Μεγάλοι μουσικοί νικητές η Lady Gaga και ο Σουηδός συνθέτης Ludwig Göransson, μεγάλος χαμένος της βραδιάς ο Γιώργος Λάνθιμος
Ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες (σε δικό μας χρόνο) η λαμπρή απονομή των φετινών βραβείων Όσκαρ, η οποία κράτησε και πολλούς Έλληνες ξενυχτισμένους, καθώς ανέμεναν να δουν τι θα έκανε ο Γιώργος Λάνθιμος με την Ευνοούμενη.
Η τελετή έλαβε χώρα στο Dolby Theatre στο Χόλιγουντ και, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, έγινε χωρίς κεντρικό παρουσιαστή.
Μεγάλη ήταν όμως η αγωνία και του μουσικού κόσμου για τα φετινά Όσκαρ, καθώς το ενδιαφέρον δεν βρισκόταν μόνο στις παραδοσιακές κατηγορίες καλύτερου τραγουδιού και καλύτερου soundtrack, αλλά και στο τι θα έκαναν το Bohemian Rhapsody και το remake του Bradley Cooper για το Ένα Αστέρι Γεννιέται, που είχε ως πρωταγωνίστρια τη Lady Gaga (πατώντας αντίστοιχα εδώ και εδώ, μπορείτε να θυμηθείτε τις κριτικές που έγραψε γι' αυτές στις σελίδες μας η Μαρίνα Τσικλητήρα).
To Bohemian Rhapsody έκανε λοιπόν το μεγάλο μπαμ, κυρίως γιατί ο Rami Malek έφυγε με το Όσκαρ Ά Ανδρικού Ρόλου για το πορτραίτο του Freddie Mercury. Το φιλμ κέρδισε μάλιστα 3 ακόμα Όσκαρ (για Μοντάζ Ήχου, Μίξη Ήχου, καθώς και το αγαλματάκι για το Κινηματογραφικό Μοντάζ), χάνοντας μόνο αυτό της Καλύτερης Ταινίας.
Το Ένα Αστέρι Γεννιέται, από την άλλη, αν και μάζεψε 8 υποψηφιότητες, έφυγε μόλις με 1 Όσκαρ -αυτό που για όλοι ήταν σίγουροι: Όσκαρ Τραγουδιού για τη Lady Gaga και το "Shallow", το οποίο μοιράστηκε βέβαια με τους συνδημιουργούς του Mark Ronson, Anthony Rossomando & Andrew Wyatt. Η Lady Gaga ήταν βέβαια υποψήφια και για Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου, έχασε όμως από την εκπληκτική Olivia Colman της Ευνοούμενης, στο μοναδικό Όσκαρ που απέσπασε τελικά η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου.
Το "Shallow", μία μεγάλη παγκόσμια επιτυχία (Η.Π.Α. #5, Βρετανία #1, Αυστραλία #1, Γαλλία #5, Καναδάς #3, Γερμανία #10, Ιαπωνία #44, Ελλάδα #2), είχε μάλλον εύκολη αποστολή κόντρα στα υπόλοιπα υποψήφια τραγούδια, αφού μόνο ο Kendrick Lamar και η SZA με το "All The Stars" (Η.Π.Α. #7, Βρετανία #5, Αυστραλία #2, Γαλλία #21) μπορούσαν να τη σταματήσουν.
Τέλος, το Όσκαρ Καλύτερου Soundtrack πήγε στον Σουηδό συνθέτη Ludwig Göransson για τη δουλειά του στο Black Panther του Ryan Coogler, για το οποίο παρείχε το επίσημο soundtrack -αυτό του Kendrick Lamar είναι το ανεπίσημο, με τραγούδια εμπνευσμένα από το φιλμ.
{youtube}bo_efYhYU2A{/youtube}