Δημήτρης Λιλής

Πραγματικά δεν ξέρω πώς αλλιώς να το εκφράσω.

Σταματώ τη σκέψη μου για να διαβάσω με προσοχή την είδηση που αφορά τη νέα streaming υπηρεσία την οποία λάνσαρε το YouΤube από την Τρίτη 22 Μαΐου, αλλάζοντας τη free εκδοχή που ξέραμε μέχρι σήμερα –με παράλληλη δέσμευση για ύπαρξη διαφημίσεων πριν από κάθε κομμάτι. Μιλάω βέβαια για το YouΤube Music Premium, το οποίο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να ακούνε μουσική από το YouΤube χωρίς διαφημίσεις. Και αναρωτιέμαι. Κάτω από το νέο καθεστώς, πώς θα ενεργήσουν αλήθεια κανάλια όπως το Κασσετόφωνο, που μοιραία ορίζει πλέον τη μουσική σε καφέ, μπαρ, χώρους εστίασης κλπ., έχοντας μια υπολογίσιμη δυναμική συνδρομητών, η οποία μπορούσε να δημιουργεί trends;

Πίσω στην πρώτη σκέψη μου, όμως. Αποφασίζω να τα γράψω όσο απλά τα σκέφτομαι.

Αν για οποιονδήποτε λόγο είστε φίλος αυτής της στήλης ή των ήχων με τους οποίους ασχολείται ή του Avopolis, της εγχώριας σκηνής, της μουσικής γενικότερα, κάντε σε όλα τούτα (μα κυρίως στον εαυτό σας) τη χάρη και εγγραφείτε στο Spotify –έστω και δωρεάν. Όχι, δεν τα παίρνω από το Spotify· έτσι κι αλλιώς η εταιρεία αδιαφορεί για την αγορά της Ελλάδας. Και, για να είμαι ειλικρινής, το θεωρώ και δίκαιο που το εγχώριο σύστημα τους απώθησε, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίον προσπάθησαν να εισχωρήσουν (μέσω Cosmote). Αλλά, αν στ' αλήθεια νοιάζεστε για το πώς θα ζήσουν κάποιοι από τους αγαπημένους σας και λιγότερο γνωστούς μουσικούς, καλό είναι πλέον να ακούτε και να μοιράζεστε τη μουσική τους μέσω Spotify. Αυτό ασφαλώς για την περίπτωση που δεν αγοράζετε βινύλια ή CDs και είστε απλά από τους χαλαρούς, όσους προτιμούν να στριμάρουν μουσική.

Όχι ότι αποδίδουν κάποιο σπουδαίο ποσοστό στο Spotify. Αποδίδουν ωστόσο το περισσότερο δυνατό σε σύγκριση με το YouTube, το Soundcloud και άλλες πλατφόρμες. Eπίσης, δείχνει να είναι μια υγιής παγκόσμια επιχείρηση, που πρόσφατα εισήχθη μάλιστα και στη Wall Street. Ακόμα δε και αν προσπάθησε με δικές της παραγωγές να ανακυκλώσει τα χρήματα από το streaming, παραμένει ένα σημαντικό μέσο, το οποίο παρουσιάζει τη μουσική οργανωμένα και με δομή. Επιπλέον, οι λίστες του –ιδιαίτερα οι πιο επιτυχημένες, τύπου Rap Caviar– έχουν γίνει χρυσός στόχος για τους μεγαλύτερους PR managers. Ας μη γελιόμαστε, επίσης: ο ρυθμός ανάπτυξης του Spotify είναι ανάλογος του boom που έκανε στα μέσα προς τέλη των 1990s το CD.

Αν όχι λοιπόν το 2025, μάξιμουμ το 2030 το Spotify θα έχει πιάσει κορυφή σε επίπεδα μαζικής χρήσης. Και ενώ αυτήν τη στιγμή είναι πιθανόν το πιο δίκαιο μέσο που επιλέγει να ακούσει η αναπτυγμένη Δύση, εμείς ακόμα στήνουμε καμπάνιες γύρω από το YouTube. Έναν video μηχανισμό προώθησης, δηλαδή, από τον οποίον, έτσι για να απλοποιήσουμε τα μαθηματικά, ένας μουσικός κερδίζει μαξ κάπου στα 1.000 ευρώ αν φτάσει 1.000.000 views (υπό συνθήκες και μόνο αν πληροί τον νέο κανόνα για 1.000 subscripers και 4 ώρες ακρόασης). Ενώ στα 1.000.000 Spotify plays –πάλι βέβαια υπό συνθήκες– τα έσοδα είναι κοντά στα 4.000 ευρώ.

Στις αναπτυγμένες μουσικές αγορές, το θέμα Spotify τίθεται στα meetings των εταιριών με όρους τύπου πώς να «σπάσουμε» μια νέα παραγωγή σε σημαντικές λίστες. Στη χώρα μας, δυστυχώς, το βασικό θέμα –τόσο για τους μουσικούς, όσο και για τους γύρω από τη μουσική– είναι πώς να τους μάθεις να ακούνε Spotify. Ας ξεκινήσουμε από εκεί, αλλά ας το κάνουμε σύντομα. Γιατί, όπως ακριβώς συνέβη και με την παγκόσμια διάδοση του νέου χιπ χοπ ήχου (trap, grime), μόνο κέρδος θα έχει η Ελλάδα ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις. Τι κέρδος, ίσως ρωτήσετε. Για ακόμα μία χρονιά, η απάντηση βρίσκεται στα line-up των καλοκαιρινών φεστιβάλ.

Με απλά λόγια; Όσο πιο μεγάλο streaming έχει ο Kendrick Lamar ή οι Khruangbin, τόσο πιο πιθανό είναι να τους δούμε σύντομα και στη χώρα μας.

Tα επόμενα 2 events με τοπικό ενδιαφέρον:

- Αύριο Παρασκευή 25 Μαΐου αναμένουμε το homecoming των Puta Volcano, μετά από 15 μέρες στην Ευρώπη. Στο Temple.

- To επόμενο Σάββατο 2 Ιουνίου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο ADD Festival του Six d.o.g.s. Στη θέση σας δεν θα έχανα με τίποτα την «έκπληξη» στο live των Glacial.

32bIncm_3.jpg

5 Singles

1. Detroit’s Filthiest - Shake Your Booty [Motor City Electro Company]

32bIncm_2.jpg

Τι θα γίνει με αυτόν τον τύπο από το Ντιτρόιτ; Πόσα κομμάτια θέλει να έχει στις must-play house επιλογές του φετινού καλοκαιριού; Ακόμα δεν χορτάσαμε το “Hustler’s Anthem”, δηλαδή, και να το νέο single, περισσότερο μάλιστα σέξι και περισσότερο electro (με έναν Geeen Velvet και Felix Da Housecat τρόπο), να μας «κουνάει» σε σημείο ναυτίας. Κυκλοφορεί αύριο, 25 Μαΐου.

Ακούτε δείγμα εδώ 

2. Makeness - Stepping Out Of Synch [Secretly Canadian]

O Μakeness είναι ο Kyle Molleson και δίπλα στους Unknown Mortal Orchestra χτίζει μαζικά τη φήμη του με ασταμάτητες περιοδείες, ως άλλος dark disco δανδής. Όχι μακριά από τον τρόπο με τον οποίον ενορχηστρώνει πλέον ο Κevin Parker μετά από την κολλητή παρέα με τον Mark Ronson, το νέο του single έρχεται με τις ευλογίες της Steffi στο ακόμα πιο ψυχεδελικό remix. Αν μη τι άλλο έχει ενδιαφέρον.

https://open.spotify.com/track/6RhiMW4Xn3x5eKtoHXyyKc

3. O' Seis - Suicida / Apocalypse [Mr. Bongo]

Σούπερ σπάνιο το ορίτζιναλ, πρόκειται για ένα single των Os Mutantes από τον καιρό που ακόμα λέγονταν O' Seis, το οποίο επανακυκλοφορεί τώρα σε 7ιντσο από τη Mr. Βongo. Βραζιλιάνικο ψυχεδελικό ροκ από το 1966, που πιάνει τον ήχο της ιστορικής μπάντας στα ντουζένια της. Φοβερά κομμάτια, με πολύ ακριβό αντίτιμο αν ψάξετε το αυθεντικό single: έχει αλλάξει χέρια και για 5.000 δολάρια Η.Π.Α.

