Στην πιο δύσκολη πολιτικά, χρονιά για την Αμερική, με τις επιθέσεις του Ντόναλντ Τράμπ τόσο στα ελεύθερα media, όσο και στις γυναίκες, αλλά και στις μειονότητες, δυο φεμινιστικά δράματα θριάμβευσαν στην 69η τελετή των βραβείων ΕΜΜΥ (την λαμπερή τελετή παρακολουθήσαμε από την Nova, στο κανάλι FOX Life). Το “Big Little Lies”, βραβεύτηκε ως καλύτερη μίνι σειρά. Συνολικά πάνω από 80 ήταν οι υποψηφιότητες των σειρών της Nova, αλλά το “Big Little Lies” ήταν αυτό που ξεχώρισε στα βραβεία. Το “The Handmaid’s Tale”, από την άλλη, κέρδισε στην κατηγορία καλύτερη δραματική σειρά. Οι δυο μεγάλοι νικητές της σειράς απέσπασαν από 8 βραβεία. Ένα παραπάνω κατάφερε να πάρει το κλασικό πλέον “Saturday Night Live”, που κέρδισε συνολικά 9 βραβεία, γεγονός που απέδειξε περίτρανα ότι η σατιρική σειρά διανύει μια από τις καλύτερες σεζόν της μακρόβιας καριέρας της.
Η παρουσία του Στίβεν Κολμπέρ στη θέση του παρουσιαστή, αν μη τι άλλο σήμαινε ότι το φάντασμα του Τραμπ και της αμφιλεγόμενης προεδρίας του, θα είχε ειδική παρουσία στα αστεία. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Κολμπέρ, η διαφορά των ΕΜΜΥ με τις Αμερικάνικες εκλογές είναι πως τα βραβεία τα κερδίζει αυτός που όντως συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους. Σε ένα απ’ τα πιο πετυχημένα αστεία της βραδιάς, ο Κολμπέρ είπε ότι άπαντες οι νικητές θα πρέπει να ευχαριστήσουν το Game Of Thrones που δεν προβλήθηκε έγκαιρα ώστε να βρίσκεται στις φετινές υποψηφιότητες. Τον υπέροχο μονόλογο έκλεισε η αιφνιδιαστική είσοδος του (απολυμένου πλέον απ’ τον Λευκό Οίκο) Τζον Σπάισερ στη σκηνή, με τρόπο που έφερνε στο μυαλό τη μίμηση της Μελίσα Μακάρθι στο “SNL”. Ο δημιουργός του “Saturday Night Live” δήλωσε ότι θυμάται την εποχή του Γουότεργκειτ και της παραίτησης του Νίξον, όταν πίστευε ότι δεν θα ζούσε ποτέ ξανά μια τόσο παρανοϊκή χρονιά σε πολιτικό επίπεδο, μα τελικά έκανε λάθος.
Ανάμεσα στα ονόματα που ανέβηκαν στη σκηνή για να παραλάβουν τα βραβεία τους ήταν η Νικόλ Κίντμαν και η Λώρα Ντερν του "Big Little Lies" και η Ελίζαμπεθ Μος του “The Handmaid’s Tale” σε μια σπουδαία χρονιά για τις γυναίκες ηθοποιούς. «Περισσότερους καλούς ρόλους για τις γυναίκες παρακαλώ» δήλωσε στον ευχαριστήριο λόγο της η Νικόλ Κίντμαν, η οποία αφιέρωσε το βραβείο στη φίλη της Ριζ Γουίδερσπουν. Σημαντική ήταν και η νίκη της πολιτικής σάτιρας “Veep” στην κατηγορία κωμικής σειράς. Τα τελευταία 10 χρόνια μόνο 3 σειρές έχουν πάρει αυτό το βραβείο: το “30 Rock” το “Modern Family” και το “Veep”.
Ο Στέρλινγκ Κ. Μπράουν απέσπασε μεγάλη νίκη ως πρωταγωνιστής του “This Is Us” (σειράς του Fox Life) ένα χρόνο μετά τη νίκη του για τη δικαστική αναπαράσταση του “The People v. O.J. Simpson: American Crime Story”. Στον λόγο του απέδωσε έναν συγκινητικό φόρο τιμής στον Andre Braugher που είχε κερδίσει πριν πολλά χρόνια το ίδιο βραβείο για το “Homicide: Life on the Street”. Όπως ήταν λογικό, ο Ντόναλντ Γκλόβερ κέρδισε το πρώτο ΕΜΜΥ της καριέρας του για το ευρηματικό Atlanta, σειρά του Fox, που επίσης διατίθεται μέσω της Nova. Στον λόγο του είπε χαρακτηριστικά: «θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Τραμπ που έβαλε ξανά τους μαύρους στην πρώτη θέση της λίστας των πιο καταπιεσμένων της Αμερικής. Αυτός είναι ο λόγος που βρέθηκα απόψε εδώ».
Το “Last Week Tonight With John Oliver” ξεπέρασε τον δύσκολο late night ανταγωνισμό του Colbert, του Seth Meyers, του Jimmy Kimmel και της Samantha Bee που όλο το χρόνο έριχναν τα δηλητηριώδη βέλη τους στον Τραμπ, μόλις μια βδομάδα μετά την ανανέωση της σειράς με το ΗΒΟ μέχρι το 2020.
To ιστορικό δράμα The Crown, παρά τις πολλές υποψηφιότητες διακρίθηκε χάρη στον ηθοποιό Τζον Λίθγκοου, ενώ ιδιαίτερης σημασίας ήταν η νίκη για καλύτερο σενάριο που κέρδισε η Αζίζ Ανσάρι και η Λίνε Γουέιθ για το Master of None. Η Γουέιθ είναι η πρώτη Αφροαμερικανίδα που κερδίζει ΕΜΜΥ σεναρίου και αφιέρωσε το βραβείο της στην LGBTQIA κοινότητα.
Μετά από αυτή την γερή δόση γκλάμουρ, λάμψης και τηλεοπτικής ποιότητας που είδαμε στο FOX Life, μας άνοιξε η όρεξη να ανατρέξουμε σε όλους τους τελευταίους κύκλους των υποψήφιων σειρών που είναι διαθέσιμοι στο Nova On Demand, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ήτοι στα Black Sails III, Divorce, Silicon Valley IV, The Leftovers III, Big Little Lies, Westworld.
Αναλυτικά οι νικητές σε κάθε κατηγορία:
Καλύτερη Κωμική Σειρά Veep
Καλύτερη Δραματική Σειρά The Handmaid’s Tale
Καλύτερη Μίνι Σειρά Big Little Lies
Καλύτερη Τηλεταινία Black Mirror: San Junipero
Καλύτερος Α Ανδρικός Ρόλος σε Κωμωδία Ντόναλντ Γκλόβερ για το Atlanta
Καλύτερος Α Ανδρικός Ρόλος σε Δράμα Στέρλινγκ Κ. Μπράουν για το This Is Us
Καλύτερος Α' Ανδρικός Ρόλος σε Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία Ριζ Άχμεντ για το The Night Of
Καλύτερος Α' Γυναικείος Ρόλος σε Κωμωδία Τζούλια Λούις - Ντρέιφους για το Veep
Καλύτερος A' Γυναικείος Ρόλος σε Δράμα Ελίζαμπεθ Μος για το Handmaid’s Tale
Καλύτερος A' Γυναικείος Ρόλος σε Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία Νικόλ Κίντμαν για το Big Little Lies
Καλύτερος Β' Ανδρικός Ρόλος σε Κωμωδία Άλεκ Μπόλντουιν για το Saturday Night Live
Καλύτερος Β' Ανδρικός Ρόλος σε Δράμα Τζον Λίθγκοου για το The Crown
Καλύτερος Β' Ανδρικός Ρόλος σε Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία Αλεξάντερ Σκαρσγκαρντ για το Big Little Lies
Καλύτερος Β' Γυναικείος Ρόλος σε Κωμωδία Κέιτ ΜακΚίνον για το Saturday Night Live
Καλύτερος Β' Γυναικείος Ρόλος σε Δράμα Ανν Ντάουντ για το Handmaid's Tale
Καλύτερος Β' Γυναικείος Ρόλος σε Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία Λόρα Ντερν για το Handmaid's Tale
Καλύτερο Talk Show Last Week Tonight With John Oliver
Καλύτερη Σειρά Σκετς Saturday Night Live
Καλύτερο Διαγωνιστικό Reality Show The Voice
Καλύτερο Σενάριο για Κωμωδία Αζίζ Ανσάρι και Λίνε Γουέιθ για το Master of None («Thanksgiving»)
Καλύτερο Σενάριο για Δράμα Μπρους Μίλερ για το Handmaid's Tale («Offred»)
Καλύτερο Σενάριο για Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία Τσάρλι Μπρούκερ για το Black Mirror («San Junipero»)
Καλύτερη Σκηνοθεσία σε Κωμωδία Ντόναλντ Γκλόβερ για το Atlanta («B.A.N.»)
Καλύτερη Σκηνοθεσία σε Δράμα Ριντ Μοράνο για το Handmaid's Tale («Offred»)
Καλύτερη Σκηνοθεσία για Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία Ζαν-Μαρκ Βαλέ («Big Little Lies»)