Γιάγκος Πλατής

Ένα πρωινό του Οκτώβρη συνάντησα μέσω οθόνης ένα πρόσωπο που ένιωσα αυτομάτως οικείο: Όταν ο καταπραϋντικός ήχος της φωνής του έφτασε στα αυτιά μου μπήκα ακαριαία σ'αυτό το comfort zone που μόνο η μουσική των Tindesticks μπορεί να χτίσει. Στην άλλη άκρη της γραμμής βρισκόταν ο Stuart Staples, σε απευθείας σύνδεση από Βρυξέλλες όπου ήταν με το συγκρότημα εκείνη την ημέρα, για να μου δώσει μια αίσθηση του χωροχρονικού «τώρα» στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή το συγκρότημά του, το οποίο μετρά ήδη πάνω από τρεις δεκαετίες ζωής και που, στο πλαίσιο προώθησης του νέου του άλμπουμ Soft Tissue, θα επισκεφθεί και την Ελλάδα για μια μοναδική εμφάνιση στο Christmas Theater το Σάββατο 2 Νοεμβρίου. 

Αρχικά, ήθελα να σε ρωτήσω αν είναι όντως αλήθεια ότι εμπνεύστηκες το όνομα του συγκροτήματος από ένα σπιρτόκουτο που βρήκες κάποτε στην Ελλάδα.

Ναι, είναι, αλλά η ιστορία είναι πολύ πιο σημαντική από αυτό που ακούγεται. Το καλοκαίρι του '92 είχαμε φτάσει σε ένα σημείο που σκεφτόμασταν να παρατήσουμε την προσπάθειά μας στη μουσική. Είχαμε περάσει 10 χρόνια στέλνοντας demos σε δισκογραφικές και κανένας δεν ενδιαφερόταν. Είχαμε πει λοιπόν να κάνει ο καθένας τις διακοπές του και να πάρουμε λίγο χρόνο ώστε να σκεφτούμε εν τέλει τι θα κάνουμε με το συγκρότημα. Εγώ πήγα στην Κέρκυρα με την τότε κοπέλα μου που τώρα είναι η σύζυγός μου και αποφάσισα ότι ήθελα να συνεχίσω τη μουσική μόνο και μόνο επειδή είναι η δική μου διάθεση τέτοια, χωρίς να περιμένω κάποιο εξωτερικό ερέθισμα. Τότε, βρήκα ένα σπιρτόκουτο και αυτό λειτούργησε συμβολικά για να συνεχίσω να κάνω αυτό που με ευχαριστεί. Ήταν ένα σημάδι. Όλα άλλαξαν από εκείνη τη στιγμή, επιστρέψαμε στη βάση μας και μετά ακολουθήσαμε τον δρόμο που ξέρετε. 

Όταν βγήκε το νέο σας άλμπουμ, αναφέρατε στην ανακοίνωσή σας ότι βρίσκεστε στην κορυφή της δυνατότητάς σας ως τραγουδοποιοί.

Νομίζω ότι έχει να κάνει με την πανδημία. Περάσαμε τόσο καιρό με αυτήν την ιστορία που όταν γυρίσαμε, ήταν πολύ απελευθερωτικό να είμαστε μαζί και να γράφουμε μουσική.

Έχει να κάνει δηλαδή με τα συναισθήματα που είχατε;

Έχει να κάνει με το συναισθηματικό κομμάτι αλλά και με το πρακτικό. Από εκεί που δεν μπορούσαμε να βρεθούμε, επανήλθαμε σταδιακά στην καθημερινότητά μας και αυτό ήταν καταπληκτικό. 

Το άλμπουμ ακούγεται πολύ κινηματογραφικό. Συμφωνείς;

Για να είμαι ειλικρινής, περισσότερο με ενδιαφέρει ο χώρος στη μουσική, δηλαδή να βρίσκω μέρη όπου μπορώ να εξερευνήσω τον εαυτό μου. Είναι σημαντικό να αφουγκράζεσαι το μέσα σου.

