Είναι μια από τις πιο vibrant συνοικίες στον κόσμο, σε μια από τις σημαντικότερες μητροπόλεις του. Χαρακτηρίστηκε ως ο τόπος γέννησης του punk, της Britpop και της Amy Winehouse και αποτελεί μέχρι σήμερα επίκεντρο πολλαπλών νεολαιίστικων subcultures του Λονδίνου, επηρεάζοντας σαφέστατα ολόκληρη την υφήλιο. Ο λόγος για το θρυλικό Camden, η μουσική ιστορία του οποίου τίθεται στο επίκεντρο της νέας, ομώνυμης, σειράς ντοκιμαντέρ του Disney+ και της Dua Lipa, η οποία θέλησε να δημιουργήσει μέσα από αυτή μια ερωτική επιστολή στην αγαπημένη της γειτονιά. Τα καταφέρνει όμως η φιλόδοξη παραγωγή της πλατφόρμας streaming και της εκρηκτικής popstar;

Η παραγωγή της Lightbox, του βραβευμένου με Όσκαρ παραγωγού Simon Chinn και του βραβευμένου με Emmy παραγωγού Jonathan Chinn, δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Day One Pictures, την εταιρεία παραγωγής με συνιδρυτή τον πρώτο manager της Amy Winehouse, Nick Shymansky και την Radical22. Με executive producer μεταξύ άλλων την ίδια τη Dua Lipa, σκηνοθέτης της σειράς είναι ο Asif Kapadia που μας χάρισε προ ολίγων ετών το εκπληκτικό Amy, ενώ σκηνοθέτες των επιμέρους επεισοδίων είναι οι Toby Trackman, Yemi Bamiro και Sarah Lambert. Στα τέσσερα λοιπόν επεισόδιά του, το Camden αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ιστορίας καλλιτεχνών που συνδέθηκαν με την περιοχή από το ξεκίνημά τους, επιχειρώντας να εξηγήσει πώς αυτό επηρέασε τη ζωή και την καριέρα τους. Το κοινό ανακαλύπτει τα παραπάνω μέσα από πλάνα αρχείου, σύγχρονα γυρίσματα και συνεντεύξεις με θρυλικούς καλλιτέχνες οι οποίοι ξαναζούν επί της ουσίας τις εμπειρίες τους, μιλώντας για τα νεανικά τους χρόνια, το bar hopping και το clubbing στην περιοχή, τις πρώτες τους εμφανίσεις και φυσικά τις sold out συναυλίες που θα ακολουθούσαν.

Μερικά από τα ονόματα που παρευλαύνουν στην οθόνη είναι ο Chris Martin των Coldplay, αλλά και οι Noel Gallagher, Little Simz, Yungblud, Questlove, Pete Doherty και Carl Barat των Libertines, Mark Ronson, Nile Rodgers, Boy George, Suggs των Madness, Black Eyed Peas, Jazzie B των Soul II Soul, Chuck D και Sister Bliss των Faithless. Παρά το name parade που σημειώνεται ωστόσο στη σειρά, δεν μπορούμε παρά να μην επικεντρωθούμε στις τεράστιες ελλείψεις της, που εν τέλει συμβάλουν σε ένα αποτέλεσμα κάτω του μετρίου. Αυτό μιας που η Dua Lipa που διευθύνει όλο το project μπορεί να έζησε τα παιδικά της χρόνια εκεί, ηχογραφώντας μάλιστα τα πρώτα της κομμάτια για το YouTube που την έκαναν γνωστή στα 15 της, στην πραγματικότητα όμως δεν υπήρξε ποτέ ενεργό μέλος της σκηνής του Camden. Έτσι, η περιοχή αναφέρεται αφελώς ξανά και ξανά μέσα από την ίδια τη Dua και τους υπόλοιπους καλλιτέχνες ως ένας τόπος απίστευτης ελευθερίας, ενέργειας και καλλιτεχνικής δημιουργίας, χωρίς ωστόσο να εξετάζεται με ουσιαστικούς όρους η ιστορία του πώς το Camden έγινε αυτό που γνωρίζουμε σήμερα, τα αίτια της υπερπληθώρας μουσικών venues στην έκτασή του, η countercultural φύση του και φυσικά η δημιουργία των πολλαπλών μουσικών σκηνών του.

Αυτό που «κλωτσάει» περισσότερο από όλα στη σειρά είναι η αγνόηση της punk σκηνής του Camden, όταν το genre ήταν αυτό που συνέβαλε περισσότερο στη διαμόρφωσή του με τους πολιτισμικούς όρους που γνωρίζουμε σήμερα. Μια αγνόηση αποτέλεσμα μάλλον της άρνησης πολλών μελών της εν λόγω σκηνής να συμμετέχουν σε ένα ντοκιμαντέρ υπό την επιμέλεια της… Dua Lipa. Όταν όμως δεν είσαι σε θέση να μιλήσεις με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές μιας ιστορίας, τότε τι νόημα έχει να επιχειρήσεις να την αφηγηθείς με ενναλακτικές ανθρώπων που απλώς έκαναν κάποτε ένα πέρασμα από εκεί ή έτυχε να ζουν σε ένα διαμέρισμα στην περιοχή;

Σε κάθε περίπτωση, στα πλεονεκτήματα της σειράς συγκαταλέγεται σίγουρα η συμμετοχή του Suggs, ο οποίος αναφέρεται στην αρχή της σειράς στις ρίζες του pub gig culture που γεννήθηκε στην περιοχή τη δεκαετία του ‘70 , όντας μάλιστα ο μόνος που επιχειρεί μια κοινωνιολογική ανάλυση της πληθυσμιακής σύνθεσης της περιοχής εκείνη την εποχή: σπίτι του Ιρλανδικού πληθυσμού του Λονδίνου και φυσικά των κοινωνικά απόβλητων ανθρώπων λόγω τάξης, φυλής και σεξουαλικής ταυτότητας.

Το Camden είναι σίγουρα κατώτερο αυτού που θα μπορούσε να είναι και γίνεται υπερβολικά προσωπική υπόθεση των καλλιτεχνών που φιλοξενούνται στα επεισόδιά του, με τους ίδιους να μιλούν επί της ουσίας για την επιρροή που άσκησε στη ζωή τους και όχι για την ίδια την περιοχή. Βλέπεται ωστόσο ευχάριστα και η παρουσίασή του χωρίς γραμμικό timeline, αλλά ως ένα χαοτικό κράμα ανάμεσα στο club culture, το indie και το hip-hop, είναι ένας έξυπνος παραληλισμός του πραγματικά σύνθετου χαρακτήρα του Camden. Επιβάλλεται όμως περισσότερο ψάξιμο αν σας ενδιαφέρει πραγματικά να μάθετε την ιστορία της περιοχής.

Δείτε το trailer της σειράς:

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured

Best of Network

Δεν υπάρχουν άρθρα για προβολή