Το 3ο Afrosession έρχεται (Πέμπτη 12/2, στο Six d.o.g.s.) και είναι αφιερωμένο στη συνάντηση του δυτικοαφρικανικού highlife με την afro-soul, με ειδική μνεία στη μουσική του Manu Dibango. Με αυτήν λοιπόν την αφορμή, ο Adedeji Adetayo διάλεξε για μας τους 10 αγαπημένους του afro-soul δίσκους...
 
 
1. Οrlando Julius & His Modern Aces: Super Afro Soul [1966]
 
Αυτό το άλμπουμ είναι μια καλή αρχή για όποιον θέλει να γνωρίσει το afro-soul ιδίωμα, γιατί γεφυρώνει την αφρικάνικη οπτική και το funk χωρίς να χάνονται τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της κάθε μουσικής.
 
{youtube}i89yiPCXWh4{/youtube}
 
2. Peter King: Shango [1974, κυκλοφόρησε το 2002]
 
Ένας επίσης σημαντικός δίσκος. Εμπεριέχει πολύπλοκες αφρικάνικες μελωδίες και γραμμές με διάφωνα τζαζ διαστήματα, κρατώντας το funky στυλ. Αυτός είναι και ο ακριβής ορισμός της αfro-soul.
 
{youtube}TjBVl2jrt9E{/youtube}
 
3. Manu Dibango: Soul Makossa [1972]
 
Εδώ έχουμε έναν κλασικό δίσκο, που σίγουρα ανέβασε την αφρικάνικη μουσική σε άλλο επίπεδο.  
{youtube}aWK_Josc0Og{/youtube}
 
4. Hugh Masekela: The Boys Doin' It [1975]
 
Εδώ βρίσκεται το "Ashiko", κομμάτι με πολύ ιστορία πίσω του. Αρχικά γράφτηκε από τον Orlando Julius και μετά διασκευάστηκε από τον Black Oddessey με το όνομα  "Back To My Roots". Ποτέ δεν αποδόθηκαν στον Julius τα πνευματικά του δικαιώματα. 
 
{youtube}8E4GO_M48pE{/youtube}
 
5. Tony Allen: HomeCooking [2002]
 
Αυτό θα το έβαζα στην afro-soul κατηγορία, παρ' όλο που επίσημα ανήκει στο afro beat. Ο afro beat ήχος είναι μεν παρών, αλλά το soul στοιχείο είναι τόσο δυνατό, ώστε μπορείς εύκολα να χαθείς μέσα στη διάθεσή του. Είναι τελικά afro neo-soul. 
 
{youtube}Sxjr4wRSUxU{/youtube}
 
6. Richard Bona: Μunia/The Tale [2003]
 
Εδώ μπορείς να νιώσεις τη soul και την αφρικανική ιδιοσυγκρασία και το υψηλό επίπεδο μουσικότητας. Ειδικά στο "Kalabancoro", όπου συναντιούνται δύο από τους πιο αγαπημένους μου καλλιτέχνες –ο Bona και ο Salif Keita. Το Munia είναι το αγαπημένο μου άλμπουμ από τον πρώτο. 
 
{youtube}YF9loIOba14{/youtube}
 
7. Youssou N' Dour: Joko - From Village To Town [1998]
 
Άλλο ένα κλασικό, από μια διαφορετική γενιά. Ο Youssou N' Dour είναι μία από τις καλύτερες φωνές που έχουμε και στον δίσκο αυτόν βρίσκεται και το "How Come", η γνωστή του συνεργασία με Canibus & Wyclef Jean. Η βάση του είναι βέβαια hip hop, όλοι όμως ξέρουμε ότι το hip hop έχει βασιστεί στη soul.
 
{youtube}ipAdBbFqzTY{/youtube}
 
8. Manu Dibango: Home Made [1979]
 
Εδώ ακούμε το αφρικάνικο highlife με soul διάθεση. Ειδικά στο "Ah! Freak Sans Fric" το groove είναι απίστευτο! 
 
{youtube}unV7X-w46HE{/youtube}
 
9. Angélique Kidjo: Ayé [1993]
 
Όταν κυκλοφόρησε το Ayé ήταν η εποχή της ηλεκτρονικής μουσική και σε εμάς στην Αφρική ακουγόταν φουτουριστικό. Αλλά η Angélique Kidjo ερμηνεύει με πολύ πειστικότητα και, στην πραγματικότητα, τραγούδια σαν το "Agolo" είναι soul.
 
{youtube}dlgESq5FAx4{/youtube}
 
10. Fela Anikulapo Kuti & Afrika '70: Egbe Mi O [non-album single, 1971]
 
Αυτό είναι από τα 1970s και ανήκει στη funk/soul περίοδο του Fela. Εδώ μπορείς να ακούσεις την επιρροή του James Brown, αλλά και τη χαλαρότητα του αφρικάνικου μπάσου και των κρουστών.
 
{youtube}Tucv_J6khkU{/youtube}
 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured

Best of Network

Δεν υπάρχουν άρθρα για προβολή