Παραδοσιακά, το τελευταίο Incoming της σεζόν έρχεται τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, από κάποια παραλία της Αργολίδας! 20 σοβαρές προτάσεις για να απολαύσετε καλή –ηλεκτρονική, κυρίως– μουσική και ως έξτρα μια συνέντευξη με τη γοητευτική παραγωγό και DJ, Heidi.
Ανανεώνουμε λοιπόν το ραντεβού μας για τον Σεπτέμβρη, αναμένοντας το φετινό Reworks Festival να φιλοξενήσει το καλύτερο line-up εγχώριου φεστιβάλ για το 2011. Όσο για μένα, στο διάστημα 1-15 Αυγούστου θα εξασκώ τη DJ ιδιότητά μου στο κοκτέιλ μπαρ Πατητήρι, στη Φολέγανδρο. Τη μέρα βουτιές σε μερικές από τις καλύτερες παραλίες των Κυκλάδων και τη νύχτα slow & sexy jams σε συνδυασμό με σωστές αλχημίες αλκοόλ από τον εξαίρετο νέο μπάρμαν του μαγαζιού.
Καλές βουτιές, ναούμ...
5 συλλογές για τον Αύγουστο:
1. James Priestley & Giles Smith – 10 Years Of Secretsundaze [Secretsundaze]
Οι ιδρυτές και resident DJs μιας εκ των καλύτερων house βραδιών που τρέχουν στο Λονδίνο γιορτάζουν φέτος το καλοκαίρι τη συμπλήρωση δέκα χρόνων και παρουσιάζουν ένα διπλό μιξ με κομμάτια από το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον των πάρτυ τους. Αφού φρόντισαν να μας κρύψουν σ' ένα μεσαιωνικό κάστρο στα βόρεια της Βαρκελώνης κατά την διάρκεια των off-Sonar events, έρχονται με αυτήν τη διπλή συλλογή να μας μυήσουν στον ζεστό και soulful house ήχο τους. Περιλαμβάνοντας κομμάτια από ονόματα με παγκόσμια απήχηση και δυναμική, τέτοια που να γεφυρώνουν τους clubbers πόλεων-κλειδιά όπως το Λονδίνο, το Βερολίνο και ασφαλώς η Νέα Υόρκη. Το σετ του James Priestley στο πρώτο CD καλωσορίζει τον ακροατή τοποθετώντας σαν βάση τον νέο disco house ήχο και κάνοντας (για τα γούστα της στήλης) το πιο σωστό από τα δύο tracklist, με τη συμμετοχή ονομάτων όπως Μark E, Space Dimension Controller, Locussolus, Steffi και την εξαιρετική επιλογή του "Ι Love You Dancer" από τους Voyage για φινάλε. Στο δεύτερο CD, ο Giles Smith διαλέγει πιο deep μονοπάτια επενδύοντας στο σωστό χτίσιμο του σετ του: από τη dubby house των Roosvelt And Charles περνά στο Chicago house του Specter και στο Detroit στιλ του KB project πριν ανεβάσει ταχύτητες και δυστυχώς χάσει το feeling βάζοντας techno στοιχεία σε ένα μιξ που ίσως και να μην τα είχε τόσο ανάγκη. Παρόλα αυτά, η Secret Sundaze έχει κάθε λόγο να γιορτάζει δέκα επιτυχημένα χρόνια συνεχόμενων πάρτυ. Κι αν κρίνουμε από τη βάση των φίλων της, δεν φαίνεται να δυσκολεύεται ιδιαίτερα στο να τα κάνει άλλα τόσα.
2. Camea – Clinkology [Clink Recordings]
Η Clink λανσάρει νέα σειρά συλλογών με τίτλο Clinkology και η αρχή γίνεται από την αφεντικίνα του label,C amea. Λούπες, edits και ολόκληρα κομμάτια από τον κατάλογο της εταιρείας, με τη βάση των επιλογών να προέρχεται είτε από δικές της συνθέσεις και remixes, είτε από ανάλογες δραστηριότητες των υπόλοιπων ονομάτων του roster.Τ im Xavier, Alexi Delano, Cesare vs Disorder, Mikael Stravostrand, Mark Henning και Τony Rohr απαρτίζουν τους παραγωγούς οι οποίοι εμπλέκονται στο μιξ, είτε μέσω πρωτότυπων ηχογραφήσεων, είτε μέσω remixes. Στα 73 λεπτά διάρκειας, η tech house με minimal και deep στοιχεία είναι ο ήχος που πρεσβεύει το label και θα τολμούσα να το χαρακτηρίσω σαν ένα phychetropic tour της Camea στα ηχητικά τοπία της Clink.
