Το 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε για ακόμη μια χρονιά, αφήνοντας να θυμόμαστε μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες διοργανώσεις των τελευταίων χρόνων, με την απονομή των λαμπερών βραβείων του.

To 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης διήρκεσε φέτος από τις 3 μέχρι και τις 13 Νοεμβρίου και την τελετή απονομής των βραβείων του παρουσίασε η ηθοποιός Χριστίνα Χειλά Φαμέλη.

x

ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ

Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι ο Μεξικανός παραγωγός και ιδρυτής της Pimienta Films, Νίκολας Σελίς, ο Πολωνός σεναριογράφος και σκηνοθέτης, Τόμας Βασιλέφσκι, και η Ελληνίδα σκηνοθέτρια, Πέννυ Παναγιωτοπούλου.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος - Θόδωρος Αγγελόπουλος:

Έχω Ηλεκτρισμένα Ονειρα (I Have Electric Dreams) της Βαλεντίνα Μαουρέλ

Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής - Αργυρός Αλέξανδρος:

Ένα Κομμάτι Ουρανού (A Piece of Sky) του Μίκαελ Κοχ

Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής - Καλύτερη Σκηνοθεσία, Χάλκινος Αλέξανδρος: Σχέδιο 75 (Plan 75) της Σι Χαγιακάουα

Βραβείο Kαλλιτεχνικής Eπίτευξης - Σεναρίου:

Το Φράγμα (The Dam) του Aλι Σερί

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας:

Ρεινάλντο Αμιέν Γκουτιέρεζ για το «Έχω Ηλεκτρισμένα Όνειρα» της Βαλεντίνα Μαουρέλ

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας:

Ρόζι Μακ Γιούιν για το «Blue Jean» της Τζόρτζια Οκλεϊ

Ειδική Μνεία Διεθνές Διαγωνιστικό:

Νάρκωση (Narcosis) του Μαρτάιν ντε Γιονγκ

ΒΡΑΒΕΙΑ MEET THE NEIGHBORS

Οι ταινίες διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, και τον Αργυρό Αλέξανδρο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ.

Τα μέλη της Επιτροπής του Διαγωνιστικού «Γνωρίστε τους Γείτονες» του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι η Κύπρια σκηνοθέτρια και παραγωγός, Τόνια Μισιαλή, ο Ισραηλινός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Άβι Νέσερ, και η Αμερικανίδα παραγωγός και συνιδρύτρια του δικτύου Women’s Impact Network, Τζόις Πιέρπολαϊν.

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος - Γνωρίστε τους Γείτονες:

Κλόνταϊκ (Klondike) της Μαρίνα Ερ Γκόρμπαχ

Η ταινία είναι μια συνταρακτική κινηματογραφική εμπειρία, η οποία μας μεταφέρει στην καρδιά του σκότους που επιφέρει ο πόλεμος και οι συνέπειές του. Επικεντρώνεται στα δεινά που υπομένει μια γυναίκα μέσα στην παράνοια που την περιβάλλει, καθώς και στις προσπάθειές της να κρατήσει την ανθρωπιά της ενώ γύρω της μαίνεται η καταστροφή.

Βραβείο Γνωρίστε τους Γείτονες - Αργυρός Αλέξανδρος:

Η Βαλέρια Παντρεύεται (Valeria is Getting Married) της Μιχάλ Βίνικ

Μία άκρως πρωτότυπη ταινία, με εξαιρετικές ερμηνείες, ένα αριστοτεχνικό σενάριο, μια ευαίσθητη σκηνοθετική ματιά, γυρισμένη με έναν τρόπο που παίρνει το κοινό σε ένα ταξίδι στο πλάι αυτών των χαρακτήρων, με τρόπους αναπάντεχους και βαθιά προσωπικούς. Η ταινία τιμά την ανθρώπινη εμπειρία με τις διαφορετικές βαθμίδες φωτός και σκότους, χωρίς ποτέ να γίνεται διδακτική και μας δείχνει ότι η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη από αυτό που μπορεί κανείς να φανταστεί.

Ειδική Μνεία Γνωρίστε τους Γείτονες:

Πίσω από τις Θημωνιές της Ασημίνας Προέδρου

Νιώσαμε ομόφωνα την ανάγκη να βραβεύσουμε τρεις ταινίες, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να απονείμουμε Ειδική Μνεία σε μια ταινία, η οποία μας επηρέασε βαθιά, θέλοντας να τιμήσουμε τη σπουδαία δουλειά της σκηνοθέτιδας. H ταινία πραγματεύεται ένα σημαντικό ζήτημα, που είναι εξαιρετικά επίκαιρο στις μέρες μας. Οι δυνατές ερμηνείες αφήνουν το στίγμα τους, καθώς οι χαρακτήρες παρέμειναν στο μυαλό μας ακόμη και μετά το τέλος της ταινίας.

ΒΡΑΒΕΙΑ FILM FORWARD

Οι ταινίες διαγωνίζονται για τον Χρυσό Αλέξανδρο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, και τον Αργυρό Αλέξανδρο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ.

Τα μέλη της Επιτροπής του Διαγωνιστικού Film Forward του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι o Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης και Τούρκος σκηνοθέτης Κερέμ Αγιάν, ο Έλληνας σκηνοθέτης και δημιουργός κόμικ, Γιώργος Γούσης, και η σκηνοθέτρια από τη Βόρεια Μακεδονία, Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέφσκα.

Βραβείο Film Forward - Χρυσός Αλέξανδρος:

Υποχώρηση (Réduit) του Λεόν Σβίτερ

Για την επιμελή του δουλειά στο χτίσιμο μιας κινηματογραφικής ιστορίας, για τον ηχητικό σχεδιασμό που ξεδιπλώνει την αφήγηση, για τα νοητικά ερεθίσματα που προσφέρει στον θεατή και το σχόλιο ακριβείας που αφήνει για τον κόσμο όπου ζούμε.

Βραβείο Film Forward - Αργυρός Αλέξανδρος:

Μπάσταρδα του Νίκου Πάστρα

Για τη νεανική, γεμάτη φρεσκάδα και ζωντάνια προσέγγιση στο κινηματογραφικό μέσο, για την συνεργατική διαδικασία που αποτελεί την πραγματική δύναμη της ταινίας, για το παιχνίδισμα και τους αντισυμβατικούς αυτοσχεδιασμούς της.

p

ΒΡΑΒΕΙΟ PODCAST

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ήταν ένας από τους πρώτους κινηματογραφικούς θεσμούς παγκοσμίως που φιλοξένησε διαγωνιστικό τμήμα podcast, διερευνώντας τις εκλεκτικές συγγένειες αυτού του νέου είδους με τον κινηματογράφο. Το φεστιβάλ συνεχίζει φέτος τη συνεργασία του με την Ανωτάτη Σχολή Louis Lumière και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, δίνοντας στους συμμετέχοντες στο τμήμα την ευκαιρία να διαγωνιστούν για την υποτροφία ENS «Louis Lumière – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος» για τον καλύτερο ανερχόμενο/την καλύτερη ανερχόμενη Δημιουργό Ακουστικού Ντοκιμαντέρ, αλλά και για ένα χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ.

Τα μέλη της Επιτροπής του Διαγωνιστικού Podcast του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι o διευθυντής προγράμματος στον ραδιοφωνικό σταθμό Pepper 96,6 και ραδιοφωνικός παραγωγός, Γιώργος Μουχταρίδης, η δημοσιογράφος και δημιουργός podcast, Κυριακή Μπεϊόγλου και η σκηνοθέτρια, παραγωγός και δημοσιογράφος, Νίνα-Μαρία Πασχαλίδου.

v

Βραβείο PODCAST:

Γεννημένοι Έλληνες της Κατερίνας Μπακογιάννη

Η Μαρία είναι ένα παιδί από τα χιλιάδες που αποκόπηκαν από τις οικογένειες τους στα μετα-κατοχικά χρόνια. Η Κατερίνα Μπακογιάννη οδηγεί την ιστορία της Μαρίας συνθέτοντας ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ με ενσυναίσθηση, εξαιρετική ευαισθησία και σκηνοθετική αρτιότητα μέχρι το τέλος της! Το Βραβείο Podcast απονέμεται στο Γεννημένοι Έλληνες της Κατερίνας Μπακογιάννη.

Ειδική Μνεία PODCAST:

 Ο Μπαμπάς της Νάλιας Ζήκου

Ειδική μνεία απονέμεται στη Νάλια Ζήκου για το podcast Ο Μπαμπάς, μέσα από το οποίο μοιράζεται μαζί μας, με χιούμορ, σύγχρονη γλώσσα και ποίηση, την πολύπλοκη σχέση με τον πατέρα της.

