Φέτος το Athens Art Book Fair (4,5 και 6 Οκτωβρίου) βγαίνει από τις αίθουσες πολιτισμού και καταλαμβάνει τη λαβυρινθώδη Στοά Τρίστρατο στο κέντρο της Αθήνας (μετρό Πανεπιστήμιο, είσοδοι Σταδίου 29, Αριστείδου 6 και Δραγατσανίου 6). 

Εντάσσοντας για πρώτη φορά το φεστιβάλ στο δημόσιο χώρο, η 5η διοργάνωση του AABF καλεί τους επισκέπτες να ανακαλύψουν πάνω από 150 καλλιτέχνες και εκδότες από την Ελλάδα και 35 χώρες του εξωτερικού.  

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν το ευρύ και πολυφωνικό φάσμα των ανεξάρτητων εκδοτικών πρατικών: Φανζίν, εικαστικά έντυπα, φωτογραφικά βιβλία, ανεξάρτητα περιοδικά, καλλιτεχνικές μονογραφίες, ποίηση, έρευνα και κριτικός λόγος καθώς και άλλους, μη κατηγοριοποιήσιμους εκδοτικούς πειραματισμούς.  

Το παράλληλο Δημόσιο Πρόγραμμα με εκθέσεις και δράσεις που στοχεύουν στην ενημέρωση και τη διαδραστικότητα, παρουσιάζουν με φρέσκια ματιά, το νέο κύμα καλλιτεχνών εκδόσεων καθώς και μέσων που δρουν συμπληρωματικά με αυτές όπως ο ήχος, η περφόρμανς, η ποίηση, η πειραματική μουσική και οι ραδιοφωνικές τέχνες.

Με αφορμή το πάντρεμα των εκδόσεων και των ραδιοφωνικών τεχνών, ζητήσαμε από την Λυδία Πανάγου και την ομάδα του Fade radio να μας απαντήσουν στην ερώτηση: τι δουλειά έχει ένα ανεξάρτητο διαδικτυακό ραδιόφωνο με το Διεθνές φεστιβάλ καλλιτεχνικών εκδόσεων; 

 

Φανζίν, εικαστικά έντυπα, φωτογραφικά βιβλία, ανεξάρτητα περιοδικά, καλλιτεχνικές μονογραφίες, ποίηση, έρευνα και κριτικός λόγος καθώς και άλλους, μη κατηγοριοποιήσιμους εκδοτικούς πειραματισμούς. Διαβάζω στο δελτίο τύπου πως το AABF συμπεριλαμβάνει όλα τα παραπάνω, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτά. Επεκτείνεται και στο ραδιοφώνο, συγκεκριμένα στο Fade Radio. Αρχικά, ποιά είναι η σχέση σας με το Fade;

Το Fade Radio είναι ένας κοινωτικός, ανεξάρτητος, ραδιοφωνικός σταθμός που εστιάζει σε ανεξάρτητους καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες, DJs, μουσικούς παραγωγούς και δημιουργικά άτομα που πειραματίζονται με τον ήχο. Η ιδέα να συνεργαστούμε προέκυψε πριν 2 χρόνια καθώς δύο από τα μέλη της ομάδας μας απαρτίζουν μέρος της ομάδας του Fade Radio, η Ζήνα και η Λυδία. Αυτή η σχέση καλλιέργησε αρκετά οργανικά και πειραματικά την ιδέα επέκτασης του χώρου των εκδόσεων στο μέσο του ήχου, της ψηφιακής καταγραφής και αρχειοθέτησης και επομένως στην προσβασιμότητα των δράσεων μας σε ανθρώπους που δεν μπορούν να παρευρεθούν στην έκθεσή μας ή που επιθυμούν να ανατρέξουν σε αυτήν σε δικό τους χρόνο.

Πως συνδέεται το AABF με το Fade Radio και τι να περιμένουμε να ακούσουμε στις διαδικτυακές συχνότητές μας;

Αυτή είναι η τρίτη χρονιά της συνεργασίας μας και με πολύ ενδιαφέρον παρατηρούμε πως οι εκθέτ@ μας αλλά και εμείς οι ίδιες βρίσκουμε νέους τρόπους για να προσεγγίσουμε αυτή την σύνδεση, αξιοποιώντας τα μέσα που ήδη διαθέτουμε, χωρίς χρήση εξειδικευμένων εξοπλισμών και πάντα λαμβάνοντας υπόψη την υλικότητα των εντύπων και των DIY τρόπων παραγωγής τους. Παροτρύνουμε λοιπόν  τ@ εκθέτ@ μας να προσεγγίσουν τον ήχο, μέσω πειραματικών τρόπων ηχογράφησης, συζητήσεις, μουσικές επιλογές, αφηγήσεις και οτιδήποτε ενδιάμεσο επιθυμούν να μεταφέρουν μέσω του ηχου.

Έτσι λοιπόν τις ημέρες της έκθεσής μας, θα ακούσουμε στις συχνότητες του Fade Radio μουσικές που εμπνέουν τ@ εκθέτ@ μας να δημιουργήσουν, ηχογραφήσεις από ηχοτοπία που συνδέονται με την δημιουργία και παραγωγή των έργων τους ( ήχοι από εκτυπωτικές μηχανές, οικιακές συσκευες κλπ.), σκέψεις και συζητήσεις γύρω από την πρακτική τους, αφηγήσεις, αρχειακό υλικό και πολλά αλλά.

Επίσης, μας είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε καταφέρει να ηχογραφήσουμε και αρχειοθετησουμε όλες τις ομιλίες του δημόσιου προγράμματος και έτσι και φέτος όλες οι συζητήσεις θα ηχογραφηθούν και θα γίνουν μέρος τους αρχείου μας το οποίο παραμένει ανοιχτό και προσβάσιμο τόσο στην πλατφόρμα μας όσο και στην πλατφόρμα του Fade Radio.

Βλέποντας την λίστα των εκθετών/τριών, παρατηρώ, πλην των ατόμων και εκδόσεων που έρχονται από το εξωτερικό, συμμετέχοντες/ουσες όχι μόνο από την Αθήνα, αλλά και σε μεγάλο βαθμό από τη Θεσσαλονίκη, επίσης όμως κι από τη Λέσβο και τη Σύρο. Ποιό θα λέγατε πως είναι το μέλλον των ανεξάρτητων εγχειρημάτων στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου, εδώ, και του “μικρού” σε πόρους αλλά σημαντικό σε παρουσία και συνέπεια Fade radio); 

Στηριζουμε και θα στηριζουμε πάντα τα ανεξάρτητα εγχειρήματα γιατί γνωρίζουμε καλά την αγάπη που χρειάζεται για να καταφέρει μια τέτοια πρωτοβουλία να έχει συνέχεια και να είναι βιώσιμη. Το αποτέλεσμα της δουλειάς τους αντανακλά στις κοινότητες και τις ανάγκες έκφρασης και συμπερίληψης νέων καλλιτεχνών και δημιουργικών ατόμων και αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που τα αγκαλιάζουμε, εμπιστευόμαστε και συμβάλλουμε στο έργο τους.

Το ραδιοφωνικό πρόγραμμα του Fade, ως προέκταση του φεστιβάλ, απευθύνεται όχι μόνο σε άτομα που επιθυμούν να “επιστρέψουν” σε κάποια συζήτηση ή να επεκταθούν σε κάποιο από τα δρόμενα του Fair, αλλά και σε άτομα που δεν μπορούν να παρεβρεθούν, Αισθάνομαι πως αυτό είναι ένδειξη ενός συμπεριληπτικού σχεδιασμού. Πείτε μας μερικά λόγια για αυτό.

Πράγματι μας ενδιαφέρει πολύ η προέκταση της έκθεσης σε χρόνο και τόπο και κάθε φορά βρίσκουμε την ευκαιρία να αξιοποιούμε τα εργαλεία του ραδιοφώνου για να προεκτείνουμε χωρικά την έκθεση μας και τις πρακτικές της. Θελουμε να υπάρχει δυνατότητα για τους  ανθρώπους που ασχολούνται με τις καλλιτεχνικές εκδόσεις ή που θέλουν να μάθουν λίγα παραπάνω πράγματα για αυτές να μπορούν να μας ακούσουν και να οικειοποιηθούν την πρακτική μας, πίνοντας έναν καφέ το πρωί ή περπατώντας στον δρόμο. 

Ως άτομα που ασχολείστε ενεργά τόσο με τα καλλιτεχνικά δρώμενα, όσο και με τη ραδιοφωνική παραγωγή, τι θα προτείνατε στους αναγνώστες του Avopolis να ακούσουν αυτή την περίοδο;

Αυτή την περίοδο προτείνουμε να ακούσετε Fade Radio, (γέλια). Αστειεύομαι, η αλήθεια είναι ότι αρκετοί από τους εκθέτες μας ασχολούνται ούτως η άλλως με το μέσο του ήχου και κάνουν πράγματα που αξίζει να ανακαλύψετε. Επίσης, μια πλατφόρμα που παρακολουθούμε ενεργά και μάλιστα είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε στην περσινή έκδοση του Athens Art Book Fair, είναι το Montez Press Radio και επίσης αγαπημένη μας πλατφόρμα είναι το Radio Alhara!

Τέλος, τι θα μας προτείνατε να μην χάσουμε από το φετινό AABF;

Από που να αρχίσουμε! 

Εκτός των εκθετων μας που με πολύ χαρά θα φιλοξενήσουμε το έργο τους, θα έχουμε δυο εκθέσεις, μια αφιερωμένη στις ταιβανεζικες εκδόσεις των Nos Books και την έκθεση Out of the Grid με επιλεγμένες ιταλικές καλλιτεχνικές εκδόσεις που χρονολογούνται από το 1978 έως το 2006.

Παράλληλα το Σάββατο και την Κυριακή θα διεξαχθεί το δημόσιο πρόγραμμα με ομιλίες αφιερωμένες στην κοινότητα, την συνεργατικότητα, τον διάλογο, την αφήγηση και την διεπιστημονικότητα, την ταυτότητα, την σωματικότητα και την αντίσταση μέσω των καλλιτεχνικών εκδόσεων, τα ανεξάρτητα φεστιβαλ καλλιτεχνικών βιβλίων και τις φεμινιστικές περιοδικές εκδόσεις από την Ελλάδα.

Εκτός αυτών όπως κάθε χρόνο θα υπάρχει ανεξάρτητος χώρος για το Συλλογικό μας Τραπέζι το σημείο που συναντιέται το κοινό για να ξεφυλλίσει και να διαβάσει τις εκδόσεις καλλιτεχνών που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο του καλλιτεχνικού εντύπου, που πειραματίζονται με αυτό το μέσο αλλά δεν αποτελεί συστηματικό μερος της πρακτικής τους αλλά και εκδόσεις καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να βρίσκονται κοντά μας. Μαζί με τις εκδόσεις αυτές θα αναδειχθεί στον ίδιο χώρο μερικό υλικό από την βιβλιοθήκη μας που ξεκινήσε να δέχεται συστηματικά έντυπα από τον Ιανουάριο του 2024 και παράλληλα για πρώτη χρονιά αγκαλιάζουμε τις ψηφιακές εκδόσεις, έργα που έχουν αμιγώς δημιουργηθεί για να βιωθούν μέσω ψηφιακών εφαρμογών και συσκευών.



Και τέλος, εκτός από το ράδιο μας που αναφέραμε εκτενώς παραπάνω την Παρασκευή η αγαπημένη μας μπάντα, Bad Sadwich θα παίξει λάιβ στο χώρο της έκθεσης για να γιορτάσουμε παρέα τα εγκαίνια της διοργάνωσής μας.

Όλες μας οι πληροφορίες βρίσκονται αναλυτικά στις πλατφόρμες μας και θα χαρούμε πολύ να σας δούμε όλους, όλες και όλα εκεί! 

Εκθέτ@: 

51 Personae (Shanghai) 3 137 & Office of Hydrocommons (Αθήνα) A) GLIMPSE) OF) (Αθήνα) Arurkokk (Ιωάννινα) Asparagus plumosa (Αθήνα) Revista Balam (Buenos Aires) BAO BOOKS (La Marsa/Tunis) Big black mountain the darkness never ever comes (Αθήνα) Blind Mind Editions (Αθήνα) bog bodies press (Eindhoven) BOM DIA BOA TARDE BOA NOITE (Berlin) Bored Wolves (Kraków) BPzines (Budapest) crater invertido/taller xd (Mexico city) Cube Art Editions (Αθήνα) Danai Simou (Αθήνα) Decadence Comics (Copenhagen) Deniz Beser / Heyt be! Fanzin (Vienna/Istanbul) Desired Landscapes (Αθήνα) DITO Publishing (Rome) DOLCE Publishing (Αθήνα) Editions JOJO (Mumbai) Eleni Poulou/Organza Ray (Berlin) Emergenze Publishing/Edicola 518 (Perugia) ΕΜΣΤ (Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) (Aθήνα) ENBAJADA / LA BALSA (Buenos Aires) FLEE Project (Paris/Αθήνα) Folded City (Αθήνα) Fred Afraid (Αθήνα) FRMK (Αθήνα) FUTURA (Αθήνα) GUFO (Marseille) Homie House Press (Milano/Baltimore) Humboldt Books (Milan) Hurrikan Press (Budapest) HYPER HYPO (Αθήνα) James Unsworth (Liverpool) Jiazazhi (Ningbo) K-Gold Temporary Gallery (Λέσβος) Kati Akraio (Αθήνα) KATSARIDA PRESS (Athens) KEDA*PRESS (Θεσσαλονίκη) Kudla Press (Prague) kyklàda.press & Time Based Editions (Αθήνα) Kιουρί-ατ/Κiouri-at (Αθήνα) Lalava (Αθήνα) Lia Nalbantidou & L.LAB (Θεσσαλονίκη) Library Residency (Αθήνα / New York) Local Gr0up (Berlin / Kyiv) Lonely Cooks Collected (Αθήνα) MAAT (Αθήνα) Margarita Athanasiou (Αθήνα) Marusya Press (MA.P) (Oakland / Αθήνα) Michalis Pichler (Berlin) MISC (Αθήνα) MPATARIA (Αθήνα) NERO (Rome) Never Brush My Teeth (Αθήνα) Nos Books (Taipei) OAZA BOOKS (Zagreb) Oslo Crit Klubb (Oslo) PageMasters (London) Pararoja (Tirana) Perliiitas (Valparaíso) Pessima (Milan) Photoport (Bratislava) Pink house press (Σύρος) Pitzilein Books (Mexico City) PrivatePrint (Skopje) Profundo Ediciones (Berlin) SKAΒO UNIVERSE (Αθήνα) SPRINT(Milan) Spyros Rennt (Berlin) SUN (New York) Sun Archive (Wrocław) sun/sun éditions (Montpellier/Athens) Synchron Magazine (Berlin) TEFRA90 (Αθήνα) Tendai Rinos Mwanaka (Chitungwiza) Teuntje Fleur (Rotterdam) The Everyday Press aka Bunker Basement (London) The Secret Garden (Timisoara) These Are a Few of Our Favorite Things (Αθήνα) tumbalacasa ediciones (Mexico City) two spiky gorillaz (Θεσσαλονίκη) Untitled-1 (Αθήνα) Vabiropula (Αθήνα) VOID (Αθήνα) Wendys Subway (New York) YOUPRON (Paris) yusra (Αθήνα) ZOETROPE ATHENS (Αθήνα) Ουαπίτι (Αθήνα) ΤΕΦΛΟΝ (Αθήνα) Τοποβορος (Αθήνα) φούιτ & τιλτ! (Θεσσαλονίκη)

 

Πληροφορίες: 

Για το πλήρες πρόγραμμα των ομιλιών, performance και εργαστηρίων στο www.athensartbookfair.gr  

Διεύθυνση: Στοά Τρίστρατο (μετρό Πανεπιστήμιο, είσοδοι Σταδίου 29, Αριστείδου 6 και Δραγατσανίου 6). 

Ημερομηνίες: Παρασκευή 4, Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Οκτωβρίου 

Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή: 17:00 - 21:00 και Σαββατοκύριακο: 13:00 - 21:00 

Δημόσιο Πρόγραμμα: Σαββατοκύριακο: 14:00 - 20:00  

Ελεύθερη Είσοδος | Μην παραλείψετε να προμηθευτείτε λαχνό στην είσοδο με τον οποίο υποστηρίζεται τη διοργάνωση και μπαίνετε στην λοταρία για να κερδίσετε μοναδικά καλλιτεχνικά έντυπα. 

Ημι-προσβάσιμο σε αμαξίδια (δεν υπάρχει προσβάσιμη τουαλέτα) 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured