Από την ημέρα που το openAI αναβάθμισε το ChatGPT δίνοντάς του τη δυνατότητα να αναπαράγει τις πιο προηγμένες εικόνες τεχνητής νοημοσύνης που έχει καταφέρει να κατασκευάσει μέχρι στιγμής, το prompt «Κάνε αυτή τη φωτογραφία να μοιάζει με χαρακτήρα του Studio Ghibli» έγινε viral και ο ψηφιακός μας κόσμος χωρίστηκε σε πολλαπλά στρατόπεδα:
- Οι μισοί χρήστες έσπευσαν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή και πολύ γρήγορα τo feed γέμισε (σε όλες τις πλατφόρμες δικτύωσης) με καρτούν α λα Hayao Miyazaki, τόσο πειστικά που μοιάζουν όντως σαν να κατασκευάστηκαν στο διάσημο στούντιο animation: προσωπικές φωτογραφίες, κατοικίδια, διάσημοι, πολιτικοί, γνωστά φωτογραφικά στιγμιότυπα από την επικαιρότητα και ατελείωτα MEMEs.
Here's how you can restyle any image into the viral studio ghibli style:
— Ran (@RanIarovich) March 26, 2025
1) Upload image in ChatGPT 4o
2) Prompt: "restyle image in studio ghibli style keep all details"
3) Wait 2 - 5 min
4) Download and share pic.twitter.com/h5ger1PMWB
- Οι άλλοι μισοί αγανάκτησαν και άρχισαν να αναπαράγουν επίμονα παλιότερη δήλωση του Hayao Miyazaki, όπου χαρακτήριζε το ΑΙ «προσβολή για την ίδια τη ζωή», σε μια προσπάθεια να νουθετήσουν τους ακολούθους τους.
A reminder of Miyazaki’s take on AI: “I would never wish to incorporate this technology into my work at all. … this is an insult to life itself … I feel like we’re nearing the end of times … We humans are losing faith in ourselves.” pic.twitter.com/ubAnVMlio5
— Duncan Reyburn (@duncanreyburn) May 5, 2024
- Και κάποιοι -ανάμεσά τους και η γράφουσα- βρήκαν τους εαυτούς τους να προβληματίζονται για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και το μέλλον της τέχνης (την επόμενη εβδομάδα το viral promt μπορεί να είναι «Κάνε αυτή τη φωτό σαν graffiti του Banksy»), αλλά ταυτόχρονα δεν άντεξαν να μην κάνουν καρδούλα στην cute οικογενειακή ΑΙ φωτογραφία μιας φίλης (που μάλιστα τρελαίνεται για Miyazaki).
Αφιέρωμα Hayao Miyazaki: Όλες του οι ταινίες σε σειρά προτίμησης
Εδώ, στο Avopolis αντισταθήκαμε τελικά στην παρόρμηση να μετατρέψουμε μέσω ChatGPT όλους τους συντάκτες μας ή τα αγαπημένα μας συγκροτήματα σε χαριτωμένα γιαπωνέζικα καρτούν, και αντ’αυτού ζητήσαμε τη γνώμη του καταξιωμένου κομίστα Ηλία Κυριαζή για το viral θέμα των ημερών.
Αυθεντικό σκίτσο του Ηλία Κυριαζή εμπνευσμένο από το ΑΙ art.
«Δεν έχει να κάνει μόνο με τις εικόνες που μαϊμουδίζουν την αισθητική του στούντιο Ghibli. Ούτε με ότι αυτές είναι κάθετα αντίθετες σε ό,τι πρεσβεύουν οι ταινίες, ούτε με το ότι ο δημιουργός έχει δηλώσει πόσο ενάντια σε αυτή την τεχνολογία είναι. Είναι μια αφορμή απλά όλα αυτά για να μιλήσουμε ξανά για το επίμονο πρόβλημα που είναι αυτό που βαφτίσαμε "ΑΙ art".
Αυτή τη βδομάδα έχουμε τα στυλ Ghibli, πριν λίγο καιρό είχαμε τα στυλ Pixar, post πάρα post στα social θα είναι τερατουργήματα με το Χριστό φτιαγμένο από πέστροφες (αμήν!), συγχρόνως εκδότες θα κοτσάρουν ΑΙ αηδίες στα εξώφυλλα των βιβλίων τους… κτλ. Όλα, από το τελευταίο MEME, μέχρι τις διαφημίσεις κολοσσών όπως η Coca-Cola, είναι εκφάνσεις της ίδιας πληγής: της ανεξέλεγκτη εξάπλωσης του "ΑΙ art".
Τα έχουμε πει, τα έχουμε ξαναπεί, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας τα τελευταία δύο-τρία χρόνια. Οταν χρησιμοποιείτε, ποστάρετε ή μοιράζεστε "ΑΙ art" δίνετε ένα ξεκάθαρο μήνυμα:
Δείχνετε ότι δεν έχετε κανένα απολύτως πρόβλημα με μια ανήθικη τεχνολογία που δημιουργήθηκε κλέβοντας το έργο καλλιτεχνών που ούτε συναίνεσαν ούτε αποζημιώθηκαν.
Δείχνετε ότι έχετε γραμμένους όχι μόνο τους καλλιτέχνες αλλά και την τέχνη, την ανθρώπινη δημιουργία. Γιατί ούτε τέχνη παράγει το ΑΙ, ούτε "εργαλείο" είναι. Δε μιλάμε για ένα Photoshop. Μιλάμε για κάτι που του δίνεις την παραγγελιά σου και σου ξερνάει άκριτα (λέξη-κλειδί) ένα αποτέλεσμα βάζοντας στο μπλέντερ προϋπάρχουσες δουλειές.
Καταναλώνοντας αδιαμαρτύρητα αυτά τα σκουπίδια δίνετε ηχηρό μήνυμα στις διάφορες εταιρίες παραγωγής ότι "τους παίρνει". Μια χαρά βλέπουν να το χάφτει ο κόσμος το ΑΙ, ας σταματήσουν κι αυτές να προσλαμβάνουν καλλιτέχνες για οτιδήποτε και ας το κάνει αυτό που χρειάζονται τσάμπα "το ανηψούδι του αφεντικού στο ΑΙ του". Εάν δε δείξει το κοινό αποστροφή προς τα προϊόντα του ΑΙ τι θα αποτρέψει τις εταιρείες από το να στραφούν αποκλειστικά σε αυτό; Ότι θα προτιμήσουν την καλλιτεχνική ακεραιότητα από το κέρδος μήπως; Το πιστεύει κανείς αυτό;
Δεν περιμένω να νοιαστεί κανείς για τους καλλιτέχνες και για το αν θα χάσουν τη δουλειά τους ή όχι. Ξέρω σε τι κόσμο ζω. Πρέπει όμως το κοινό να ανοίξει τα μάτια του και να νοιαστεί για το ΔΙΚΟ του συμφέρον. Γιατί όχι καλλιτέχνες σημαίνει όχι τέχνη. Γιατί ανοχή στο ΑΙ σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια δεν θα βρίσκεις νέα και αυθεντική ταινία, μουσική, βιβλίο, κόμικ, βιντεοπαιχνίδι, οτιδήποτε. Θα είναι όλα τεχνητά αναμασήματα της όποιας τέχνης προλάβαμε να δημιουργήσουμε μέχρι τώρα. Φωτοτυπία της φωτοτυπίας της φωτοτυπίας. Τέρμα η τέχνη, μόνο content πια.
Κάθε "χαριτωμένο" meme "εγώ κι ο σκύλος μου στο στυλ του Miyazaki" είναι μια ψήφος υπέρ αυτού του μέλλοντος.
Α… και το ΑΙ προκαλεί ανυπολόγιστη οικολογική ζημιά στον πλανήτη. Έτσι για το κερασάκι.»
Το νέο graphic novel του Ηλία Κυριαζή Όσα Πεθυμήσαμε, «ένας σύγχρονος μύθος για τις προσδοκίες, το κυνήγι της δύναμης και το κατά πόσο αυτό που θέλαμε να γίνουμε αντιστοιχίζεται με αυτό που πραγματικά είμαστε» κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μικρός Ήρως.