Μαρία Χαμηλάκη

Φτωχότερος είναι σήμερα ο καλλιτεχνικός κόσμος λόγω του θανάτου του Μίμη Πλέσσα, λίγο πριν τη συμπλήρωση εκατό χρόνων ζωής. Την είδηση επιβεβαίωσε η σύζυγός του, Λουκίλα Καρρέρ - Πλέσσα με μια συγκινητική ανάρτηση στο Χ.

Κάνοντας αναδρομή σε μια σειρά από επιτυχίες του η σύζυγός του έγραψε: "Και ξαφνικά “Έπεσε βαθειά σιωπή...Κι εσύ δεν θα' σαι πλάι μου Αστέρι της Ζωής μου...Θα είσαι πάντα μέσα μου και θα με προστατεύεις από εκεί ψηλά…..μέχρι να ανταμώσουμε και πάλι Ψυχή μου. “Πέρασαν τόσα καλοκαίρια…βρέξαν τη στράτα μας φωτιές” σε αυτό το κοινό ταξίδι ΖΩΗΣ που έφτασε στο τέλος του μέχρι να ανταμώσουμε και να το ξανακάνουμε…. Ευγνώμων για όλα…. Σε ευχαριστώ για όλα…. Σε λατρεύω για πάντα…..Γιατί η Αγάπη δεν έχει ημερομηνία λήξης. Καλό ταξίδι Ψυχή μου …..Καλή μας Αντάμωση".

Μερικά από τα πιο σημαντικά ορόσημα της ζωής του:

Ο Μίμης Πλέσσας έχει τιμηθεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Ένας διακεκριμένος χημικός που κατάφερε να αφήσει το στίγμα του στην μουσική, τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και το θέατρο. Συνολικά έχει λάβει έξι διακρίσεις στην Ελλάδα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη 1959, 1963, 1964 και 1967) και επτά διεθνείς διακρίσεις (Βαρκελώνη το 1960, Βαρσοβία το 1962, Βέλγιο το 1963, Ιταλία (Άλτο Μόντε) 1964, ΗΠΑ το 1965, Παρίσι το 1968 και Τόκιο το 1970). Έχει λάβει, επίσης, τόσο χρυσούς όσο και πλατινένιους δίσκους. Έγραψε μουσική για 104 ταινίες και 70 θεατρικές παραστάσεις, για τις οποίες έλαβε πολυάριθμες ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις.

1951: Λαμβάνει το πρώτο βραβείο μουσικής του πανεπιστημίου της Μινεσότα.

1952: Ανακηρύσσεται πέμπτος καλύτερος πιανίστας στις ΗΠΑ.

1960 - 1970: Ήταν ο παραγωγός της ιστορικής ραδιοφωνικής εκπομπής "Σε 30 δευτερόλεπτα" που ήταν μια εκπομπή βράβευσης γνώσεων με διάφορα δώρα.

2000: Τιμάται για την πενηντάχρονη προσφορά του στην ελληνική μουσική και τον πολιτισμό από το Δήμο της Αθήνας με την απονομή του "Χρυσού Μεταλλίου της πόλης" σε μια μεγάλη συμφωνική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

2001: Απονομή του  Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος για την προσφορά του στον πολιτισμό, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

2002: Τιμάται για τα 50 χρόνια του στην ελληνική μουσική σκηνή στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού από το Υπουργείου Πολιτισμού.

2004: Τιμάται ως ο "Άνθρωπος της Χρονιάς" από τον υπουργό πολιτισμού στην τελετή των προσωπικοτήτων για την προσφορά του στον παγκόσμιο πολιτισμό.

2006: Βραβεύεται από την Ακαδημία Προσωπικοτήτων για τη συνολική προσφορά του στον πολιτισμό.

2007: Τιμάται από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο με τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Ανδρέου στο Πατριαρχείο

2010: Αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών και διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ.

2016: Με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την εμφάνισή του στη δισκογραφία με τον δίσκο "Ραντεβού στον αέρα" για την ομώνυμη ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, παρουσίασε το τελευταίο πλήρες έργο του "Διάφανος Σταυρός" με ερμηνευτή το Θάνο Ολύμπιο. Ο δίσκος τους έγινε πλατινένιος.

2022: Δημιούργησε την επίσημη ορχήστρα του: την "Ορχήστρα Μίμης Πλέσσας".

2024: Απονομή του  Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής για την προσφορά του στον πολιτισμό, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

 

 

 

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured