Η Μαρία Βλάχου, η επίτροπος που διόρισε το κράτος στην ΑΕΠΙ μετά το πρόσφατο σκάνδαλο το οποίο αποκαλύφθηκε γύρω από τα οικονομικά της, παρουσίασε στους καλλιτέχνες-μέλη τα πρώτα συμπεράσματα που έβγαλε το επιτελείο της, ύστερα από εξονυχιστικό έλεγχο.
Το ποσό του ταμείου και των λογαριασμών, κρίνεται «πολύ χαμηλό». Όπως είπε η κα. Βλάχου σε συνάντησή της με αντιπροσωπεία του σωματείου δημιουργών ΑΣΜΑ 450+, το τρέχον ποσό δεν επαρκεί ούτε καν για να καλύψει το ποσό της προηγούμενης διανομής των Ελλήνων δημιουργών (περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ).
Στη διανομή επίσης του Δεκέμβρη 2016, οι δημιουργοί του διεθνούς ρεπερτόριου δεν πληρώθηκαν. Συνολικά, λοιπόν, τα έως τώρα χρέη της ΑΕΠΙ απέναντί τους αγγίζουν πλέον τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Η επίτροπος επιβεβαίωσε όμως πως η εταιρεία έχει πράγματι ανοιχτές υποχρεώσεις τόσο σε ΙΚΑ, όσο και προς την εφορία. Περισσότερα αναμένονται εδώ όταν ολοκληρωθεί ο φορολογικός έλεγχος.
Με βάση την παρούσα φάση εισροών στα ταμεία της ΑΕΠΙ, δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για πόσο διάστημα θα μπορεί η εταιρεία να πληρώνει τις υφιστάμενες μισθοδοσίες και υποχρεώσεις. Έως τώρα δεν έχει προκύψει καμία συγκεκριμένη πρόταση από επενδυτή, αν και η προθεσμία για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έχει ακόμα, καθώς λήγει στις 17 Ιουλίου.
Το σωματείο ΑΣΜΑ 450+ επανέλαβε στην επίτροπο την πρότασή του να μετατραπεί η ΑΕΠΙ σε Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης, που θα διοικείται από ικανούς managers και θα ελέγχεται από τους δημιουργούς, όπως ορίζει ο νόμος σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Επαναλαμβάνοντας, σε όλους τους τόνους, πως δεν υπάρχει η παραμικρή εμπιστοσύνη προς τους νυν μετόχους.