Μάλλον προτίμησα να κάνω μια playlist στο Spotify (η οποία παρεπιπτόντως κάνει εύκολα apply σε όλους) για να αποφύγω ένα μακροσκελές και πολύ πιθανόν θλιμμένο κείμενο στην μνήμη ενός ιερού μουσικού τέρατος όπως ο τεράστιος Μίμης Πλέσσας που μας άφησε το περασμένο Σάββατο. Μια εβδομάδα ακριβώς πριν κλείσει τα 100 ο αγαπημένος συνθέτης του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και πολλών τραγουδιστών και τραγουδιστριών άφησε πίσω του έργο μεγατόνων.

Ο Μίμης Πλέσσας πέρα από μουσική ιδιοφυΐα ήταν και ο άνθρωπος που απλά μπορούσε με ευκολία να διεκπεραιώσει ότι έβαζε στο μυαλό. Βασική πηγή μουσικής για ονόματα όπως οι Τζένη Βάνου, Νίνη Ζαχά, Νάνα Μούσχουρη, Δάκης, Γιοβάννα, Γιάννης Πουλόπουλος και πολλοί άλλοι.

Από την αγαπημένη του Jazz και τον Easy Listening ήχο (bossanova, bolero, cha cha) ως το Shake αλλά και τα μπουζούκια, μην ξεχνάμε αν μη τι άλλο ότι ήταν ο συνθέτης του «δρόμου». Μιλάμε ίσως για τον πιο εργατικό - πεισματάρη εγχώριο μουσικό που έντυσε δεκάδες ταινίες με την μουσική του και έφτασε να γράφει μεγάλες επιτυχίες ζεϊμπέκικα προσπαθώντας να πείσει τους πάντες ότι είναι ικανός και.. ήταν!

Έδώ συγκεντρώνω 71 cuts από όλα αυτά τα αγαπημένα jazz, groove, cinematic, psych, shake, pop, easy listening, love songs που μας άφησε κληρονομιά για να θυμόμαστε πάντα πόσο επιδραστικός υπήρξε στην εγχώρια δισκογραφία.

Μίμης Πλέσσας 1924 - 2024

Εδώ και μια συνέντευξη που μου είχε παραχωρήσει ο ίδιος τον Ιούνιο του 2020 για λογαριασμό του Avopolis Music Network:

Κύριε Πλέσσα, Χτύπησε η Κλακέτα

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μίμης Πλέσσας - Μουσική για τον Κινηματογράφο 1 & 2

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured