Φέτος η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής ξεκίνησε νωρίς, με το ερώτημα «τι είναι για σένα η μουσική;» Για 4.500 υποστηρικτές, μουσικούς, συντονιστές, συν-διοργανωτές, εθελοντές από όλες τις γωνιές της χώρας, η απάντηση είναι η εξής: Είναι η δύναμη που εδώ και 15 χρόνια μάς ενώνει. Και το γιορτάζει όλη η χώρα. 36 πόλεις για την ακρίβεια σε όλη την Ελλάδα. Από το Διδυμότειχο μέχρι τα Χανιά και από το Αγρίνιο μέχρι τη Δονούσα. Για πρώτη φορά στην Κω, στην Ιτέα, στους Δελφούς (στον αρχαιολογικό χώρο) και στην Κεφαλονιά. Μόνο για την Αττική, από τις αθηναϊκές ταράτσες ως το αεροδρόμιο Ε. Βενιζέλος και από το Θέατρο Βράχων μέχρι το Θωρηκτό Αβέρωφ, θα παρουσιαστούν 65 διαφορετικές σκηνές σε Πεζόδρομους, Πλατείες, Μουσεία, Πάρκα, Bars, ακόμη και σε Παράλια!
Και επειδή 15 χρόνια είναι αυτά… οργανώθηκε για πρώτη φορά μια σύμπραξη για τη δημιουργία μιας μεγάλης τριήμερης μουσικής σκηνής.
Δημιουργώντας ένα μικρόκοσμο δίπλα στη θάλασσα. Με 16 σχήματα την ημέρα, πολλές παράλληλες δράσεις και εκπλήξεις.
Για 3 ημέρες, στην Παραλία Μοσχάτου (έναντι ΣΕΦ) και ειδικά για το Σάββατο 21η Ιουνίου, χωρίς ωράριο, με πάρτι ως το πρωί.
Ονόματα όπως ο RSN & Esterina, DUSK, Koza Mostra, CAST-A-BLAST, Μιχάλης Δέλτα, οι Mikro, οι D3STΛB1LIZED και οι Μarsheaux και αλλά 30 σχήματα και DJS θα είναι μαζί μας…
Stay tuned για το τελικό line up στο site και στο Facebook της Γιορτής της Μουσικής
>>Για να μπορείς ανά πάσα στιγμή να δεις τι θα ακούσεις και πού, για πρώτη φορά φέτος, μπορείς να κατεβάσεις το application EMD Athens 2014, free, μέσω Apple app store και Google play για iPhone/iPad και Android.
>> Seasounds Stage line-up της Γιορτής:
https://www.facebook.com/events/1448307938751457/
Rewind<< Quick Facts
• Το 1982, την 21η Ιουνίου –συμβολική ημερομηνία λόγω του θερινού ηλιοστασίου– με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου υπουργού πολιτισμού Jack Lang και την υποστήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού, γιορτάστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά η Γιορτή της Μουσικής με σκοπό να βγουν «όλοι οι μουσικοί στους δρόμους».
• Το 1983, 30.000 κόσμος κατακλύζει τους δρόμους και τις πλατείες της Γαλλίας. Ο Ιάννης Ξενάκης γράφει για τη Γιορτή «Το τραγούδι του ήλιου».
• Η Γιορτή της Μουσικής γίνεται γρήγορα εξαγώγιμος θεσμός και το 1985 εξαπλώνεται εκτός γαλλικών συνόρων με τον ίδιο σκοπό και με τους ίδιους κανόνες. Με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, η Αθήνα ως πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ήταν επίσης η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή.
• Η πρώτη επαφή με το ελληνικό κοινό έγινε την 21η Ιουνίου του 1999 από μερικά μικρά stages σε πλατείες της Αθήνας. Σήμερα έχει επεκταθεί σε ένα δίκτυο 36 πόλεων.
• Στον απολογισμό της, των 15 αυτών ετών, η κεντρικη Ομαδα της ΜΕΣΟ και oι μικροί ήρωες συνεργάτες της που έφεραν στην Αθήνα ονόματα όπως οι Scissor Sisters, Νeneh Cherry, Nouvelle Vague, Erik Truffaz, Mory Kante, Way Out West, One Giant Leap, Transglobal Underground, Fundamental, Birdie Nam Nam. Η λίστα είναι ατέλειωτη. Το ίδιο και τα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής από όλο το φάσμα.
Ο στόχος πάντα κοινός: η ψυχολογική ανύψωση της πόλης, σε συνδυασμό με τη διασκέδαση... η μουσική μπορεί! Και ο Γιώργος, μαζί με τους Ξένια, Ορέστη, Ελισάβετ, Δημήτρη, Ναυσικά, Λάζαρος, Λινέντα, Χάρης, Βασίλης, Νικήτας, Ευκλείδης, Εύη, Φάνη, Παναγιώτη και χιλιάδες ακόμη (πραγματικά) κάνουν τα πάντα για να το πετύχουν.
Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής 2014
4 ημέρες / 36 Πόλεις / 137 σημεία εκδηλώσεων / 186 εκδηλώσεις, 303 σχήματα, 70 Dj’s, 47 Μουσικά Σύνολα, 21 φιλαρμονικές ορχήστρες και χορωδίες, 18 Χορευτικές Ομάδες,
3 συμφωνικές ορχήστρες και 31 παράλληλες δράσεις με εργαστήρια / σεμινάρια.
Τι είναι η Μουσική; Αυτή που μάλλον έκανε το θαύμα της, έτσι ώστε η επετειακή χρονιά να είναι απλά, μοναδική από πολλές απόψεις!
ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
Η Πανελλαδική οργάνωση των εκδηλώσεων βρίσκεται στο τελικό στάδιο και οι συμπράξεις, συνεργασίες και συνέργιες είναι σε απολυτή εξέλιξη (το τελικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί στις 16/06) αλλά ήδη, ξεχωρίζουν εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις 19 έως τις 22 Ιουνίου.
Παρακάτω, θα βρείτε το προσωρινό σύνδεσμο για το πανελλαδικό πρόγραμμα (περιέχει το 95% του εθνικού προγράμματος διότι, αναμένουμε ακόμη προγράμματα από 4 πόλεις που αδυνατούν να μας το στείλουν οπότε και προχωρούμε στις ανακοινώσεις των υπολοίπων)
http://issuu.com/emdgr/docs/european_music_day_artistic_program_98cc9f2c4cee55/1?e=0/8267464
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Όλα ξεκίνησαν δειλά δειλά με αγάπη για τη μουσική, τους μουσικούς και τους θεατές – ακροατές. Η πρώτη επαφή με το κοινό έγινε την 21η Ιουνίου του 1999 και από μερικά μικρά stage σε κάποιες πλατείες της Αθήνας κατέληξε σημερα αγκαλιά που περικλείει όλη την Ελλάδα, με 29 πόλεις πέρυσι σε Εθνικό δίκτυο και 62 σημεία εκδηλώσεων στην Αττική.
Από εκείνη την ημερομηνία μέχρι και σήμερα, η αγάπη και η απήχηση του κοινού ήταν και είναι μεγάλη, καθιστώντας τη Γιορτή ως το μεγαλύτερο Μουσικό Θεσμό της χώρας. Έχουν ήδη περάσει 15 χρόνια γεμάτα μουσική, δημιουργία, χορό, χαρά, συμμετοχικότητα και με σπουδαίους καλλιτέχνες ανερχόμενους και μη, αλλά νιώθουμε ότι έχουμε ακόμη τόσα πολλά να ζήσουμε.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Το 1982, την 21η Ιουνίου – συμβολική ημερομηνία λόγω του θερινού ηλιοστασίου – με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Υπουργού πολιτισμού Jack Lang και την υποστήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού, γιορτάστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά η Γιορτή της Μουσικής, με σκοπό να βγούνε «όλοι οι μουσικοί στους δρόμους».
Την επόμενη χρονιά, η Γιορτή της Μουσικής συσπειρώνει 200.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς κάθε είδους, όπου με την υποστήριξη των τοπικών αρχών κατακλύζουν δημόσιους χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.ά. και παρουσιάζουν χιλιάδες συναυλίες.
Εκδηλώσεις από κλασσική, τζαζ, ροκ, ηλεκτρονική μέχρι και παραδοσιακή μουσική προσφέρονται δωρεάν στο κοινό, καθώς το κόστος των συναυλιών καλύπτεται από τους υποστηρικτές της Γιορτής.
Η Γιορτή της Μουσικής γίνεται γρήγορα εξαγώγιμος θεσμός και το 1985 εξαπλώνεται εκτός Γαλλικών συνόρων με τον ίδιο σκοπό και με τους ίδιους κανόνες. Με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, η Αθήνα ως πρώτη Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, ήταν επίσης η πρώτη πόλη εκτός Γαλλίας στην οποία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή.
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
10 χρόνια μετά την Αθήνα οι εκδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και με σκοπό την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου για τη συνεργασία, την προώθηση και ανταλλαγή καλλιτεχνών, δημιουργήθηκε η διεθνής μη-κερδοσκοπική οργάνωση για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, “AISBL Fête Européenne de la Musique” (“I.N.P.O. European Music Day Association”) με έδρα τις Βρυξέλλες (Ιαν. 1995).
Την ίδια χρονιά οργανώθηκε η πρώτη συνάντηση των ευρωπαίων διοργανωτών στην Βουδαπέστη όπου και υπεγράφη η Συμφωνία της Βουδαπέστης (Μάρτιος 1995). Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής (ΕΓΜ) είχε γεννηθεί.
Σήμερα, με έναυσμα την ΕΓΜ πραγματοποιούνται χιλιάδες συναυλίες με πλέον 800.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς να κατακλύζουν πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.ά., σε όλη την Ευρώπη. Οι εκδηλώσεις διεξάγονται ταυτόχρονα και είναι πάντα δωρεάν για το κοινό. Πλέον, η Γιορτή της Μουσικής γιορτάζεται με περισσότερες από 25.000 εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη αναδεικνύοντάς την, ως τη μεγαλύτερη κοινή πολιτιστική διοργάνωση.
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής (ΕΓΜ) Ελλάδος έχει ως αποστολή την προώθηση της Γιορτής της Μουσικής, δηλαδή, της προώθησης της ζωντανής μουσικής, την υποστήριξη νέων δημιουργών και την προβολή ανερχόμενων και καταξιωμένων καλλιτεχνών.
Οι ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις αποτελούν μια ψυχαγωγική αφορμή ανακάλυψης διαφορετικών μουσικών ειδών για το ευρύτερο κοινό, διοργανώνονται κατά κύριο λόγο σε δημόσιους χώρους και η πρόσβαση, είναι πάντα ελεύθερη.
Ο θεσμός ήρθε στην Αθήνα για πρώτη φορά το 1999 και έκτοτε, χρόνο με το χρόνο, οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής καθιερώνονται Πανελλαδικά με ολοένα και περισσότερες πόλεις να οργανώνουν εορταστικές εκδηλώσεις (29 το 2013).