Ο κύβος μάλλον ερρίφθη με την ποινική δίωξη που άσκησε τις μέρες αυτές ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιάννης Παναγόπουλος κατά του Παναγιώτη Ξανθόπουλου, μελών της οικογένειάς του και συνεργατών τους με εκτελεστικά καθήκοντα.
Όπως είχαμε γράψει, όμως (δείτε εδώ), ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού είχε προχωρήσει σε αναβολή της απόφασης για την άρση της άδειας της ΑΕΠΙ, πράξη που δυσαρέστησε τους δημιουργούς που έχουν οργανωθεί στα σωματεία ΑΣΜΑ 450+ και Υπέρβαση.
Οι εξελίξεις, ωστόσο, αποδείχθηκαν τελικά ραγδαίες: το Υπουργείο Πολιτισμού μπορεί να άργησε, μα εν τέλει τόλμησε, ύστερα από συνάντηση της Λυδίας Κονιόρδου με τα σωματεία των δημιουργών, την Ένωση Εκδοτών Μουσικής και το σωματείο εργαζομένων στην ΑΕΠΙ: η άδεια ανακλήθηκε και τις επόμενες μέρες έρχεται στη Βουλή τροπολογία που θα προβλέπει τη δημιουργία νέας υπηρεσίας διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, η οποία θα έχει αυτοτελή νομική υπόσταση, αλλά θα λειτουργεί εντός των πλαισίων του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η νέα μέρα, ωστόσο, βρίσκει τους δημιουργούς χωρισμένους σε δύο στρατόπεδα. Η απόφαση, δηλαδή, έγινε δεκτή με ανακούφιση και πανηγυρισμούς από όσους μετέχουν στα σωματεία ΑΣΜΑ 450+ και Υπέρβαση (οι οποίοι έγραψαν για «τέλος εποχής» και για μια θετική εξέλιξη, παρά το δύσκολο του νέου εγχειρήματος»), ενώ όσοι έχουν οργανωθεί στα σωματεία ΜΕΤΡΟΝ και ΣΩΜΣΕ δήλωσαν κάθετα αντίθετοι. Όπως γράφουν σε επιστολή που έστειλαν νωρίτερα στον Τύπο οι εκπρόσωποι του ΜΕΤΡΟΝ, «ο πολύπαθος κλάδος μας πηγαίνει από τη Σκύλα στην Χάρυβδη: από μια κερδοσκοπική ανώνυμη εταιρεία με αυταρχική και μη διαφανή λειτουργία, χωρίς κανένα έλεγχο από τους δημιουργούς (ΑΕΠΙ), σε μια κρατική γραμματεία εντός ΟΠΙ, χωρίς καμία διοικητική και αποφασιστική αρμοδιότητα από τους δημιουργούς, χωρίς Εποπτικό Συμβούλιο, νόμιμη Γενική Συνέλευση και αυτοδιαχειριστική πρακτική».
Ο γνωστός στιχουργός και διευθυντής του Μέντα 88 FM, Νίκος Μωραΐτης, εξέφρασε πάντως μια ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική γνώμη στην προσωπική του σελίδα στο Facebook: «Η επόμενη μέρα θέλει όλους τους δημιουργούς ΜΑΖΙ, ό,τι κι αν υποστηρίζαμε μέχρι χθες. Μόνο με το ΜΑΖΙ εξασφαλίζεται ένα ισχυρό πνευματικό δικαίωμα (και καθετί στη ζωή, εδώ που τα λέμε)».