peter Owen Publishers
Στα 1974, ο Jonathan Richman μαζί με την μπάντα του, τους Modern Lovers, έγραφε και τραγούδαγε στο “Roadrunner”, “I’m in love with rock’n’roll”. Το “Roadrunner” ήταν το πρώτο κομμάτι του ντεμπούτου δίσκου “The Original Modern Lovers” και έχει κι αυτό γράψει σημαντική ιστορία για το rock’n’roll. Καλλιτεχνικός όσο και βιολογικός θάνατος για τον Richman φυσικά και δεν έχει επέλθει, και γι’αυτό ίσως η συγκεκριμένη βιογραφία θα αποτελεί σε μερικά χρόνια κάτι το ελλιπές, αλλά είναι πάντα ευχάριστο να διαβάζουμε για καλλιτέχνες που αγαπούμε. Η σημαντική εμπορική επιτυχία του “There’s Something About Mary” έγινε η αφορμή για το συγκεκριμένο βιβλίο. Μέσα από την ταινία, πολλοί mainstream ακροατές, αντιλήφθηκαν τον Richman, την ανορθόδοξη φωνή του αλλά πάνω απ’όλα, την μοναδική ικανότητα στην γέννεση στίχων. Αν δεν έχετε ανακαλύψει τον Jonathan, κάντε το τώρα. Αν τον λατρεύετε ήδη, αποκτήστε το υπέροχο αυτό βιβλιαράκι.
Trouble Man: The Life and Death of Marvin Gaye
Steve Turner
Εκδόσεις Michael Joseph
Βιβλία για τον Marvin Gaye, έχουν κυκλοφορήσει δεκάδες. Είτε αποσπασματικά (για περιόδους), είτε για ολόκληρη τη ζωή του. Η τελευταία απόπειρα είναι η παραπάνω. Διατρέχει όλη τη ζωή του μεγάλου μαύρου τραγουδιστή από τα πρώτα του βήματα μέχρι και τον τραγικό θάνατο του από το πιστόλι του πατέρα του. Η πολυτάραχη ζωή του, ο καταστροφικός γάμος του, τα ναρκωτικά, η οικολογία, ο πόλεμος και πάνω από όλα η μουσική αναλύονται και περιγράφονται πανέμορφα. Το μεγαλύτερο ίσως κατόρθωμα του Gaye, το “What’s Going On” ίσως να μην περιγράφεται και τόσο καλά σε σχέση με ένα βιβλίο το οποίο έχει κυκλοφορήσει εδώ και μερικά χρόνια και ασχολείται μόνο με αυτόν το δίσκο, αλλά τίποτα δεν σας σταματά από το να αποκτήσετε και τα δύο.
Fuzz, Acid & Flowers
Vernon Johnson
Εκδόσεις Borderline
Kλείνουμε με κάτι διαφορετικό. Το “Fuzz, Acid & Flowers” δεν είναι βιβλίο τσέπης. Δεν μπορείτε να το πάρετε μαζί σας στις διακοπές, αλλά θα μείνει για πάντα στη βιβλιοθήκη σας. Πρόκεται για μία εγκυκλοπαίδεια, η οποία συγκεντρώνει – στην τέταρτη πλέον έκδοσή της – σχεδόν τα πάντα για όλες τις garage και ψυχεδελικές μπάντες της Αμερικής στα 60’s και στα early 70’s. Eίναι μεγαλειώδης δουλειά, και όποιος αρέσκεται στο κυνήγι των δίσκων και των πληροφοριών για τη συγκεκριμένη μουσική, τότε το “Fuzz, Acid & Flowers” θα είναι κάτι σαν ευαγγέλιο. Επίσης δύσκολο να βρεθεί στα ελληνικά βιβλιοπωλεία, προτιμήστε το internet.