Από τα τυχερά του επαγγέλματος είναι οι ειδικές παρουσιάσεις και οι κλειστές πρεμιέρες και οι αποκλειστικότητες. Μια τέτοια ιδιαίτερη αποκλειστικότητα επεφύλασσε η Στέγη, δίνοντας σε δημοσιογράφους την ευκαιρία να ακούσουν πρώτη σε κλειστή ακρόαση το "George" που ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή της στις 27 Ιανουαρίου.
Επιβλητικό, ατμοσφαιρικό, υποβλητικό, το έργο ήδη σε εκείνη την πρώτη του παρουσίαση στις 18 Ιανουαρίου (ημέρα κατά την οποία είχε τα γενέθλιά του μάλιστα ο Ευθύμης Φιλίππου) και μόνο ως ηχητικό ερέθισμα, αιχμαλώτισε την προσοχή των ακροατών κι απέσπασε απ’ όσους είχαν την τύχη να το ακούσουν εξαιρετικά σχόλια. Η Στέγη φημίζεται για τα πρωτοποριακά πρότζεκτ και για τη στήριξη που προσφέρει σε καινοτόμες καλλιτεχνικές δημιουργίες και οι συνεργασίες της με τον Ευθύμη Φιλίππου έχουν ήδη γράψει ιστορία και έχουν αφήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα, ώστε κάθε νέα τους «συνάντηση» να αποτελεί αιτία να ανυπομονεί το θεατρόφιλο κοινό.
https://www.instagram.com/p/CnNCYu-qMlg/
Όσοι παρακολουθήσουν το ανέβασμα του George στη Στέγη θα απολαύσουν μια πολλαπλή εμπειρία. Μουσική, θέατρο, λογοτεχνία, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα αποτέλεσμα που εγγράφεται μέσα σου, σε καθηλώνει και η επίδρασή του μένει ανεξίτηλη. Όσοι δεν μπορέσουν να το παρακολουθήσουν θα έχουν την ευκαιρία να το απολαύσουν στην άνεση όποιου χώρου επιθυμούν, με κλειστά μάτια ή να οργανώσουν μια ακρόαση για φίλους στο σπίτι τους, με την αναβίωση των βινυλίων να προσφέρουν ξανά μοναδικές στιγμές υψηλής ψυχαγωγίας, καθώς ο δίσκος θα διατίθεται από 27 Ιανουαρίου στο Onassis Shop και σε όλες τις μουσικές ψηφιακές πλατφόρμες.
Αλλά ας δούμε τι ακριβώς είναι το George.
«Κυρίες, κύριοι και αγαπητά μου παιδιά, έχουν περάσει δυο ολόκληρα χρονιά από την πρώτη φορά που άκουσα αυτήν εδώ την ιστορία. Όλα ξεκίνησαν ξαφνικά». Έτσι αιφνιδιαστικά αρχίζει ο George. Στον πυρήνα της ιστορίας βρίσκονται οι τελευταίες ημέρες της ζωής ενός άντρα περίπου 65 ετών. Αυτές θα μας αφηγηθεί η Αγγελική Παπούλια, συνοδεία του συνθέτη Παναγιώτη Μελίδη (Larry Gus) στο εκκλησιαστικό όργανο, του Μανούσου Κλαπάκη στα κρουστά και της 18μελούς ανδρικής χορωδίας της Κέρκυρας στη Στέγη.
«Μονόλογο επιστημονικής φαντασίας με μουσικά ιντερλούδια» χαρακτηρίζει ο συγγραφέας Ευθύμης Φιλίππου το George και διευκρινίζει: «Είναι ένα έργο για τη φύση, την αιτία και την αισθητική μιας κτηνώδους, θανατηφόρου νόσου». Ο συνθέτης Παναγιώτης Μελίδης το αποκαλεί «ιστορία κατασκόπων», συμπληρώνοντας: «Μόνο που εδώ ο δολοφόνος είναι εντός σου. Είναι μια άσκηση στην αυτοεπίθεση, με οδηγίες επιβίωσης για το τι κάνεις όταν σου επιτίθεται μαζικά ο εαυτός σου σε διάφορες πιθανές παραλλαγές του, σαν ένας Γιώργης στην 60ή!»
Η ενορχήστρωση του έργου αντιμετωπίζεται «μονολιθικά» σύμφωνα με τον συνθέτη της μουσικής. Καθώς ο Μελίδης απέφυγε να αντιμετωπίσει τη δημιουργία ενός μουσικού χαλιού κάτω ή δίπλα σε έναν προφορικό λόγο. Η πρωτότυπη σύνθεση του Larry Gus συγκροτείται γύρω από ένα και μόνο μουσικό όργανο –το εκκλησιαστικό– και μια ανδρική χορωδία.
Το George είναι ένας δίσκος που γεννήθηκε μέσα από μια συζήτηση του Ευθύμη Φιλίππου με τον Παναγιώτη Μελίδη τον Δεκέμβριο του 2018. Ο Μελίδης έδωσε έναν σκληρό δίσκο με πρωτότυπη μουσική στον Φιλίππου και εκείνος έγραψε το κείμενο, τον Νοέμβριο του 2019. Μια από τις πρώτες μουσικές ιδέες ήταν ένα κομμάτι με τον τίτλο “super soft guitar”. Στη συνέχεια, όμως, η αρχική μορφή της μουσικής εγκαταλείφθηκε και το έργο γράφτηκε ξανά από την αρχή κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Το έργο άλλαξε πολλούς τίτλους. Το μοναδικό τραγούδι του δίσκου γράφτηκε ειδικά για την Ανδρική Χορωδία Κέρκυρας. Η διάρκεια του δίσκου είναι 40 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα. Την αφήγηση έκανε ο Ben Whishaw στο Λονδίνο. Το “George” κυκλοφορεί στις 27 Ιανουαρίου σε συλλεκτικό βινύλιο, σε σχεδιασμό του Βασίλη Μαρματάκη, από την ανεξάρτητη εταιρεία FourFour Records του Αμερικανού μουσικού παραγωγού Jonathan Galkin.
Το έργο George κάνει διπλή πρεμιέρα. Ζωντανά στη Στέγη, με την Αγγελική Παπούλια ως αφηγήτρια επί σκηνής και την πολυμελή ανδρική χορωδία της Κέρκυρας. Και ταυτόχρονα, ως συλλεκτικός δίσκος βινυλίου από την αμερικάνικη εταιρεία FourFour Records και το Ίδρυμα Ωνάση, με τον ηθοποιό Ben Whishaw ως αφηγητή.
Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης