Δημήτρης Τσούπρος

Οι Colour Haze είναι από τις μακροβιότερες και σημαντικότερες Γερμανικές psychedelic/stoner rock μπάντες, με πορεία που ξεκινά από το μακρινό 1994. Μέχρι και σήμερα έχουν 16 δίσκους, αμέτρητα τραγούδια, εμφανίσεις σε όλον τον κόσμο και παρουσία στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του είδους. Εν όψει της επιστροφής τους στη χώρας μας στις 5 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη (Μύλος) και στις 6 Οκτωβρίου στην Αθήνα (Gagarin 205) ο Stefan Koglek, πέρασε μια βόλτα από το Avopolis για μια χαλαρή κουβεντούλα.

Έχετε τιμήσει τη χώρα μας αρκετές φορές όλα αυτά τα χρόνια. Παραδέξου το, είναι λόγω της νυχτερινής ζωής, έτσι δεν είναι;

Απολύτως!  Δυστυχώς όμως, αυτή τη φορά το nightlife συγκρούεται με το nightliner-life. Πρέπει να ετοιμάσουμε τα πράγματα μας μετά τη συναυλία, στο λεωφορείο και βουρ για την επόμενη πόλη!

Το ελληνικό κοινό έχει δείξει πολλή αγάπη για τους Colour Haze και δεν αποτελεί έκπληξη! Φαίνεται ότι η Ελλάδα έχει μεγάλο πυρήνα από stoner συγκροτήματα. Είσαι εξοικειωμένος με τη σκηνή εδώ;

Χμμμ, φυσικά όχι με τις σκηνές σε τελείως τοπικό επίπεδο λεπτομερώς. Αλλά έχουμε φιλίες με τους 1000mods που οργανώνουν αυτήν την περιοδεία.  Συναντιόμαστε πάντα σε φεστιβάλ εδώ και χρόνια. Συνέπεσε και μόλις σήμερα θα συναντήσουμε ξανά τους Naxatras στο Praise The Fuzz Festival. Επίσης περάσαμε υπέροχα στο Los Almiros Festival πέρυσι backstage παρακολουθώντας το φανταστικό σόου των Villagers Of Ioannina City, που τώρα διοργανώνουν το δικό μας show στη Θεσσαλονίκη. Είναι μια μικρή μα πολύ γνωστή σκηνή σε όλο τον κόσμο και είμαστε πολύ χαρούμενοι να είμαστε μέρος της.

30 χρόνια, 16 δίσκοι, αμέτρητες συναυλίες. Αρχικά πώς διάολο διαλέγετε ένα setlist;

Εξαρτάται ποια τραγούδια λειτουργούν καλύτερα ζωντανά για εμάς και το κοινό. Με τα day-jobs μας δεν μπορούμε να κρατήσουμε ολόκληρο τον κατάλογο των τραγουδιών μας προβαρισμένο και φυσικά υπάρχουν μερικά «κλασικά» που πάντα το κοινό θέλει να ακούσει.  Άρα υπάρχουν ήδη κάποιοι περιορισμοί. Αλλά καθώς είναι πολύ διασκεδαστικό για εμάς να αναπτυσσόμαστε, κάποια νέα τραγούδια αντικαθιστούν τα παλαιότερα.  Επομένως το setlist μας εξελίσσεται συνεχώς με τα χρόνια. Μόνο στις περιοδείες για την επέτειο των 30 χρόνων της μπάντας, βρεθήκαμε και καθίσαμε να ακούσουμε τους δίσκους μας και διαλέξαμε μερικά από τα παλιά τραγούδια που θα θέλαμε να προσθέσουμε ξανά στο σετ. Και τέλος, πρέπει να προσαρμοστούμε στην κατάσταση και στον χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας κάθε φορά.

Από το "Chopping Machine" και μέχρι το "Sacred", εμείς ως κοινό μπορούμε να αναγνωρίσουμε έντονα την αίσθηση της διαφορετικότητας, και αν μου επιτρέψεις τον όρο: "εξέλιξη" στον ήχο σας. Φαίνεται επίσης να δουλεύεις μερικούς από τους παλαιότερους δίσκους κάνοντας remaster κλπ.  Υπάρχει κάποιο σημείο της πορείας των Colour Haze, το οποίο βλέπεις με μεγαλύτερη θέρμη;

Όχι ιδιαίτερα.  Από τη μια η μουσική φαίνεται να καταλαμβάνει έναν τόσο μεγάλο αποθηκευτικό χώρο στη μνήμη μου, που δεν εχω πολλές αναμνήσεις καταστάσεων και τόπων. Ίσως το 2003/2004 όσο αναπτύσσαμε τη μουσική για τον ομότιτλο δίσκο να ήταν η πιο ευχάριστη και εύκολη περίοδος από τη δημιουργική σκοπιά.  Αλλά νομίζω πως προτιμώ να είμαι πάντα στο εδώ και το τώρα. Το τώρα είναι το καλύτερο.

Έχω παρατηρήσει ότι στο παρελθόν χρησιμοποιούσες πολύ vintage εξοπλισμό.  Εξακολουθεί να ισχύει αυτό;

Λοιπόν, το vintage δεν είναι απαραίτητα το ζητούμενο για εμάς, αλλά αυτό που λειτουργεί και ακούγεται καλύτερα και είναι ταυτόχρονα προσιτό οικονομικά. Το σύστημα της κιθάρας μου είναι ίδια εδώ και 25 χρόνια.  Δεν νιώθω την ανάγκη να αντικαταστήσω ή να αλλάξω κάτι. Π.χ. πάντα θα ήθελα να έχω νέες κιθάρες που μπορούσα να παίξω με τις δικές μου αντηχήσεις.  Οι τέσσερις ηλεκτρικές που έχω απλά έγιναν vintage μαζί μου επειδή τις έχω από τη δεκαετία του '90. Ο Mani διαλέγει κάθε τόσο νέο drumkit, κυρίως για πρακτικούς λόγους. Σε αυτήν την περιοδεία έχει αντικαταστήσει τα ιταλικά του Meazzi της δεκαετίας του 1960 με ένα late 70s κιτ Sonor, απλώς και μόνο επειδή το υλικό, οι βίδες κ.λπ. των Meazzi ήταν πολύ εύθραυστα για να τα πάρει μαζί σε tour. Το ίδιο ισχύει και για τον Jan. Ο Mario φτιάχνει ακόμα το δικό του rig, θέμα χρημάτων φυσικά, και μόλις πήρε ένα πάρα πολύ καλό καινούριο μπάσο!

Ας πούμε ότι το Pop είναι οι ταινίες της Marvel και το Death Metal είναι ταινίες Slasher.  Ποιο θα ήταν το αντίστοιχο του Stoner Rock με κινηματογραφικούς όρους;

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο stoner rock, οπότε δεν μπορώ να μιλήσω γενικά. Για τον εαυτό μου, ως Colour Haze και μέσα στη μουσική μας εγώ θα το συσχέτιζα με ταινίες όπως το Koyaanisqatsi.

Αυτό είναι το σημείο της συνέντευξης όπου σε ρωτάω για τις επιρροές σου, και εσύ λες Black Sabbath ή κάτι αντίστοιχο και συνεχίζουμε τη ζωή μας. Όχι! Εδώ σπάμε τα κλισέ! Υπάρχουν κάποια νεότερα συγκροτήματα που ανακάλυψες και συγκλόνισαν τον κόσμο σου;

Δυστυχώς δεν γνωρίζω πολλές νέες ρηξικέλευθες μπάντες που συγκλονίζουν τον κόσμο μου, στο σήμερα.  Ίσως απλώς είναι θέμα ηλικίας. Μπορώ όμως να σου πω πως πέρασα πολύ καλά ακούγοντας Slift πρόσφατα.

Ας κλείσουμε με μια ερώτηση τύπου καλλιστείων, γιατί όχι;  Ένα Τζίνι σου δίνει τρεις ευχές. Κρατάς τη μιά ως το πιο σκοτεινό σου μυστικό, ποια είναι τα δύο πράγματα που εύχεσαι;

Αρχικά αν η ανθρωπότητα μάθαινε να ξεχωρίζει μεταξύ του ιδεατού και του πραγματικού κόσμου. Αν οι άνθρωποι συνειδητοποιούσαν ότι οι εντυπώσεις, τα συναισθήματα, οι σκέψεις, οι έννοιες, οι ιδέες, οι μύθοι, οι ιδεολογίες τους, αν και αληθινές για τους ίδιους συνήθως δεν είναι η «πραγματική» πραγματικότητα, τα περισσότερα προβλήματα θα είχαν ήδη λυθεί.

Μια πολύ βαθύτερη συνείδηση ​​και διαύγεια, το "Zen-sword of distinction" για όλους θα ήταν η επιθυμία μου.

Ένας επίλογος για τους Έλληνες fans;

Επίλογος; Πρόκειται να ταξιδέψουμε και να παίξουμε για εσάς την επόμενη εβδομάδα! Ανυπομονούμε να παίξουμε ξανά στην Ελλάδα και επιτέλους να παίξουμε ένα «πραγματικό» Colour Haze show με τα δικά μας όργανα για εσάς.  Αναλαμβάνουμε τον κόπο και τα έξοδα με το tour bus γιατί ως τώρα είχαμε μόνο "fly-in" shows στην Ελλάδα, και το να παίζεις με νοικιασμένα όργανα είναι πάντα ένας συμβιβασμός. Αυτό λοιπόν είναι μάλλον πρόλογος παρά επίλογος χαχα!  Ελπίζουμε να περάσετε πολύ όμορφα!

 

Οι Colour Haze εμφανίζονται στο Gagarin 205 την Κυριακή 6 Οκτωβρίου. Τη συναυλία θα ανοίξουν οι, επίσης Γερμανοί, Smokemaster, στην πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα. Περισσότερα εδώ.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured