Σύντομη μα και επιβεβλημένη η επιστροφή των Grand Magus στην Ελλάδα. Μπορεί να μην πέρασαν ούτε 10 μήνες από την προηγούμενη παρουσία τους ως supporting act στους Amon Amarth –σε ένα από τα καλύτερα live της περσινής σεζόν– ωστόσο υπήρχαν λόγοι σοβαροί για να ξαναφυσήξει ο Odin το drakkar τους προς τα εδώ.
Πρώτον, γιατί τα 9 τραγούδια της προηγούμενης εμφάνισης, ήταν αρκετά μόνο για να μας ανοίξουν την όρεξη· δεύτερον, στη χώρα όπου οι δίσκοι των Grand Magus σπανίως δεν συγκαταλέγονται στις «best-of» λίστες κοινού και συντακτών, προφανώς οι πόρτες είναι πάντα ανοιχτές. Και, τρίτον, το να πάρεις μια γερή δόση από γνησιότατο σκανδιναβικό heavy metal ενόψει του χειμώνα, είναι εξίσου επιβεβλημένο με το να θυμηθείς τον Bob Marley πριν την πρώτη καλοκαιρινή βουτιά. Τελευταίο (και σημαντικότερο), οι Grand Magus είναι μία από τις πλέον «ξεροκέφαλες» και «σταράτες» μπάντες καθόλη τη διάρκεια της 20χρονης διαδρομής τους· παραδοσιακά, τέτοια χαρακτηριστικά οι μεταλλάδες τα γουστάρουν και τα τιμούν.
Η βραδιά ξεκίνησε όπως και η καριέρα των Σουηδών: με stoner/doom! Ο κόσμος είχε αρχίσει να πυκνώνει στο Fuzz όταν εμφανίστηκαν οι Mound και ξεκίνησαν να μας ταρακουνούν. Ως σχετικά νέα μπάντα, οι Αθηναίοι αντιμετώπισαν αρχικά τη σκηνή με μια μικρή αμηχανία. Ωστόσο πολύ γρήγορα βρήκαν τα κουράγια τους και, με όπλο τον κολοσσιαίο τους ήχο, μετέδωσαν πολύ από τον ηλεκτρισμό τους στο κοινό. Οι συνθέσεις, ξεκινώντας από την αιώνια πηγή των Black Sabbath, άλλοτε έπαιρναν stoner τροπή και άλλοτε ακολουθούσαν τα doom μονοπάτια –που παρεμπιπτόντως ταιριάζουν κουτί στη φωνή του τραγουδιστή τους, Αργύρη Δρόκαλου. Σίγουρα έχουν μπροστά τους δρόμο, όμως οι όμορφες καινούργιες συνθέσεις τους και ο επαγγελματισμός που τους διακρίνει, δείχνουν ότι διαθέτουν τη δυνατότητα να σταθούν επιτυχημένα στην τόσο πολυπληθή εγχώρια σκηνή.
Setlist
Eye for an Eye
Octave
Mound
No lows, no highs(new)
Snake in a Cradle
Crave (new)
Συνέχεια με τους Sacral Rage, τη μπάντα που ίσως διαθέτει το περισσότερο ταλέντο αυτή τη στιγμή στην ελληνική σκηνή. Συνεχίζοντας την αλυσίδα των πετυχημένων εμφανίσεών τους, έτερψαν τα αυτιά των φίλων τους και σόκαραν όσους τους είδαν για πρώτη φορά. Οι καταιγιστικοί ρυθμοί, οι δαιμονισμένες κιθαριστικές μελωδίες και τα εξωγήινα φωνητικά, έρχονται από τις καλύτερες ημέρες του τεχνικού power των Queensrÿche, των Crimson Glory και του King Diamond, ενώ η θεατρικότητα του frontman τους –με την παρανοϊκή περσόνα που έχει υιοθετήσει επί σκηνής– τους προσδίδει μια επιπλέον καλλιτεχνική διάσταση, η οποία στις μέρες μας σπανίζει στο heavy metal. Πέραν της εκτελεστικής τους δεινότητας και του άψογου ήχου, η επιλογή να ακούγονται μικρά intros ανάμεσα στα τραγούδια, έκανε την ατμόσφαιρα ακόμα πιο θριλεριάρικη και απολύτως ταιριαστή με τη θεματολογία των στίχων. Έδειξαν έτοιμοι για ακόμα μεγαλύτερα πράγματα οι Sacral Rage, οπότε το επόμενο δισκογραφικό τους βήμα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.
Setlist
Harbinger
Encima del mal
Lost Chapter E.: Sutratma
Panic in Urals
A Tyrannous Revolt
Master of a darker light
Forshadower/Return of the Dead
Suspended Privileges
Waltz in Madness
Outro
Το soundtrack του Conan σήμανε την ώρα για την εμφάνιση των αγαπημένων Grand Magus, η οποία έμελλε να είναι η καλύτερη τους στη χώρα μας! Η τριάδα του JB, του Fox και του Witt, σταθερά προσηλωμένη στο αυθεντικό epic metal της δεκαετίας του 1980, έκανε ένα πέρασμα από τις καλύτερες στιγμές της δισκογραφίας της μετά το Monument (2003), μην αφήνοντας κανέναν παραπονεμένο.
Ξεκινώντας με την κλασική δυάδα “I, The Jury” και “Sword Οf Τhe Ocean” έβαλαν αμέσως τους οπαδούς στην πρίζα, καθώς εκείνοι ανταποκρίθηκαν με ένα ωραιότατα γηπεδικό «Magus-Magus», που συνόδεψε έκτοτε κάθε παύση ανάμεσα στα τραγούδια. Με τον Fox πάλι στις επάλξεις, η μπάντα έδειξε δεμένη και πολύ σίγουρη, απολαμβάνοντας την εμφάνισή της και τις αντιδράσεις του κόσμου. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι στιγμές στις οποίες ο JB και ο Fox θέλησαν με τις κινήσεις τους να δείξουν στο κοινό την ευγνωμοσύνη τους για την αγάπη που ένιωθαν να εισπράττουν.
Πέραν της άψογης απόδοσης, όμως, κάτι που αξίζει επίσης να αναφερθεί είναι το επί σκηνής ήθος και το μέτρο των Σουηδών. Μπορεί δηλαδή να σου μιλάνε για ήρωες, θεούς και μύθους, μπορεί οι στίχοι τους να σε μεταφέρουν σε πεδία μαχών και στα λιβάδια της Valhalla, οι ίδιοι ωστόσο παραμένουν σεμνοί και ανθρώπινοι, χωρίς υπερφίαλες κουβέντες και μακριά από τα καραγκιοζιλίκια στα οποία δυστυχώς είθισται να προσφεύγουν διάφοροι επίδοξοι «metal heroes», για να μας δείξουν πόσο άγριοι και αυθεντικοί είναι. Ούτως ή άλλως, με την πλειονότητα του κοινού να έχει καβατζάρει τα ύστερα 30 και να κουβαλάει μουσικές καταβολές από όλο το φάσμα του σκληρού ήχου (βάση των t-shirts τουλάχιστον), αυτό που χρειαζόταν ήταν μια τέτοια άψογη απόδοση των έτσι και αλλιώς ξεσηκωτικών τραγουδιών τους. Και όχι σπαθιά που φλέγονται, μοτοσυκλέτες που βολτάρουν επί σκηνής και γυμνόστηθες κυρίες να έρχονται σε οργασμό στη θέα μόνο των μπράτσων του εκάστοτε «μεγάλου».
Το encore στάθηκε επιστέγασμα μιας καταπληκτικής συναυλίας, με τον κόσμο να σιγοντάρει κάθε στίχο από το θεϊκό “Silver Ιn Τo Steel” και από το εμβληματικό “Hammer Οf Τhe North”. Συνεχίζοντας μάλιστα να τραγουδάμε τη μελωδία του τελευταίου καταφέραμε να κρατήσουμε το γκρουπ επί σκηνής για κάποια λεπτά παραπάνω, ώστε να ανταλλαχθούν οι τελευταίοι «όρκοι αγάπης».
Μεγάλη μπάντα οι Grand Magus. Και απολύτως δικαιολογημένη όλη αυτή η αναγνώριση που τώρα πια καθολικά εισπράττουν. Valhalla Rising!
Setlist
Intro / Conan soundtrack
I, The Jury
Sword of the Ocean
Varangian
On Hooves of Gold
Steel Versus Steel
Forged in iron – Crowned in steel
Ravens Guide Our Way
Like the Oar strikes the water
Iron Will
Valhalla Rising
Shadow knows
Freja’s choice
Triumph and Power
Kingslayer
encore
Silver in to Steel
Hammer Of The North
{youtube}gGBpOZpmq1U{/youtube}