Όταν κάποτε ο Andy Warhol ισχυριζόταν ότι «στο μέλλον όλοι θα είναι για 15 λεπτά παγκοσμίως διάσημοι», κατά πάσα πιθανότητα δεν είχε φανταστεί ότι το περίφημο quote του θα πραγματοποιείτο σε πολύ μεγάλο βαθμό χάρη στην ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας που μας έφερε τα social media. Σίγουρα όμως δεν φανταζόταν ότι το 2022, τα ημερολόγια που ίδιος κράτησε για την πολύκροτη ζωή του θα αφηγούνταν από τον ίδιο τον Warhol, 35 ολόκληρα χρόνια μετά τον θάνατό του.

Το Andy Warhol Diaries δεν είναι άλλο από την ολοκαίνουρια σειρά ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων σε παραγωγή του Netflix και του Ryan Murphy, ιθύνοντα νου πίσω από μεγάλες και άκρως επιτυχημένες παραγωγές όπως τα Pose, Feud, Halston, American Horror Story και Scream Queens. Η σειρά είναι βασισμένη στα ημερολόγια που κρατούσε ο Warhol από το 1968 και μετά, χρονιά που ο ίδιος επέζησε από μια απόπειρα δολοφονίας του από ηθοποιό του Factory. Τα ημερολόγια αυτά τα υπαγόρευε στο τηλέφωνο στη δημοσιογράφο και φίλη του, Pat Hackett, για έντεκα ολόκληρα χρόνια.

Αφηγητής του ντοκιμαντέρ είναι ο ίδιος ο Warhol, που «ανασταίνεται» μέσω της τεχνολογίας ΑΙ, χάρη στην οποία ακούμε μέσα από έναν αλγόριθμο μια φωνή βασισμένη σε παλαιότερες αυθεντικές ηχογραφήσεις του καλλιτέχνη. Και μπορεί η ιδέα να φαντάζει ένα μακάβριο, hauntology-inspired ευφυολόγημα, όμως στην περίπτωση του Warhol, ενός ανθρώπου που κατά τα λεγόμενά του θα προτιμούσε να είναι ένα ρομπότ, μοιάζει να λειτουργεί και μάλιστα πολύ καλά, με τη φωνή της αφήγησης να διατηρεί την παγωμένη, σαν αποδεσμευμένη από κάθε συναίσθημα, χροιά του θρυλικού καλλιτέχνη.

Το σύνολο του περιεχομένου του ντοκιμαντέρ είναι αναμφίβολα γνωστό σε γενικές γραμμές, όπως σχεδόν και τα πάντα εδώ που τα λέμε γύρω από τα έργα και τις ημέρες του Warhol. Αυτό που καταφέρνει ωστόσο το Andy Warhol Diaries δεν είναι άλλο από το να προσεγγίσει τον χαρακτήρα του αποδίδοντας έντονα το αίσθημα αναμονής και λαχτάρας που έφερε διαρκώς στη ζωή του ο Warhol, ως παιδί μεταναστών από την Αυστροουγγαρία στο συντηρητικό Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια και με την προσδοκία να γίνει ο καλύτερος, και σίγουρα ο πιο διάσημος, σε ό,τι έκανε στην τέχνη και τη ζωή του. Όλα αυτά, διατηρώντας όμως και μια άκρως αυτοκαταστροφική συμπεριφορά καθ’ όλη τη διάρκειά της, βασισμένης κυρίως στο γεγονός ότι ο ίδιος μισούσε στην πραγματικότητα τον εαυτό του και την εμφάνισή του.

andy2

Ξεκινώντας από την μετακόμισή του στη Νέα Υόρκη όπου και θα ίδρυε το Factory, το ντοκιμαντέρ καταγράφει την πορεία του Warhol προς τη φήμη και την ανάδειξή του σε βασιλιά του underground, εκδότη του ιστορικού σήμερα περιοδικού Interview και socialite υψίστου επιπέδου στην πόλη που ποτέ δεν κοιμάται.

Κομβικό ρόλο στο Andy Warhol Diaries έχει η αποσιωπημένη ερωτική ζωή του ίδιου, καταγράφοντας τη σχέση του με δύο σημαντικούς εραστές και συντρόφους του, του Jed Johnson και του John Gould, οι οποίοι κόντρα σε ό,τι πίστευε το κοινό για τον ψυχρό, κλειστό και ντροπαλό Warhol, του σημάδεψαν τη ζωή. Και πρόκειται ίσως για την πρώτη φορά που το ευρύ κοινό έρχεται σε επαφή με έναν Warhol που μπορεί να είναι και queer ερωτικό υποκείμενο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε πόθους, προσδοκίες και όραμα για τη ζωή, όταν σε γενικές γραμμές ο ίδιος είχε καταγραφεί, από προσωπική του επιλογή, στην ιστορία ως ασέξουαλ.

Τελευταίο μεγάλο κεφάλαιο στο Andy Warhol Diaries δεν είναι άλλο από αυτό που καταγράφει τη σχέση του Warhol με τον Jean-Michel Basquiat, που συνδέθηκε καλλιτεχνικά με τον ίδιο για δύο χρόνια, και στα 27 του μόλις χρόνια και πριν φύγει από τη ζωή από ένα overdose ηρωίνης, κατάφερε να αφήσει για πάντα το στίγμα του στη μοντέρνα τέχνη.

 Από τη συνεργασία αυτή του Warhol με τον μαύρο Basquiat, αλλά και από τη σειρά φωτογραφιών Ladies and Gentlemen, όπου ο ίδιος φωτογράφιζε μαύρες τρανς γυναίκες για ένα υποτυπώδες χρηματικό αντίτιμο, προκύπτει στο ντοκιμαντέρ και το ερώτημα του κατά πόσο τελικά ο Warhol εκμεταλλεύτηκε στην πραγματικότητα την ανάγκη και τις ιδιαιτερότητες ανθρώπων, κυρίως του κοινωνικού περιθωρίου, εισπράττοντας την αισθητική και όχι μόνο υπεραξία τους προς ίδιον όφελος. (Μια από τις μαύρες τρανς γυναίκες που θα φωτογράφιζε στο Polaroid project του ήταν μάλιστα η Marsha P. Johnson, που θα πρωτοστατούσε στην εξέγερση του Stonewall το 1969, συνιδρύοντας επίσης την ομάδα δράσης Street Transvestite Action Revolutionaries).

Το Andy Warhol Diaries είναι ένα άκρως ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για έναν άνθρωπο που αντιλαμβανόταν ολόκληρη τη ζωή του ως μια underground performance και που αποζήτησε την αποδοχή της mainstream κουλτούρας, χωρίς ωστόσο να ενταχθεί ποτέ στην πραγματικότητα σε αυτή. Ντροπαλός, ευαίσθητος και ταυτόχρονα κυνικός, συχνά χυδαίος, αλλά ταυτόχρονα σπουδαίος, ο Warhol υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών και μέσα από τα ημερολόγιά του ερχόμαστε σε επαφή και με το μεγαλύτερο έργο τέχνης της ζωής του: τον ίδιο τον Warhol

Δείτε εδώ το trailer του Andy Warhol Diaries:

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured

Best of Network

Δεν υπάρχουν άρθρα για προβολή