1. Μοίρασε στα εγχώρια media λιγότερο αριβισμό
Από κείμενα με τίτλο «μαζί με την τραγουδίστρια των Roxette πέθανε και ένα κομμάτι της εφηβείας μας», μέχρι κείμενα που αντιγράφουν τις επιτυχημένες θεματικές άρθρων από άλλα sites, δίδαξέ τους να δουλεύουν την άποψη και την αισθητική λίγο περισσότερο. Ή, τουλάχιστον, αν έμαθαν από τους Πασόκους γονείς τους να είναι αριβίστες, μην τους πληρώνεις με το ίδιο νόμισμα με το οποίο πληρώνεις κι εκείνους που πραγματικά δουλεύουν.
Δεν γίνεται στον αναπτυγμένο κόσμο να υπάρχει εξέλιξη και τα παιδιά που κάνουν τη φάση σωστά, με τις δυνάμεις τους, να βλέπουν τους κόπους τους να δικαιώνονται μέσα στα χρόνια –μα και να αυξάνονται οι μισθοί τους, αναλογικά της δουλειάς τους– ενώ στην Ελλάδα παίρνουν τον ίδιο ή και μεγαλύτερο μισθό αυτοί που αντιγράφουν κείμενα, θεματικές εκπομπών, επιλογές μουσικής ή γενικά παίρνουν δανεικές (και αγύριστες) ιδέες από όσους το κάνουν ανεξάρτητοι, ώστε να τα βάλουν σε λαϊκής αισθητικής και απήχησης μέσα ενημέρωσης. Ψήσε τους να καταλάβουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα έχει ποτέ καλή τύχη: η αρπαχτή, πάντα θα φαίνεται. Γιατί γεννιέσαι κουλ, δεν γίνεσαι. Και ψήσε τους όντως πρώτα να ζήσουν τη «σκηνή» από μέσα και μετά να γράψουν.
2. Μοίρασε στα παιδιά της ραπ λιγότερα μπουζούκια
Το ξέρω ότι ειδικά τώρα που είναι Χριστούγεννα έχουν όλοι ανάγκη τα εύκολα λεφτά και τα «δώρα», αλλά αν το trap beat φτιάχτηκε στην Ατλάντα για να βάλει τον ήχο των δρόμων στα mixtapes, έχει νόημα να το σεβαστούν, όπως και την ιστορία του. Η αλλαγή από Νίκο Οικονομόπουλο σε Light θα φαίνεται πάντα ως αρπαχτή και είναι κρίμα, γιατί μαζί με κάθε French Montana και Tyga –οι οποίοι πουλάνε φωνητικά σε δεύτερα music markets όπως η Ελλάδα για πάνω από 5 μηδενικά– μαζί χαλιέται και η φήμη κάθε Metro Boomin που δούλεψε για τη μοναδικότητα του ήχου.
3. Αν κάνεις το από πάνω, ενήμερωσε και τα media που υποστηρίζουν το trap
Δεν είναι κακό να ξέρουν και οι δημοσιογράφοι που αντιγράφουν τα δελτία Τύπου, ότι πολλές φορές οι ράπερς αντιγράφουν τα beats των stars του εξωτερικού. Όπως υπέδειξε δηλαδή και ο φίλτατος Τάσος Μαγιόπουλος, για μία ακόμη φορά, να εδώ το τύπου Meek Mill beat από το 2016 στο οποίο πάτησε το “Boss Moves” του Saske –με μικρή διαφορά στην τονικότητα. Εννοώ όλα καλά, δανείζεσαι, αγοράζεις beats, husling κάνετε δεν λέμε, αλλά μάγκες η αλήθεια να λέγεται. Το καλύτερο πράγμα που έχει συμβεί στο εγχώριο ραπ είναι ότι ακόμα δεν αντέχει η τσέπη μας τα samples. Και ευτυχώς, γιατί όταν δεν έχεις την ευκολία των samples, γίνεσαι δημιουργικός στο beatmaking. Δημιουργικός έγραψα, όχι αντιγραφέας.
4. Κάποιος κάποτε, προ ίντερνετ, πούλησε σε αυτήν τη χώρα το παραμύθι ότι το «φαίνεσθαι των media» είναι «το είναι της κοινωνίας»
Please παρ' το πίσω, μην είσαι τέτοιος, έχουμε 2020, στη Νέα Υόρκη ανεβαίνουν καμπάνιες που κράζουν όσους Instagram λογαριασμούς κλέβουν memes όπως το fuckjerry και δικαιώνονται, με τους clopy paste να γυρίζουν στο μηδέν. Ακόμα κι αν εδώ δεν θα ξημερώσει πότε αυτή η μέρα για τους ψευδο-influencers, φρόντισε ώστε τα media (ειδικά στη μουσική, όπου πρέπει να είναι φάρος πολιτισμού) να μοιράζουν περισσότερα πράγματα. Όχι αυτά που ψευτο-αρέσουν στον κόσμο, αλλά που πρέπει να μάθει ο κόσμος.
Δεν ξέρω αν το γνωρίζεις, αλλά υπάρχει ένα ρητό και ισχύει για όλους τους καλοφτιαγμένους δίσκους τελευταία. Αυτούς τους τρίτους, τέταρτους ή πέμπτους δίσκους από καλλιτέχνες που τα media αγάπησαν στον παρελθόν και έχουν κολλήσει να κυνηγάνε τα κλικς, κάνοντας συνεντεύξεις που βασίζονται στους πρώτους καλούς δίσκους των παιδιών από το παρελθόν. Οι κάθε Sillyboy’s Ghost Relatives, Planet Of Zeus και λοιποί σοβαροί μουσικοί αυτής της χώρας don't give people what they want, they give people what they need. Φροντίστε να κάνετε κι εσείς το ίδιο, λοιπόν, στα άρθρα και στα ραδιόφωνά σας.
5. Δώσε επιτέλους σοβαρή γνώση βιομηχανίας στα άρθρα, για να μάθουν και οι μουσικοί
Δεν γίνεται να έχουμε συναυλιακή απραξία από την έναρξη της σαιζόν και μέσα στις τελευταίες 20 μέρες του 2019 να γίνονται όλες οι συναυλίες αθηναϊκών γκρουπ που δεν έχουμε δει σε διάστημα ενός έτους. Υπάρχουν προθεσμίες και όρια, τα οποία έχει φτιάξει η βιομηχανία (χρόνια τώρα) για να γίνεται σωστά η δουλειά.
Παραδοσιακά, δηλαδή, στο πρώτο τρίμηνο ακούμε νέες μπάντες για να μπορέσουμε να τις χωνέψουμε και να δούμε ποιες από αυτές θα μεγαλώσουν. Από την άνοιξη και μετά καλοδεχούμενες είναι οι δεύτερες/τρίτες δουλειές συγκροτημάτων με ένα σχετικό buzz, ονομάτων δηλαδή που μας είχε κερδίσει αρκετά ο προηγούμενος δίσκος τους. Τον Σεπτέμβρη συνήθως κυκλοφορούν τα νέα άλμπουμ αναγνωρισμένων γκρουπ, ώστε να επαναπατρίσουν το κοινό και να στήσουν τις περιοδείες κοντά στις γιορτές. Και, τέλος, τον χειμώνα ακούμε με άνεση τα καλύτερα της χρονιάς. Δηλαδή, παίρνουμε λίγη απόσταση να χωνέψουμε τι έγινε.
Ποτέ και για κανέναν λόγο δεν πρέπει επομένως να απαιτεί μια νέα μπάντα να ακουστεί ο δίσκος της τα Χριστούγεννα: είναι λάθος αν ένα καινούριο γκρουπ κυκλοφορήσει ντεμπούτο τον Δεκέμβρη. Βασικές αξίες, from A to B, πώς το λένε; Ας λάβουμε λίγη περισσότερη μουσική παιδεία από τα media προς τους αναγνώστες μέσα στο '20, ρε Santa μπρο.
Οι μάγοι άφησαν τις παρακάτω λίστες. Enjoy!
15 εγχώρια άλμπουμ για το 2019
1. SILLYBOY’S GHOST RELATIVES - In A Small Place [Just Gazing Records/Claremont 56]
2. PLANET OF ZEUS - Faith In Physics [Heavy Psych Sounds]
3. LARRY GUS - Υποτακτικός [DFA]
4. BLEND MISHKIN & ROOTS EVOLUTION - Wildfire [Rewind Guaranteed]
5. JESVS LOST - The Gamble [Izwid Records]
6. FILM JACKET 35 - The PR Foundation [Patari Records]
7. KOOBA TERCU - Kharrüb [Hominid Sounds, BodyBlows & Mafia]
8. JOHNNY LABELLE - Cold Fruit [Labelle Records]
9. BAZOOKA - Zero Hits [Inner Ear]
10. JAY GLASS DUBS - Epitaph [Bokeh Versions]
11. ANATOLIAN WEAPONS & ΣΕΙΡΙΟΣ ΣΑΒΒΑΪΔΗΣ – To The Mother Of Gods [Beats In Space]
12. THE MODEL SPY - Serenest [Make Me Happy Records]
13. SASKE - Saskepticism [Offbeat Records]
14. PELION RIVERS - Pelion Rivers [Just Gazing Records]
15. SOKRATIS VOTSKOS QUARTET - Sketching The Unknown [Jazzman]
30 διεθνή άλμπουμ για το 2019
1. TYLER, THE CREATOR: IGOR
2. BILLIE EILISH: When We All Fall Asleep, Where Do We Go?
3. SPECIAL REQUEST: VORTEX
4. FREDDIE GIBBS & MADLIB: Bandana
5. GREY AREA: Little Simz
6. RAPHAEL SAADIQ: Jimmy Lee
7. CHAI: Punk
8. VAMPIRE WEEKEND: Father Of The Bride
9. SUNN O))): Life Metal
10. DANNY BROWN: uknowhatimsayin¿
11. DA BABY: Baby on Baby
12. BRITTANY HOWARD: Jaime
13. J BALVIN & BAD BUNNY: Oasis
14. BAD BUNNY: X 100PRE
15. SLOWTHAI: Nothing Great About Britain
16. FLOATING POINTS: Crush
17. MOODYMAN: Sinner KDJ
18. ROBERT GLASPER: Fuck Yo Feelings
19. NILÜFER YANYA: Miss Universe
20. DENZEL CURRY: ZUU
21. COCHEMEA: All My Relations
22. TORO Y MOI: Outer Peace
23. BOY HARSHER: Careful
24. KANYE WEST: Jesus Is King
25. FKA TWIGS: MAGDALENE
26. THE COMET IS COMING: Trust In The Lifeforce Of The Deep Mystery
27. BECK: Hyperspace
28. PSYCHEMAGIC: I Feel How The Night Should Look
29. TEEBS: Anica
30. VAGABON: Vagabon
{youtube}ZhNPDrV5mDg{/youtube}
- Πληροφορίες
- Δημήτρης Λιλής
Dear Santa
Όχι πολλά, γιατί γιορτές έρχονται. Αυτά τα ολίγα λοιπόν, για τους media φίλους μου, μαζί με τις εγχώριες και διεθνείς λίστες της στήλης για το 2019...