Από Future Islands και Motorama μέχρι John Maus και The Men, αλλά και από Pockets Full Of Sand –πλέον Pockets– μέχρι A Victim Of Society, αυτό που κάνουν οι Arte Fiasco είναι να μαζεύουν και να μοστράρουν ό,τι πιο επίκαιρο κι εύστοχο κυκλοφορεί εκεί έξω (στο εξωτερικό) και εδώ μέσα (στην πόλη, στη χώρα). Από το βράδυ της Παρασκευής όμως, ο ποιοτικός χαρακτηρισμός μπορεί να αλλάξει αφού πλέον οι Arte Fiasco δεν φέρνουν μόνο «ό,τι συμβαίνει τώρα» μα και «ό,τι θα συμβεί σε λίγο», δεδομένου ότι οι Soviet Soviet δεν έχουν προλάβει να «συμβούν» αλλά η λογική λέει ότι θα το κάνουν.

Εξ' ολοκλήρου από τη γείτονα Ιταλία οι επιλογές της βραδιάς, Comaneci και Soviet Soviet μάζεψαν αρκετό κόσμο στο 6 D.O.G.S. παρότι τα μεγέθη έδειχναν εξαρχής ότι η συγκεκριμένη συναυλία δεν περιλάμβανε επιδιώξεις μεγάλου βεληνεκούς –όπως π.χ. οι άλλες πρόσφατες επιλογές των διοργανωτών. Για την ακρίβεια, για αρκετούς η συγκεκριμένη σύνθεση φάνταζε σχετικά διεκπεραιωτική: μια συμπαθητική συναυλία για Παρασκευή βράδυ, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Εν τέλει εξελίχθηκε σε μια όντως συμπαθητική εμφάνιση από την πλευρά των ήσυχων Comaneci και σε μια αποκαλυπτική εμφάνιση από την πλευρά των θορυβωδών Soviet Soviet.

Οι Comaneci είναι ένα ντουέτο τυπικής φολκ δομής: ένα κορίτσι κι ένα αγόρι, με έμφαση στα όμορφα αλλά όχι τόσο πρωτότυπα φωνητικά του πρώτου συνοδεία μπάντζο, στις αργόσυρτες συνθέσεις και στις μεσογειακής προελεύσεως americana αναφορές. Ως τώρα έχουν κυκλοφορήσει έναν δίσκο (You A Lie), ο οποίος ακούγεται ωστόσο πιο καλά στο σπίτι απ' ότι σε συναυλιακό χώρο –και δη αναμένοντας μια πιο φασαριόζικη μπάντα.

Soviet_2_Comaneci

Οι Soviet Soviet έκαναν μετά από λίγο την εμφάνισή τους και μου θύμισαν τους Secret, συγκρότημα από την (επίσης αναβράζουσα) ιταλική hardcore σκηνή. Γι' αυτό πιθανώς να φταίει η χαμηλόφωνη στιλιστική φρεσκάδα που μοιράζονται όλοι τους και υπονοεί την προέλευση από μια χώρα με παράδοση στο ύφος και στη φινέτσα. Καμία σημασία δεν έχουν όμως όλα αυτά, κυρίως επειδή οι Soviet Soviet τραβούν το ενδιαφέρον πολύ μακρύτερα από το ύφος τους.

Soviet_3

Με υλικό από τα δύο ΕΡ που έχουν κυκλοφορήσει μόνοι τους [εκ των οποίων κάποια τραγούδια περιλαμβάνονται και στο split LP με τους Frank (Just Frank)], οι Soviet Soviet εξέπληξαν όσους έδειξαν τυφλή εμπιστοσύνη στους Arte Fiasco, αφού το αθηναϊκό κοινό έδειξε να διαισθάνεται ότι βλέπει ζωντανά κάτι το οποίο βράζει αυτήν τη στιγμή δίπλα του. Οι Soviet Soviet, κάθετα τοποθετημένοι ανάμεσα σε coldwave και post-punk ευρωπαΐκής χροιάς, επιδιώκουν να κάνουν και κάποιους πιο φαιδρούς indie βηματισμούς στα σημεία, χωρίς όμως παράπλευρες θερμικές απώλειες. Κινητικότητα, διαδραστικότητα και φρέσκος ειλικρινής εκνευρισμός πανκ αξιώσεων πάνω σε πανέξυπνες συνθέσεις και ανάλογη επί σκηνής εκφραστικότητα.

Στην επόμενη φάση, The Men...

Soviet_4


 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured