Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάσση πρόκειται να ανέβει η πολυαναμενόμενη παράσταση George του Ευθύμη Φιλίππου και του Παναγιώτη Μελίδη (Larry Gus), για μια και μοναδική παράσταση στις 27 Ιανουαρίου.

Ο Ευθύμης Φιλίππου στο κείμενο και ο Παναγιώτης Μελίδης (Larry Gus) στη μουσική περιγράφουν τις τελευταίες ημέρες της ζωής ενός άντρα περίπου 65 ετών με το όνομα George. Ένα έργο-σουρεαλιστικό ξόρκι, και μαζί αφήγηση με μουσικά ιντερλούδια, σε διπλή πρεμιέρα: με την Αγγελική Παπούλια ως αφηγήτρια στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης για μία βραδιά, και ως συλλεκτικό βινύλιο με τη φωνή του Ben Whishaw για πάντα.

«Κυρίες, κύριοι και αγαπητά μου παιδιά, έχουν περάσει δυο ολόκληρα χρονιά από την πρώτη φορά που άκουσα αυτήν εδώ την ιστορία. Όλα ξεκίνησαν ξαφνικά». Έτσι ξεκινά ο George. Πυρήνας της ιστορίας είναι οι τελευταίες ημέρες της ζωής ενός άντρα περίπου 65 ετών. Αυτές θα μας αφηγηθεί η Αγγελική Παπούλια, συνοδεία του συνθέτη Παναγιώτη Μελίδη (Larry Gus) στο εκκλησιαστικό όργανο, του Μανούσου Κλαπάκη στα κρουστά και της 18μελούς ανδρικής χορωδίας της Κέρκυρας στη Στέγη.

Ο George αρρωσταίνει ξαφνικά, αναπολεί τη ζωή του ξαφνικά και πεθαίνει επίσης ξαφνικά. Με επίκεντρο μια νόσο, από το έργο παρελαύνουν πατέρες και μητέρες, σύντροφοι και παιδιά, καθώς και εξήντα άνδρες που επιβαίνουν σε ένα καράβι προς ένα νησί. Το έργο αναπτύσσεται σαν ένα σουρεαλιστικό ξόρκι για το αναπόφευκτο του θανάτου. Διακόπτεται από μουσικά ιντερλούδια. Και τραγουδιέται από μια πολυμελή ανδρική χορωδία.

«Μονόλογο επιστημονικής φαντασίας με μουσικά ιντερλούδια» χαρακτηρίζει ο συγγραφέας Ευθύμης Φιλίππου το George και διευκρινίζει: «Είναι ένα έργο για τη φύση, την αιτία και την αισθητική μιας κτηνώδους, θανατηφόρου νόσου». Ο συνθέτης Παναγιώτης Μελίδης το αποκαλεί «ιστορία κατασκόπων», συμπληρώνοντας: «Μόνο που εδώ ο δολοφόνος είναι εντός σου. Είναι μια άσκηση στην αυτοεπίθεση, με οδηγίες επιβίωσης για το τι κάνεις όταν σου επιτίθεται μαζικά ο εαυτός σου σε διάφορες πιθανές παραλλαγές του, σαν ένας Γιώργης στην 60ή!»

Το έργο George κάνει διπλή πρεμιέρα. Ζωντανά στη Στέγη, με την Αγγελική Παπούλια ως αφηγήτρια επί σκηνής και την πολυμελή ανδρική χορωδία της Κέρκυρας. Και ταυτόχρονα, ως συλλεκτικός δίσκος βινυλίου από την αμερικάνικη εταιρεία FourFour Records και το Ίδρυμα Ωνάση, με τον ηθοποιό Ben Whishaw ως αφηγητή.

Ο δίσκος διατίθεται από 27 Ιανουαρίου στο Onassis Shop και σε όλες τις μουσικές ψηφιακές πλατφόρμες.

Ένα έργο σε διπλή πρεμιέρα: ως ζωντανή μουσική με αφήγηση για μια μόνο βραδιά και ως συλλεκτικό βινύλιο για πάντα

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

- Το George είναι ένας δίσκος που γεννήθηκε μέσα από μια συζήτηση του Ευθύμη Φιλίππου με τον Παναγιώτη Μελίδη τον Δεκέμβριο του 2018. Ο Μελίδης έδωσε έναν σκληρό δίσκο με πρωτότυπη μουσική στον Φιλίππου και εκείνος έγραψε το κείμενο, τον Νοέμβριο του 2019. Μια από τις πρώτες μουσικές ιδέες ήταν ένα κομμάτι με τον τίτλο “super soft guitar”. Στη συνέχεια, όμως, η αρχική μορφή της μουσικής εγκαταλείφθηκε και το έργο γράφτηκε ξανά από την αρχή κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Το έργο άλλαξε πολλούς τίτλους. Το μοναδικό τραγούδι του δίσκου γράφτηκε ειδικά για την Ανδρική Χορωδία Κέρκυρας. Η διάρκεια του δίσκου είναι 40 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα. Την αφήγηση έκανε ο Ben Whishaw στο Λονδίνο. Το “George” κυκλοφορεί σε μορφή συλλεκτικού δίσκου βινυλίου, σε σχεδιασμό του Βασίλη Μαρματάκη, από την ανεξάρτητη εταιρεία FourFour Records του Αμερικανού μουσικού παραγωγού Jonathan Galkin.

- Ο Βρετανός ηθοποιός Ben Whishaw έγινε διάσημος από την αξέχαστη ερμηνεία του στην κινηματογραφική μεταφορά του λογοτεχνικού έργου «Το Άρωμα» του Patrick Süskind (2006), ενώ τον είδαμε ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του “The Lobster” (2015), της βραβευμένης ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου, με συνσεναριογράφο τον Ευθύμη Φιλίππου. Στους θεατρόφιλους είναι γνωστός από την ερμηνεία του, σε ηλικία μόλις 24 ετών τότε, ως Άμλετ στην ομότιτλη παραγωγή του σαιξπηρικού έργου από το Old Vic Theatre (2004).

- Το έργο “George” σηματοδοτεί την τρίτη συνεργασία του Ευθύμη Φιλίππου με τη Στέγη, μετά τα έργα «ΑΙΜΑΤΑ» και «ROB/ΡΟΜΠ».

- Η ενορχήστρωση του έργου “George” αντιμετωπίζεται «μονολιθικά» σύμφωνα με τον συνθέτη της μουσικής. Αποφεύγεται η αντιμετώπιση δημιουργίας ενός μουσικού χαλιού κάτω ή δίπλα σε έναν προφορικό λόγο. Η πρωτότυπη σύνθεση του Μελίδη συγκροτείται γύρω από ένα και μόνο μουσικό όργανο –το εκκλησιαστικό– και μια ανδρική χορωδία.

Πληροφορίες εισιτηρίων εδώ.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured