Η 13 φορές υποψήφια για Grammy μπάντα, κάτοχος του τίτλου “Best Hard Rock Performance” δύο φορές -1997 και 1998- πούλησε 11.000.000 αντίτυπα του τρίτου της άλμπουμ “Mellon Collie and the Infinite Sadness” με τον Billy Corgan να το ονομάζει το “«The Wall» της Generation X” και να προκαλεί αντιδράσεις στους baby-boomers των’60s και ’70s.

1. Το “Pumpkins” στο όνομά τους είναι ένα τυχαίο λαχανικό, θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε άλλο, αναφέρει ο Corgan στο “This Is the Sound: The Best of Alternative Rock” του Randi Reisfeld. Ουδεμία σχέση έχει η μπάντα με τις κολοκύθες και το Halloween και καμία σχετική ιστορία δεν κρύβεται πίσω από αυτό.

2. Στις αρχές των ‘90s οι Smashing Pumpkins συγκρίνονταν με τους Jane’s Addiction, τους Nirvana και τους Pearl Jam, σε βαθμό που προκάλεσε την ειρωνική αντίδραση του Corgan το 1993 σε μια συνέντευξή του στο MTV. “We’ve graduated now from ‘the next Jane’s Addiction’ to ‘the next Nirvana’, now we’re ‘the next Pearl Jam", είχε σχολιάσει χαρακτηριστικά.

3. Ο Billy Corgan γνώρισε τον James Iha σε ένα δισκάδικο, στο οποίο εργαζόταν εκείνο το διάστημα. Έτσι ξεκίνησαν να γράφουν μαζί τραγούδια επηρεασμένοι στα πρώτα τους βήματα σημαντικά από τους και τους The Cure και τους New Order.

4. Στο πρώτο gig των Smashing Pumpkins στις 9 Ιουλίου του 1988 σε ένα πολωνικό μπαρ που ονομαζόταν «Chicago 21», ο Corgan έπαιζε μπάσο, ο Iha κιθάρα. Ο Corgan άρχισε να παίζει κιθάρα όταν κατέφθασε κι έγινε μέλος της μπάντας ο μπασίστας D’arcy Wretzky.

5. Ο Billy Corgan ήταν τόσο τελειομανής που επέμεινε στο να παίξει σχεδόν όλα τα όργανα στο ντεμπούτο άλμπουμ των Smashing Pumpkins, το Gish. Μάλιστα έπαιξε και κάποια κομμάτια των Iha και Wretzky στο δεύτερο άλμπουμ Siamese Dream προκαλώντας εντάσεις στην μπάντα.

6. Οι Smashing ηχογράφησαν το Siamese Dream το 1992 στη Marietta, στη Georgia, για να κρατήσουν τον τότε εθισμένο Jimmy Chamberlin μακριά από τους εμπόρους ναρκωτικών που τον προμήθευαν ηρωίνη.

7. Στο "The Last Song" ο μπαμπάς του Corgan παίζει ένα σόλο στην κιθάρα. Ο Corgan ανέφερε στο Guitar World: «Δεν σκόπευα ποτέ να βάλω ένα guitar solo κάπου, αλλά ο μπαμπάς μου βρισκόταν στο στούντιο κι έτσι του ζήτησα να παίξει. Κάθε φορά που ακούω αυτό το τραγούδι φουσκώνω από περηφάνεια για τον τρόπο που παίζει ο πατέρας μου κιθάρα.»

8. Ο Jimmy Chamberlin πριν γνωρίσει τον Corgan μέσω ενός κοινού φίλου και σχηματίσουν τους Pumpkins ήταν ξυλουργός.

9. Ο Corgan σε συνέντευξή του το 1996 στο MTV αποκάλυψε ότι το 1995 έγραψε 56 τραγούδια, μερικά από τα οποία συμπεριλήφθηκαν στο τρίτο άλμπουμ της μπάντας Mellon Collie and the Infinite Sadness.

10. Το "1979" ένα από τα πιο δημοφιλή κομμάτια των Smashing Pumpkins αρχικά θεωρήθηκε «όχι αρκετά καλό» από τον παραγωγό Flood και ο ίδιος πρότεινε να μην συμπεριληφθεί στο Mellon Collie And The Infinite Sadness. Το σχόλιο αυτό έδωσε έμπνευση στον Corgan, ώστε να το τελειοποιήσει σε ένα βράδυ – τέσσερις ώρες για την ακρίβεια-και έτσι κατάφερε να αλάξει την γνώμη του Flood με μία ακρόαση.

11. Ο Steve Albini, ο Stephen Malkmus και ο Bob Mould αντιπαθούσαν τους Pumpkins, επειδή ήθελαν να γίνουν διάσημοι. Οι Pavement μάλιστα τραγούδησαν για αυτούς στο γνωστό “Range Life”.

12. Το video του “Tonight, Tonight” που έχει βραβευτεί είχε ως έμπνευση τη βουβή ταινία A Trip to the Moon του Georges Méliès (1902). Οι ηθοποιοί που κρύβονται πίσω από τις φωνές του Μπομπ ο Σφουγγαράκης και της Κάρεν Πλανκτόν -παντρεμένο ζευγάρι στη ζωή- πρωταγωνιστούν σε αυτό.

13. Ο κιμπορντίστας των Smashing Pumpkins, ο οποίος πέθανε από υπερβολική δόση στη διάρκεια τουρνέ τους, ήταν ο αδερφός των Wendy και Lisa Melvoin, μέλη της μπάντας του Prince "Revolution" στα '80s.

14. Μετά τη διάλυση των Pumpkins ο Billy Corgan έκανε φωνητικά στους New Order στο άλμπουμ Get Read, με το οποίο επέστρεψαν το 2001 και περιόδευσε μαζί τους σε Αμερική και Ευρώπη πριν σχηματίσει τους Zwan.

15. Στις αρχές των ‘90s o Billy Corgan βρισκόταν σε σχέση με την Courtney Love (πριν τον Kurt Cobain). Συμμετείχε μάλιστα στο Celebrity Skin του 1998 και το όνομά του αναφέρεται στη σύνθεση 5 -από τα 12- κομματιών, ενώ έπαιξε και μπάσο στο “Petals”. Το 2006 αναφέρεται ότι ζούσε με την Courtney στην έπαυλή της.

16. Η μπάντα κάποτε δώρισε όλα τα έσοδα από την περιοδεία της στη Βόρεια Αμερική. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 2,8 εκατομμύρια δολάρια και τα έξοδα της περιοδείας ανέλαβαν οι ίδιοι οι Smashing Pumpkins.

17.O Iha το1998 κυκλοφόρησε ένα solo album ενώ βρισκόταν ακόμα στους Smashing Pumpkins. Το άλμπουμ περιελάμβανε ακουστικά κομμάτια λόγω του ότι ηχογραφήθηκαν σε δωμάτια ξενοδοχείων, ενώ βρισκόταν σε τουρνέ με τους Smashing Pumpkins και δεν ήθελε να τους ενοχλεί. Το δεύτερό του άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2012 και ονομάζεται Look to the Sky.

18. Ο Corgan ίδρυσε ένα βραχύβιο supergroup που αποτελούνταν από τον εαυτό του, τον πρώην drummer των Smashing Pumpkins, τον Matt Sweeney από τους Chavez και τον David Pajo από τους Slint. Ο Corgan έχει αναφέρει ότι απεχθάνεται τα μέλη των Zwan λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θέλει να ξαναβρεθεί κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους. Ο Iha, επίσης, αποτέλεσε μέλος ενός πολύ επιτυχημένου supergroup, των A Perfect Circle, μετά τη διάλυση των Smashing Pumpkins.

19. Οι Smashing Pumpkins έπαιξαν τους εαυτούς τους στη σειρά The Simpsons, σε ένα επεισόδιο που ονομάζεται “Homerpalooza”. Σε αυτό ο Homer συμμετέχει στο φανταστικό φεστιβάλ Hullabalooza και καταλήγει να κάνει παρέα με τους Smashing Pumpkins, τους Cypress Hill και τους Sonic Youth.

20. Το iconic εξώφυλλο του Mellon Collie and the Infinite Sadness ήταν απόφαση τελευταίας στιγμής. Το πλάνο αρχικά ήταν μια φωτογραφία της μπάντας ντυμένης με ενδύματα βικτωριανής εποχής, ωστόσο ο φωτογράφος ζήτησε ένα υπέρογκο ποσό κι έτσι ο John Craig, που ήδη είχε αναλάβει το εσωτερικό του άλμπουμ έκανε αυτό το υπέροχο κολάζ με τον κορμό σώματος μιας γυναίκας από τον πίνακα του Raphael “Saint Catherine Of Alexandria” και το κεφάλι μιας γυναίκας από τον πίνακα του Jean-Baptiste Greuze “The Souvenir (Fidelity)”.

21. Ο Corgan είναι ο ιδιοκτήτης του “Madame ZuZu’s”, ένα tea house και art studio με αισθητική ‘30s, το οποίο άνοιξε το 2012 στο Highland Park, στο Illinois.

22. Το “Spaceboy” από το Siamese Dream έχει γραφτεί για τον αδερφό του Corgan που φέρει κάποια γενετική χρωμοσωμική ανωμαλία.

23. Ο Corgan έγραψε το “For Martha” από το album Adore, για την μητέρα του, η οποία πέθανε το 1996 από καρκίνο. Ονόμασε, επίσης, τη δισκογραφική του εταιρία “Martha’s Music” στην μνήμη της μητέρας του.

24. Ο Corgan έχει περάσει μεγάλα διαστήματα της ζωής του με κατάθλιψη. Μάλιστα ο ίδιος δήλωσε το 2012 στο “Last Call With Carson Daly” ότι έχει σκεφτεί την αυτοκτονία «περίπου τρεις, τέσσερις, επτά φορές».

25. O Iha από το 2001 έχει δημιουργήσει με τον επιστήθιο φίλο του Isao Izutsu, ένα label με ρούχα, το Vaporize (f.k.a. “Vapor”). Μάλιστα ηχογράφησε το πρώτο του solo κομμάτι για να το χρησιμοποιήσει στο πρώτο show της μάρκας. Επίσης, ο ίδιος έκανε και λίγο modeling σε διάφορα fashion shows.

Οι Smashing Pumpkins, επισκέπτονται τη χώρα μας στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους “The World Is a Vampire”, την Τρίτη 16 Ιουλίου 2024 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με opening act τον Tom Morello. Περισσότερα εδώ.

 

Διαβάστε επίσης:

10 τραγούδια και video clip των Smashing Pumpkins, αυτόματη τηλεμεταφορά στα 90s

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured

Best of Network

Δεν υπάρχουν άρθρα για προβολή