3. We Love… Artist Portraits 01: Mat Playford (We Love Recordings)
Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Όταν έχεις καταφέρει να πλασαριστείς τόσο γρήγορα σαν ένας από τους σύγχρονους clubnight θεσμούς σε Λονδίνο και Ibiza η αμέσως επόμενη κίνησή σου είναι να λανσάρεις το δικό σου label. Οι masterminds πίσω από τον θεσμό της We Love ρίχνουν στην αγορά φέτος το καλοκαίρι ένα διαφορετικό είδος συλλογών. Δείχνοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στις ικανότητες και στο ταλέντο του νεαρότερου resident DJ τους, Μat Playford, μας προτείνουν τη σειρά Artist Potraits, με δύο δισκάκια κάθε φορά, κατά τη διάρκεια των οποίων ο εκάστοτε καλεσμένος έχει τη δυνατότητα αφενός να παρουσιάσει το υλικό του και αφετέρου να πει την ιστορία του στους ακροατές, μέσα από τις μουσικές επιρροές του. Στο ντεμπούτο λοιπόν της νέας αυτής προσπάθειας, η We Love επιτυγχάνει το απόλυτο τζακ ποτ με την επιλογή του Μat Playford. Όντας συλλέκτης vintage και αναλογικών συνθεσάιζερ για χρόνια, ο Playford μάζεψε τις 10 καλύτερες συνθέσεις του και κάτω από το project Weirdo Police (με συνεργάτη τον Τοm Gray) παρουσιάζει ίσως το καλύτερο disco άλμπουμ για το φετινό καλοκαίρι. Το αυθεντικό Balearic πνεύμα και η laidback disco αισθητική κυριαρχεί στο πρώτο CD, με κομμάτια που λογικά θα βρουν τη θέση τους σε όλα τα σχετικά DJ σετ του φετινού καλοκαιριού. Ο Τalvin Singh παίζει τάμπλα στο "Kung Fu", η μούσα του Crazy P, Danielle Moore, τραγουδά στο εξαιρετικό "Can't Reach", ενώ η Shelly Poole των Alisha’s Attic κάνει φωνητικά στο ξεσηκωτικό "Preety Thing". Το αποτέλεσμα δικαιώνει τόσο την ομάδα της We Love για την επιλογή όσο και το ταλέντο του Μat Playford, ο οποίος φαίνεται πως περίμενε την ιδανική ευκαιρία για να το επιδείξει. Στο δεύτερο CD, το mix, οι επιλογές του είναι τέτοιες ώστε να δικαιολογεί και να συνεχίζει το balearic disco ύφος των Weirdo Police και βάζει στο μπλέντερ μερικά από τα καλά κρυμμένα μυστικά της disco house σκηνής της Αγγλίας: Ford Inc., Kerri Chandler & Christopher McCray, Pariah, Mutiny, Roisin Murphy, Tim Deluxe και τρία ακόμα exlclusive remixes και συνεργασίες του ίδιου συνθέτουν το παζλ. Ακούγεται ευχάριστα κι αυτό το CD, εύλογα όμως επισκιάζεται από το ταλέντο που ξετυλίγει ο παραγωγός στο πρώτο.
4. Various Artists – We Love Vitalik [Vitalik]
Αν δεν ήταν η συνέντευξη που μου παραχώρησε η Heidi για το πρόμο της συλλογής που βρίσκεται στο νούμερο 5 της λίστας, αυτή θα ήταν η πρότασή μου για συλλογή του φετινού καλοκαιριού. Η Vitalik Records, σε συνεργασία με το team της We Love (που παρουσιάσαμε πριν), ενώνουν δυνάμεις και παρουσιάζουν 12 ακυκλοφόρητα κομμάτια από ονόματα τα οποία ταιριάζουν τόσο στον ήχο του label, όσο και στην ατζέντα των καλεσμένων που πλαισιώνουν τις We Love βραδιές φέτος στην Ibiza. Από τον Martin Buttrich και τον πολυσυζητημένο dubstep πρωταθλητή Applebim, μέχρι τον αινιγματικό The Mole και τον υπερδραστήριο Jozif (είναι και ο νέος resident DJ των We Love), τα βαθιά, συναισθηματικά beats καλύπτουν ένα ευρύ και άκρως ενδιαφέρον φάσμα στα 4/4, κυμαινόμενα από dubstep μέχρι tech house. Οι μελωδίες και οι σέξι, καλοκαιρινές ατμόσφαιρες που απλώνονται στο φόντο κάθε κομματιού δημιουργούν ένα old school house συναίσθημα στον ακροατή, ο οποίος, ακόμα κι αν αγνοεί το παρόν ύφος, δεν θα δυσκολευτεί να καταλάβει τον βαθύ και soulful χαρακτήρα του.
5. Ηeidi Presents The Jackathlon [Get Physical]
Η Heidi είναι μία από τους ειδικευμένους ραδιοφωνικούς παραγωγούς του Radio 1 στο BBC και ιδιοκτήτρια ενός εκ των πλέον επιδραστικών δισκοπωλείων παγκοσμίως –του περίφημου Phonica, στο Λονδίνο. Η νέα της συλλογή με τίτλο Jackathlon (εκ του αγαπημένου της jackin' house ήχου) κυκλοφορεί αυτές τις μέρες με 16 αποκλειστικά κομμάτια, τα οποία ετοίμασαν φίλοι της παραγωγοί ειδικά για λογαριασμό αυτού του project. Στο νούμερο 13 συναντάμε μάλιστα ένα εκ των επόμενων Just Gazing μουσικών projects της χώρας μας: Οι Actor One από τη Θεσσαλονίκη υπηρετούν χρόνια τώρα με επιτυχία τη house αισθητική και είναι αρκετά τυχεροί ώστε να βρίσκονται σε αυτό το mix δίπλα σε μεγαθήρια του ήχου όπως οι Jamie Jones, Juan Maclean, Soul Clap, Deetron, Solomun, DJ T και άλλοι.
Απολαύστε την Καναδέζα Heidi στη συνέντευξη που ακολουθεί και φροντίστε να πάρετε το εν λόγω μιξ στις διακοπές. Ιt is house and it is jackin'...
Από τον Καναδά στον πάγκο και στα ράφια του δικού σου Phonica, ύστερα στο Radio 1 και ταυτόχρονα συνεργασίες με τη Get Physical και headline DJ spots στα μεγαλύτερα clubs και ηλεκτρονικά φεστιβάλ του κόσμου. Ποιο είναι το μυστικό πίσω από ένα τόσο επιτυχημένο βιογραφικό;
Για να είμαι ειλικρινής, δεν κατάλαβα και πολύ πώς συνέβη όλο αυτό! Πιθανόν επειδή δουλεύω αρκετά σκληρά πάνω σε ό,τι μου αρέσει. Αγαπώ τη μουσική και την ενέργεια που την συνοδεύει και για κάποιον λόγο φαίνεται πως είμαι καλή στο να τη μοιράζομαι με τον κόσμο. Δεν έχει σημασία σε ποιο μέρος του κόσμου θα βρίσκομαι ή σε ποιο μέρος θα παίζω, αυτό που έχει σημασία για μένα είναι να περνάω καλά και να χαμογελάω. Και μάλλον είμαι αρκετά τυχερή ώστε να μου δίνεται συχνά αυτή η ευκαιρία!
Και το μέλλον, τι νομίζεις ότι σου επιφυλάσσει; Να υποθέσουμε ένα Jackathlon vol.2 ή τη δημιουργία ενός label;
Φροντίζω να κάνω ξεχωριστά και προσεχτικά το κάθε μου βήμα. Θέλω οπωσδήποτε να κάνω περισσότερες συλλογές και ασφαλώς ένα vol. 2 στο Jackathlon! Το να κάνω ένα δικό μου label ασφαλώς κι ακούγεται σαν ένα καλό πλάνο οπότε θα συνιστούσα να έχετε μάτια και αυτιά ανοιχτά για κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον.
Ποιο ήταν το concept που είχες κατά νου για το Jackathlon; Ποια ήταν τα κριτήρια που σε οδήγησαν στο να διαλέξεις τα συγκεκριμένα tracks και πώς κατέληξε ένα house δίδυμο από τη Θεσσαλονίκη στο τελικό tracklist;
Τρέχω τα ομώνυμα (Jackathlon) πάρτυ για δύο χρόνια τώρα και απλά έψαχνα μια αφορμή για να περάσω στην πίστα αυτό που κάνω τόσο στα πάρτυ, όσο και στην εκπομπή μου στο Radio 1. Στην ουσία, πρόκειται για μια συλλογή από καλλιτέχνες και DJs, οι οποίοι συναντιούνται σ' ένα club για να συμμετάσχουν όλοι μαζί σ' ένα house party. Eπίσης, αυτή η συλλογή μου φάνηκε κι ένας καλός λόγος για να μοιραστώ κάτι με τους fans μου. Όσο για το κομμάτι των Actor One, το ζήτησα από τον Αναστάσιο (aka Ison), με έχει υποστηρίξει από την αρχή της καριέρας μου και είχε φτιάξει κάτι που μου άρεσε. Ήταν ένας από τους promoters που με έκλειναν για εμφανίσεις εκτός Λονδίνου πριν καν μάθει το όνομά μου ο υπόλοιπος κόσμος. Παίζω για αυτόν από το 2005 και, εφόσον εκείνος πίστεψε σε μένα χρόνια πριν, τώρα σκέφτηκα ότι ήρθε η σειρά μου να πιστέψω σε αυτόν και να του το ανταποδώσω, ώστε να δει και ο κόσμος το πόσο ταλαντούχος είναι.
Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος για διακοπές και ποια η αγαπημένη σου πόλη για DJ σετ;
Δυστυχώς το καλοκαίρι δεν έχω καθόλου ελεύθερο χρόνο, όπως και οι περισσότεροι DJs άλλωστε... Πάντα περιμένω τον Ιανουάριο για να κάνω διακοπές και η Tulum στο Μεξικό είναι από τα αγαπημένα μου μέρη για κάτι τέτοιο. Παρόλα αυτά, φέτος τον Γενάρη πήγα στην Κένυα για έναν μήνα και έκανα κάμπινγκ, σαφάρι και backpack trip σε όλη τη χώρα! Ήταν μια από τις πιο cool εμπειρίες της ζωής μου. Όσο για το αγαπημένο μου μέρος για DJing, θα διαλέξω το Μεξικό και πάλι. Ο κόσμος εκεί ζει τη νύχτα πάρα πολύ έντονα (they have fire in their hearts) και σε κάνουν να το νιώθεις κι εσύ όταν παίζεις εκεί. Δίνουν αρκετή ενέργεια και αγάπη.
Δώσε μας ένα top-3 που ροκάρει τις Jackathlon βραδιές αυτήν την εποχή και τρία κλασικά Jackathlon tracks.
Τα τρία φρέσκα είναι το remix του DJ Harvey στο "We Call Love" των Art Department, το remix του Dixon στο "Βest Of" της Deniz Kurtel και το remix του Solomun στο "Night Air" του Jamie Woon. Ως τρία old school Jack tracks θα διαλέξω το "Βaby Wants To Ride" του Frankie Knuckles, το "House Nation" των Ηouse Master Boyz και το "Perculator" του Cajmere.
Για το τέλος, ο κοινός μας φίλος Αναστάσιος από το Reworks πρότεινε να σε ρωτήσω: «Music for headbanging or for the hips»;
Music for the pelvic region! (γέλια)
10 άλμπουμ για τον Αύγουστο
1. Arthur Oskan – A Little More Than Everything [Thoughtless Music]
Ένας εκ των πλέον ιδιαίτερων underground παραγωγών του Τορόντο, ο Αrthur Oskan κυκλοφόρησε τέλη Μαΐου το «βαρύ» ντεμπούτο του A Little More Than Everything, βασιζόμενος –για μία ακόμη φορά– στην πληθώρα του αναλογικού εξοπλισμού που διαθέτει αλλά και στην αγάπη του για τη σκηνή του Detroit. Σε δέκα συνθέσεις παντρεύει τη ζεστασιά της Motor City με τον δικό του σκοτεινό και αναλογικό ήχο, από τα παγωμένα υπόγεια στούντιο του Τορόντο. Τechno jams και υπόγειες μελωδίες, οι οποίες δεν χαρίζουν κάστανα στον ακροατή, αποδεικνύουν περίτρανα την αφοσίωση του δημιουργού στο μουσικό ύφος που πρεσβεύει. Τα δύο εναρκτήρια κομμάτια (“Sentimental” και “Blood From A Stone”) με τη συμμετοχή του Jesse Somfay στο μπάσο, όπως και το πρώτο single "Fat Mobile" είναι ίσως τα πιο αντιπροσωπευτικά ενός δίσκου για εκπαιδευμένα στο ύφος γούστα.
2. Com Truise – Galactic Melt [Ghostly International]
Διάβασε το όνομα, κόλλησε με το εξώφυλλο, δώσε respect στο label και άρχισε να τον ψάχνεις! Ένας από τους πιο περίεργα όμορφους δίσκους του φετινού καλοκαιριού που αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο σεβασμό και από μεγάλα ονόματα του εξωτερικού (βλ. DJ Harvey). Ο πρώτα διακοσμητής και μετά μουσικός Seth Haley από το Νιού Τζέρσεϊ παραδίδει ένα sci-fi άλμπουμ ψυχεδελικού και πρώιμου electro, σε εκνευριστικά χαμηλά bpm και με παρανοϊκές μα άκρως πιασάρικες μελωδίες. Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι του έχει ζητηθεί να ρεμιξάρει Τwin Shadow, Neon indian και Daft Punk ενώ σε κομμάτια όπως το “VHS Sex” δεν έχει τον παραμικρό ενδοιασμό στο να χρησιμοποιήσει δείγματα από καλτ πορνό φιλμ της δεκαετίας του 1980, επενδύοντάς τα με μια σούπερ κολλητική μελωδία. Στο επίπεδο που έχει μάθει να εμπιστεύεται κανείς labels όπως η Ghostly δεν θα έπρεπε να αμφιβάλλει για το γεγονός ότι αυτός ο δίσκος, στο σύνολό του, αποτελεί ένα σύγχρονο έργο τέχνης, το οποίο καταφέρνει, στα 43 λεπτά που διαρκεί, να σε μυήσει στον sci-fi κόσμο του.
3. Deepchord – Hash Bar Loops [Soma]
Βαρύ, σκοτεινό και δύσκολο άλμπουμ κι αυτό, αλλά η εγκυρότητα των ονομάτων που εμπλέκονται το κάνει απαραίτητο ακρόασης ακόμα κι αν ο Αύγουστος δεν είναι η εποχή του. Ο Ron Modell (aka Deepchord) είναι ένας sound designer που εδώ και 25 χρόνια έχει συνδέσει το όνομά του με πρωτοποριακές κυκλοφορίες σε επίπεδο industrial και ambient και ενίοτε υπερηχητικών techno πειραματισμών. Από την ανάμειξη του στη Silent Records (στα τέλη των 1980's, με ονόματα όπως οι Chris & Cosey) και την ενεργό συμμετοχή του στη μεγάλη techno σκηνή του Detroit στα μέσα των 1990's, η φετινή επιστροφή του Deepchord για λογαριασμό της Soma συμπίπτει με τα 20α γενέθλια του label και πρόκειται για ένα concept άλμπουμ που στο μεγαλύτερο μέρος του ηχογραφήθηκε στο Άμστερνταμ. Περισσότερο ambient και με προσέγγιση ενός deep & dreamy soundtrack με ενίοτε λυτρωτικές εκρήξεις χαμηλών συχνοτήτων σε κομμάτια όπως το "Οude Kerk", οι ασκήσεις ύφους του Hash Bar Loops xρειάζoνται παραπάνω από τρεις ακροάσεις για να σου δώσουν το concept. Το σημαντικότερο είναι να βρεις ποια είναι η ώρα που σου και του αρμόζει.
4. Τobias – Leaning OVer Backwards [Ostgut Ton]
Underwater techno, όπως πετυχημένα το παρουσιάζει το δελτίο τύπου, ο Tobias Freund, μία από τις πλέον αναγνωρισμένες στούντιο περσόνες της ηλεκτρονικής σκηνής του Βερολίνου κι εδώ παρουσιάζει το ντεμπούτο του για λογαριασμό της υπερδραστήριας φέτος Ostgut Ton. House tech που στέκεται άνετα σε σωστά club ηχοσυστήματα με κομμάτια όπως τα "Skippy", "Party Town" και "We Stick To The Plan" και ambient drone ατμόσφαιρες σε συνθέσεις όπως τα "Zero Tolerance" και "Observing The Hypocrites" είναι τα δύο άκρα στα οποία τοποθετεί τα στούντιο jams του ο Tobias, που ενίοτε κάνει χρήση των φωνητικών του Aerea Negrot για να προσεγγίσει όσο το δυνατόν καλύτερα την α-λα-Blade Runner ποπ που φαίνεται να επηρεάζει τις λιγότερο clubby ανησυχίες του. Art meets techno πάνω και κάτω από τον βυθό.
5. Cosmin TRG – Simulat [50 Weapons]
Για μία ακόμη φορά μπροστά μας η σκηνή της Ρουμανίας, είχαμε άλλωστε προβλέψει τη ραγδαία άνοδό της δύο μήνες πριν. Στις 26 Αυγούστου το imprint των Modeselektor (50 Weapons) κυκλοφορεί το "Simulat" του ασταμάτητου Cosmin TRG, ο οποίος πλέον μένει στο Βερολίνο και έχει ήδη στον κατάλογό του κυκλοφορίες για λογαριασμό εταιρειών όπως οι Hessle Audio, Rush Hour, Hemlock, BPitch και Tempa. Εδώ δίνει 12 νέα κομμάτια που λειτουργούν εξίσου καλά εντός και εκτός πίστας, με το "Fizic" να οδηγεί τα singles του δίσκου και να αποτελεί την πιο ξεσηκωτική στιγμή ενός δίσκου που, αν κάποιος έπεφτε στην παγίδα να τον βάλει στην αναμενόμενη technο/house ταμπέλα, θα τον αδικούσε. Ζεστό, βαθύ και με αναλογικά ambients που δικαιολογούν την καλή φήμη του δημιουργού του ως μάγου των στούντιο, το Stimulat είναι εγκεφαλικό αλλά δεν κουράζει. Με δεδομένη δε μια κάποια σχετική ομοιότητα (που πιθανόν μόνο εγώ να προσέχω) η αντίστοιχη δική μας περίπτωση του Cosmin TRG θα μπορούσε άνετα να είναι ο Mr. Statik.
6. Dadavistic Orchestra – Dokument 02 [Dust Science]
Ο Black Dog και τρία πρώην μέλη των progressive ηλεκτρονικάκιδων Psychick Warriors Of Gaia κυκλοφορούν το δεύτερο ντοκουμέντο τους για λογαριασμό της Dust Science. Σε διάρκεια μίας ώρας και κάτι ξετυλίγουν έξι δεκάλεπτες συνθέσεις ambient/drone electronica με αρκετούς πειραματισμούς σε αναλογικό εξοπλισμό, συνεχίζοντας έτσι την ωδή στον ντανταισμό που είχαν ξεκινήσει με το Dokument 01. Το “Deep Old Mu” ανοίγει το άλμπουμ με 4 λεπτά αναλογικού θορύβου, πριν κάνουν την εμφάνισή τους μίνιμαλ μελωδίες και sci-fi ατμόσφαιρες. Τα “Petrichore” και “Teh Meh, Teh Meh” παγώνουν την ατμόσφαιρα χρησιμοποιώντας ακόμη πιο στριφνούς θορύβους, ενώ στο “Unconcerned, But Not Indifferent” έρχεται επιτέλους η πρώτη μελωδική γραμμή. Δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω την εξέλιξή του, αν και με γοητεύει το γεγονός ότι έχω να ακούσω κάτι τόσο πειραματικό αρκετό καιρό. Όταν δέκα λεπτά αργότερα παραδέχομαι ότι δεν είμαι ικανός να το κρίνω, προσπαθώ απλά να το φανταστώ σε ένα πραγματικά καλό ηχοσύστημα.
7. Laszlo – Radial Nerve [Lydian Label]
Ο ταλαντούχους Laszlo (aka Aaron Wheeler) είναι η πρώτη άλμπουμ κυκλοφορία της ανεξάρτητης Lydian Label, η οποία έχει κερδίσει την συμπάθεια και την υποστήριξη αρκετών indie-media τα τελευταία δύο χρόνια. Ο τίτλος Radial Nerve είναι εμπνευσμένος από το νεύρο του δεξιού χεριού που έσπασε μερικά χρόνια πριν ο Laszo, με τους γιατρούς να μην του δίνουν ελπίδες για να ξανασυνθέσει στο πιάνο. Παρόλα αυτά, το μέλλον δικαίωσε τη δύναμη της θέλησής του και έτσι, μετά από μια επιτυχημένη καριέρα στη σύνθεση μουσικής για την τηλεόραση, παρουσιάζει τώρα έναν δίσκο ο οποίος ισορροπεί μοναδικά σε όλες τις μουσικές επιρροές του. Από τους εκπροσώπους της contemporary jazz Avishai Cohen και Esibourne Svensson ή τους ψυχεδελικούς βιρτουόζους (Chick Corea) και τους κλασικούς Claude Debussy, Igor Stravinsky μέχρι τον Ryuichi Sakamoto, τον Frank Zappa και τις σύγχρονες ηλεκτρονικές αυθεντίες των Aphex Twin, Akufen και Matthew Herbert, o Laszlo παρουσιάζει έναν δίσκο που, αν δεν μασήσει σε επίπεδο παραγωγής, έχει όλα τα φόντα να ξεχωρίσει σε επίπεδο σύνθεσης και ενορχήστρωσης. Feel-good μελωδίες στο "Mr Sunshine", τεμπέλικος μινιμαλισμός στο "Anatolia", folk electronica στο "Bohemian Groove” και υπόνοια indie καλοκαιρινού χιτ στο πολυφωνικό "NRV". Αν όντως όλα τα ορχηστρικά μέρη ηχογραφήθηκαν live, θα περίμενα να νιώσω λίγο καλύτερα τις δυναμικές τους γιατί ο τρόπος που γράφει μουσική ο Laszlo όχι μόνο δεν περνά απαρατήρητος αλλά επιπλέον τον καθιστά κι έναν από τους διαδόχους του ήχου που αρκετά καλοκαίρια πριν λατρέψαμε από γκρουπ σαν τους Lemon Jelly.
8. T.E.E. (aka Turzi Electronique Experience) – Education [Record Makers]
Το τέταρτο άλμπουμ του Γάλλου T.E.E. κυκλοφορεί από τη Record Makers του Sebastien Tellier (κρατήσου, λίγες γραμμές πιο κάτω) στα τέλη Σεπτέμβρη και στην παραγωγή βρίσκεται ο ταλαντούχος κύριος Pilooski. Οι τελευταίες ηχογραφήσεις των Kraftwerk καθώς και οι ΚLF φαίνεται να αποτελούν τα σημεία αναφοράς του Education, που ακούγεται –μάλλον λόγω παραγωγού– το ίδιο ευχάριστο και disco-περιπετειώδες με τον πρόσφατο δίσκο των Discodeine. Με βάση τα λεγόμενα του δημιουργού, αν το προηγούμενο άλμπουμ του Made Under Authority (2006) ήταν το πλέον άμεσο στη σχέση του με τον ακροατή (δεδομένου ότι η σύνθεση, ηχογράφηση και κυκλοφορία έγιναν ταχύτατα), η νέα του κυκλοφορία αποτελεί κάτι σαν το πορτραίτο του καλλιτέχνη από τη γέννησή του μέχρι την πατρότητα. Φιλοσοφίες πίσω από τους ήχους, θα μου πείτε, και οι Γάλλοι μας συνηθίζουν σε κάτι τέτοια αλλά ο δίσκος είναι πραγματικά καλός και τις στιγμές που δεν πέφτει στην παγίδα να θέλει να πιάσει λίγο από το hype της κορεσμένης Ed Banger αναδεικνύεται σε ένα βαθύ disco-pop διαμαντάκι. Κομμάτι ακατέργαστο βεβαίως, όπως συνηθίζει να παρουσιάζει από άποψη στις παραγωγές όπου εμπλέκεται ο Pilooski. Ξεχωρίζουν το ομώνυμο και το νέο single "Connaissance".
