Ακόμα και σε καλύτερες μέρες της σχέσης μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ευρύ κοινό σπάνια έδινε σημασία στα όσα διαδραματίζονταν στο Ευρωκοινοβούλιο, ειδικά αν αφορούσαν διεργασίες των επιτροπών του.
Προχθές, όμως, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, διεξήχθη στις Βρυξέλλες μια πολύ κρίσιμη ψηφοφορία στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.
Ζητούμενο της ψηφοφορίας, οι εδώ και κάμποσα χρόνια αξιώσεις της μουσικής βιομηχανίας έναντι του YouTube. Το επιχείρημα έλεγε δηλαδή ότι η δημοφιλής πλατφόρμα πληρώνει πολύ μικρά ποσά σε καλλιτέχνες -και κατ' επέκταση στις δισκογραφικές τους εταιρίες- εκμεταλλευόμενο την έλλειψη σχετικής νομοθεσίας γύρω από τα όσα φιλοξενεί. Για τα ποσά, μάλιστα, τα είχε γράψει πρόσφατα σε μας και ο Δημήτρης Λιλής, στη στήλη του Incoming (δείτε εδώ).
Η επιτροπή αποφάνθηκε λοιπόν πως οι αξιώσεις ήταν δικαιολογημένες και συντάχθηκε πλήρως με τις αξιώσεις των δισκογραφικών, παίρνοντας μια ιστορική απόφαση, η οποία ανοίγει τον δρόμο της υλοποίησης για μια σειρά νέων νόμων γύρω από τα πνευματικά δικαιώματα.
Οι τελευταίοι ήδη προκαλούν μεγάλους πονοκεφάλους στο YouTube -και κατ' επέκταση και σε άλλες ανάλογες online πλατφόρμες- καθώς αναμένεται να βάλουν στο τραπέζι δισεκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση προς καλλιτέχνες και δισκογραφικές.
Πώς θα αντιδράσει τώρα το YouTube και αν τελικά μετακυλήσει μέρος αυτού του κόστους στους χρήστες του, μένει να το δούμε στο άμεσο μέλλον.