Με μια καριέρα που οδεύει αισίως στο συμπλήρωμα 15ετίας, με κριτική αποδοχή για τους δίσκους που έχουν κυκλοφορήσει και με επιπλέον αφορμή τα 10α γενέθλια του 2ου άλμπουμ τους, οι Καναδοί Besnard Lakes ήρθαν για πρώτη φορά από τα μέρη μας, ώστε να τεστάρουν το γκελ της μουσικής τους στο ελληνικό κοινό.
Το πλήθος που τελικά συγκεντρώθηκε στο Six d.o.g.s. το βράδυ της Πέμπτης δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για sold-out (με έναν πρόχειρο υπολογισμό του ματιού, δεν ξεπερνάγαμε τους 100 οι συγκεντρωμένοι). Ό,τι όμως έλειπε σε ποσότητα, οι θεατές το αναπλήρωσαν σε πάθος και λαχτάρα να απολαύσουν τους indie rockers από το Μόντρεαλ. Οι οποίοι παρέδωσαν ένα live που συγκίνησε, ενθουσίασε, μάγεψε και σαγήνεψε, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις, τόσο για τη μουσική, όσο και για την ταπεινότητά τους.
Το πρώτο μέρος της συναυλίας αποτελείτο από ένα ποτ-πουρί των γνωστότερων τραγουδιών τους. Ανοίγοντας με το “Pressure Οf Our Plans” και με ένα «Γεια σου Αθήνα» δια στόματος της ελληνικής καταγωγής μπασίστριάς τους Olga Goreas, οι Besnard Lakes αντιμετώπισαν κάποια προβλήματα με τον ήχο και τα δεκάδες καλώδια που συνέδεαν μουσικά όργανα, πεταλιέρες, ενισχυτές και τα κάθε λογής μηχανήματα που είχαν κουβαλήσει μαζί τους. Η ολιγόλεπτη διακοπή δεν έκοψε πάντως τη φόρα των θαυμαστών τους: όταν τελικά επέστρεψε ο ήχος, ένα θερμό χειροκρότημα έδωσε νέα πνοή στο set. Παράλληλα, τα χωσιματικά τύμπανα, τα ποτισμένα με μπέρμπον κιθαριστικά ριφ και η γοητευτική φωνή του Jace Lasek στο “And This Is What We Call Progress”, ανέβασαν ρυθμούς, αποτελώντας ένα δυναμικό ξεκίνημα για το live.
Μέχρι ωστόσο να συντονιστούν επί σκηνής οι Καναδοί για το “Golden Lion”, τα αιθέρια τριπλά φωνητικά της στούντιο έκδοσης έχασαν κάτι από την αρμονία τους. Το πάθος τους, όμως, και ο μετέπειτα συγχρονισμός, έφεραν εν τέλει το τραγούδι στα συνηθισμένα υψηλά του επίπεδα μελωδίας και μουσικότητας. Στο “The Specter”, που ακολούθησε, οι Besnard Lakes μας ταξίδεψαν με τα αργόσυρτα κιθαριστικά σόλο και τα ονειρικά σύνθια τους, ενώ όταν ήρθε η ώρα του άτυπου χιτ “Laura Lee”, κάποια κεφάλια είχαν αρχίσει ήδη να κουνιούνται στον ρυθμό του, μερικά χέρια σηκώθηκαν στο αέρα, ενώ ορισμένοι εκ του κοινού έκλεισαν τα μάτια τους για να το απολαύσουν ακόμα πιο ολοκληρωτικά. Το στιβαρό μπάσο του “Necronomicon”, στη συνέχεια, αποδείχθηκε στυλοβάτης της σύνθεσης, έως ότου εκείνη εκτροχιαστεί μέσα σε έναν ορυμαγδό από φαζαριστές κιθάρες και παραμορφώσεις, τελειώνοντας μέσα στο ενθουσιώδες χειροκρότημα του κόσμου.
Τα βαριά, σχεδόν πένθιμα πλήκτρα του "The Divine Wind" κατέβασαν ταχύτητες, όμως στη συνέχεια ήρθε το "Albatross", τραγούδι το οποίο συγκεντρώνει όλη την ομορφιά και τα στοιχεία που καθιστούν τη μουσική των Besnard Lakes τόσο υπέροχα λαχταριστή· δικαιολογημένα, λοιπόν, ξεσήκωσε εκ νέου όσους παρακολουθούσαν τα συναυλιακά δρώμενα. Το δε οργιαστικό και παρατεταμένο κρεσέντο παραμορφώσεων και feedback στην κορύφωση του κομματιού, απογείωσε γενικά τις διαθέσεις μας, οδηγώντας σε μία ακόμα αποθέωση.
Κάπου εκεί, με ένα λακωνικό "Part Deux" δια μικροφώνου, η μπάντα πέρασε στο 2ο μέρος του live, που απαρτιζόταν από ολόκληρο τον δίσκο The Besnard Lakes Are The Dark Horse (2007), παιγμένο ζωντανά από την αρχή μέχρι το τέλος του. Σαφώς πιο εσωστρεφές και χαμηλότονο συγκριτικά με το κάτι-σαν-greatest-hits πρώτο τμήμα της συναυλίας, το δεύτερο αυτό μέρος δεν απέτυχε να σαγηνεύσει το κοινό, το οποίο εκτίμησε τις μελωδικές αρετές και τον εσωτερικό χαρακτήρα του 2ου άλμπουμ των Καναδών, που, όπως είπαμε, γιόρταζε επί σκηνής τα 10α γενέθλιά του.
Η βραδιά στο Six d.o.g.s είχε βέβαια ξεκινήσει από νωρίς με τους Tango With Lions, οι οποίοι αποδείχθηκαν ιδανικό γκρουπ για το άνοιγμα της συγκεκριμένης συναυλίας. Ο βαθιά μελωδικός, συναισθηματικά φορτισμένος ήχος τους ήταν υπήρξε ιδανικός πρόλογος για τα μουσικά τεκταινόμενα των Καναδών. Η εκφραστική φωνή της Κατερίνας Παπαχρήστου βρέθηκε αναμενόμενα σε πρώτο πλάνο, ενώ οι νέες συνθέσεις του γκρουπ (από τον επερχόμενο δίσκο), ακούστηκαν ιδιαίτερα εθιστικές και στιβαρές. Επιβεβαιώνοντας πως το επόμενό τους βήμα αναμένεται άκρως ενδιαφέρον.
{youtube}9FZGEe_4dcs{/youtube}