Με πτώση της θερμοκρασίας και την γνωστή μουντάδα της παραλίας μάς υποδέχτηκε το πρωινό της Κυριακής. Κατάμεστη η νέα παραλία κατά μήκος της Λ.Νίκης, αλλά και το λιμάνι, καθώς πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει την απονομή των βραβείων του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ενώ την ίδια ώρα τα μάτια ήταν στραμμένα  προς τον ουρανό στην επίδειξη αεροσκαφών που πραγματοποίησε η Πολεμική Αεροπορία για τον εορτασμό του Αρχάγγελου Μιχαήλ. Δημοσιογράφοι, τηλεοπτικά συνεργεία, ηθοποιοί, παραγωγοί, σκηνοθέτες, κριτικοί κινηματογράφου σχημάτισαν πηγαδάκια έξω από την αποθήκη Γ΄ πριν από την απονομή η οποία ήταν αφιερωμένη, όπως και η επίσημη τελετή λήξης, στον αείμνηστο Γιάννη Μπουτάρη που έφυγε από την ζωή το βράδυ του Σαββάτου. Ο κυρ – Γιάννης όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά διατέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου  και μεγάλος υποστηρικτής του Φεστιβάλ.  Το κοινό καλωσόρισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Είχαμε την τύχη και την ευλογία να τον ζήσουμε, να τον έχουμε μαζί μας ως πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Μας βοήθησε, μας υποστήριξε, ακούγαμε τις πάντα σοφές συμβουλές του, πορευτήκαμε μαζί του και τον αγαπήσαμε. Ήταν ο πιο κοσμοπολίτης δήμαρχος. Αυτός που τόλμησε να μιλήσει για τα φαντάσματα αυτής της πόλης, χωρίς να μας κουνήσει το δάχτυλο διότι ήταν πάντα βαθιά δημοκράτης. Γι’ αυτόν η αλληλεγγύη και η πολυπολιτισμικότητα ήταν (και πρέπει να είναι) οι βασικές αξίες μιας ανοιχτής κοινωνίας. Η Θεσσαλονίκη είναι ένα ψηφιδωτό με ψηφίδες πανέμορφες αλλά και σκοτεινές, κι ο Γιάννης Μπουτάρης δεν φοβήθηκε ποτέ να τις φωτίσει με αγάπη και ενσυναίσθηση. Να αλλάξει ριζικά τη νοοτροπία όλων μας. Τον θυμόμαστε πάντα στις αίθουσες του Φεστιβάλ, στις τελετές, στις εκδηλώσεις μας. Ένα φωτεινό πνεύμα, ένα καθάριο βλέμμα, μια ατρόμητη φωνή. Σε τιμούμε κυρ Γιαννη, σε θαυμάζουμε, σε κουβαλάμε πάντα μέσα μας».

Σε μια εποχή  αμφισβήτησης των δικαιωμάτων και απαξίωσης της ισότητας η παρακαταθήκη του Γιάννη Μπουτάρη είναι πολύ σημαντική. Ήταν ανοιχτά  υποστηρικτής των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και κατά την διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχός στήριξε την διοργάνωση του Thessaloniki Pride ενώ τάχθηκε υπέρ του νόμου για το σύμφωνο συμβίωσης και τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Οι τέχνες μεταξύ αυτών και ο κινηματογράφος μετά τον καταστροφικό Β παγκόσμιο πόλεμο και τα κινήματα αμφισβήτησης συμπεριέλαβαν θεματικές όπως: πόλεμος, καταπίεση, φυλετικές διακρίσεις, ΛΟΑΤΚΙ, έμφυλα ζητήματα, φεμινισμός, περιβάλλον κ.α..

Με το πέρασμα των χρόνων τα μεγάλα Φεστιβάλ ακροάστηκαν τις ανάγκες και τις ανησυχίες της κοινωνίας και δημιούργησαν ξεχωριστές κατηγορίες όπως τα βραβεία για ΛΟΑΤΚΙ ταινίες. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ακολούθησε αυτόν τον δρόμο όταν το 1999 καθιέρωσε το «Πανόραμα Ομοφυλοφιλικών ταινιών» που μετονομάστηκε σε Φεστιβάλ ΓΚΛΑΤ ταινιών. Τα τελευταία χρόνια, χάρη στην Mastercard και τις πρωτοβουλίες της  που προάγουν τη διαφορετικότητα και την ελεύθερη έκφραση και ενισχύουν την ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στον κινηματογράφο προστέθηκε στα βραβεία του επίσημου προγράμματος το Mermaid Award που δίνεται  στην καλύτερη ταινία LGBTQI+ θεματικής και στηρίζει καταξιωμένους αλλά και νέους δημιουργούς, με χρηματικό έπαθλο 3.000€.

Η Mastercard ήταν φέτος για 6η συνεχόμενη χρονιά ο επίσημος συνεργάτης πληρωμών του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, προσφέροντας στους κατόχους καρτών της την δυνατότητα να κερδίσουν προσκλήσεις για το φεστιβάλ και ενισχύοντας την ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας μέσα από μία σειρά δράσεων, συμπεριλαμβανομένων των Iconic Talks powered by Mastercard, όπου ο Πάνος Κούτρας, ένας εκ των πιο σημαντικών σκηνοθετών της queer κινηματογραφίας στην Ελλάδα, μοιράστηκε με τον Αλέξανδρο Διακοσάββα την εμπειρία του από την 25ετή καριέρα του στον κινηματογράφο, αναλύοντας τις queer αναπαραστάσεις στα έργα του και την επιρροή του στην ελληνική και διεθνή κινηματογραφία.

Iconic Talks 1

Πίσω στα Mermaid Awards. Οι ΛΟΑΤΚΙ ταινίες τα τελευταία χρόνια χωρίς να εξαιρούνται αυτές του φετινού 65ου Φεστιβάλ, καταπιάνονται με τις σχέσεις των ανθρώπων και η έννοια της οικογένειας βρίσκεται στο επίκεντρο.

Δεκαοχτώ ταινίες διαγωνίστηκαν για το βραβείο Mermaid το οποίο απονεμήθηκε στην ταινία Όλα θα πάνε καλά του Ρέι Γιενγκ από την κριτική επιτροπή που αποτελούσαν οι Σοφία Ροζάκη (εικαστική καλλιτέχνις), ο
Γκόρντον Σπραγκ (σύμβουλος PR και Marketing για το ανεξάρτητο σινεμά WOLF consultants) και ο ακτιβιστής, δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιώργος Τσιτιρίδης. Η Mastercard υποστηρίζει το Βραβείο Mermaid με χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ.

Mermaid Party 2

Σε δήλωσή του ο δημοσιογράφος Γιώργος Τσιτιρίδης από την επιτροπή αναφέρει: Ανάμεσα σε σημαντικές και ενδιαφέρουσες ταινίες επιλέξαμε το Όλα θα πάνε καλά του Ρέι Γιεννγκ για την άρτια και επιδέξια σκηνοθεσία, που εστιάζει με ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες, για τη ζεστασιά και γενναιοδωρία με την οποία παρουσιάζει τις ανθρώπινες σχέσεις, και ειδικά των δύο γυναικών μεταξύ τους. Στην παρούσα συγκυρία, προτεραιότητά μας αποτελεί να αναδείξουμε πόσο εύθραυστα και καθόλου αυτονόητα μπορεί να είναι τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Η ταινία είναι ένα κατηγορώ στην πατριαρχία και στη βαθιά ριζωμένη ομοφοβία, και αναδεικνύει πόσο συχνά απαξιώνονται οι queer σχέσεις ως μη ισάξιες και μη έγκυρες. Μας υπενθυμίζει πως οι οικογένειες που σχηματίζονται από ΛΟΑΤΚΙ+ δεσμούς είναι πολλές φορές δυνατότερες από τις βιολογικές και νομικά αναγνωρισμένες σχέσεις».

Κλείνοντας αισιόδοξα, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις  προκλήσεις που μας περιμένουν τα επόμενα χρόνια στον τομέα των δικαιωμάτων ας ελπίσουμε ο τίτλος της βραβευμένης ταινίας να είναι προφητικός και  στο τέλος «όλα να πάνε καλά».

Mermaid Party 1

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured