ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΑΛΙΑΤΣΟΣ
ΑΦΟΒΟΙ-ΕΦΗΒΟΙ
ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ
«Άφοβοι – Έφηβοι» λέγεται ο νέος δίσκος του Μανώλη Γαλιάτσου. Πρόκειται για τον ένατο κατά σειρά προσωπικό δίσκο του συνθέτη και το τρίτο αμιγώς μουσικό έργο του. Αποτελείται από 10 μουσικές συνθέσεις που όλες μαζί απαρτίζουν μια εικόνα της αρχής και του τέλους της νεότητας στη σύγχρονη Ελλάδα, μέσα από τη ματιά του Μανώλη Γαλιάτσου.
Είναι ένας δίσκος απαλλαγμένος από περιττές εξηγήσεις, διευκρινήσεις και απόπειρες χειραγώγησης. Ένα σύγχρονο μουσικό έργο που στηρίζεται πάνω σε μια δυνατή και φορτισμένη πραγματικότητα. Σπασμένες βιτρίνες, φλεγόμενοι κάδοι σκουπιδιών και η διαπεραστική μυρωδιά των χημικών που τρυπώνει παντού.
«Οι «Άφοβοι – Έφηβοι» πραγματεύονται το χρονικό μιας διαρκούς επικαιρότητας: Αυτής των εξεγερμένων νέων, οι οποίοι επιτίθενται σε μια κοινωνία που στερείται αξιομνημόνευτης κοινωνικής συνείδησης και δημιουργικών στόχων. Το σκηνικό αυτής της βίαιης σύγκρουσης, μέσα από την ιδιαίτερη βιωματικήν αίσθηση που ορίζει μιαν αρχή κι ένα τέλος της νεότητας, αποτελεί το θεματικό υλικό αυτού του δίσκου», περιγράφει ο συνθέτης.
Το εικαστικό μέρος της δουλειάς ανήκει στο νεαρό καλλιτέχνη Δανιήλ Γουδέλη.
Καλή ακρόαση!
ΑΦΟΒΟΙ-ΕΦΗΒΟΙ ℗ &© Manolis Galiatsos
1. Εισαγωγή στη νεότητα
2. Τα μυστικά μας μυούν στη συνωμοσία
3. Οστινάτο, έσο έτοιμος…
4. Είμαστε όλοι μετανάστες
5. Οστινάτο, τώρα!
6. Έχετε ένα τσιγάρο; (Μετά τη μάχη)
7. Η δικαιοσύνη είναι (στ’ αλήθεια) τυφλή
8. Και μιαν οσμήν από βενζίνη γεύονται
9. Η νοσταλγία του μέλλοντος
10. Το τέλος της νεότητας
Ο δίσκος διανέμεται από την SOUNDFORGE MUSIC GROUP.
Η προετοιμασία του έργου
«Ξέρω πως ακούγεται πιο συναρπαστικό να ετοιμάζει κάποιος μια δουλειά επί χρόνια, το έργο της ζωής του κ.λ.π.,, η αλήθεια όμως είναι ότι οι " Άφοβοι - Έφηβοι " ολοκληρώθηκαν μέσα σε λίγους μήνες, δεν θυμάμαι όμως να σας πω ούτε πόσους ούτε ποιους ακριβώς, γιατί παράλληλα συνέθετα και άλλα πράγματα. Το σημαντικό είναι πόσο έτοιμο θα σε βρει μια δουλειά όταν την ξεκινάς και τι θα διαδραματιστεί εντός σου μέχρι να την ολοκληρώσεις. Για την ακρίβεια λοιπόν, μου πήρε κάποιους μήνες και μια ζωή».
Η επιλογή της μουσικής ως το μόνο μέσο έκφρασης
«Γιατί η μουσική, και όχι τα λόγια, είναι η κεφαλαιώδης γλώσσα. Αν σας έδιναν τη δυνατότητα να επικοινωνήσετε με το άρρητο και το άφατο, εσείς θα καθόσασταν, μονίμως, να ονομάζετε τα πράγματα; Αν μπορούσατε να βουτήξετε στη μεγάλη θάλασσα, θα καθόσασταν στην άμμο να παίζετε με τα κουβαδάκια;»
Η μουσική συναντά την εικόνα
«Το εικαστικό μέρος της δουλειάς ανήκει σ' έναν νεαρό καλλιτέχνη, τον Δανιήλ Γουδέλη, με τον οποίον εγκαινιάζουμε τη συνεργασία μας. Μου προσέφερε δύο πίνακες, προϊόν επαφών και συζητήσεων πάνω στο θεματικό κι αισθητικό περιεχόμενο του έργου. Μετά την ολοκλήρωσή του, η μουσική μου, ηχεί πλέον στ' αυτιά μου υπό το πρίσμα των χρωμάτων του».
Γεγονότα, πρόσωπα και τόποι που επηρέασαν στη δημιουργία του έργου
«Την επομένη της καμένης και με σπασμένες βιτρίνες Αθήνας - μετά τα γεγονότα του προπέρσινου Δεκέμβρη - βρέθηκα στο κέντρο της πόλης, στους σχεδόν άδειους δρόμους της. Δυο κοπέλες, καθισμένες σ' ένα πεζοδρόμιο, μου ζήτησαν τσιγάρο. Υπήρχε ένα περίεργο είδος κατευνασμένης συνενοχής στην ατμόσφαιρα. Οι λιγοστοί άνθρωποι που κυκλοφορούσαν, ένιωθες ότι είχαν την ανάγκη να βρεθούν πιο κοντά, σαν στοιχείο μιας αυτόβουλης διάθεσης για ηθικό επαναπροσδιορισμό. Αυτό είναι κάτι που δεν το κατάφερε ποτέ η επίσημη πολιτική».
Τα Μυστικά Μας Μυούν Στη Συνωμοσία.
«Τα μυστικά είναι συνυφασμένα με την παιδική ηλικία. Αποτελούν ένα μέσον επικοινωνίας με το βάθος της ύπαρξης. Στο πέρασμα από τα μυστικά στη συνωμοσία, από τον υποκειμενισμό στην πολιτική συμφωνία και τη συντροφική αλληλεγγύη, διακρίνω τα χαρακτηριστικά της μεταμόρφωσης ενός έργου τέχνης. Την εξελικτική διαδικασία μιας πράξης, κατ' ουσίαν, ποιητικής».
Ο ήρωας «Οστινάτο».
«Ο ήρωάς μου λέγεται Οστινάτο, που σημαίνει επίμονος. Οστινάτο είναι επίσης μια μουσική φόρμα η οποία χρησιμοποιείται στη δουλειά, με αποτέλεσμα τα δύο υποκείμενα, το υποκείμενο-ήρωας και το μουσικό υποκείμενο να συναντιούνται στην εξέλιξη του έργου. Η βαθύτερη αλήθεια όμως είναι ότι τον βάφτισα Οστινάτο, γιατί η ηχητική εικόνα του ονόματός του και οι πράξεις του, μου ταίριαζαν».
Το τέλος της νεότητας. Μια καθοριστική στιγμή στη ζωή όλων.
«Το τέλος της νεότητας, ορίζει, κατ' ουσίαν, τη στιγμή που ο καθένας επιλέγει για τον εαυτό του ότι επέρχεται. Προφανώς, συνδέεται με μια σχέση βάθους στόχων κι απηχεί σ' ένα μόνιμο κι απώτερο αίτημα δημιουργίας. Για κάποιους λοιπόν, αυτούς που προσέγγισαν τις ανάλογες χαραμάδες, η στιγμή αυτή του τέλους, ενδέχεται να ορίζεται ως διαρκής παλινδρόμηση. Φεύγω - έρχομαι , φεύγω - έρχομαι ... Σ' αυτό το ανάμεσα, παίζεται όλο το παιχνίδι» .
Η ιστορία τελικά επαναλαμβάνεται;
«Δεν πιστεύω ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, καμιά ιστορία και ποτέ.
Τα πάντα είναι διαρκώς ολοκαίνουργια.
Κι όχι μόνον αυτό, γυαλίζουν κιόλας! Δεν το 'χετε προσέξει;»
Λίγα λόγια για τον Μανώλη Γαλιάτσο
Ο Μανώλης Γαλιάτσος γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης και ζει στην Αθήνα από τα εφηβικά του χρόνια. Είναι συνθέτης, στιχουργός και ενορχηστρωτής. Καθηγητής του στις θεωρητικές μουσικές σπουδές ήταν ο Γ. Α. Παπαϊωάννου. Η πρώτη του εμφάνιση στη δισκογραφία ήταν το 1989 με το 'Φως Αυγούστου'. Έχει συνολικά 9 δίσκους στο ενεργητικό του και συνεργασίες με πολλούς και σημαντικούς καλλιτέχνες όπως οι: Ελένη Βιτάλη, Νίκος Ξυδάκης, Κώστας Παυλίδης, Πίτσα Παπαδοπούλου, Μπάμπης Τσετίνης, Νίκη Ξυλούρη, Νίκος Κουρουπάκης, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Μελίνα Κανά, Γιώτα Νέγκα, Μαρία Σπυροπούλου κ.α. Οι τρεις τελευταίοι περιέχουν αποκλειστικά μουσικές συνθέσεις.
Δισκογραφία
Φως Αυγούστου (1989)
Μουσική και Στίχοι: Μανώλης Γαλιάτσος
Φωνές: Ελένη Βιτάλη, Νίκος Ξυδάκης, Μανώλης Γαλιάτσος
Άντρες είναι μοναχοί (1992)
Μουσική και Στίχοι: Μανώλης Γαλιάτσος
Φωνές: Κώστας Παυλίδης, Μπάμπης Τσετίνης, Πίτσα Παπαδοπούλου,
Μανώλης Γαλιάτσος
Της αγάπης το μαντήλι (1995)
Μουσική και Στίχοι: Μανώλης Γαλιάτσος
Φωνές: Γλυκερία, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Νίκη Τσαϊρέλη, Μανώλης Γαλιάτσος
Το ασήμι του μεσημεριού (1997)
Μουσική και Στίχοι: Μανώλης Γαλιάτσος
Φωνή: Νίκη Ξυλούρη
Η κλεψύδρα (2000)
Μουσική και Στίχοι: Μανώλης Γαλιάτσος
Φωνή: Νίκος Κουρουπάκης
Του Μάγου τα παιχνίδια (2005)
Μουσική και Στίχοι: Μανώλης Γαλιάτσος
Δύο μελοποιημένα ποιήματα των Κώστα Καρυωτάκη και Ρώμου Φιλύρα
Φωνές: Δημήτρης Ζερβουδάκης, Μελίνα Κανά, Γιώτα Νέγκα, Μαρία Σπυροπούλου
Ημερολόγιο: Largo (2007)
Θάλασσες των μικρών λάμψεων (2009)
Άφοβοι – Έφηβοι (2010)