9. Azari & III - Azari & III [Turbo]
Κάποιες φορές έχει τύχει να μοιράζομαι μαζί σας πράγματα που δεν τα συναντά κανείς εύκολα ακόμα και σε εξειδικευμένες πηγές μουσικής ενημέρωσης. Άλλες, η δύναμη που κρύβει ένας δίσκος ή μια νέα μπάντα είναι τέτοια ώστε δεν μπορεί παρά να σε περιορίσει στο να παίξεις τον ρόλο του ψευτοσωσία και να ψευτοπροβλέψεις το επόμενο hype. Αν λοιπόν στο πρώτο μισό του 2011 η χορευτική σκηνή ανήκε στους Art Department, τότε το καλοκαίρι και το δεύτερο μισό της χρονιάς φαίνεται να ανήκουν στους (επίσης Καναδούς) Azari & III. Η απάντηση του Καναδά στην έξυπνη disco house pop των Hercules & The Love Affair και της Νέας Υόρκης βρίσκεται στο ντεμπούτο άλμπουμ τους (που είναι κάτι σαν intelligent dance hit parade) και κυκλοφορεί 8 Αυγούστου από την Turbo του πάντα αεικίνητου Tiga. Έχοντας ήδη υποχρεώσει από τα singles του 2010 "Ηungry For The Power" και "Reckless (With You Love)" μια υπολογίσιμη σε αριθμό και φήμη οντότητα DJs να υποστηρίξουν και να παίζουν μαζικά τον ήχο τους, η δισκογραφική επιστροφή του κουαρτέτου δεν μας δίνει μόνο μια άπαιχτη εντεκάδα από υποψήφια singles, αλλά προσφέρει κι ένα ολοκληρωμένο πακέτο για το πώς η ποπ έχει θέση στις πίστες χωρίς τις δηθενιές παραγωγών όπως ο David Gueta. Από το εναρκτήριο πρόσφατο single "Into The Night" μέχρι τη deep disco house του επερχόμενου single "Manik" και με ενδιάμεσες στάσεις για τη dancefloor μελαγχολία του "Μanhooker" και την τέκνο-όπερα του "Undecided", το ομώνυμο ντεμπούτο των Azari & III είναι γεμάτο από κολλητικά vocal lines, αναλογικά synths και disco house μπασογραμμές που θα κάνουν μάγκες όσους DJs τους τιμήσουν και θα χορέψουν ασταμάτητα τις κορασίδες. Λυπάμαι μόνο που δεν θα μπορούσαν να μου ανήκουν τα εύσημα σε αυτήν τη μουσική πρόταση καθότι είμαι σχεδόν σίγουρος ότι πολύ σύντομα όλα τα μουσικά media θα μιλούν για ένα άλμπουμ με classic future feel.
10. Sebastien Tellier – Love Songs [Reccord Makers]
Και ασφαλώς εδώ έχουμε επίσημα το καλύτερο άλμπουμ που μπορείτε να ακούσετε φέτος τον Αύγουστο (αν δεν το έχετε κάνει ήδη). Τίποτα παραπάνω από ό,τι επισημαίνει ο τίτλος αλλά αλίμονο κι αν δεν έχετε έρθει «πιο κοντά» ακούγoντας μερικές από τις πιο αγαπησιάρικες στιγμές του λευκού Marvin Gaye. Το 2000 ξεκίνησε την καριέρα του με το L' Inroyable Verite, σε μίξη του Mr. Oizo. Εκεί βρίσκονταν τόσο τα "Fantino" (που χρησιμοποιήσε η Coppolla στο Lost In Translation) όσο και το "Universe", το οποίο συνοδεύει τη μόνη δημόσια εμφάνιση των Daft Punk χωρίς στολές, στο φιλμ Electroma. Το 2004 ήρθε το Politics και η ιδέα να προσλάβει τον καλύτερο drummer στον κόσμο (Tony Allen) για τα ρυθμικά μέρη. Τα 8 λεπτά του "La Ritournelle" θα πρέπει να συγκλονίζουν εξίσου τόσο τους drummers ποπ σχημάτων όσο και όσους τη χρονιά εκείνη ένιωθαν έστω και λίγο ερωτευμένοι. Ο Philippe Zdar, ο οποίος πρόσφατα έκανε τις παραγωγές των Phoenix και Beastie Boys, ήταν και τότε πίσω από την κονσόλα δηλώνοντας –ακόμα και σήμερα– ότι πρόκειται για την καλύτερη mix δουλειά του ever. Το Sessions του 2006 ήταν το στοίχημα: 10 κομμάτια μέσα σε μία μέρα και μια ανατρεπτική διασκευή στο "La Dolce Vita" του Christophe. Το 2008 υποχρέωσε τον Guy Manuel de Homem-Christo των Daft Punk να του κάνει παραγωγή στο Sexuality (η μοναδική εκτός Daft Punk συνεργασία του σε τέτοιο επίπεδο) και τη γαλλική τηλεόραση να τον στείλει στην Eurovision. Το Love Songs κυκλοφορεί σε digital only έκδοση και περιλαμβάνει τα προαναφερθέντα tracks συν 3 σπάνιες ηχογραφήσεις απο live στην Ιαπωνία και 2 bonus tracks από το O.S.T της ταινίας Narco. Τίποτα σπουδαίο και τίποτα καινούργιο, θα επαναλάβω, ωστόσο αν αυτή η συλλογή από ερωτοτράγουδα λείψει από τις φετινές διακοπές σας θα έχετε χάσει απόλυτες στιγμές τρυφερότητας υπό τις μελωδίες ενός τύπου που στο μέλλον θα τον θυμόμαστε ως τον Leonard Cohen, Serge Gainsbourg και Εnnio Morricone σε ένα. Ο Tellier είναι τόσο θεός, λέμε. Κόψε φάτσα και βγάλε συμπέρασμα...
5 singles για τα dance charts του Αυγούστου
1. Maceo Plex – Falling [Visionquest]
This one can't fail! Ο Μaceo Plex διανύει μεγάλη χρονιά και σχεδόν ό,τι ακουμπά το μετατρέπει σε club hit. Οι Visionquest το είδαν να έρχεται και του τσίμπησαν αποκλειστικό track με euphoric disco house προεκτάσεις για το EP τους με τα κομμάτια/προτάσεις του label για τις παραλίες. I fall in love with you baby...
2. Μ.C.D.E. – L.O.V.E. Remixes [!K7]
Τα αρχικά για το Μotor City Drum Ensemble και το υπερ-cool νέο DJ kicks του. Το αποκλειστικό κομμάτι που έστησε ο ίδιος για τη συλλογή φέρει τον τίτλο L.O.V.E. και αναμένεται να κυκλοφορήσει με τη συνοδεία ενός εξαιρετικά n.y. deep remix του Kyle Hall. Μπορώ να φανταστώ τους φίλους μας στην αυλή του Sunday Best στη Νέα Υόρκη να κλείνουν τα μάτια και να το απολαμβάνουν...
3. Εsperanza – Sirena [Gomma]
Το πρώτο κομμάτι από το νέο EP των Esperanza που μόλις υπέγραψαν στη Gomma είναι αυτό το δροσερό αεράκι την ώρα που πέφτει ο ήλιος και εσύ πίνεις μοχίτο στη Ρακεντιά. Chill out απ’ το μέλλον και μάλλον το τελευταίο πράγμα που θα περίμενα από τη Gomma.
4. Hypnolove – Holiday Reverie EP [Record Makers]
Οι Γάλλοι έπιασαν το νέο disco funk από τα κέρατα και συνεχίζουν ακάθεκτοι. Το project των Hypnolove από την Τουλούζ, αφού έγινε γνωστό στο γαλλικό ραδιόφωνο μέσω των διασκευών του σε Feist και χάρη στα remix του σε Sebastien Tellier, μας προσφέρει –σε παραγωγή του περίφημου Mickey Moonlight– το disco pop single του καλοκαιριού. Ψάξτε για το βίντεο-κάψιμο, επίσης σε σκηνοθεσία Mickey Moonlight.
5. Mount Kimbie – Carbonated [Hot Flush]
Ακούω την αγάπη, που θα έλεγε και ο Mr. Z προσποιούμενος τον Αγγελάκα. Στο νέο του EP μετά το εξαιρετικό περσινό ντεμπούτο Crooks And Lovers ο ταλαντούχος Mount Kimbie συνεχίζει να γοητεύει και να βουτά στα υγρά dubstep-o-house beats, βγάζοντας στον αφρό πανέμορφες μελωδίες, οι οποίες, σε αρμονία με την εξαιρετική παραγωγή του, δείχνουν το μέλλον. Λίγο πριν το ξημέρωμα αυτό ακούγεται ιδανικό.