{youtube}m3koWbqsHhU{/youtube}

4. Loop Vertigo - Will [Black Athena]

Η νέα κυκλοφορία του ξεχωριστού αθηναϊκού label Βlack Athena, είναι από τα πιο cool και προοδευτικά jazz πράγματα που έχει βγάλει αυτή η πόλη. Ονομάζονται Loop Vertigo, φτιάχνουν ξεκάθαρα σκηνή δίπλα στον Kυριάκο Σφέτσα, τους TFATFY και τους Wolfy Funk Project, κάνουν όμως και τη διαφορά προσθέτοντας την ηλεκτρονική πινελιά στα σύνθετα grooves και στα synths. To πρώτο single “Will” εμφανίστηκε ήδη στο YouTube ενώ στις 27/5 κυκλοφορεί και ο δίσκος. 

{youtube}-jio5fo5z78{/youtube}

5. Ali Shaheed Muhammed & Adrian Younge - "Questions" feat. CeeLo Green [Linear Labs]

32bIncm_4.jpg

Περήφανοι και ταλαντούχοι μουσικοί της παλιάς φρουράς του χιπ χοπ,  αφήνουν σωστά τη σκόνη να κάτσει από την trap έξαρση και κάνουν εκείνο που ξέρουν καλύτερα. Ο Andrian Younge προσθέτει δηλαδή «κινηματογραφικά» στοιχεία και ο Ali Shaheed Muhammed των A Τribe Called Quest οδηγεί τον ρυθμό. Το πρώτο single από το πολυαναμενόμενο για το avopolisradio.gr άλμπουμ The Midnight Hour ήταν ένα απο τα κομμάτια που ήθελε να σαμπλάρει ο Kendrick Lamar στα sessions του To Pimp A Butterfly, όμως ακόμα δεν είχε ολοκληρωθεί τότε. H αξεπέραστη φωνή του CeeLo φέρνει το κομμάτι ακόμα πιο κοντά στα αθηναϊκά ραδιόφωνα. Σοβαρή σόουλ.

https://open.spotify.com/album/5QhRWoNYszGhAqwTpoM7zH

5 Albums

1. Detroit Swindle - High Life [Heist Recordings]

32bIncm_5.jpg

Soul, funk επιρροές, disco και deep house ρυθμολογία. Το δίδυμο των Detroit Swindle έχει στο τσεπάκι τις spiritual house κυκλοφορίες. Και στις 28/5 κυκλοφορεί επιτέλους το 2ο ολοκληρωμένο τους άλμπουμ, με τη συμμετοχή δύο ονομάτων από την αφρόκρεμα της αμερικάνικης χορευτικής soul. Zεστά keyboards που παραπέμπουν στο Songs In The Key Οf Life του Stevie Wonder, acid προεκτάσεις, house ρυθμολογία και jazz αρμονίες συνθέτουν την πιο ευχάριστη δουλειά τους μέχρι σήμερα. Ηχογραφημένο την άνοιξη του ’17 στο Άμστερνταμ, φλερτάρει με την αμεσότητα των ευρωπαϊκών dancefloors, ενώ την ίδια στιγμή διατηρεί το βάθος της US house σχολής. Ο νέος soul superstar και τραγουδοποιός Τom Misch είναι παρών στο “Yes, No Maybe” και το ίδιο ισχύει για τον Seven Davis Jr., ο οποίος αφήνει να φανούν οι gospel καταβολές του στο single “Flavourism”. Σπουδαία δουλειά, ικανή να ανανεώσει την πίστη του ακροατή στις μακράς διάρκειας ηχογραφήσεις χορευτικής μουσικής.

Δείγμα από το single "Flavourism" εδώ.

2. Eartheater - IRISIRI [PAN]

Η επόμενη κυκλοφορία της PAN του Βασίλη Κουλιγκά φέρνει στην επιφάνεια το ταλέντο της Νεοϋορκέζας Eartheater, κατά κόσμον Alexandra Drewchin (το Instagram της έχει φοβερό ενδιαφέρον). Νεορομαντικές μελωδικές γραμμές, χειροποίητα ηλεκτρονικά bleeps και μη αναμενόμενες ενορχηστρώσεις (με βάση τη φωνή της, η οποία έχει μάθει να ελίσσεται σε 3 διαφορετικές οκτάβες) συνθέτουν το παζλ της πιο ατμοσφαιρικής και συνάμα πιο ενδιαφέρουσας κυκλοφορίας της στήλης.

Με το Pitchfork να τοποθετεί την κυκλοφορία στις σημαντικότερες της χρονιάς, ο undeground μύθος και η προσωπικότητα της Eartheater έρχεται να συνάντησει την αψεγάδιαστη αισθητική της ετικέτας PAN, με τον όρο «concept album» να επαληθεύεται θριαμβευτικά. Σε σημεία συνδέεται με τον μυστικισμό που ακολουθούσε τις πρώτες ηχογραφήσεις των Cocorosie, ενώ παράλληλα σου δημιουργείται η αίσθηση ότι ακούς κάτι που μπορεί να βοηθήσει στον επαναπροσδιορισμό της ποιότητας των underground εκδόσεων. Ταυτόχρονα, όμως, θα επηρεάσει και τα δημιουργικά μυαλά της mainstream μουσικής.

Some forward shit, όπως λέμε εμείς εδώ (γιατί δεν ξέρω πώς το λέτε εσείς εκεί), οι συχνότητες στις οποίες κινείται η μουσική συναντώντας την τέχνη, ο τρόπος με τον οποίον έχουν δουλευτεί οι φωνές και η γενικότερη αισθητική του IRISIRI (όπως και της πλειονότητας των κυκλοφοριών της PAΝ), διαβάζουν το μέλλον. Τουλάχιστον για τους ακροατές με απαιτήσεις, όσους έχουν μάθει να απολαμβάνουν τη μουσική με τα ακουστικά τους, δίνοντας προσοχή στη λεπτομέρεια.

Αν με ρωτάτε, είναι ένας από τους καλύτερους δίσκους για το πρώτο μισό του 2018. Το καταλάβαινεις δε από τον τρόπο με τον οποίον σε κυνηγάνε και εν τέλει σε στοιχειώνουν μελωδίες όπως αυτή του “Ιnclined", την ίδια στιγμή που οτιδήποτε φέρει την ταμπέλα «φρέσκο» εκεί έξω, ζητά απεγνωσμένα την προσοχή σου και προσπαθεί να κάνει εσένα να το κυνηγήσεις. Εδώ όλα γίνονται αθόρυβα, ύπουλα και όμως τόσο σωστά.

Το πρώτο single εδώ. Το IRISIRI κυκλοφορεί 8 Ιουνίου.

3. Aquaserge - Deja Vοus? [Grammed Discs]

32bIncm_6.jpg

Λίγοι έχουν πάρει χαμπάρι ανά την Ευρώπη πόσο σπουδαία μπάντα είναι οι Aquaserge –με το Deja Vοus? (πόσο έξυπνος τίτλος για live album) να έρχεται να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Επηρεασμένοι από τη μουσική που έντυσε τα γαλλικά φιλμ στις δεκαετίες 1960 και 1970, ο ήχος των Αquaserge ισορροπεί ανάμεσα στο ψυχεδελικό ροκ και στη free jazz και περνάει τις μεταμοντέρνες ενορχηστρώσεις με πνευστά σε πραγματικά άλλη διάσταση. Κρατώντας χαμηλό προφιλ, ο θρύλος θέλει τα μέλη της μπάντας να έχουν εμπλακεί σε ηχογραφήσεις ονομάτων όπως Tame Impala, Stereolab και Acid Mother’s Temple (μεταξύ άλλων). Οι ζωντανές πάλι καταγραφές που απαρτίζουν το εν λόγω άλμπουμ σου δημιουργούν τον FOMO ψυχαναγκασμό και μοιραία καταλήγεις να ψάχνεις τα επόμενα dates τους. Το φλάουτο έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, την ίδια στιγμή που η μπάντα μοιάζει απίστευτα δεμένη και ασυγκράτητη. Επτά πρωτότυπες συνθέσεις συν μία αναπάντεχη διασκευή στο "My Funny Valentine” γεμίζουν το Deja Vous?, που ξεκάθαρα κάνει τη δουλειά του και κορυφώνει την προσμονή για τα επόμενα live του σχήματος. Ακούστε το ολόκληρο και σε επανάληψη αν είστε μουσικός, το ταλέντο σε αυτήν την παρέα περισσεύει.

https://open.spotify.com/album/2WeuxLoCIai0IgVwQpjXpU

4. Yung Heazy - Whenever You're Around I Hate Everthing Less

Στις 13 Φλεβάρη του 2017, ο Jordan Heaney aka Υung Heazy ηχογράφησε το “Cuz You're My Girl” σαν δώρο Αγίου Βαλεντίνου για το κορίτσι του.

Τα γραφιστικά στο video και η μελωδία του κομματιού έκαναν τη δουλειά που έπρεπε και το κομμάτι μετράει σήμερα 3,5 μύρια views στο YouΤube και 1,5 μύριο στο Spotify.

Ο Υung Heazy ετοιμάζει το ντεμπούτο του Whenever You're Around I Hate Everthing Less, μαζεύει τις cool κριτικές παγκοσμίως τη μία πίσω από την άλλη και ενώ όλοι ψάχνουν στις μελωδίες τον νέο Mac DeMarco εγώ είμαι πεπεισμένος ότι ο Stephen Malkmus και οι Pavement κάναν τη ζημιά. Bedroom dreampop με λυρικότητα και αρμονίες, έτσι όπως τις δίδαξαν οι Beatles. Ο Καναδός βρίσκεται πλέον στα όρια του παγκόσμιου indie crossover.

Το άλμπουμ κυκλοφορεί Παρασκευή 1 Ιουνίου. Θα το ακούσετε σε επανάληψη γιατί είναι έυκολο και θα αναγκαστείτε να μοιραστείτε με το κορίτσι/αγόρι σας το “Cuz You’re My Girl”, γιατί θα σας κάνει ήρωα σε indie σαπουνόπερα του Netflix. Μετά, πιθανόν όλα να πάρουν τον δρόμο τους και να ψάχνετε εισιτήριο να τον δείτε σε ένα από τα επόμενα Plisskën...

{youtube}W3a4Xm5LA64{/youtube}

5. Christopher Coe - MNTNS OF SLNC [Awesome Soundwave]

O Christopher Coe από τη δυτική Ιρλανδία πηγαίνει το ambient techno στο επόμενο επίπεδο. To άλμπουμ Mountains Of Silence συνδυάζει μελαγχολικές εικόνες από τα βουνίσια τοπία της πατρίδας του με ατμοσφαιρικό techno, που ξέρει όμως να γίνεται και σκληρό την κατάλληλη στιγμή. Ο Coe κάνει χρήση field recordings και εμπνέεται από το φυσικό περιβάλλον για να χτίσει μελωδίες με διαφορετικά αλλά επιβλητικά στρώματα πάνω σε βαριά και επαναλαμβανόμενα tech house beats. Βαθύ και ιδιαίτερα δημιουργικό, λειτουργεί και χωρίς την εικόνα, αφήνοντας μάλιστα και τους απαραίτητους χώρους για να ενταχθεί σε σχετικά DJ sets.

Εικόνα και ήχος παρακάτω

{youtube}UZdBYM53mSQ{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured