Πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία του ντεμπούτου τους, οι The Model Spy, ένα από τα ελληνικά σχήματα που κυριολεκτικά γεννήθηκαν στους δρόμους του ιστορικού τριγώνου του κέντρου της Αθήνας παρουσιάζουν τον νέο τους δίσκο Impairment & Disability.

Εν αναμονή του δίσκου την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024 από την Make Me Happy Records, ακούστε αποκλειστικά στο Avopolis το "Three Dots You" με τη συμμετοχή του Bhukhurah και της VASSIŁINA:

Δελτίο Τύπου (ή κάτι σαν Δελτίο Τύπου) 

Μια φορά και έναν καιρό, στην Αθήνα του χωροχρονικού παραδόξου που μεσολάβησε ανάμεσα στις ευχαριστίες του Ζακ Ρογκ και στο πάτημα της σκανδάλης του Κορκονέα, το ιστορικό τρίγωνο του κέντρου έμοιαζε με εξωτικό νησί. Μέσα στα όρια του στήθηκε μια μικρο-κοινωνία, με σαφή χαρακτηριστικά γαλατικού χωριού, περιχαρακωμένη και περικυκλωμένη από την κυρίαρχη κουλτούρα, από την οποία σε μεγάλο βαθμό ετεροπροσδιοριζόταν, μέσω των αντιθέσεων και της ολοκληρωτικής απόρριψης κάθε πολιτιστικής έκφανσης της.

Γεννήθηκαν φιλίες, έρωτες, μπάντες, συνεργασίες, εδραιώθηκαν στέκια-ναοί, από το Μικρό Μουσικό Θέατρο, ως το Vinyl Microstore, με το θρυλικό POP bar, πάντα στο κέντρο του κύκλου. Για αρκετά χρόνια, όσο ολόκληρη η χώρα απολάμβανε την άγνοια των όσων θα ακολουθούσαν, το ιστορικό τρίγωνο ζούσε στον δικό του κόσμο, περιμένοντας τις ανακοινώσεις των μεγάλων συναυλιών, συζητούσε σχεδόν αποκλειστικά για μουσική, οργάνωνε εξορμήσεις στα φεστιβάλ του εξωτερικού και δεν μπορούσε να διαλέξει ανάμεσα στις Κυκλάδες και στις χάρες της Αυγουστιάτικης Αθήνας του Τσίου και των Φτηνών Τσιγάρων.

Τα χρόνια πέρασαν, οι παρέες διαλύθηκαν και οι άνθρωποι τράβηξαν τον μακρύ δρόμο της ενηλικίωσης, που έμελλε να περνάει για όλους ανεξαιρέτως, μέσα από το Καστελόριζο και την Wuhan. Και ξαφνικά, μέσα σε μια διάχυτη μυρωδιά αντισηπτικού, μερικά από τα πιο επιφανή μέλη εκείνης της σκηνής κάνουν την επανεμφάνιση τους, ακομπλεξάριστα  ελληνόστιχα αυτή την φορά και κατακτούν τα μεγάλα ακροατήρια που δεν τολμούσαν ούτε να ονειρευτούν, γεμίζοντας «Τεχνόπολες» και «Λυκαβηττούς».   

Υπήρξαν όμως και οι περιπτώσεις που είτε ήθελαν και δεν μπορούσαν, είτε δεν καίγονταν πια και τόσο πολύ, είτε αγνόησαν ή δεν κατάφεραν να ενσωματώσουν τα συστατικά της συνταγής της επιτυχίας που εμφανίζονται φευγαλέα ανάμεσα σε stories, reels και spotify playlists και συνέχισαν να υπάρχουν και να κάνουν live για τις φίλες, τους φίλους και όλους τους ενδιάμεσους. Μια τέτοια περίπτωση είναι και οι Model Spy.

Οι Model Spy είναι η μπάντα των Βαγγέλη Κυριακάκη και Κώστα Βαβούση, εσχάτως και του Κρίτωνα Μπελλώνια, αν και δεν έχει καταγραφεί ποτέ συναυλιακή εμφάνιση του με το γκρουπ ως σήμερα. Τα χρόνια εκείνα, το συγκρότημα εξέφραζε την πιο pop πλευρά της εν λόγω κοινότητας. Αρκετοί ίσως θυμούνται την πρώτη περίοδο τους μέσα και από την, ανάμεσα στον κόσμο του φανταστικού και την πραγματικότητα -κανείς δεν θυμάται στα αλήθεια-, ισοπεδωτική επιλογή του τότε τραγουδιστή τους να βγει στην σκηνή του Velvet Festival με γλαδιόλες στην κωλότσεπη, μιμούμενος τις κινήσεις και την χαρακτηριστική εκφορά του λόγου του Morrissey.  Η μπάντα θα παραμείνει ενεργή για αρκετά χρόνια, κυκλοφορεί ένα E.P., ένα double A side single, ηχογραφεί μια διασκευή σε Television Personalities για λογαριασμό του Καναδικού label “the Beautiful Music”, συμμετέχει στα φεστιβάλ της εποχής, ο Κώστας εμπλέκεται και με άλλα πρότζεκτ, τους Zebra Tracks, τους My Wet Calvin, την Monika μέσα σε άλλα, ο Βαγγέλης επιδίδεται με μανία στην άλλη μεγάλη του αγάπη, το DJ-ing, οι Model Spy κάπως απότομα, κάπως φυσιολογικά, μπαίνουν στον πάγο. Επανεμφανίζονται το 2019, όταν και καταθέτουν το Serenest (a Long Play on Truth, Deceit and Souvenirs), το πρώτο τους επίσημο album, υπό την σκέπη της Make Me Happy Records, ως εξόφληση χρωστούμενων.

Πέντε χρόνια αργότερα και ενώ η ηθική υποχρέωση προς τους νεότερους τους εαυτούς έχει βγει, η μπάντα καταθέτει το νέο της πόνημα, το Impairment & Disability.

Και κάπου εδώ, τα πράγματα σοβαρεύουν.

Ανάμεσα στα 8 κομμάτια του album, βρίσκεται ο απόλυτος indie pop ύμνος της σκηνής που άνθισε μεταξύ της φλόγας του 2004 και της φωτιάς του 2008 και δεν είχε ακούσει σχεδόν κανείς ως σήμερα. Το "Felt", που κυκλοφορεί 20 χρόνια αργοπορημένο, επιτέλους με τον σωστό άνθρωπο στα φωνητικά, τον Λεωνίδα των My Wet Calvin, σε καθίζει οκλαδόν στον πεζόδρομο της Κλειτίου,  σου βάζει ένα zombie στο χέρι και σε αφήνει να αναρωτιέσαι τι θα είχε συμβεί αν ήσουν λιγότερο ο εαυτός σου.

Και δεν είναι μόνο αυτό.  Το "Three Dots You", άλλο ένα κομμάτι της ίδιας περιόδου, με την VASSIŁINA και τον Bhukhurah στα φωνητικά, ρέει σαν ένα ποτήρι νερό σερβιρισμένο από τα κρύα χέρια του Robert Smith. To εισαγωγικό "Intimacy Reject", με την Colorgraphs στα φωνητικά εκτός από υποδειγματικό άνοιγμα, ακούγεται σαν να παίζει στο repeat, στα ερτζιανά κάποιου άλλου, ιδανικού ραδιοφωνικού παράλληλου σύμπαντος.

Κι όμως, η κορυφή του δίσκου, βρίσκεται στην δεύτερη πλευρά και είναι ολόφρεσκη. Η Μυρτώ Στύλου των Kalte Nacht τραγουδά απίθανα το "Slow Running Drifter" βγαίνοντας αλώβητη από την αναμέτρηση με μια σύνθεση που φέρνει στο μυαλό ταυτόχρονα τις μη κιθαριστικές pop στιγμές των dEUS, το καλύτερο κομμάτι που έγραψε ποτέ o Baxter Dury για κάποια φωνή που δεν είναι η δική του και τις crooner στιγμές μιας φαντασιακά γοτθικής Dionne Warwick.

Αυτόν τον δίσκο οι Spy δεν τον έφτιαξαν μόνοι τους. Εκτός από τις προαναφερθείσες συμμετοχές, ακούγονται επίσης οι φωνές της Δεσποινίς Τρίχρωμη στο ονειρικό, και με έναν τρόπο πέρα από τα όρια της dream-pop, "Swollen Heart", του Άρη των My Wet Calvin στο "Nightly Elise" ως μια κάποια ωδή στο “The Melancholy Death of Oyster Boy & Other Stories” του Tim Burton, της one off αυτοσχέδιας Sonic Playground Choir στο "Unsafe From Harm" ως ένας στιχουργικός φόρος τιμής στους Massive Attack, της VASSIŁINA στο καταληκτικό και, συνάμα, εξαγνιστικό "Sky Meets the Sea", ενώ ο Bhukhurah εκτός από τις φωνές έχει συνδράμει επίσης στις κιθάρες και την παραγωγή, μαζί με τον Νίκο Τριανταφύλλου. Στις συναυλίες τους συμμετέχουν, επίσης, ο Αναστάσης από τους Spiral Trio, ο Λεωνίδας και ο Άρης από τους My Wet Calvin και ο πολύς METAMAN. Γύρω τους έχει χτιστεί μια παρέα, SXEDON κολλεκτίβα, που αλληλεπιδρά με την πόλη σαν από την αρχή, ψηλαφίζοντας με αγάπη τις ρυτίδες στο πρόσωπο της.

Και στα πρόσωπα τους.

The Model Spy – Impairment & Disability

Μουσική: Βαγγέλης Κυριακάκης, Κωνσταντίνος Βαβούσης, Κρίτων Μπελλώνιας
Στίχοι: Βαγγέλης Κυριακάκης
Η ηχογράφηση έγινε στο Sonic Playground
Παραγωγή: Bhukhurah, Νίκος Τριανταφύλλου, Βαγγέλης Κυριακάκης
Μίξη: Νίκος Τριανταφύλλου
Mastering: Ηρακλής Βλαχάκης
Artwork: Μπομπ Πανάγος (courtesy of Cliqa)

Tracklist
Impairment Side
A1. Intimacy Reject [featuring Colorgraphs]
A2. Felt [featuring Leonidas Oikonomou]
A3. Unsafe from Harm [featuring the Sonic Playground Choir]
A4. Nightly Elise [featuring Aris Nikolopoulos]

Disability Side
B1. Three Dots You [featuring Bhukhurah & VASSIŁINA]
B2. Slow Running Drifter [featuring Myrto Stylou]
B3. Swollen Heart [featuring Miss Trichromi]
B4. Sky Meets the Sea [featuring VASSIŁINA]

Κυκλοφορεί στις 27 Σεπτέμβρη ψηφιακά και μέσα στον Νοέμβρη σε διάφανο δίσκο βινυλίου από την «δική μας» Make Me Happy Records και την Γιαπωνέζικη Fastcut Records.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured