Όταν πρωτακούστηκε η είδηση κάποιοι επικρότησαν, άλλοι έλπιζαν ότι θα ήταν ένα βιαστικό δημοσίευμα, που σύντομα θα διαψευδόταν.
Πράγματι, αρχικά ο Μίκης Θεοδωράκης σκόπευε απ' ό,τι φαίνεται να απευθύνει απλά έναν χαιρετισμό στο πλήθος που θα συγκεντρωνόταν στο αθηναϊκό συλλαλητήριο για το μακεδονικό -και μάλιστα με ηχογραφημένο μήνυμα.
Ωστόσο ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου, Μιχαήλ Πατσίκας, επιβεβαίωσε μιλώντας στο in.gr ότι ο 92χρονος συνθέτης θα είναι κεντρικός ομιλητής στο Σύνταγμα, την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, μαζί με τον συνταγματολόγο Γεώργιο Κασιμάτη. Χαιρετισμό θα απευθύνει εν τέλει ο μητροπολίτης Σύρου Δορόθεος, εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ο μεγάλος μας συνθέτης ποτέ βέβαια δεν φοβήθηκε τις ρήξεις στη μακρά του πορεία και πάντοτε υπερασπιζόταν με σθένος τα όσα πίστευε. Ίσως όμως αυτή να είναι η πλέον αμφιλεγόμενη, ανάμεσα στις αμφιλεγόμενες κινήσεις του.
Ασφαλώς, το συλλαλητήριο για το μακεδονικό αναμένεται να συγκεντρώσει ένα ετερόκλητο πλήθος, πολλών πολιτικών αποχρώσεων. Αλλά το στίγμα των διοργανωτών, επισημαίνουν ορισμένες πηγές, κρίνεται προβληματικό: μπορεί να απορρίφθηκε εν τέλει η αίτηση του Δημήτριου Μιχάκη, ο οποίος είχε εξακριβωμένες διασυνδέσεις με τη Χρυσή Αυγή, όμως η διοργανώτρια Συντονιστική Επιτροπή Πανεθνικού – Παλλαϊκού Συλλαλητηρίου Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου διαθέτει ψυχροπολεμικό ιστορικό που δεν συνάδει με τη στράτευση και τους αγώνες του Μίκη Θεοδωράκη την ίδια περίοδο. Άσχετα αν ο τελευταίος δεν έχει άμεση σχέση μαζί τους, αφού σύνδεσμός του είναι ο προαναφερθείς Μιχαήλ Πατσίκας, ο οποίος έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της κίνησης Σπίθα (την οποία ίδρυσε ο Θεοδωράκης).
Άλλοι, επίσης, θεωρούν ότι ο Θεοδωράκης θα έπρεπε να διατηρήσει ένα πιο «εθνικό» προφίλ λόγω του κύρους του ως δημιουργού και όχι να βρεθεί σε κεντρική θέση σε ένα συλλαλητήριο που ήδη έχει γίνει αντικείμενο μικροπολιτικών φιλοδοξιών, στο πολωμένο κλίμα μεταξύ μιας συγκυβέρνησης με αποκλίνουσες για το θέμα απόψεις που χρειάζεται μια επιτυχία ως αντίβαρο προς όσα έχει αναγκαστεί να ψηφίσει και μιας αντιπολίτευσης που δεν έχει σταθεί ικανή να βρει αντίπαλο αφήγημα πειστικό για τους ψηφοφόρους εκτός της βάσης της.
Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει βέβαια γνωστή και σαφή θέση για το ακανθώδες μακεδονικό ζήτημα, δεν είναι λίγοι όμως όσοι είπαν και δημόσια ότι η θέση αυτή είναι λαθεμένη -για παράδειγμα, ο Νίκος Μπογιόπουλος. Η συναισθηματική άλλωστε ανάγνωση της ιστορίας, μας έχει οδηγήσει σε πολλές πλάνες σχετικά με το παρελθόν μας, όπως υπογράμμισε και τις τελευταίες μέρες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σε μια συγκλονιστική ομιλία για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, η οποία αποκάλυψε ορισμένες σκληρές «μακεδονικές» αλήθειες, τις οποίες επί δεκαετίες η κοινωνία μας απέκρυψε.
{youtube}BfyrN9uWEpA{/youtube}