Τι σε εμπνέει να γράφεις τραγούδια μετά από όλα αυτά τα χρόνια;

Δεν το προσπαθώ ιδιαίτερα. Κάποιες φορές τα τραγούδια εμφανίζονται όταν δεν το περιμένεις. Πρέπει απλά να τα δεχτείς για να ξεκινήσει το ταξίδι τους. Επομένως, δεν αναλύω τόσο πολύ την έμπνευση. Το μυαλό μου μπορεί να καθαρίσει ανά πάσα στιγμή, όταν είμαι στον δρόμο, στο σούπερ μάρκετ, στο τρένο...

Είναι και η οικογένειά σου πηγή έμπνευσης;

Είμαι πατέρας τεσσάρων παιδιών και από την αρχή των Tindersticks, ήμουν ήδη πατέρας. Οπότε, η οικογένεια αποτελεί κίνητρο για μένα και πάντα σκέφτομαι τι πρέπει να κάνω για τη φροντίσω. Τα τραγούδια μου πάντως έχουν να κάνουν με την έκφραση των συναισθημάτων. Δε με απασχολεί τόσο το να πω μια ιστορία όσο το να περιγράψω ένα συναίσθημα. 

Συχνά ο κόσμος μπερδεύει την εντύπωση που έχει για το έργο ενός καλλιτέχνη με την καθημερινή του ζωή. Αν δηλαδή του φαίνεται ότι παίζεις σκοτεινή μουσική, σημαίνει ότι είσαι μόνιμα λυπημένος ή το αντίθετο. Εσένα ποιες είναι οι σκέψεις σου για τη ζωή και τη χαρά καθώς περνούν τα χρόνια;

Στο συγκεκριμένο άλμπουμ, υπάρχουν πολλές χαρούμενες στιγμές, σύμφωνα με τη δική μου γνώμη, όπως υπάρχουν και στενάχωρες στιγμές. Δεν εμπιστεύομαι ιδιαίτερα τους ανθρώπους που προσδίδουν εύκολα ταμπέλες. Η ζωή είναι γεμάτη από διαφορετικά χρώματα και συναισθήματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτήν τη στιγμή ζούμε σε έναν αβέβαιο κόσμο και νομίζω ότι μέσες άκρες όλοι το νιώθουμε αυτό. Πιστεύω ότι το άλμπουμ έχει να κάνει με αυτήν την αβεβαιότητα. 

Αυτήν τη στιγμή μου μιλάς από το Βέλγιο. Πώς πάει η περιοδεία;

Έχουμε πολλές συναυλίες μέχρι τα Χριστούγεννα και κάθε βραδιά ανακαλύπτουμε και κάτι διαφορετικό. Κάθε συναυλία είναι μοναδική. Περνάμε υπέροχα.

Υπάρχει κάποιο μέρος που προτιμάς να παίζεις;

Όταν περνάς 1,5 χρόνο για να βγάλεις έναν δίσκο, δε γίνεται να μην περιοδεύσεις στη συνέχεια. Είναι πολύ σημαντικό μέρος της διαδικασίας, αλλιώς είναι σαν να μη βγήκε ο δίσκος. Κάθε μέρος με τους ανθρώπους του είναι διαφορετικό και εξίσου ξεχωριστό.

Τι κάνει μια συναυλία καλή;

Έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός συναισθήματος που βγαίνει από την ομαδική δουλειά κάποιων ανθρώπων στη σκηνή και αυτό μοιράζεται παντού. Είναι μια συλλογική διεργασία.

Στην περιοδεία σας υπάρχει και η Ελλάδα. Φαίνεται ότι έχεις μια αμοιβαία ζεστή σχέση με τη χώρα μας. 

Περνώ πολύ χρόνο στην Ελλάδα και είναι ένα από τα αγαπημένα μου μέρη, ίσως και το πρώτο. Δεν αγαπώ μόνο το κλίμα και τη θάλασσα αλλά κυρίως τους ανθρώπους της.

Τι σε ελκύει δηλαδή;

Νομίζω ότι το χιούμορ των Ελλήνων είναι πολύ ιδιαίτερο. Επίσης, παρατηρώ ότι η Ελλάδα περνάει μέσα από πολλές αλλαγές. Έχει ζήσει πολλές σκληρές συνθήκες με την κρίση και την πανδημία αλλά τώρα βγαίνει δυνατότερη από αυτό.

Ακούς ελληνική μουσική;

Ναι αλλά δεν είμαι ειδικός. Όταν βρίσκω κάτι στη μουσική που με γοητεύει, δε δίνω τόση σημασία από πού προέρχεται ή τι είδος είναι. Απλά το ακολουθώ.

Ως ακροατής ακούς μουσική στις πλατφόρμες ή ασχολείσαι με τα βινύλια και τα CD; 

Συνήθως ακούω βινύλια. Καταλαβαίνω ότι το Spotify είναι ένα καλό προιόν για τους καναλωτές αλλά στους δημιουργούς δε φέρνει τίποτα (γέλια). Σε γενικές γραμμές με φοβίζει το μέλλον. Η ενδιαφέρουσα μουσική δεν είναι τόσο πετυχημένη. Η βιομηχανία ενδιαφέρεται οικονομικά μόνο για κάποια διάσημα ονόματα.

Το να είσαι σε ένα γκρουπ, σε μια ομάδα είναι τελικά μια προσωποκεντρική ή συλλογική κατάσταση; Εξάλλου, πάντα πρέπει να υπάρχει κάποιος που κινεί τα νήματα.

Εγώ είμαι αυτός (γέλια)! Αυτό όμως δεν αφαιρεί τη δύναμη από οποιοδήποτε άλλο μέρος της ομάδας. Οι ιδέες και τα μονοπάτια είναι ανοιχτά. Δουλεύω με κάποιους πολύ παραγωγικούς ανθρώπους και θέλω να είναι απόλυτα ευχαριστημένοι. Μπορεί να έχω την τελευταία κουβέντα αλλά υπάρχει ένας λόγος που κάνουμε μουσική και αυτός είναι να είσαι διαλλακτικός, πρόθυμος να ανταλλάξεις απόψεις.

Ωστόσο, οι διαφορετικές απόψεις επηρεάζουν την ισορροπία;

Νομίζω πως είναι πάντα προφανείς οι ιδέες που πάνε το γκρουπ ένα βήμα παραπέρα. Έχει να κάνει με την ενέργεια. Έχει να κάνει με το πώς προχωράει η φόρμα της μουσικής. Τα τραγούδια μιλούν από μόνα τους.

Πώς θα περιέγραφες το "Soft Tissue" με λίγες λέξεις;

Το νέο άλμπουμ των Tindersticks (γέλια)! 

Προτού κλείσουμε, πες μου τα σχέδιά σου για το μέλλον.

Η περιοδεία αυτή θα μας πάει μέχρι το καλοκαίρι. Μετά φαντάζομαι ότι θα προκύψει κάτι άλλο αλλά για την ώρα συγκεντρωνόμαστε στις συναυλίες που έχουμε σημειωμένες στο ημερολόγιο.

Τι είναι αυτό που σε ενθουσιάζει ακόμα στη μουσική;

Απλά πρέπει να βρίσκω τα τοπία που απασχολούν τα αισθήματά μου. Είναι κάτι που δεν μπορώ να το εξηγήσω. Όταν δε μου έρχεται ένα τραγούδι, τότε χαλαρώνω, αλλά όταν έρχεται, το εμπιστεύομαι και το αφήνω να με πάει όπου θέλει αυτό. Δεν μπορώ να ηρεμήσω αν δεν το βγάλω από μέσα μου.

 

Οι Tindersticks εμφανίζονται στο Christmas Theatre το Σάββατο 2 Νοεμβρίου. Η προπώληση συνεχίζεται.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured