Hasta Luego, Μαδρίτη! To Avopolis βρέθηκε στην ισπανική πρωτεύουσα τον Νοέμβριο λαμβάνοντας για ακόμα μία φορά μέρος στο Red Bull Μusic Academy και σας μεταφέρει το κλίμα και τις εμπειρίες από έναν πολύ σημαντικό μουσικό θεσμό της εποχής μας...
Από το 1998, το Red Bull Academy αποτελεί ένα παγκόσμιο μουσικό εργαστήριο που συγκεντρώνει ταλαντούχους δημιουργούς και επικεντρώνεται με σοβαρό τρόπο στη μουσική δημιουργία, ιστορία και γνώση. Αποτελεί επίσης ένα μέρος όπου δημιουργούνται μακροχρόνιες φιλίες, όπου άνθρωποι από διαφορετικά μέρη συνεργάζονται με χαμόγελο, μουσικές καριέρες ξεκινούν και η όλη εμπειρία αποτελεί μια γιορτή.
Το Red Bull Music Academy μπορεί να ολοκληρώθηκε για το 2011, αλλά οι μουσικές εμπειρίες που βιώσαμε στη Μαδρίτη αντηχούν ακόμα στην πόλη και στις καρδιές όλων όσων συμμετείχαν. Φέτος η Ακαδημία πραγματοποιήθηκε από τις 23 Οκτωβρίου ως τις 25 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή εμπνευσμένων μουσικών από 34 χώρες.
Η άφιξη
Φτάσαμε στην ισπανική πρωτεύουσα το μεσημέρι της Τετάρτης, 2 Νοεμβρίου. Το Academy είχε ήδη ξεκινήσει πάνω από μία εβδομάδα. Εδώ είναι χρήσιμο να αναφέρουμε πως κάθε Academy χωρίζεται σε δύο terms. Εμείς φέτος ήμασταν παρόντες στο πρώτο. Φτάνοντας στο πανέμορφο ξενοδοχείο που θα μας φιλοξενούσε τις δύο επόμενες μέρες παραλάβαμε –παραδοσιακά– το πακέτο καλωσορίσματος της Red Bull, το οποίο περιλάμβανε ένα ονομαστικό γράμμα, πληροφοριακό υλικό, merchandise και άλλα τέτοια ωραία. Χωρίς να χάσουμε χρόνο (καθ’ ότι η ώρα ήταν ήδη δύο το μεσημέρι) ετοιμαστήκαμε γρήγορα για να φύγουμε με κατεύθυνση το Red Bull Music Academy.
Η φετινή Ακαδημία
Η φετινή Ακαδημία στεγαζόταν στις πανέμορφες εγκαταστάσεις του Matadero (www.mataderomadrid.org), ένα πραγματικό πολιτιστικό σύμβολο για τη Μαδρίτη. Σε 10 λεπτά βρισκόμασταν εκεί, ο καιρός ήταν βροχερός, κρύος και μουντός αλλά το ηθικό μας ακμαίο μπροστά στις εμπειρίες που θα αποκομίζαμε. Φτάνοντας, ήρθαμε σε επαφή με ένα αρχιτεκτονικό θαύμα παλιότερης εποχής: έναν τεράστιο πολυχώρο που με τις μοντέρνες – βιομηχανικού τύπου– παρεμβάσεις τις οποίες έχει υποστεί, έχει μετατραπεί στο μεγαλύτερο κέντρο σύγχρονης αστικής δημιουργίας της ισπανικής πρωτεύουσας. Σκεφτείτε κάτι που μοιάζει με την Τεχνόπολη στο Γκάζι. Αμέσως κατευθυνθήκαμε στο εσωτερικό, όπου και μας υποδέχθηκαν οι άνθρωποι της Ακαδημίας. Οι εγκαταστάσεις ήταν γι’ άλλη μία φορά εντυπωσιακές, καθώς είχαν δημιουργηθεί πολλοί ξεχωριστοί αυτόνομοι χώροι από ξύλο και τζάμι για τις ανάγκες του εγχειρήματος. Εδώ αξίζει επίσης να αναφέρουμε πως η φιλοσοφία του Academy και η λειτουργία του περιλαμβάνει τα παρακάτω: καθημερινές ομιλίες με καλλιτέχνες από όλο το φάσμα της σύγχρονης –και όχι μόνο– μουσικής. Αυτά τα εργαστήρια μουσικής γνώσης και εμπειρίας γίνονταν κάθε μέρα, πρωί και απόγευμα στον κεντρικό χώρο (auditorium), όπου βρίσκεται και η καρδιά της Ακαδημίας. Ακριβώς δίπλα ήταν το lounge όπου όλοι οι συμμετέχοντες (καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι, εργαζόμενοι και λοιποί παράγοντες) μπορούσαν να χαλαρώσουν και να φάνε από τον υπέροχο μπουφέ, που σέρβιρε φαγητό, καφέ, μπύρα κτλ. πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Επίσης υπήρχε ένα μεγάλο ραδιοφωνικό στούντιο, το οποίο αναμετέδιδε κάθε μέρα και όλη μέρα πρωτότυπες live εκπομπές (http://redbullmusicacademyradio.com), ένα εντυπωσιακό στούντιο ηχογράφησης και τέλος εννιά μικρά δωμάτια-στούντιο μουσικής δημιουργίας, προορισμένα κυρίως για τους συμμετέχοντες στην Ακαδημία. Εννοείτε πως οι τελευταίοι δεν αφήνονταν στην τύχη τους, καθώς –πέρα από το πολυπληθές δημιουργικό staff του Red Bull Music Academy που φρόντιζε για όλα τα παραπάνω και για άλλα τόσα– υπήρχαν και οι άνθρωποι οι οποίοι βοηθούσαν τους συμμετέχοντες στη μουσική δημιουργία με συμβουλές και παρεμβάσεις. Φέτος αυτόν τον ρόλο είχαν: ο πασίγνωστος Καναδός techno παραγωγός Mathew Jonson, ο εμβληματικός Βρετανός πιονιέρος του dubstep και electronica ήχου Mark Pritchard και ο label owner των πρότυπων αμερικάνικων dance/electronica labels Spectral και Ghostly, Todd Osborn. Εντυπωσιακό ε;
Βραζιλιάνικο άρωμα
Ο πρώτος ομιλητής που θα παρακολουθούσαμε δεν ήταν κάποιος διάσημος dance DJ, μα ο Βραζιλιάνος ιδρυτής του Tropicalia κινήματος. Το αναφέρω αυτό για να σημειώσω πως, ενώ το Red Bull Music Academy εστιάζει από τη φύση του στην ηλεκτρονική μουσική, φροντίζει πάντα να αναδεικνύει σημαντικές μουσικές τάσεις του παρελθόντος ή μουσικές του κόσμου οι οποίες επιδρούν στη σύγχρονη μουσική δημιουργία –είτε αυτή εντάσσεται στην ποπ μουσική ευρύτερα, είτε σε underground ρεύματα. Ο λόγος λοιπόν για τον θρυλικό τραγουδοποιό Tom Ze, που, παρά τα 60 περίπου χρόνια του, αποδείχθηκε ακούραστος, αεικίνητος, με funky ρούχα και μάτι που γυάλιζε! Ένας αυθεντικός τρελάρας –με την καλή έννοια– ένας «αιώνιος νεανίας» που μίλησε με ενθουσιασμό για το παρελθόν το δικό του και της μουσικής που γέννησε μια σημαντική γενιά Βραζιλιάνων δημιουργών, όπως ο Caetano Veloso και ο Gilberto Gil (μεταξύ άλλων). Στο πλάι του, σαν host, o Egon, μέλος του Academy και A&R της περίφημης αμερικάνικης hip hop ετικέτας Stones Throw. Παρά τα πολύ κακά Αγγλικά του, με τη βοήθεια μιας μεταφράστριας, της φαντασίας και του ενθουσιασμού του, ο Ze μας ταξίδεψε στα χρόνια του tropicalismo, ευχαρίστησε όλους όσους τον στήριξαν στα μεταγενέστερα χρόνια (όπως ο David Byrne, ο οποίος τον επανέφερε στο προσκήνιο) και φυσικά τη Red Bull που τον κάλεσε όχι μόνο για τη συγκεκριμένη ομιλία, αλλά και για μια ζωντανή εμφάνιση (την προηγούμενη της ομιλίας μέρα). Το καλύτερο μέρος ήταν όταν, μαζί με τους μουσικούς του, τζάμαρε και αυτοσχεδίασε κερδίζοντας γι’ ακόμα μια φορά τα χειροκροτήματα και τον θαυμασμό ενός κατά βάση νεανικού ακροατηρίου.
Ελένη όπως Giganda
Και σε αυτό το Academy υπήρχε ελληνική συμμετοχή. Ήταν η Ελένη Αδαμοπούλου, η οποία φέρει το καλλιτεχνικό προσωνύμιο Giganda. Ηχογραφεί χρόνια μουσική με διάφορα ψευδώνυμα (Magnitofono, Manekinekod) έχοντας και κάποιες πρώτες κυκλοφορίες, αλλά η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ηλεκτρονική μουσική της σαν Giganda και μια εμπειρία σαν κι αυτή που έζησε στη Μαδρίτη, αισθανόμαστε πως σύντομα θα την κάνει ευρύτερα γνωστή –δίνοντάς της την απαραίτητη ώθηση. Μπορείς να διαβάσεις τη συνέντευξη της Giganda στο Avopolis εδώ: http://www.avopolis.gr/greek-interviews/40345-giganta-o. Γνωριστήκαμε μετά το τέλος της ομιλίας και αφού φάγαμε εξαιρετικό ινδικό φαγητό, γυρίσαμε στο ξενοδοχείο για ένα φρεσκάρισμα, καθώς μας περίμενε μια δυνατή βραδιά.
Doom’s night
Το Red Bull Music Academy δεν περιορίζεται μόνο στις δραστηριότητες που συμβαίνουν μέσα σε αυτό, μα επεκτείνεται (όσο διάστημα διαρκεί η Ακαδημία) και σε συναυλίες και club nights στα καλύτερα live stage και clubs της πόλης φιλοξενίας. Αυτά δεν περιλαμβάνουν μόνο τη συμμετοχή διάσημων μουσικών και DJs, μα και συμμετοχή των παιδιών της Ακαδημίας. Σκεφτείτε πως την εβδομάδα πριν την επίσκεψη μας στη Μαδρίτη καλεσμένη της Red Bull ήταν η Erykha Badu, που όχι μόνο έδωσε μια συναυλία αλλά συμμετείχε σαν ομιλήτρια σε διάλεξη –κερασάκι δε στην τούρτα υπήρξε η εμφάνισή της σαν DJ σε after party! Από κοντά και ο παππούς της house, Frankie Knuckles, ο οποίος σε ηλικία σχεδόν 70 χρονών πια συμμετείχε σε μια συγκινητική ομιλία που καθήλωσε τους πάντες κατά γενική ομολογία. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, ετοιμαστήκαμε για να επιστρέψουμε στο Matadero, καθώς δίπλα στο μέρος όπου ήταν στημένη η Ακαδημία υπήρχε ένας αρκετά μεγάλος κλειστός χώρος, χρησιμεύοντας για διάφορες δραστηριότητες και βέβαια για συναυλίες.
Εκεί καλεσμένος του Red Bull Music Academy ήταν ο υπερ-hot hip hop καλλιτέχνης MF Doom. Μετά το DJ warm-up, νάτος στη σκηνή ο περί ου ο λόγος, συνοδεία ενός ακόμα MC που πρέπει να ζύγιζε (χωρίς υπερβολή) 200 κιλά. Όχι πως ο MF Doom ήταν κανένας αδύνατος, κάθε άλλο αν πρόσεχες την εντυπωσιακή κοιλιά του. Χωρίς τη συνοδεία DJ, με προηχογραφημένη μουσική αλλά τρομερότατο rap και από τους δυο τους, με υπερ-βρώμικα ογκώδη beats και με συνολικά γαμάτο performance, δικαιολόγησαν τη φήμη τους. Μια εμφάνιση τίγκα ίσως στα hip hop κλισέ, αλλά πραγματική αλητεία. Πολύ κουρασμένοι από το ταξίδι και τη γεμάτη μέρα, κατευθυνθήκαμε προς το ξενοδοχείο. Η επόμενη μέρα προμηνυόταν ακόμα πιο απαιτητική μέσα σε αυτό το μουσικό Luna park.
Magnetic…rain
Μετά από ένα εξαιρετικό (και υπερβολικά μεγάλο) πρωινό στο ξενοδοχείο, το οποίο λίγο έλειψε να μας ξαναρίξει στο κρεβάτι, είχε έρθει η ώρα για μια μικρή βόλτα στη Μαδρίτη. Η καταιγίδα που ακολούθησε όμως δεν μας επέτρεψε να την ολοκληρώσουμε και, αφού μπήκαμε σε ένα ταξί κακήν κακώς, φτάσαμε νωρίς-νωρίς στο Matadero. Και όλες οι ενδείξεις οδηγούσαν πια στο συμπέρασμα πως η θέση μας αυτό το τριήμερο ήταν αποκλειστικά στην Ακαδημία. Αφού κατάφερα να στεγνώσω λίγο τα ρούχα μου, μπήκα λοιπόν στο auditorium όπου είχε ήδη ξεκινήσει η πρώτη διάλεξη της ημέρας. Καλεσμένος ένας από τους κύριους υπεύθυνους του dubstep ήχου, ο Artwork, 1/3 των Magnetic Man (μαζί με τους Skream και Benga). Από το garage στο dubstep θα μπορούσε να είναι ο τίτλος αυτού του ενδιαφέροντος lecture, που βρωμούσε Αγγλία και underground. Αφού τελείωσε, ξαφνικά βρέθηκα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ελέω Γιωργάκη Παπανδρέου και κρίσης –λόγω των τότε δηλώσεών του περί δημοψηφίσματος.
Oh captain, my captain
Και είχε έρθει η ώρα που εγώ προσωπικά περίμενα με ανυπομονησία από την πρώτη στιγμή που πάτησα στη Μαδρίτη: καλεσμένος ομιλητής ο μεγάλος Andrew Weatherall, σαν να λέμε δηλαδή η ζωντανή ιστορία της σύγχρονης βρετανικής μουσικής κουλτούρας. Ο σύγχρονος John Peel μας μίλησε για τις εποχές των My Bloody Valentine και των Primal Scream, για τα πρώιμα χρόνια του acid house, για το πάθος του για το πανκ, το rockabilly και τη reggae, για τη σχέση του με τους πρώιμους Chemical Brothers, με το techno, με τους Fuck Buttons, με τη σύγχρονη disco και με πολλά άλλα. Ακούγοντάς τον ήταν σαν να άκουγες τη σύγχρονη ιστορία της αγγλικής μουσικής των τελευταίων 20 χρόνων. Ακούσαμε και παραγωγές του και, αφού το workshop τελείωσε, ήπιαμε μαζί του 2-3 μπίρες και περάσαμε καλά. Πραγματικά ωραίος τύπος και εμβληματική φιγούρα.
Στην Ακαδημία της Μαδρίτης συμμετείχε πλήθος ομιλητών και δημιουργών, όπως ο θρύλος της funk, Bootsy Collins (που τραγούδησε μαζί με τους σπουδαστές), ο Wu-Tang auteur RZA και ο Tony Visconti, σημαντικός παραγωγός και δημιουργός, γνωστός από τη μακροχρόνια συνεργασία του με τον David Bowie. Οι δεκάδες μαθητές της Ακαδημίας είχαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις εγκαταστάσεις και να δημιουργήσουν σε πραγματικό χρόνο αληθινά αριστουργήματα.
Σύντομα θα κυκλοφορήσει και η τελευταία συλλογή των Various Assets της Ακαδημίας, η οποία θα προσφέρει μια γεύση του τι έλαβε χώρα στο στούντιο, με τη συμμετοχή δημιουργών από μακρινά μέρη του πλανήτη, όπως π.χ. η Σαγκάη και η Δυτική Βεγγάλη.
Υ.Γ.: Συντονιστείτε στο Red Bull Music Academy Radio στο www.rbmaradio.com για πρόσβαση στις ηχογραφήσεις όλων των events της Μαδρίτης, καθώς και σε επιπλέον συνεντεύξεις, ζωντανές εμφανίσεις και playlists από κορυφαίους μουσικούς. Αν πάλι προτιμάτε την εικόνα, επισκεφτείτε το site του Red Bull Music Academy, www.redbullmusicacademy.com για βίντεο των καλύτερων εκτελέσεων και ομιλιών.