Το SoundCloud είναι μία από τις πιο διάσημες παγκοσμίως streaming services, αλλά η φήμη αυτή δεν φαίνεται να «εξαργυρώνεται».

Όπως λοιπόν ανέφερε ρεπορτάζ του Bloomberg, η δημοφιλής υπηρεσία αναγκάστηκε φέτος το καλοκαίρι να απολύσει 173 από τους συνολικά 420 εργαζόμενούς της, αλλά και να κλείσει τα γραφεία που λειτουργούσε σε Λονδίνο και Σαν Φρανσίσκο.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο συν-ιδρυτής του SoundCloud, Alex Ljung (στη φωτογραφία αριστερά, δίπλα στον έτερο ιδρυτή, Eric Wahlforss), με μια επίσημη δήλωση ολίγον ...ηρωική (περί διασφάλισης μονοπατιού προς την ανεξάρτητη επιτυχία στο απώτερο μέλλον κτλ.), που δεν εξήγησε και πολλά πράγματα, επιβεβαίωσε όμως ότι στο εξής την όλη ιντερνετική δραστηριότητα θα διαχειρίζονται τα γραφεία της Νέας Υόρκης και του Βερολίνου.

Επιχειρηματικοί κύκλοι των Η.Π.Α., εντωμεταξύ, σχολιάζουν ότι οι εξελίξεις αυτές δεν ήταν ξαφνικές, μα απόρροια της κατάρρευσης των περσινών συνομιλιών με το Spotify, που είχαν σαν αποτέλεσμα να μείνει στον αέρα μια συμφωνία συγχώνευσης και δημιουργίας μιας σούπερ ψηφιακής πλατφόρμας διάθεσης μουσικής σε παγκόσμιο επίπεδο, αξίας (περίπου) 608.000.000 ευρώ.

Το 2014, η αξία του SoundCloud είχε προσδιοριστεί στα 657.000.000 ευρώ. Τώρα, πλέον, θεωρείται αρκετά χαμηλότερη.

Στο όλο θέμα παρενέβη στο μεταξύ και ο Joel T. Zimmerman, ο Καναδός μουσικός και DJ που γνωρίζουμε ως deadmau5, ο οποίος δημοσίευσε στο επίσημο Twitter μια θεωρία διάσωσης δικής του επινόησης.

Η θεωρία δεν είναι απλή και φαίνεται να έχει επενδύσει κάμποση σκέψη σε αυτήν, αφού επί της ουσίας προτείνει μια ριζική αναδιοργάνωση του SoundCloud σε site όπου οι ανεξάρτητες εταιρείες θα μπορούν εύκολα να εντοπίζουν και να κλείνουν συμφωνίες με νέους καλλιτέχνες. Προτείνει μάλιστα να αναθέσουν στον ίδιο το όλο εγχείρημα(!), βεβαιώνοντας ότι «με μια αξιοπρεπή ομάδα συνεργατών, μπορώ να γυρίσω το παιχνίδι».

Πιο ρεαλιστική, πάντως, φαντάζει η προσφορά που έκανε προς τους απολυμένους του SoundCloud ο πρόεδρος της πλατφόρμας ανταλλαγής ιντερνετικών αρχείων μεγάλου μεγέθους WeTransfer, Damian Bradfield: τους δίνει λέει δάνειο περίπου 10.000 ευρώ, ώστε να αρχίσουν κάτι δικό τους. Περιμένει βέβαια από εκείνους την ιδέα, σε γενικές πάντως γραμμές δείχνει να ψάχνεται για το τι μπορεί να είναι το μέλλον, αφού, κατά δήλωσή του, αναζητείται «το νέο μουσικό mail-order, SoundCloud ή iTunes».

Από την άποψη ωστόσο του τι σημαίνει μια τέτοια φιλοδοξία, το προσφερόμενο ποσό κρίνεται μικρό.

Εκ μέρους SoundCloud, εντωμεταξύ, δεν υπήρξε καμία αντίδραση στα παραπάνω. Κι αυτό μόνο τυχαίο δεν ήταν, αφού αποκαλύφθηκε αυτές τις μέρες ότι οι ιθύνοντές του είχαν τα δικά τους σχέδια διάσωσης.

Εκείνο δηλαδή που όλοι αγνοούσαν, είναι ότι γίνονταν παρασκηνιακές συνομιλίες με το Raine Group της Νέας Υόρκης, μια επενδυτική τράπεζα η οποία έχει ήδη επεκταθεί στη Vice Media, αλλά και στην κρατική εταιρία επενδύσεων της Σιγκαπούρης, Temasek Holdings.

Πράγματι, η Reine Group ανακοίνωσε μια επένδυση της τάξης των 170.000.000 ευρώ (περίπου), η οποία εξασφαλίζει ότι δεν θα δούμε την πτώση του SoundCloud. Από ό,τι φαίνεται, βέβαια, ζητήθηκαν και κάποια ανταλλάγματα, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί ο Alex Ljung (ο οποίος μάλλον θεωρήθηκε υπεύθυνος για το «πώς φτάσαμε ως εδώ)». Τη θέση του ως διευθύνων σύμβουλος αναμένεται να πάρει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Vimeo, Kerry Trainor, ο οποίος και θεωρείται πρόσωπο εμπιστοσύνης του Raine Group.

{youtube}YnwfTHpnGLY{/youtube}

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured