Αφιέρωμα στα έργα μουσικής δωματίου του Μίκη Θεοδωράκη
Ο Θοδωρής Τζοβανάκης (πιάνο), ο Μάνος Κιτσικόπουλος (πιάνο), η Ελένη Παπαδοπούλου (βιολί), ο Ισίδωρος Σιδέρης (βιολοντσέλο) και το κουαρτέτο εγχόρδων Αθηνών που αποτελείται από τους βιολονίστες Απόλλωνα Γραμματικόπουλο και Παναγιώτη Τζιώτη, τον βιολίστα Πάρη Αναστασιάδη και τον βιολοντσελίστα Ισίδωρο Σιδέρη, παρουσιάζουν στον ΙΑΝΟ συναυλία με έργα μουσικής δωματίου του Μίκη Θεοδωράκη για τρίο (βιολί, βιολοντσέλο, πιάνο), κουαρτέτο εγχόρδων, ντουέτο (βιολί, πιάνο), σόλο πιάνο και σόλο βιολί.
Πρόγραμμα συναυλίας:
(I) 4 πρελούδια για πιάνο – Θοδωρής Τζοβανάκης
(II) Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.4 - «Μάζα» – Κουαρτέτο Αθηνών
(III) Σονατίνα για βιολί και πιάνο αρ.1 – Ελένη Παπαδοπούλου (βιολί), Μάνος Κιτσικόπουλος (πιάνο)
(IV) Φαντασία για σόλο πιάνο – Θοδωρής Τζοβανάκης
(V) Σονατίνα για βιολί και πιάνο αρ.2 – Ελένη Παπαδοπούλου (βιολί), Μάνος Κιτσικόπουλος (πιάνο)
(VI) Θέμα και παραλλαγές για σόλο βιολί – Ελένη Παπαδοπούλου
(VII) Τρίο για βιολί βιολοντσέλο και πιάνο – Ελένη Παπαδοπούλου (βιολί), Ισίδωρος Σιδέρης (βιολοντσέλο), Μάνος Κιτσικόπουλος (πιάνο)
Λίγα λόγια για τους συμμετέχοντες:
Θοδωρής Τζοβανάκης (πιάνο):
Ο Θοδωρής Τζοβανάκης σπούδασε πιάνο στην Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Σκωτία και την Ολλανδία με υποτροφία του ΙΚΥ, του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Yamaha και του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης. Έχει κερδίσει τρία πρώτα βραβεία σε πανελλήνιους διαγωνισμούς και το βραβείο McKenzie της Νέας Υόρκης. Ως σολίστας έχει συμπράξει με ορχήστρες από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Αυστρία, την Ολλανδία, το Ισραήλ και την Ουκρανία. Έχει πραγματοποιήσει ρεσιτάλ πιάνου σε Αθήνα, Λευκωσία, Βιέννη, Γενεύη, Βόννη, Τεργέστη, Γάνδη, Εδιμβούργο, Κολωνία, Λονδίνο, Σεντ Άντριους, Τρίπολη Λιβύης, Γλασκόβη, Νέα Υόρκη, Τελ Αβίβ, Ουτρέχτη, Χάγη, Κάιρο, Βελιγράδι, Άμστερνταμ και αλλού. Έχει ηχογραφήσει πέντε δίσκους με έργα ρομαντικών και σύγχρονων συνθετών. Μέρος αυτών των ηχογραφήσεων είναι οι πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις των έργων για σόλο πιάνο και των έργων για φωνή και πιάνο του Δημήτρη Μητρόπουλου και του Αιμίλιου Ριάδη. Ηχογραφήσεις του έχουν παρουσιαστεί στην κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση της Ελλάδας, της Ολλανδίας, της Μολδαβίας, του Ισραήλ, της Σερβίας και της Τσεχίας. Είναι καθηγητής πιάνου στο Ωδείο Αθηνών.
Μάνος Κιτσικόπουλος (πιάνο):
Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε πιάνο με τους καθηγητές Μάξ και Γιάννη Χάλλεκερ, ανώτερα θεωριτικά με τον Αλέξανδρο Διονάτο και Μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στην συνέχεια σπούδασε στην Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου με την Joanna MacGregor, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, Μaster of Arts αποσπώντας τον τιμητικό τίτλο, DipRam award, ως την υψηλότερη διάκριση που δίνεται στην Ακαδημία. Για τις σπουδές του στο Λονδίνο έχει αποσπάσει υποτροφία από τα Ιδρύματα: Ωνάση, Athena Scholarship και Life Action Trust. Κατά την διάρκεια των σπουδών του έλαβε διάφορα βραβεία όπως τα Dorothy Briant Award (2012,2013) , LIoyd Hartley Prize (2013) ενω έχει συμπράξει ως σολίστ με διάφορες ορχήστρες όπως την Janacek Philharmonic, Royal Academy Big Band ,την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, Ορχήστρα Σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις και ρεσιτάλ σε Ελλάδα, Αγγλία,Tσεχία και Γερμανία (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Αίθουσα Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός", Μουσείο Μπενάκη, Royal Opera House, Southbank Center, Kensington Palace κ.α.). Τον Δεκέμβριο του 2016 του απονεμήθηκε το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, ''Ελένης Τ. Μυκονίου'' . Πρόσφατα ,εμφανίστηκε στο Τρίτο πρόγραμμα όπου πραγματοποίησε ρεσιτάλ σε ζωντανή μετάδοση στον κύκλο " Τρίτη και 3 στο Τριτο". Παράλληλα με τις κλασσικές του σπουδές , έχει ασχοληθεί και πειραματιστεί με πολλά διαφορετικά μουσικά στυλ και εκδηλώνει έντονο ενδιαφέρον για τον αυτοσχεδιασμό.Πρόσφατα, έχοντας πρώτη φορά το ρόλο του ενορχηστρωτή, ολοκληρώσε κύκλο τραγουδιών από τον δίσκο της συνθέτριας Μάρθας Μεναχέμ, ''Αλληλουχία'', βασισμένο σε μεγάλους Έλληνες ποιητές (Καβάφης, Λαπαθιώτης , Τριπολίτης , Γκανάς). Τον Ιούνιο του 2017 ολοκλήρωσε το απαιτητικό πρόγραμμα Artist Diploma in Piano Performance (Level 8 Doctorate) στην Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου. Τον Απρίλιο του 2018 συμμετείχε στην μουσικοθεατρική παράσταση “Dimitri Schostakovich :Alegria op. 147” σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Χατζακη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Ελένη Παπαδοπούλου (βιολί):
Η Ελένη Παπαδοπούλου ζει στη Θεσσαλονίκη. Έχει διπλή υπηκοότητα Ελληνική-Ελβετική. Σπούδασε βιολί στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης από όπου πήρε και το δίπλωμά της με καθηγήτρια την Ντάνη Δοσίου. Το 1987 εισάχθηκε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης 1990 και το 1992 παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα βιολιού στη Γενεύη με καθηγήτρια την Ruth Lanz. Από το 1992 έως το 2002 υπήρξε μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το 1993 και 1994 υπήρξε μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, της Σύγχρονης Ορχήστρας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης ΕΤ 3 και υπεύθυνη παρουσίασης πολιτιστικής εκπομπής της ΕΤ3. Το 2008-2009 εργάστηκε ως υπεύθυνη Καλλιτεχνικών Δράσεων στη Δημοτική Επιχείρηση Μουσικής και Καλλιτεχνικής Παιδείας του Δήμου Καλαμαριάς. Από το 1990 έως σήμερα έκανε ηχογραφήσεις για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση της ΕΤ3,συμμετείχε σε μουσικές εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκη 1997,έδωσε πολλές συναυλίες μουσικής δωματίου στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας, συμμετείχε σε φεστιβάλ νέων Ελλήνων συνθετών, δίδαξε βιολί σε παιδιά με προβλήματα όρασης σε συνεργασία με την Σχολή Τυφλών Θεσ/νίκης, στο Δημοτικό Ωδείο Θεσ/νίκης, στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσ/νίκης, στο Νέο Ωδείο Θεσ/νίκης. Από το 2013 μέχρι και σήμερα παρουσιάζει σε ρεσιτάλ έργα μουσικής δωματίου Ελλήνων συνθετών στη Γενεύη σε συνεργασία με Έλληνες και Ελβετούς μουσικούς. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό με έργα ξένων και Ελλήνων συνθετών για βιολί και πιάνο, για τρίο με σαξόφωνο και πιάνο, τρίο με βιολοντσέλο και πιάνο, τρίο με φλάουτο και πιάνο και ντούο για βιολί και βιολοντσέλο. Από τον Οκτώβριο 2016 διδάσκει εθελοντικά βιολί σε παιδιά ρομά σε υποβαθμισμένες περιοχές της Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας σε προγράμματα για την πρόληψη της παραβατικότητας σε ανήλικα παιδιά.
Ισίδωρος Σιδέρης (βιολοντσέλο):
Ο Ισίδωρος Σιδέρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Άρχισε τις μουσικές του σπουδές στο βιολοντσέλο με δάσκαλο τον Νίκο Κοτζιά. Συνέχισε στο Ωδείο Αθηνών κοντά στους καθηγητές Ελευθέριο Παπασταύρου και Βύρωνα Φιδετζή, από το οποίο αποφοίτησε με Δίπλωμα με Άριστα και Πρώτο Βραβείο παμψηφεί. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής του Detmold/Dortmund, στο μεταπτυχιακό τμήμα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (Künstlerische Ausbildung) κοντά στον καθηγητή Prof. Gotthard Popp, λαμβάνοντας το 2001 Δίπλωμα βιολοντσέλου. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή masterclasses βιολοντσέλου και μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τους David Geringas, Steven Isserlis, Wolfgang Boettcher, Maria Kliegel, Marcio Carneiro, Truls Svane καθώς και στην Internationale Ensemble Modern Akademie. Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική Ραδιοφωνία, έχει εμφανιστεί σε σημαντικά φεστιβάλ (Διεθνή φεστιβάλ μουσικής Ναυπλίου, Κυκλάδων, Σαντορίνης, Ηρακλείου, Μυκόνου, Παξών, Armonie della Sera στην Ιταλία κ.α.) και σε συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, Iταλία, Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία και τις ΗΠΑ. O Ισίδωρος Σιδέρης είναι μέλος του Κουαρτέτου Εγχόρδων Αθηνών και από το 2001 μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στην οποία είναι αναπληρωτής κορυφαίος βιολοντσελίστας
Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών:
Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών ιδρύθηκε το 2010 και αποτελείται από εξέχοντα μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, τους βιολονίστες Απόλλωνα Γραμματικόπουλο και Παναγιώτη Τζιώτη, τον βιολίστα Πάρη Αναστασιάδη και τον βιολοντσελίστα Ισίδωρο Σιδέρη. Έχει δώσει συναυλίες που έτυχαν πολύ καλής υποδοχής από το κοινό στις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών της Αθήνας, όπως το Μέγαρο Μουσικής, η αίθουσα του Φ. Σ. «Παρνασσός», το Παλλάς, το Ίδρυμα Θεοχαράκη, το Ωδείο Αθηνών, αλλά και σε χώρους όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, το Μουσείο Ακρόπολης, το Βυζαντινό Μουσείο και το Μουσείο Μπενάκη. Έχει εμφανιστεί σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, όπως το Ηράκλειο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, η Άρτα, η Κέρκυρα κι ο Βόλος, καθώς και σε συναυλίες στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Ρουμανία. Σημαντική είναι επίσης η παρουσία του κουαρτέτου σε διεθνή φεστιβάλ όπως το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Σαντορίνης, το διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Κυκλάδων, το Φεστιβάλ Παξών και τα φεστιβάλ μουσικής της Alba και “Armonie della Sera” στην Ιταλία. Συναυλίες του κουαρτέτου έχουν ηχογραφηθεί και μαγνητοσκοπηθεί από την Ιταλική Ραδιοφωνία, το ραδιόφωνο του Βατικανού και την Τηλεόραση της Βουλής. Συνεργάζεται συχνά με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει τα σημαντικότερα έργα της φιλολογίας της μουσικής δωματίου, αλλά και έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών που έχει παρουσιάσει σε 'Α εκτέλεση. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε τα τελευταία χρόνια στο κοινωνικό έργο του κουαρτέτου δίνοντας συναυλίες, με την υποστήριξη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” και της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, σε νοσοκομεία, κέντρα απεξάρτησης, φυλακές, ειδικά σχολεία αλλά και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας φέρνοντας κοντά στην κλασσική μουσική συνανθρώπους μας που αλλιώς η πρόσβασή τους στους συναυλικούς χώρους θα ήταν πολύ δύσκολη. Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών βραβεύθηκε το 2013 από το διεθνές σωματείο “Gina Bachauer” για τις υψηλού επιπέδου ερμηνείες που προσφέρει.
ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019
Ιανός
Σταδίου 24 (κοντά στο μετρό Πανεπιστήμιο, έξοδος Κοραή)
ώρα έναρξης: 21.30
είσοδος: ελεύθερη, αλλά με ελάχιστη κατανάλωση 7€
Η βραδιά θα μεταδίδεται ζωντανά από το IANOS RADIO
{youtube}F-hZemHfHDw{/youtube}