Εγκυκλοπαιδικές γνώσεις οι παρακάτω, στεγνές, χωρίς το απαραίτητο ψήσιμο με το χιπ χοπ. Φτωχόπαιδο, ο Shawn Corey Carter μεγάλωσε στο «βαθύ» Μπρούκλιν, προτού οι ασφαλείς γειτονιές του γίνουν η Μέκκα του χιπστερισμού. Τον ανέθρεψε η μητέρα του μαζί με τα 3 αδέρφια του σε ένα από τα γιγαντιαία συγκροτήματα κοινωνικών πολυκατοικιών. Και πέρασε όλη την «κλασική» πορεία ενός παιδιού με τέτοιες προσλαμβάνουσες: τρεις τραυματισμοί από πυροβολισμούς, ψιλοεμπόριο κρακ, ξύλο με αδέρφια/φίλους και μουσική της γειτονιάς.
Ο Carter έγινε όμως ο Jay-Z και, μετά από μια ξέφρενη νεανική ζωή με τη μισή σκηνή της Νέας Υόρκης, θήτευσε δίπλα στον Jaz-O και έφτιαξε τουλάχιστον τρία διαμάντια. Και επειδή καλός ράπερ πλέον σημαίνει και καλός επιχειρηματίας (δυστυχώς), έφτασε οι επιχειρήσεις του να αξίζουν περίπου μισό δισεκατομμύριο δολάρια. Αν μάλιστα αμφιβάλλει κανείς για την καλλιτεχνική του ουσία –όντας ελαφρώς άσχετος με το χιπ χοπ ιδίωμα– ας προσέξει πώς μεταμόρφωσε τη σύζυγό του Beyoncé. Απλά υποκλίνεσαι.
{youtube}6uikJTnmtgw{/youtube}
Ο Jay-Z έχει φάει στο παρελθόν πολύ κράξιμο από τον Harry Belafonte για το γεγονός ότι οι πολιτικές του απόψεις είναι μετρημένες και «ασφαλείς» και δεν ανταποκρίνονται τοις πράγμασι σε ρευστό προς φιλανθρωπίες. Αν υιοθετήσουμε την αμερικάνικη πολιτική ανατομία, τότε ο Belafonte έχει δίκιο: ο Jay-Z θα μπορούσε με τη δύναμη που κατέχει να ανατρέψει καταστάσεις άγριες στη γενέτειρά του.
Αναπαράγω όμως την είδηση από το ΑΠΕ/ΜΠΕ: «Ο γνωστός Αμερικανός ράπερ Jay-Ζ πήρε χρήματα από την προσωπική του περιουσία προκειμένου να πληρώσει τις εγγυήσεις πολλών ανθρώπων που είχαν συλληφθεί σε περιοχές των Η.Π.Α. κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά των κρουσμάτων αστυνομικής βίας εναντίον Αφροαμερικανών, στο Φέργκιουσον και στη Βαλτιμόρη». Αυτή την πληροφορία γνωστοποίησε συγγραφέας η οποία πρόσκειται στο περιβάλλον του.
Συγκεκριμένα η Ντριμ Χάμπτον, συγγραφέας και ακτιβίστρια· έχει εργαστεί πάνω στα απομνημονεύματα του Jay-Ζ με τίτλο Decoded, τα οποία εκδόθηκαν το 2010. Η Χάμπτον προχώρησε σε αυτές τις αποκαλύψεις μέσω μιας σειράς από μηνύματα που ανάρτησε στο Twitter. Τα συγκεκριμένα μηνύματα σβήστηκαν βέβαια ταχύτατα, αλλά το περιοδικό Complex –που ειδικεύεται στη μουσική χιπ χοπ– τα αναπαρήγαγε. «Όταν χρειαζόμασταν χρήματα για (να πληρώσουμε) τις εγγυήσεις των διαδηλωτών στη Βαλτιμόρη, εγώ… έστελνα μήνυμα στον Jay, όπως το είχα κάνει και στο Φέργκιουσον (και εκείνος) μου έστελνε δεκάδες χιλιάδες δολάρια εντός ολίγων λεπτών», έγραψε η συγγραφέας σε ένα από τα μηνύματα που αναρτήθηκαν στο Twitter.
Η Χάμπτον αποκάλυψε επιπλέον ότι ο Jay-Z και η Beyoncé υπέγραψαν μία «παχυλή επιταγή» προκειμένου να στηρίξουν το κίνημα Black Lives Matter (Οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία), ένα από τα σλόγκαν που χρησιμοποιούσαν κατά κόρον οι διαδηλωτές στις κινητοποιήσεις αυτές.
Το μοναδικό αντίστοιχο συμβάν, που έρχεται στην κοντή ελληνική μνήμη, είναι εκείνο με πρωταγωνιστή τον Τόλη Βοσκόπουλο το 1989. Ήταν την ημέρα που αποφασίστηκε η παραπομπή του Δημήτρη Τσοβόλα στο Ειδικό Δικαστήριο, με τον τελευταίο να καταφεύγει στα θρυλικά γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη. Το αστραφτερό αυτοκίνητό του σταμάτησε απ' έξω ανάμεσα στους συγκεντρωμένους, οι οποίοι είχαν φτάσει εκεί για να στηρίξουν τον άλλοτε κορυφαίο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ο Τόλης βγήκε από το αμάξι και είπε απλά ότι ο Τσοβόλας «είναι πολύ σερνικό». Ανέβηκε στο γραφείο, τον επισκέφθηκε, τον σταυροφίλησε και λέγεται ότι προσφέρθηκε να καταβάλλει εκείνος τη χρηματική εγγύηση για την αποφυλάκισή του.
Άλλες εποχές, άλλα ήθη, εντελώς διαφορετικές οι χωρικές και χρονικές συνθήκες. Τουλάχιστον όμως μπορούμε να υποκλιθούμε στον πολυεκατομμυριούχο Jay-Z και στην υπέροχη Beyoncé. Βλέπετε, οι φτωχοί είναι ευαίσθητοι σε μερικά πράγματα...