«CHINA MEETS GREECE»
Επτά καλλιτέχνες σε μια σκηνή!
26/9/2107
Πολυχώρος του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής
Στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Επτά κορυφαίοι Κινέζοι και Έλληνες καλλιτέχνες, δύο διαφορετικές μουσικές κουλτούρες, κοινά συναισθήματα σε μία μοναδική μουσική συνεύρεση!
Η μουσική εκδήλωση "China Meets Greece” αποτελεί το κορυφαίο γεγονός του 2017 Meet Greece Music Journey, μία παραγωγή της εταιρίας Post Scriptum σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου και τον οργανισμό Meet Culture με σκοπό την βαθύτερη κατανόηση και γνώση των δύο πολιτισμών, Κίνας και Ελλάδας, μέσα από την τέχνη και τη μουσική. H συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 26/9/2017 στον Πολυχώρο του συλλόγου «Οι φίλοι της Μουσικής», στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Δύο κορυφαίοι Κινέζοι μουσικοί (Chang Jing / Guzheng), Zhang Di / Chinese Flutes) - σε συνεργασία με τέσσερις εξαιρετικούς Έλληνες καλλιτέχνες (Αλίκη Μαρκαντωνάτου / Αρχαιοελληνική λύρα, Αρετή Μίγγου / Κρουστά, Παν Καπερνέκα /Φωνητικά & Φλογέρα, Αθηνά Χιώτη / Φωνητικά) και έναν φημισμένο Ισπανό μουσικό (Luis Paniagua / Λύρα & Φωνητικά) θα παρουσιάσουν ένα υψηλής ποιότητας μουσικό θέαμα με επιρροές από την Ελλάδα και την Κίνα, όπως συνέβη και το 2015 στο πλαίσιο του τελευταίου Meet Culture Music Travel που διοργανώθηκε στην Ελλάδα.
Το 2015, ένα ιστορικό μουσικό ταξίδι ξεκίνησε. Κινέζοι μουσικοί έρχονται από την πατρίδα τους στην χώρα μας για να συναντήσουν σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες, και το πρώτο ελληνο-κινεζικό συνεργατικό μουσικό άλμπουμ με τίτλο AEGEAN είναι πλέον γεγονός. Το 2016, αυτό το μουσικό ταξίδι επέστρεψε από την Ελλάδα πίσω στην Κίνα. Ένας κύκλος ολοκληρώθηκε με επιτυχία ανάμεσα στους δύο πολιτισμούς, ένα πρωτόγνωρο και σπουδαίο πολιτιστικό ταξίδι!
Χάρη σε αυτά τα μουσικά ταξίδια σε Κίνα (2015) και Ελλάδα (2016), οι καλλιτέχνες και των δύο χωρών βίωσαν μία βαθιά, άνευ προηγουμένου συνεργασία που συνέβαλε στην αμοιβαία κατανόηση των δύο πολιτισμών και λαών. Η μουσική εκδήλωση με τίτλο "China Meets Greece” θα συνεχίσει την εποικοδομητική αυτή πολιτιστική ανταλλαγή, ενώ οι μουσικές εκτελέσεις που θα ακουστούν στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα είναι βασισμένες στο άλμπουμ AEGEAN αλλά και σε αυτοσχεδιασμούς των μουσικών.
Η συναυλία τελεί υπό τη χορηγία και υποστήριξη του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ και των WINES of ATHΕΝS (ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ), ενώ αποτελεί συμπαραγωγή της εταιρίας Post Scriptum με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου.
Το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, το οποίο προωθεί την συνεργασία με την Κίνα σε θέματα πολιτισμού και ειδικού τουρισμού μέσα από ειδικές ξεναγήσεις και επισκέψεις στον χώρο του Ιδρύματος αλλά και της υπαίθριας γλυπτοθήκης Ψυχικού, θα πλαισιώσει την εκδήλωση με την τοποθέτηση γλυπτών στον ευρύτερο συναυλιακό χώρο με έμφαση σε ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της τέχνης του Γιώργου Ζογγολόπουλου, την «ομπρέλα».
Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες γλύπτες με πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα που καλύπτει οκτώ δεκαετίες και τη διακρίνει η αδιάκοπη διάθεση ανανέωσης και εξέλιξης, χρησιμοποίησε την ομπρέλα ως σύμβολο στην τέχνη του και αμέσως έγινε ένα στοιχείο που αγαπήθηκε πολύ στο έργο του καλλιτέχνη. Έχει αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η ομπρέλα σαν αντικείμενο προστατευτικό είναι οικείο σε όλο τον κόσμο. Όλοι βρίσκουμε προστασία και θαλπωρή κάτω από τον ανάλαφρο θόλο της, καταιγίδες, άγριος ήλιος, τρυφερές συναντήσεις… Ο ανάλαφρος αυτός θόλος της συγκίνησε πολλούς καλλιτέχνες, θείες ομπρέλες του Seurat, άγριες του Goya, ασιατικές παραλλαγές…. Θα μπορούσαμε να τις θεωρήσουμε σαν αντικείμενο κοινό στη χρήση του και φανταστικό στην τέχνη».
Στο τέλος της συναυλίας, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν εντελώς δωρεάν ένα ποτήρι κρασί και να διαδράσουν με τους συντελεστές της εκδήλωσης. Με την ευγενική χορηγία των WINES of ATHΕΝS, η βραδιά θα «πλημμυρίσει» με γεύσεις και αρώματα από τους αθηναϊκούς αμπελώνες.
Καλλιτέχνες
Chang Jing: Guzheng
Η Chang Jing είναι διακεκριμένη μουσικός και χειρίζεται με μαεστρία το σπάνιο, αρχαίο, κινεζικό μουσικό όργανο Guzheng,. Το 2008 στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου η Chang Jing εντυπωσίασε το κοινό με την εκτέλεσή της στο κομμάτι "A Moonlit Flowery Night on the Spring River", ενώ το 2015, με αφορμή το 2015 Meet Culture Music Travel στην Ελλάδα, ηχογράφησε το πρώτο ελληνο-κινεζικό άλμπουμ με τίτλο AEGEAN. Έχει συνεργαστεί με μεγάλες δισκογραφικές εταιρίες κι έχει δουλέψει με παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες, ενώ δεν παύει να αναζητά νέες συνεργασίες μέσα από διαφορετικές μορφές τέχνης.
Zhang Di: Κινέζικη φλογέρα
O Zhang Di είναι άριστος μουσικός, γνώστης της φλογέρας και Διευθυντής Προγράμματος Σπουδών της Μουσικής Ακαδημίας του Πεκίνου. Έχει συμμετάσχει σε κορυφαίες συναυλίες, ενώ το 2013 στο CCTV Spring Festival Gala, «έπαιξε» μαζί με την Chang Jing και τον Έλληνα καλλιτέχνη Γιάννη Χρυσομάλλη. Το 2015, ο Zhang Di έλαβε, επίσης, μέρος στο Meet Culture Music Travel που διοργανώθηκε στην Ελλάδα και συμμετείχε στην ηχογράφηση του πρώτου ελληνο-κινεζικού άλμπουμ με τίτλο AEGEAN μαζί με την Chang Jing και Έλληνες καλλιτέχνες.
Αλίκη Μαρκαντωνάτου: Αρχαιοελληνική λύρα
Η Αλίκη Μαρκαντωνάτου είναι καλλιτέχνης και δασκάλα μουσικής, ενώ από το 2014 ασχολείται με την αρχαιοελληνική λύρα, μουσικό όργανο που δεν υφίσταται πλέον. Έχει μελετήσει μουσικά κομμάτια της αρχαιότητας κι έχει καταφέρει να συνδυάσει τη λύρα με άλλα μουσικά όργανα, όπως οι ξύλινες φλογέρες, το σιτάρ, η κριτική λύρα κ.α. Το 2015 συμμετείχε στην ηχογράφηση του ελληνο-κινεζικού άλμπουμ AEGEAN σε συνεργασία με τους Κινέζους μουσικούς Chang Jing και Chang Di. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε σε Ελλάδα και Κίνα το 2016.
Αρετή Μίγγου: Κρουστά
Η Αρετή Μίγγου είναι τραγουδίστρια και συνθέτης. Ασχολείται με τα ελληνικά, παραδοσιακά κρουστά όργανα, ενώ τα τελευταία χρόνια παίζει νταούλι. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πεντατονική κλίμακα της ελληνικής πολυφωνικής μουσικής, ασχολείται με την έρευνα και διδάσκει πολυφωνικό τραγούδι. Της αρέσει να αναμειγνύει ρυθμούς και ήχους από διαφορετικές μουσικές κουλτούρες, ενώ πιστεύει ότι η μουσική δεν έχει σύνορα και ενώνει ανθρώπους μέσα από κοινά συναισθήματα.
Παν Καπερνέκα: Φωνητικά και φλογέρα
Ο Παν Καπερνέκα είναι ιδρυτικό μέλος των μουσικών γκρουπς «Άβατον», «Γη & Θάλασσα» και «Παλίρροια». Μελετάει την αρχαία παραδοσιακή μουσική, καθώς και ήχους από την Ελλάδα, την Ανατολική Μεσόγειο και την Ασία. Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στην Ιαπωνία και την Κορέα. Έχει γράψει μουσική για θέατρο, αρχαία ελληνική τραγωδία και σύγχρονα μουσικοχορευτικά shows.
Αθηνά Χιώτη: φωνητικά
Η Αθηνά Χιώτη είναι τραγουδίστρια και από το 2000 έχει μελετήσει πολλά διαφορετικά είδη μουσικής, όπως ελληνική παραδοσιακή μουσική, βυζαντινή μουσική, τζαζ, κέλτικη μουσική, αραβο-χριστιανική μουσική με προέλευση τον Λίβανο και τη Συρία κ.α. Συμμετείχε στο γυναικείο μουσικό σύνολο «Λύρα & Ραψωδία» το οποίο έχει εκδώσει τρία άλμπουμς μεταξύ των οποίων και το AEGEAN,το πρώτο ελληνο-κινεζικό άλμπουμ σε συνεργασία με την ChangJing.
Luis Paniagua: Λύρα και φωνητικά
Ο Luis Paniagua είναι Ισπανός καλλιτέχνης. Η πρώτη του επαφή με τη λύρα ήταν το 1974, όταν ηχογράφησε το άλμπουμ “Music of Ancient Greece” ως μέλος του συγκροτήματος “Atrium Musicae”. Από το 1980 γράφει τη δική του μουσική χρησιμοποιώντας μουσικά όργανα από όλο τον κόσμο. Έχει ηχογραφήσει, ως συνθέτης, 16 άλμπουμς, ενώ το 2012 κέρδισε το “World MusicTorch Βearer Award”. Έχει πραγματοποιήσει πολλές συναυλίες σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.
ΤΡΙΤΗ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Μέγαρο Μουσικής (Πολυχώρος του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής»)
Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη
ώρα έναρξης: 19.30
εισιτήρια: 17 ευρώ, 22 ευρώ (VIP)
Προπώληση
https://www.viva.gr/tickets/music/syllogos-filon-mousikis/china-meet-greece/
{youtube}TFkHHzoQd54{/youtube}