«Η Θεσσαλονίκη είναι η πιο…reggae πόλη της Ευρώπης!», βροντοφώναξε ο Γαλλοαφρικανός τραγουδιστής των Dub Incoporation, Hakim Meridja, στην περσινή πρώτη τους εμφάνιση στη συμπρωτεύουσα. Και πώς να μην το φωνάξει από την υποδοχή που βρήκε η μέχρι πρότινος παγκοσμίως άγνωστη (πέραν της ιδιαίτερης πατρίδας του) μπάντα από την τιγκαρισμένη κόσμο και τέρμα ιδρωμένη Υδρόγειο; Ίδιο σκηνικό και σε όλες τις reggae συναυλίες. Λίγο το κοινό μπορεί να αλλάζει, να μεγαλώνει και να σοβαρεύει ή να αναμιγνύεται, ανάλογα με τη συναυλία και το μέρος όπου πραγματοποιείται. Όπως και να έχει ένα είναι σίγουρο. Κάποιο περίεργο link έχει η μικρή μας πόλη με αυτή τη μουσική και για αυτό το link κάποιοι εργάστηκαν σκληρά εδώ και αρκετά χρόνια στην ίδια τη συμπρωτεύουσα – σε πέντε από αυτούς αναφέρεται και το ακόλουθο άρθρο…
Στέφανος «Stefanatty» - One Drop Forward
O τραγουδιστής των One Drop Forward δεν χρειάζεται και πολλές συστάσεις στην εγχώρια reggae κοινότητα. Το 1991, όταν η reggae ήταν ακόμα άγνωστο είδος στην Ελλάδα, ένα παιδί που κυκλοφορούσε με καπελάκι στα χρώματα της Τζαμάικα αποφάσισε να κάνει τη μουσική αυτή γνωστή στην πόλη του – τουλάχιστον. Cannabis Fighters, Bedbugs, Rock Dready Beat, Irie, Raggamafia, Cool Runnings είναι λίγα μόνο από τα ονόματα που άλλαξαν έως σήμερα μέχρι να ονομαστούν One Drop Forward. Η φήμη του Stefanatty και της παρέας του έσπασε σύντομα τα σύνορα και παρά το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν ποτέ δεμένοι με συμβόλαια δισκογραφικής εταιρείας (προτιμούσαν να κυκλοφορούν οι ίδιοι τις παραγωγές τους), η φήμη τους έφτασε μέχρι την Ιβηρική χερσόνησο, όπου και έδωσαν πολλές και πετυχημένες συναυλίες. Για παραπάνω λεπτομέρειες, αν βρεθείς Πέμπτη Θεσσαλονίκη στη «Στοά» (Β. Ηρακλείου) μπορείς να συναντήσεις τον Stefanatty, να γεμίζει με reggae μελωδίες τις βραδιές σου.
Ο Stefanatty στον ιστό:
Βασίλης «Jah Smiley» - Soulfire
Αδερφή ψυχή του Stefanatty, ο Jah Smiley βρέθηκε το 1990 παρέα με τον King John και τον T-Wise να παίζουν σε μικρούς αλλά και μεγάλους συναυλιακούς χώρους κομμάτια από τον μεγάλο Bob Marley, αλλά και όλα εκείνα τα roots reggae κομμάτια τα οποία αγάπησαν οι πιστοί στη μουσική παράδοση της Τζαμάικα. Χρονιά-σταθμός για τη μπάντα και τον ίδιο βέβαια τον Jah Smiley υπήρξε το 2004, όταν παρέα με τον μέγα Mad Professor, ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου την παραγωγή του ομώνυμου του συγκροτήματος άλμπουμ. Όπως και ο Stefanatty έτσι και ο Jah Smiley προτιμά να γράφει και να ερμηνεύει τραγούδια στα Αγγλικά, πράγμα το οποίο κάνουν άλλωστε επιτυχημένα. Ποιος ξεχνάει άλλωστε το κουπλέ του Βασίλη στο “Ghetto Tourist”;
Ο Jah Smiley στον ιστό:
www.myspace.com/jahsmileysoulfire
Βάκης Γκούλιος - Global Vibe
Από τους πιτσιρικάδες της σαλονικιώτικης reggae σκηνής. Παρά τα μόλις έξι χρόνια παρουσίας τους στον μουσικό πλανήτη, οι Global Vibe δεν άφησαν μέρος για μέρος που να μην εμφανιστούν ζωντανά. Το 1ο και το 2ο Rasta Vibe φεστιβάλ μάλιστα τους έφερε ακόμη πιο κοντά σε ονόματα όπως οι Misty In Roods, Mad Professor, αλλά και τον θρυλικό Max Romeo. Πλάι στον Βάκη Γκούλιο, ο οποίος πήρε και την πρωτοβουλία για την ίδρυση της συγκεκριμένης μπάντας, προστέθηκε και ένα εξαιρετικός τραγουδιστής με μουσικές σπουδές, ο Γρηγόρης Ταντανόζης. Με αγωνιά αναμένεται και η πρώτη τους ανεξάρτητη δισκογραφική δουλειά.
Ο Βάκης Γκούλιος στον ιστό:
www.myspace.com/globalvibegr
Θοδωρής «Northical» - Κακό Συναπάντημα
Ύστερα από ένα σύντομο πέρασμα από τη Freestyle Productions και το low bap, ο Northical και η παρέα του αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τους τα hip hop μονοπάτια και να αφοσιωθούν στην ελληνόφωνη reggae. Ο ίδιος ο Θοδωρής – ταλαντούχος παραγωγός, στιχουργός και ερμηνευτής – έγινε ένα εξαιρετικό δίδυμο με τον Στέργιο. H Μπανανιά, ήδη πολύ πριν την ανεξάρτητη κυκλοφορία του cd, έγινε γνωστή ανά την Ελλάδα. Κορυφαία στιγμή των Κακό Συναπάντημα ήταν όταν βρέθηκαν στη σκηνή παρέα με τους Dub Incorporation, έναν χρόνο πριν στην προαναφερόμενη πρώτη εμφάνιση της μπάντας από τη Γαλλία στη Θεσσαλονίκη.
Ο Northical στον ιστό:
Γρηγόρης «Κλειώ»
Για το τέλος φυλάω μία reggae μορφή λίγο ξεχωριστή. Όσοι κατάγεστε από τη Θεσσαλονίκη ή την έχετε επισκεφθεί και αγαπάτε τη reggae μουσική, σίγουρα θα έχει φτάσει η χάρη σας μέχρι το καράβι «Κλειώ», στην παραλία του Λευκού Πύργου. Βαμμένο πολύχρωμα και κοσμημένο με σημαίες από κράτη της κεντρικής και νότιας Αμερικής, το «Κλειώ» δένει αρμονικά με τις reggae μελωδίες του Γρηγόρη και των συνεργατών του. Από το 1995, από τον Μάρτιο μέχρι και τέλος Οκτωβρίου, βρίσκεται στην ίδια θέση, στο καράβι δηλαδή πάνω στο οποίο έχουν δοθεί μερικές από τις ιστορικότερες συναυλίες της δεκαετίας του 1990.
Ο Γρηγόρης στον ιστό:
www.klio.gr