Εύη Χουρσανίδη

Πώς τράβηξε την προσοχή της μουσικής βιομηχανίας εν έτει 2022 ένα συγκρότημα χωρίς μπροστάρη, με μουσική χωρίς στίχο; Πολύ απλό: το γκρουπ βαφτίστηκε Los Bitchos (για να διευκρινίσει ευθαρσώς ότι αποτελείται αποκλειστικά από badass κορίτσια), τα εν λόγω κορίτσια έκοψαν ασορτί τα μαλλιά τους αφέλειες και φόρεσαν κοντά φορέματα και παντελόνια καμπάνες, στα videoclips επελέγη μία κίτρινη ρετρό γραμματοσειρά που παραπέμπει σε τίτλους αρχής ταινίας του Quentin Tarantino, στον δίσκο δόθηκε ο τίτλος «Ας Αρχίσουν Οι Χοροί» και να ‘το έτοιμο το press kit. Προσθέστε σε αυτό το ότι τα μέλη της μπάντας κατάγονται από τις τρεις γωνιές της Γης (Αυστραλία, Ουρουγουάη, Σουηδία και Αγγλία) καθώς και το ότι μπλέκουν περουβιανά και αργεντίνικα ερεθίσματα με τουρκική ψυχεδέλεια και surf κιθάρες και θα μπορέσετε να κατανοήσετε καλύτερα το ethnic μενού του Let The Festivities Begin.

«Το ντεμπούτο αυτό απολαμβάνεται περισσότερο στο YouTube, για να χαζεύεις παράλληλα τις κιθάρες και τα τατουάζ των κοριτσιών, και καταναλώνεται καλύτερα μονορούφι όσο κερνάς φίλους παγωμένες μπύρες από μια μπανιέρα γεμάτη παγάκια, ετοιμάζεις μπάρμπεκιου στον κήπο ή στρίβεις ένα τσιγάρο...να γυρίζει», έγραφα την άνοιξη του '22. Πλέον οι Los Bitchos έχουν και δεύτερο άλμπουμ στις αποσκευές τους (Talkie Talkie, City Slang, 2024) και σε λίγες ημέρες θα ανεβούν στη σκηνή του Main Stage του Plisskën Festival στο Πειραιώς 260. Πατάμε play στο νέο άλμπουμ και τα λέμε με τα κορίτσια.

Ώστε είστε μια μπάντα χωρίς frontman... ερμ, δηλαδή frontwoman. Πείτε, αλήθεια, ποιος είναι το αφεντικό;

Αυτή είναι η ομορφιά του να είσαι σε συγκρότημα, ο ένας στηρίζει τον άλλον αλλά και ο καθένας έχει τις δικές του δεξιότητες και τα δικά του  δυνατά σημεία. Συνεργαζόμαστε και -όταν απαιτείται-, η καθεμία αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο, σε διαφορετικά πράγματα. Στη σκηνή, πρόκειται για τη δυναμική ανάμεσα στις τέσσερίς μας, αλλά και φυσικά ανάμεσα σε όλους όσους έχουν έρθει στη συναυλία και έπαιξαν κάποιο ρόλο στην πραγματοποίησή της!

Πώς θα περιγράφατε την μουσική σας σε κάποιον που δεν σας έχει ακούσει ποτέ ξανά;

Διασκεδαστική instrumental μουσική, που αντλεί επιρροές από όλη την υφήλιο, ιδανική για χορό, μαγείρεμα, ή roadtrip!

Ποια είναι η (σύντομη ιστορία των Los Bitchos;

Η Agustina και η Serra συναντήθηκαν σε ένα party, η Josefine γνώριζε την Serra από παλιότερα, πήγαν στην ίδια σχολή μουσικής και εγώ (η Nic) προέκυψα μέσω κοινών φίλων... Μέναμε όλες στο Λονδίνο εκείνη την περίοδο... Η Serra σκέφτηκε αυθόρμητα το όνομα και αμέσως είπαμε «Ναι!»

Πέντε στιγμές-κλειδιά;

Η μέρα που γωρίσαμε την ομάδα μας και τους ανθρώπους της δισκογραφικής μας, αλλά και τον μάνατζέρ μας τον Keith και την φανταστική booking agent μας, την Roxane -όλοι αυτοί είναι στο πλευρό μας από την πρώτη στιγμή.

Όταν γνωρίσαμε τον Alex Kapranos σε μία από τις συναυλίες μας και καταλήξαμε να συνεργαζόμαστε στο πρώτο μας άλμπουμ.

Όταν παίξαμε στο Glastonbury!!!

Όταν υπογράψαμε με την City Slang για τον πρώτο μας δίσκο.

Όταν βγήκαμε σε παγκόσμια περιοδεία και παίζαμε live κάθε βράδυ!

Πώς ακριβώς γνωριστήκατε με τον Alex Kapranos και πόσο σημαντικό ρόλο έχει παίξει στην πορεία σας μέχρι στιγμής;

Γνωριστήκαμε σε μία από τις πρώτες συναυλίες μας στο Shacklewell Arms του Dalston, στο Λονδίνο. Πιάσαμε την κουβέντα και καταλήξαμε να ηχογραφούμε μερικά κομμάτια μαζί. Μετά τον ρωτήσαμε αν θα ήθελε να αναλάβει την παραγωγή του debut album μας και είπε ναι! Μάθαμε πάρα πολλά πράγματα μέσα από την συνεργασία μας και έβαλε πάρα πολλή από την ενέργειά του σε αυτόν τον δίσκο.

Σε τι φάση βρίσκεστε τώρα; Ζείτε όλες στην ίδια πόλη, έχετε side projects ή άλλες δουλειές ή είστε πλήρως αφοσιωμένες στην μουσική και, κυρίως, είστε όσο fun όσο φαίνεστε και ακούγεστε;

(γέλια) Ναι είναι αλήθεια ότι περνάμε τέλεια όλες μαζί! Και ναι, μένουμε όλες στο Λονδίνο. Οι Los Bitchos είναι η βασική μας ενασχόληση και θέλουμε να εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο όλες τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται. Νιώθουμε πάρα πολύ τυχερές!

Ακόμα και αν δεν σκοπεύετε ποτέ να προσθέσετε στίχους στη μουσική σας, αν είχατε την επιλογή να διαλέξετε κάποια ή κάποιον να αναλάβει τα φωνητικά της μπάντας, ποιο πρόσωπο θα ήταν αυτό;

Ωωω, ενδιαφέρον... Little Simz, Kylie Minogue, Jim Kerr, Madonna, Elizabeth Fraser! (γέλια) Είμαστε ανοιχτές σε προτάσεις!

Πώς είναι το νέο άλμπουμ; Διακρίνονται ακόμα περισσότερες επιρροές; (Πέραν της latin psychedelia και των τουρκικών ιδιωμάτων που μπορούσε κανείς να εντοπίσει στο Let the festivities begin)

Έχουμε εμπνευστεί αρκετά από τα 80s και έχουμε ενσωματώσει και πειραματιστεί με νέους ήχους, όπως ηλεκτρονικά ντραμς, ping pong toms στο "La Bomba", καθώς και bass synth στο "Don't Change". Αισθανόμαστε πως έχουμε ανεβεί επίπεδο όσον αφορά το παίξιμό μας και ο συνολικός ήχος είναι, θα 'λεγα, πιο γεμάτος και πιο αστραφτερός!

Τι θα δει κανείς αν πατήσει πάνω στο "recently played artists" στο Spotify;

Noname, Kornum & Karma, Anita Ward, Amadou & Mariam, English Teacher.

Τι ονειρεύεστε; (Τόσο για το γκρουπ όσο και για τον κόσμο που ζούμε;)

Το όνειρό μας ως μπάντα είναι να παίξουμε σε ακόμα περισσότερα μέρη, ιδιαίτερα στην Ιαπωνία και τη Νότια Αμερική. Θέλουμε απλώς να συνεχίσουμε να φτιάχνουμε μουσική και να δούμε πού θα μας βγάλει το επόμενο άλμπουμ. Προσπαθούμε να απολαμβάνουμε πραγματικά κάθε βήμα του ταξιδιού αυτού -όσο «φλώρικο» ("cheesy") και αν ακούγεται αυτό! Για τον κόσμο που ζούμε; Ισότητα, συμπόνια, φροντίδα ο ένας για τον άλλον και για τον πλανήτη μας.

Εμφανίζεστε σε λιγες ημέρες στο Plisskën Festival. Πώς θα προωθούσατε την συναυλία σας σε κάποιον που δεν σας γνωρίζει; Πέραν του live, έχετε άλλα σχέδια για όσο είστε στην Αθήνα;

Ελάτε και θα καλοπεράσετε! Θα παίξουμε με όλη μας την ψυχή και ανυπομονούμε σαν τρελές να εμφανιστούμε στην Ελλάδα για πρώτη φορά! Θα κάνουμε και τις εξορήσεις μας, θα δοκιμάσουμε και ελληνικά πιάτα, θα προσπαθήσουμε να το απολαύσουμε στο έπακρο!

 

Οι Los Bitchos εμφανίζονται το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στο Main Stage του Plisskën Festival. Περισσότερα για το διήμερο φεστιβάλ και την προπώληση εισιτηρίων εδώ.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured