Πριν λίγες μέρες έσκασε ένα πολύ ωραίο meme σχετικά με το 1821, που δεν το περιμέναμε είναι η αλήθεια, μας έκανε να νιώθουμε μικροί μπροστά στο μεγαλείο του και προσωπικά αρπάζω αυτές τις ευκαιρίες για έμπνευση και περαιτέρω εμβάθυνση. Μιας και η εβδομάδα αυτή είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια 1821 και απ’ ότι βλέπω τα γουστάρετε αυτά τα μικρά φιξάκια πατριδογνωσίας, εμείς σαν Επιτροπή δεν μπορούμε να απέχουμε από το όμορφο πανηγυράκι. 1821 και metal λοιπόν. Εντάξει για σχετικούς δίσκους ή τραγούδια δεν ακουμπάμε, ούτε κλαρινομέταλ βάζω στην στήλη μου, οπότε καταφεύγουμε στον δύσκολο δρόμο. Εάν οι ήρωες του 1821 ήταν δηλωμένοι χατζημεταλλάδες τι θα άκουγαν, ώστε να προκύψει αυτό το μεγαλείο της επανάστασης και της απελευθέρωσης;
Αλέξανδρος Υψηλάντης
Αν και περήφανος καραφλοχαιτέος, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ήταν άνθρωπος γραμματιζούμενος, γόνος εύπορης οικογένειας, σωστός πρίγκηπας και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα άκουγε απ’ όλα, αλλά, βασικά, θα άκουγε progressive metal. Το όραμα μιας απελευθερωμένης Ελλάδας προϋποθέτει να ενώσεις όλους τους χατζημεταλλάδες Έλληνες και αυτό δεν είναι εύκολο, το ξέρουμε όλοι, ειδικά όταν ξεκινάνε να συζητάνε για μουσική, δε βγαίνει άκρη. Λογικά, για να κατάφερνε να τους πείσει, θα είχε κάτι από Shadow Gallery, που αρέσουν σε όλους.
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Ο Γέρος του Μοριά, η σημαντικότερη μορφή του αγώνα της Επανάστασης, ρωμαλέος με την αγγλική περικεφαλαία του και τις στρατιωτικές του ικανότητες, ήταν για πολλά πολλά χρόνια ο άνθρωπος που σκεφτόμασταν με τις ώρες, αφού κοσμούσε με την παρουσία του, το πιο όμορφο πράγμα που πέρασε από αυτόν τον μάταιο κόσμο, το πεντοχίλιαρο. Ο Κολοκοτρώνης ως σεβάσμιος χατζημεταλλάς, σίγουρα θα άκουγε Black Sabbath με όλους τους τραγουδιστές (ακόμα και με Ian Gillan), δεν έκανε διακρίσεις, για αυτό και τον γούσταραν Έλληνες, Άγγλοι, Ρώσοι. Εντάξει, οι Τούρκοι δεν τον συμπαθούσαν αρκετά, αλλά δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους.
Οδυσσέας Ανδρούτσος
Ο οξύθυμος οπλαρχηγός της Ρούμελης, γνωστός για τη μεγάλη νίκη των Ελλήνων στο χάνι της Γραβιάς που εμπόδισε την κάθοδο του Ομέρ Βρυώνη στην Πελοπόννησο, ήταν μια από τις πιο controversial φιγουρες της Επανάστασης μιας και τσακωνόταν με όλους και δεν τον αδικούμε. Ο Ανδρούτσος λογικά ήταν ο χατζηthrasher στο επαναστατικό παρεάκι. Αεικίνητος, αψύς στην όψη και μερακλής σε όλα του, πρώτος στα κλωτσομπουνίδια, τελικά, βρέθηκε δολοφονημένος κάτω από την Ακρόπολη, προδομένος από την ίδια του την πατρίδα, όπως περίπου πρόδωσαν οι Metallica το παραδοσιακό thrash metal. Για να τον τιμήσουμε, χώνουμε old school θρασιά που σίγουρα θα γούσταρε.
https://www.youtube.com/watch?v=Ca0C11SCW10
Γεώργιος Καραϊσκάκης
Ο μεγάλος στρατάρχης της Επανάστασης, ο οποίος απελευθέρωσε πολλές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, ήταν γνωστός για την αθυροστομία του. Γνωστές ατάκες του με κεντρικό περιεχόμενο τον «μπούτσον» του έγιναν memes στην περίοδο της κρίσης, για να τονώσουν το εθνικό φρόνημα κατά των δανειστών. Τελικά, μας έμειναν τα memes. Δεν είναι κακό. Ως γενναίος χατζημεταλλάς, ο Καραϊσκάκης λογικά θα γούσταρε οτιδήποτε βλάσφημο και αντισυμβατικό που θα έκλεινε ματάκι και στην επικούρα. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι πιο ταιριαστό από τους αγαπημένους Immortal, που έγιναν γνωστοί λόγω και του ζωντανού meme -αναφερόμαστε στον γλυκούλη Abbath φυσικά.
Νικηταράς ο Τουρκοφάγος
Ο Νικηταράς, γνωστός και ως Τουρκοφάγος, ήταν μεγάλος οπλαρχηγός, ανιψιός του Κολοκοτρώνη και συμμετείχε στις πιο μεγάλες επιτυχίες των Ελλήνων στην Πελοπόννησο, κάνοντας ουσιαστικά τον Δράμαλη, το πουτανάκι του. Απλή περίπτωση, αυτός ο γλυκός χατζημεταλλάς, ήταν σίγουρο ότι θα γούσταρε αδυσώπητο death metal. Προφανής επιλογή οι Bolt Thrower και ο πιο «αιμοδιψής» δίσκος τους, το Warmaster, που παίρνει κεφάλια εδώ και 30 χρόνια.
Παπαφλέσσας
Ο Γρηγόριος Δίκαιος, γνωστός ως Παπαφλέσσας, ήταν περίφημος κληρικός και οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης. Σε αντίθεση με άλλους κληρικούς στις υψηλές κλίμακες της ιεραρχίας που ήταν κότες λειράτες, ο τρελούλης ο Παπαφλέσσας ήταν γενναίο παλικάρι και έμεινε στην ιστορία σαν ένα από τους πιο ξεροκέφαλους και επίμονους τύπους της φάσης, κάτι που τον οδήγησε σε λάθη αλλά και στον ξεσηκωμό της Πελοποννήσου. Αυτή η γαμηστερή περσόνα δε θα μπορούσε να μην ακούει την πιο θρυλική επικοντουμέταλ μπάντα, η οποία, ω, τι σύμπτωση, έχει έναν μοναχό για τραγουδιστή. Candlemass περιόδου 1987-89 είναι η απάντηση. You are bewitched!
Μαντώ Μαυρογένους
H πάμπλουτη αγωνίστρια η οποία προσέφερε την περιουσία της στην Επανάσταση και με την βάση της στις Κυκλάδες, προσπάθησε με κάθε τρόπο να βοηθήσει στον Αγώνα, είναι από τα πρώτα gothic icons της ελληνικής επικράτειας και πώς να μην είναι, αφού είχε και το όνομα αλλά και τη χάρη (τα έβαψε μαύρα όταν την παράτησε ο Υψηλάντης). Σε κάθε περίπτωση, η Μαντώ εάν δεν άκουγε actually Μαντώ (…μη στοιχηματίζεις, δε θα γυρίσει), θα άκουγε ίσως πένθιμο death/doom/gothic metal και ο πρώτος δίσκος που μου έρχεται στο μυαλό όταν γράφω αυτές τις 3 λέξεις στην σειρά είναι το Gothic των Paradise Lost.
Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα
Η Μπουμπουλίνα, θεωρείται όχι άδικα μια από τις μεγάλες μορφές της Επανάστασης, αφού συμμετείχε σε πολλές ναυμαχίες και προσφέροντας όλη της την περιουσία, έφτιαξε στρατό και καράβια, με έδρα τις Σπέτσες και την Ύδρα, πλέον πανάκριβα νησιά έστω και για διήμερο, στην υπηρεσία του αγώνα. Μια σωστή πειρατίνα ήταν η Λασκαρίνα η Μπουμπουλίνα και δε μας αφήνει μεγάλα περιθώρια επιλογών. Μια είναι η μπάντα που δημιουργεί πειρατικά φαντασιακά (χωρίς πολύ cringe), οι Running Wild. Πείτε ότι δεν είχαμε τότε Επανάσταση αλλά ΠΑΣΟΚ. Η Λασκαρίνα, ο Κωνσταντίνος Κανάρης, ο Ανδρέας Μιαούλης και ο Δημήτρης Παπανικολής θα μαζεύονταν σε κανένα καπηλειό του Ναυπλίου, θα μπεκρόπιναν μέχρι τελικής πτώσης και θα άκουγαν το Under Jolly Roger. Μπορεί και όχι.
Λόρδος Βύρων
Κλείνουμε το πολύ όμορφο αυτό αφιέρωμα με τον πιο τρελούλη από όλους. Εδώ έχουμε με μια ρομαντική κατάσταση, έναν τύπο που ζούσε μέσα στα πλούτη και τις τέχνες και τα ποιήματα στην Αγγλία, που έφαγε φρίκες με τη rock star ζωή του και ήρθε μέσα στην πλέμπα να βοηθήσει έναν αγώνα που δεν ήταν δικός του. Περίεργη περίπτωση χατζημεταλλά ο Λόρδος Βύρωνας και νομίζουμε ότι θα γούσταρε τους ρομαντικούς Tribulation, οι οποίοι έχουν δηλώσει και σε πολλές συνεντεύξεις ότι είναι μεγάλοι fans της ποίησης του.