Φέτος, το Φεστιβάλ και ο μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός οργανισμός iMEdD, που ιδρύθηκε με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εγκαινιάζουν ένα νέο βραβείο: Το βραβείο για την ανάπτυξη και υλοποίηση ενός πρωτότυπου podcast που θα βασίζεται στη δημοσιογραφική έρευνα και τεκμηρίωση. Το Βραβείο Podcast σε Ανάπτυξη, σε συνεργασία με το iMEdD, απονέμεται στο podcast:

Βραβείο PODCAST IN DEVELOPMENT iMEdD:

Mute - Η Σιωπηλή Βία της Μεσοτοιχίας του Ανδρέα Βάγια

Πρόκειται για ένα σύγχρονο και επίκαιρο θέμα με πρωτότυπη προσέγγιση που αναπτύσσεται και τεκμηριώνεται σε διαφορετικά επίπεδα.

ΒΡΑΒΕΙΟ IMMERSIVE: ALL AROUND CINEMA

Το διαγωνιστικό τμήμα Immersive: All Around Cinema του 63ου ΦΚΘ περιλαμβάνει νέες ταινίες που προσφέρουν μια συναρπαστική διαδραστική εμπειρία θέασης, ξεπερνώντας τα κινηματογραφικά είδη, βυθίζοντας τον θεατή στο περιβάλλον της κάθε δημιουργίας. Ο Χρυσός Αλέξανδρος για την καλύτερη ταινία του τμήματος συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ. Τα μέλη της Επιτροπής του Διαγωνιστικού Immersive του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι ο σκηνοθέτης Αλέξης Αλεξίου, η δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Έβα Πέιδρο και ο καλλιτέχνης ψηφιακών μέσων και Πρόεδρος του Τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Χαρίτος.

Βραβείο Best Immersive Film Award - Χρυσός Αλέξανδρος:

Από την Κεντρική Πλατεία (From the Main square) του Πέντρο Χάρες

Η ταινία «Από την Κεντρική Πλατεία» συνδυάζει αριστοτεχνικά μία νέα μορφή έκφρασης με παραδοσιακές τεχνικές 2D animation προς ένα μη γραμμικό, πολυεπίπεδο, εμβυθιστικό έργο που προτείνει μια πρωτότυπη υβριδική αισθητική. Ιστορία και πολιτική διαπλέκονται μέσα από το χιούμορ και την τραγωδία. Η ταινία αφηγείται μια δυνατή ιστορία, η οποία ασχολείται με τα θεμελιώδη ζητήματα της εποχής μας και τις απειλές για τον πολιτισμό μας.

n

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI (ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ)

Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), την οποία απαρτίζουν οι Αλίν Τασιγιάν, Έλεν Μπάρλοου και Ρόμπυ Εκσιέλ απονέμει τα εξής βραβεία:

Βραβείο FIPRESCI – Καλύτερη Ταινία, Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα:

Σχέδιο 75 (Plan 75) της Τσι Χαγιακάουα

Για τη σπάνια διορατικότητα και τη στιλιστική διακριτικότητα με τις οποίες αναπαριστά μια πιθανή καπιταλιστική δυστοπία, όπου η ανθρώπινη ζωή δεν νοείται ως τίποτα παραπάνω από ένα εμπόρευμα.

Βραβείο FIPRESCI – Καλύτερη Ελληνική Ταινία, Festival Premiere:

Πίσω από τις Θημωνιές της Ασημίνας Προέδρου

Για την επιδεξιότητα με την οποία ενσωματώνει όλα τα στοιχεία της φύσης και του πολιτισμού σε μια πολυεπίπεδη αφήγηση πάνω στην κοινωνική υποκρισία και την παρακμή του ατόμου σε εποχές ανθρωπιστικής κρίσης.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση), με κριτική επιτροπή τους​ Αρη Φατούρο (Σκηνοθέτης – Σύμβουλος Προγράμματος του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής), Βασίλη Δούβλη (Σκηνοθέτης – Προϊστάμενος του Τομέα Προγράμματος του Τηλεοπτικού Σταθμού της Βουλής) και Κώστα Δήμου (Συνεργάτης προγράμματος, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής) απονέμει το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος:

Bραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Aξίες»:

Σχέδιο 75 (Plan 75) της Τσι Χαγιακάουα

Ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων απονέμει το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε μια ταινία του διεθνούς διαγωνιστικού προγράμματος που διαπραγματεύεται με διεισδυτικότητα και ευαισθησία την απάνθρωπη αντιμετώπιση της τρίτης ηλικίας στις σύγχρονες κοινωνίες μέσα από μια ιστορία ζωής και θανάτου που τοποθετείται δεξιοτεχνικά σε μια μελλοντική δυστοπία.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Επιτροπή́ του Βραβείου Νεότητας, η οποία αποτελείται από́ φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας  απονέμει τα βραβεία της σε ελληνικές ταινίες που κάνουν την πρεμιέρα τους στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου. Eπιμέλεια Επιτροπής Βραβείου Νεότητας: Απόστολος Καρακάσης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η φετινή πενταμελής επιτροπή απαρτίζεται από τους Γιάννη Λάφη (πρόεδρος), Αγγελική Βουτσινά, Δέσποινα Θεοδωράκη, Παναγιώτη Μπροβάνο και Αναστασία Ντούλα.

Βραβείo Νεότητας φοιτητών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - Βραβείο Καλύτερης Ταινίας:

Black Stone του Σπύρου Ιακωβίδη

Η αναπαράσταση των τριών βασικών χαρακτήρων, ειδικότερα του Ελληνοαφρικανού Μιχάλη και του ανάπηρου Λευτέρη, ξεπερνά τη μειονοτική τους ταυτότητα, δίνοντας έμφαση στο πραγματικό ζήτημά τους, την αναζήτηση του Πάνου. Μέσω της τεχνικής του fake documentary, ο ψευδής ρεαλισμός του Black Stone επιτυγχάνει να συμπεριλάβει το κοινό στην αφήγηση: Είμαστε μέρος του συνεργείου.

Βραβείo Νεότητας φοιτητών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - Eιδικό Βραβείο της Επιτροπής:

Το Παρίσι Eίναι στο Χάρλεμ (Paris is in Harlem) της Χριστίνας Κάλλας

Tα σκηνοθετικά τεχνάσματα, όπως τα πολλαπλά κάδρα, 2, 4 ή και 6, αντί να μπερδεύουν, επιτρέπουν στο κοινό να παρακολουθεί τις ιστορίες από κυριολεκτικά πολλές οπτικές γωνίες, ακόμα και να διαλέγει την οπτική γωνία του. Με την ενδοδιηγητική επένδυση της jazz, Το Παρίσι είναι στο Χάρλεμ συνδέει όλες τις υποπλοκές του, δημιουργώντας ένα μοτίβο δράσης, το οποίο μας οδηγεί στην τελική ανατρεπτική αφηγηματική του λύση.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, με αφορμή́ την 40ή επέτειο ιδρύσεως του, θέσπισε το 2019 το Βραβείο Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το έπαθλο απονέμεται σε ταινία του ελληνικού́ προγράμματος που κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ. Η ταινία θα πρέπει να επιδεικνύει μια ολοκληρωμένη αισθητική́ πρόταση, να προάγει την κινηματογραφική́ τέχνη και να αναδεικνύει τις συγγένειές της με τις άλλες τέχνες. Η φετινή επιτροπή αξιολόγησης αποτελείται από την παραγωγό Ρέα Αποστολίδη, τον σκηνοθέτη Τζώρτζη Γρηγοράκη και τη διευθύντρια φωτογραφίας Χριστίνα Μουμούρη.

Βραβείο «Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου» Καλύτερη Ελληνική Ταινία, Festival Premiere:

Cavewoman του Σπύρου Σταθουλόπουλου

Για μια ιδιαίτερα πρωτότυπη ταινία που συνδυάζει το αρχαίο και το ιστορικό δράμα με τη μυθολογία. Προσεγγίζει μια «μεγάλη» ιστορία με πολύ προσωπική αφήγηση και με λιτά κινηματογραφικά μέσα καταφέρνοντας να αποστάξει την ουσία της.

v

ΒΡΑΒΕΙΟ WIFT.GR

Το βραβείο του ελληνικού τμήματος του WIFT (Women in Film & Television) απονέμεται σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος, του τμήματος Meet the Neighbors ή του τμήματος >>Film Forward για την καλύτερη γυναικεία συνεισφορά και παρουσία μπροστά ή πίσω από την κάμερα. Τη φετινή κριτική επιτροπή απαρτίζουν η παραγωγός Κατερίνα Κασκανιώτη, η σύμβουλος διοίκησης οπτικοακουστικών Λένα Ράμμου και η ντοκιμαντερίστρια-δημοσιογράφος Μαρία Λούκα.

Βραβείο WIFT GR, Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα:

Βροντή (Foudre) της Κάρμεν Ζακιέ

Για την τολμηρή ματιά στο κλασικό, αλλά ταυτόχρονα σύγχρονο θέμα των βάναυσων περιορισμών και της καταπιεσμένης σεξουαλικότητας του γυναικείου σώματος, και του αγώνα για την ελευθερία της αυτοδιάθεσης, της αγάπης και της ηδονής. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει η αριστοτεχνική φωτογραφία της Μαρίν Ατλάν, που δημιουργεί μια βαθιά αίσθηση μυστικισμού στο φιλμικό σύμπαν.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΕΚΚ

Βραβείο ΠΕΚΚ - Καλύτερη Ταινία, Επίσημο Πρόγραμμα:

Πίσω από τις Θημωνιές της Ασημίνας Προέδρου

Για την οξυδέρκεια με την οποία εξερευνά το τοπίο της ελληνικής επαρχίας, μέσα από τα διαπλεκόμενα λάθη και πάθη μιας οικογένειας, εγκλωβισμένης στον κοινωνικό, πολιτικό και θρησκευτικό ιστό αυτής ακριβώς της εντροπίας.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Στο πλαίσιο του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό́ Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) απονέμει δυο βραβεία. 

Το βραβείο αξίας 5.000 ευρώ́ σε ταινία έλληνα πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη ή ελληνίδας πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας σε ελληνική παραγωγή που εντάσσεται στο πρόγραμμα Επίσημη Πρώτη. Την επιτροπή του βραβείου αποτελούν οι: Γιώργος Αγγελόπουλος, Διευθυντής Ανάπτυξης και Παραγωγής, Αθηνά Καλκοπούλου, Δ/ντρια Hellas Film, Μαρία Κουφοπούλου, Δ/ντρια Hellenic Film Commission.

Βραβείο ΕΚΚ – Πρωτοεμφανιζόμενος Σκηνοθέτης, Πρεμιέρα στο Επίσημο Πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

(εξ ημισείας) στην Ασημίνα Προέδρου για την ταινία Πίσω από τις Θημωνιές και τον Σπύρο Ιακωβίδη για την ταινία Black Stone.

Χρησιμοποιώντας το ψευδοντοκιμαντέρ ως όχημα, η ταινία Black Stone αφηγείται με δροσερή ματιά και κοφτερή αίσθηση του χιούμορ μία σύγχρονη γνήσια ελληνική κωμωδία… από μόνο του ένας μικρός άθλος για ένα σπάνιο και δύσκολο είδος. Με εξαιρετικές ερμηνείες από τους ηθοποιούς και με έναν ισχυρό συναισθηματικό και συγκινησιακό πυρήνα ισορροπεί θαυμαστά μεταξύ μιας σάτιρας της ελληνικής οικογένειας και ενός κοινωνικού σχολίου για την ξενοφοβία. Παρά τα σκληρά θέματα που αναδεικνύονται στην ταινία Πίσω από τις Θημωνιές, η σκηνοθέτιδα ενορχηστρώνει με λεπτούς και ακριβείς χειρισμούς μια ολοκληρωμένη κινηματογραφική σύνθεση. Με θαρραλέες αφηγηματικές επιλογές, υπέροχες ερμηνείες και αποφασιστικότητα διευθύνει αριστοτεχνικά μία άξια καλλιτεχνική ομάδα πραγματώνοντας με μεγάλη επιτυχία το σκηνοθετικό της όραμα.

Το βραβείο αξίας 1.500 ευρώ, Location Award, απονέμεται από τη Διεύθυνση Hellenic Film Commission του ΕΚΚ σε location manager ταινίας πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη ή πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας σε ελληνική́ παραγωγή́ που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα. Η κριτική επιτροπή του βραβείου αποτελείται από τους: Νίκο Κουμανταράκη, location manager, Uberto Pasolini, σκηνοθέτη-παραγωγό,  Μαρία Κουφοπούλου, Δ/ντρια Hellenic Film Commission.

Βραβείο ΕΚΚ – Best Location Award, Festival Premiere στο Επίσημο Πρόγραμμα: Γιώργος Μπαμπανάρας για την ταινία Πίσω από τις Θημωνιές της Ασημίνας Προέδρου

Στη συγκεκριμένη ταινία ο Χώρος αναδεικνύεται ως ένας από τους συμπρωταγωνιστές της ταινίας. Και η ψυχή του, ο Location manager, έχει ενταχθεί αρμονικά στην καλλιτεχνική ομάδα που αναγνωρίζει τη σπουδαιότητα και τη συμβολή του. Γοητευτήκαμε από τον πλούτο και την εκτενή γκάμα των φυσικών χώρων και του τρόπου που αναδεικνύονται μέσα στις εποχές του χρόνου, σε περιοχές που δεν έχουν εξερευνηθεί και προβληθεί ιδιαίτερα, ενώ όλοι οι χώροι, τα εξωτερικά και τα εσωτερικά υπηρέτησαν τους κινηματογραφικούς κανόνες και τη μέγιστη χρήση του φιλμικού φωτός με τον καλύτερο τρόπο για μία παραγωγή.

o

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΡΤ

Η ΕΡΤ απονέμει στο πλαίσιο του φεστιβάλ δυο βραβεία:

Βραβείο ΕΡΤ – Ελληνική Ταινία που κέρδισε το Βραβείο FIPRESCI (3000 ευρώ):

Πίσω από τις Θημωνιές της Ασημίνας Προέδρου

Βραβείο ΕΡΤ – Ελληνική Ταινία που κέρδισε το Βραβείο Work in Progress (2000 ευρώ):

Πολύδροσο του Αλέξανδρου Βούλγαρη

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ALPHA BANK

Φέτος καθιερώνεται το Βραβείο Προσβασιμότητας της Alpha Bank, το οποίο απονέμεται είτε σε μια προσωπικότητα είτε σε μια ταινία που αναδεικνύει ζητήματα προσβασιμότητας στις τέχνες.

Bραβείο Προσβασιμότητας Alpha Bank:

Η Ιεροτελεστία της Ανοιξης (The Rite of Spring) του Φερνάντο Φράνκο

ΒΡΑΒΕΙΟ MERMAID

Το Mermaid Award απονέμεται στην καλύτερη ταινία ΛΟΑΤΚΙ+ θεματικής του επίσημου προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Φέτος, για πρώτη φορά, η Mastercard υποστηρίζει το βραβείο με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ. Τα μέλη της Επιτροπής του Mermaid Award του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι o Αρκάιτζ Μπαστέρα (σκηνοθέτης-σεναριογράφος-παραγωγός-σύμβουλος κινηματογράφου), η Μαριλένα Ορφανού (μουσικός-συνθέτρια-DJ-σκηνοθέτις) και η Χάνα Περλ Ατ (σκηνοθέτης-σεναριογράφος-ηθοποιός).

Bραβειο Mermaid:

Εγώ και το Κενό μου (My Emptiness and I) του Αντριάν Σιλβέστρε

Συγκινηθήκαμε όλοι μας βαθιά από μια ταινία καίρια, ειλικρινή, στοχαστική, αλλά και ταυτόχρονα διασκεδαστική. Μια ταινία για όλους, προικισμένη με μια πραγματικά αποκαλυπτική ερμηνεία, από μια ηθοποιό που ελπίζουμε να ξαναδούμε σε πολλούς ακόμη ρόλους. Ο σκηνοθέτης κατάφερε να αφηγηθεί μια σύνθετη ιστορία με κινηματογραφική δεξιοτεχνία και να θίξει πολύπλοκα θέματα, αφήνοντάς μας παράλληλα με μια αίσθηση ελπίδας.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER

Βραβείo Κοινού Fischer - Ελληνικής Ταινίας «Μιχάλης Κακογιάννης» :

Black Stone του Σπύρου Ιακωβίδη

Βραβείo Κοινού Fischer – Διεθνή Διαγωνιστικά Τμήματα:

Νάρκωση (Narcosis) του Μαρτάιν ντε Γιονγκ

Βραβείo Κοινού Fischer - Γνωρίστε τους Γείτονες:

Black Stone του Σπύρου Ιακωβίδη

Βραβείo Κοινού Fischer – Τμήμα Film Forward:

Με Αξιοπρέπεια του Δημήτρη Κατσιμίρη

Βραβείo Κοινού Fischer – Ματιές στα Βαλκάνια:

 Μέρες Ξηρασίας (Burning Days) του Εμίν Αλπέρ

Βραβείo Κοινού Fischer – Ανοιχτοί Ορίζοντες:

Όμορφα Πλάσματα (Beautiful Beings) του Γκούδμουντουρ Αρναρ Γκούδμουντσον

v

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured