Η Αγγλίδα τραγουδοποιός Joss Stone υπήρξε από τα μεγάλα νέα αστέρια που ξεπήδησαν κατά τη δεκαετία των '00s, γνωρίζοντας σαρωτική διεθνή αποδοχή με το ντεμπούτο της The Soul Sessions (2003), το οποίο την έστειλε στο #1 της Βρετανίας, στο #39 των Η.Π.Α., στο #16 της Αυστραλίας, στο #23 της Γαλλίας, στο #19 του Καναδά, στο #4 της Γερμανίας και στο #91 της Ιαπωνίας -αλλά και στο νούμερο 1 της Ελλάδας, όπου παρέμεινε και στη συνέχεια δημοφιλής, με αποτέλεσμα να μας έρθει και για συναυλία το 2009 (δείτε τι είχε γράψει τότε γι' αυτήν ο ανταποκριτής μας Δημήτρης Αργυρόπουλος, πατώντας εδώ).
Στην τρέχουσα δεκαετία η Stone παρέμεινε επιτυχημένη, όχι όμως σε ανάλογο βαθμό, ενώ σιγά-σιγά κόπασε και το hype γύρω της. Τελευταία της δισκογραφική εμφάνιση ήταν το 2015 με το άλμπουμ Water For Your Soul (Βρετανία #13, Η.Π.Α. #34, Γαλλία #77, Καναδάς #25, Γερμανία #11), το οποίο σφυροκόπησε άσχημα ο Τάσος Μαγιόπουλος στην κριτική του για τις σελίδες μας (πατήστε εδώ).
Στα 32 της, σήμερα, η Joss Stone προσπαθεί να γίνει η τραγουδίστρια η οποία θα πετύχει να εμφανιστεί live σε κάθε χώρα του πλανήτη -και είναι πολλές.
Το εγχείρημα δεν πήγαινε άσχημα, έφτασε όμως σε άδοξο τέλος αυτές τις μέρες, όταν η Stone βρέθηκε στο Ιράν. Όπου το να τραγουδάει μια γυναίκα σόλο σε δημόσια θέα, απαγορεύεται δια νόμου.
Η Stone δήλωσε ότι γνώριζε τον νόμο: «δεν μου αρέσει η ιδέα να με κλείσουν σε ιρανική φυλακή, ούτε και προσπαθώ να αλλάξω τις ισχύουσες πολιτικές στις χώρες τις οποίες επισκέπτομαι». Παρά ταύτα, οι ιρανικές αρχές δεν πείστηκαν, θεωρώντας τέτοιες δηλώσεις ως προσπάθεια αποπροσανατολισμού. Με αποτέλεσμα πρώτα να περιορίσουν τη Stone και την ομάδα της και ύστερα να τους απελάσουν.
Εδώ που τα λέμε, όσο και αν μας σοκάρουν τα όσα ισχύουν στο Ιράν -όντας πολύ αντίθετα με τα δικά μας πολιτισμικά ήθη- είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι η Stone πήγε εκεί απλά ως επισκέπτρια, τη στιγμή που ξέρουμε όλοι τι προσπαθεί να κάνει επί του παρόντος.
{youtube}KJeRNmIumEw{/youtube}