Η Smoke the Fuzz gigs περήφανα παρουσιάζει
τους θρυλικούς τιτάνες Sleep
σε μία από τις ελάχιστες επιλεκτικές ζωντανές τους εμφανίσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους για το 2019!
Το αναγεννημένο καραβάνι από τα βάθη του διαστήματος, ο «ηχητικός τιτάνας» που ακούει στο όνομα SLEEP, θα καταφτάσει στην Αθήνα την Τρίτη 16 Απριλίου 2019, για μία και μοναδική εμφάνιση στο Piraeus Academy.
Οι σαμάνοι του heavy/stoner ήχου ξύπνησαν από τον 20ετή λήθαργό τους και έρχονται για να μεταδώσουν και στο Ελληνικό κοινό το μήνυμα της κατάκτησης αυτού που οι ίδιοι ονόμασαν “Iommic Life”. Η μπάντα που είναι υπεύθυνη για το μουσικό στερεότυπο «οι νέοι Black Sabbath», οι άνθρωποι που έκαναν την προσήλωση στο riff καθήκον και επιστήμη, έρχονται για να μας οδηγήσουν στην αποθεωτική ανάβαση του ηχητικού βουνού που είναι η live εμπειρία των SLEEP. Πρόκειται για μία αποκαλυπτική, εκκωφαντική εμπειρία που δεν θα έχει σχέση με καμία live εμφάνιση που βιώσαμε στο παρελθόν. Οι «πιστοί» που θέλουν να ακολουθήσουν τους SLEEP μέσα από τον καπνό προς την γεμάτη riff γη, ας προσέλθουν...
Οι Καλιφορνέζοι αποτελούν τους αδιαμφισβήτητους προπάτορες του σύγχρονου stoner ήχου, τους αρχιτέκτονες που έδωσαν τα φώτα τους για τις οδούς όπου μπορούν και επιβάλλεται να κινηθούν όλοι οι θιασώτες αυτού του ήχου, τόσο με το δισκογραφικό τους έργο στους SLEEP όσο και στις μετέπειτα καριέρες τους, τόσο διαφορετικές και τόσο αμοιβαία ρηξικέλευθες (OM οι Al Cisneros και Chris Hakius, HIGH ON FIRE o Matt Pike). Εξερευνώντας και επηρεάζοντας βαθέως για χρόνια τα δύο άκρα του heavy ήχου οι Pike και Cisneros επιστρέφουν στην πνευματική τους πατρίδα, τους SLEEP, για να συναντηθούν στου δρόμου τα μισά, όπως μας απέδειξε το πρόσφατο, αριστουργηματικό δισκογραφικό comeback “The Sciences”, ένα κράμα των “Holy Mountain” και “Dopesmoker” (ή, αν προτιμάτε, των Om και High on Fire μέσα σε Sleep καλούπια). Με τον καινούργιο – και συνάμα απαράλλακτο- ήχο τους, οι SLEEP ανακαλύπτουν ξανά τον εαυτό τους, πιο ώριμοι και πιο έμπειροι από ποτέ στις μουσικές τους ιδέες, διατηρώντας πάντα επί σκηνής την αστείρευτη ενέργειά τους.
Ακόμη και αν ο τρίτος της παρέας, ο Chris Hakius επέλεξε να μην ακολουθήσει τους αναγεννημένους SLEEP στο νέο, μαγικό ταξίδι τους, οι δύο βετεράνοι που έμειναν φρόντισαν να βρουν τον καλύτερο δυνατό αντικαταστάτη στο πρόσωπο του Jason Roeder (Neurosis, Tribes of Neurot). Η ήδη πολυετής και φιλική συνύπαρξη με τους Pike και Cisneros λόγω της ιδιαιτερότητας της heavy σκηνής στις αρχές της δεκαετίας του 90’ βοήθησε έτσι ώστε ο Roeder να κλειδώσει σαν απο καιρό χαμένο κομμάτι ενός puzzle. Η απόκοσμη διάσταση των Neurosis, στους SLEEP μετατρέπεται σε ένα tribal σφυροκόπημα, ο ρυθμός που δίνει ασταμάτητα το πρόσταγμα για να συνεχιστεί το μουσικό και πνευματικό ταξίδι που προσφέρουν στον ακροατή οι θρύλοι από την Καλιφόρνια. Το αποτέλεσμα και οι αποθεωτικές κριτικές του “The Sciences” καθώς και των ζωντανών εμφανίσεων των SLEEP δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης για το αν το κενό συμπληρώθηκε επάξια.
Όσο για την ιστορία των SLEEP, τι να πούμε και να γράψουμε που να μην έχει ήδη ειπωθεί και γραφτεί? Η διαφορά στην αναγνωρισιμότητα μεταξύ της εποχής που ήταν ενεργοί και της εποχής της επανένωσης τα λέει όλα. Οι SLEEP που πολύ λίγοι καταλάβαιναν τι δημιουργούσαν τότε, επέστρεψαν και βρήκαν, δύο δεκαετίες μετά, μία σκηνή διαμορφωμένη βάσει των δικών τους πεπραγμένων. Πόσες φορές άραγε ένα συγκρότημα έπαιξε τόσο καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη ενός μουσικού ιδιώματος με μόλις δύο δίσκους (χωρίς να προσμετράται το εξαιρετικό μεν, αλλά σε πολύ πιο διαφορετικό και «στριφνό» doom στυλ ντεμπούτο του 1991, “Volume 1” που φαίνεται να ανήκει πλέον στις αναμνήσεις των SLEEP)? Ελάχιστες, θα τολμήσουμε να πούμε. Ανάλογα ελάχιστες είναι και οι φορές που έσπασε το μουσικό καλούπι, όπως στην περίπτωση του μαγικού, ανυπέρβλητου funky doom/stoner μνημείου που ακούει στο όνομα “Holy Mountain” κι ας ήταν οι επιρροές για τους ίδιους τους SLEEP τόσο απλές και ξεκάθαρες όσο η αγορά μιας κόπιας του “Vol. 4”. Το δημιούργημα των SLEEP είναι αλλιώτικο και υπερβατικό, με κάθε τραγούδι του δίσκου να αποτελεί -χωρίς υπερβολή- ύμνο για την heavy κοινότητα.
Περί “Dopesmoker” πάλι, ελάχιστους επαίνους μπορεί να γράψει κάποιος που να αποτελούν καινοτομία. Η επιρροή αυτού του δίσκου και η θέση του στην ιστορία της metal μουσικής έχουν παρουσιαστεί, αναλυθεί και συζητηθεί σε τεράστιο εύρος τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Και μόνο η έμπνευση και η προσπάθεια μιας μπάντας να δώσει στον κόσμο ένα συνεχές κομμάτι με διάρκεια παραπάνω από μία ώρα, ακόμα και αν αυτό θα σήμαινε την διάλυσή της στην πορεία, αξίζει ένα «ευχαριστώ» από οποιαδήποτε μετέπειτα μπάντα ασχολήθηκε με την drone φιλοσοφία του heavy ήχου ή επιχείρησε κάποια φαινομενικά ακατόρθωτη πειραματική μουσική προσέγγιση. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος το συνθετικό «θράσος» των SLEEP να επαναπροσδιορίσουν έναν ήχο, ο οποίος ως τότε δεν είχε καν πλήρως διαμορφωθεί. Αυτός ο ασταμάτητος ηχητικός οδοστρωτήρας, ένας δίσκος πιθανώς αναλογικά «βαρύτερος» από ότι είχε υπάρξει ως τότε, αποτέλεσμα επένδυσης τεράστιων ποσών σε custom made ενισχυτές και δωματίων γεμάτων (κυριολεκτικά) από εκκωφαντικούς ενισχυτές σε αναζήτηση του τέλειου ηχητικού αποτελέσματος αποτελεί ως σήμερα ίσως το κορυφαίο, αργό και ευλαβικό, ταξίδι για τους δημιουργούς και τους οπαδούς του heavy ήχου.
Τα παράσημα για το έργο τους πολλά, με ενδεικτικά να αναφέρονται κάποια για το “Dopesmoker” όπως η είσοδος στην λίστα για τα 100 κορυφαία metal albums όλων των εποχών του περιοδικού Rolling Stone, ο χαρακτηρισμός ως κορυφαίο stoner metal album όλων των εποχών από την Observer, η είσοδος στο Hall of Fame των extreme albums του Decibel Magazine, ακόμη και ότι αποτέλεσε πρόταση της New York Times. Σίγουρα όμως για μουσικούς όπως οι SLEEP δεν υπάρχει μεγαλύτερο παράσημο από να τους αναφέρουν ως επιρροή για το έργο τους εκατοντάδες μπάντες από κάθε φάσμα του heavy ήχου και τεράστια μερίδα των οπαδών να κατέχει τους δίσκους και το -θρυλικό πλέον- ραφτό σήμα τους. Η αγάπη και ο σεβασμός που τρέφει για τους SLEEP το κοινό, έγιναν προφανή με τον πανικό που προκλήθηκε κατά την επανενεργοποίηση τους από το 2009 και μετά, με τα εισιτήρια για τις σποραδικές και περιορισμένες live εμφανίσεις τους να γίνονται SOLD OUT σε χρόνους ρεκόρ, αποδεικνύοντας το σχεδόν «αυτοκρατορικό» status που έχουν επιτύχει για την σκηνή.
Όντας ξανά πλέον μια κανονική touring μπάντα, οι SLEEP είναι έτοιμοι να φέρουν την περίφημη live εμπειρία τους και στην χώρα μας, παίζοντας σε εξίσου περίφημη και μάλλον σοκαριστική, εκκωφαντική ένταση (όσοι παρευρέθησαν στο πρόσφατο live των High On Fire μπορούμε να πούμε πως πήραν μια ιδέα). Τα «εξωγήινα» riffs του Matt Pike πιάνονται χέρι - χέρι με τις μεθυστικές μπασσογραμές και τα φωνητικά - ψαλμωδίες του Al Cisneros, δίνοντας στις ενίοτε υπερκόσμιες αναζητήσεις των SLEEP τον γνωστό, εκστατικό τους χαρακτήρα.
Ετοιμαστείτε να βιώσουμε μία αποκαλυπτική μουσική εμπειρία, ένα αργό και ευλαβικό ταξίδι γεμάτο υφές και εικόνες που κανένα άλλο συγκρότημα δε θα μπορούσε να πλάσει. Με τα δικά τους λόγια, “Shockwaves rattle the Earth below with hymn of doom”…
ΤΡΙΤΗ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019
Piraeus 117 Academy
Πειραιώς 117
ώρα έναρξης: 21.00
εισιτήρια: 28 ευρώ (προπώληση), 30 ευρώ (ταμείο)
Προπώληση
Rhythm Records
Εμμανουήλ Μπενάκη 74, Εξάρχεια
τηλ. 210 384 1550
Metal Era
Εμμανουήλ Μπενάκη 22, Εξάρχεια
τηλ. 210 330 4133
Sound Effect Records
Σπύρου Τρικούπη 50 & Καλλιδρομίου, Εξάρχεια
τηλ. 210 825 9883
και μέσω viva.gr :
- Online στο
https://bit.ly/2C3p423
&
http://www.athinorama.gr/
- Τηλεφωνικά στο 11 876
- Σε φυσικά σημεία : καταστήματα Seven Spots, Reload Stores, WIND, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης - Evripidis Bookstores, Viva Kiosk Συντάγματος (Ερμού 1, καθημερινά 9:00-21:00), Viva Spot Τεχνόπολης (μέσα στον χώρο της Τεχνόπολης, είσοδος από οδό Περσεφόνης, Δευτ-Σαβ 11:00-19:00) και Yoleni's Hellas
{youtube}-vt-FWkIwos{/youtube}