Ποιον ανυπομονείς να δεις live στο φετινό Off The Hook και γιατί; 

Κώστας: Προσωπικά, οι καλλιτέχνες που με έχουν ενθουσιάσει περισσότερο στο φετινό Off the Hook είναι ο Εθισμός και η Santa Salut. Για τον Εθισμό νομίζω είναι προφανής ο λόγος, αφού κυκλοφόρησε φέτος μαζί με τον Mellow, έναν από τους καλύτερους underground δίσκους των τελευταίων χρόνων και συγκεκριμένα με το “Documento” να είναι το τραγούδι του καλοκαιριού μου, αν όχι της χρονιάς. Από την άλλη η Santa Salut θεωρώ πως φέρνει μια πολύ φρέσκια θηλυκή οπτική σε έναν ήχο πιο old school, ταξιδεύοντας τον ακροατή στους δρόμους της Καταλονίας, με το άπταιστο ισπανόφωνο flow της.

Άννα: Νομίζω ότι φέτος ξεκάθαρα ανυπομονώ να δω τον Εθισμό γιατί είναι η χρονιά του, μετά από την κυκλοφορία του δίσκου του Millennials, που σίγουρα σε live θα πάρει την τελική μορφή του. Σημαντικό επίσης για μένα είναι ότι ο Εθισμός είναι ATH παιδί και στα live του στην πόλη, το παθος του είναι διαφορετικό, πιο έντονο (το απεδειξε αλλωστε και στη συναυλία του στο Στάδιο Ριζούπολης πριν λίγο καιρό) και για αυτό δεν χάνω ευκαιρία να τον δω ζωντανά. Θέλω επίσης να ακούσω τους Γάλλους IAM, γιατί η Γαλλική rap είναι ένα είδος που πάντα με εντυπωσίαζε και έτσι μου δίνεται η ευκαιρία να το εξερευνήσω περισσότερο.

Σόνια: Δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσεις δύο ονόματα από ένα τέτοιο line-up. Παρόλα αυτά απαντώ πως, εκτός από τη Χαρά και τη Santa Salut, περιμένω να ακούσω τον ΛΕΞ γιατί η ενέργεια των live του είναι ξεχωριστή και συγκινητική. Δεν γίνεται να τον χάσεις. Από τα ονόματα της ξένης σκηνής ανυπομονώ να δω τους Delinquent Habits, διότι πιστεύω πως συνδυάζουν άψογα ωμό ραπ ήχο και funky - ξεσηκωτικό vibe, γεγονός που τους κάνει must see στο φετινό φεστιβάλ.

Πέννυ: Στο φετινό Off The Hook ανυπομονώ απίστευτα πολύ να ακούσω την Santa Salut και τον ΛΕΞ. Προφανώς αρπάζω οποιαδήποτε ευκαιρία μου δίνεται να ακούσω ζωντανά τον ΛΕΞ, ειδικά τα τελευταία χρόνια που τα shows του είναι αρκετά περιορισμένα, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Κάθε του κομμάτι με ταξιδεύει στις καταστάσεις που μας διηγείται ο Θεσσαλονικιός ράπερ και με κάνει να ταυτίζομαι στο έπακρο με κάθε του στίχο. Μ΄ αρέσει γιατί στις συναυλίες του μπορώ να ακούσω από τις πιο παλιές βγαλμένες από τους δρόμους της Θεσσαλονίκης ρίμες, μέχρι τις νέες “πατημένες” σε new-school beats. Από την άλλη, όποτε ακούω την τόσο δυναμική Santa Salut σκέφτομαι πόσο θα με εξίταρε να την δω στην σκηνή να με ταξιδέψει με το ισπανικό flow της. Είναι μια φρέσκια προσθήκη στην ραπ σκηνή, που μας αποδεικνύει πως οι γυναίκες μπορούν να σταθούν ισχυρά σε αυτό τον ανδροκρατούμενο χώρο και είναι μια εμφάνιση που αν την χάσεις, σίγουρα θα το μετανιώσεις.

Αν μπορούσες να διαλέξεις 2 καλλιτέχνες από το lineup για να συνεργαστούν, ποιους θα διάλεγες και γιατί;

Κώστας: Από συνεργασίες θα ήθελα πολύ να δω τι θα έβγαινε από ένα τραγούδι Buzz και Χαράς. Παραγωγός αναμφισβήτητα θα ήταν ο Ντόλος, γιατί θέλω να δω την Χαρά σε «κλίμα» Zoro & Buzz, αλλά με την ίδια εκρηκτική ενέργεια που πατάει στα beat. Ο Buzz σε κάθε περίπτωση θα είναι «άχαστος» και οι στίχοι θα ξεσηκώσουν. Αυτός ο συνδυασμός πιστεύω πως θα φέρει μια grime κομματάρα.

Άννα: Θα ήθελα να δω μια συνεργασία του ΛΕΞ με τη Santa Salut, που εχει εντελώς διαφορετικό ήχο από εκείνον. Η ένωση δύο φαινομενικά ανόμοιων ακουσμάτων, καταλήγει συνήθως στα πιο ανατρεπτικά και επιτυχημένα τραγούδια. Μπορει να δούμε έτσι και μια διαφορετική πλευρά των δύο rappers σε σχέση με αυτή που ξέρουμε. Άλλωστε -όπως παρατηρούμε και στα περισσότερα feat-, ο κάθε καλλιτέχνης στο τέλος καταφέρνει να κρατήσει τα καλύτερα στοιχεία του εαυτού του και της μουσικής του.

Σόνια: Από το lineup του Off The Hook θα ήθελα σίγουρα να δω συνεργασία της Santa Salut με τη Χαρά, δυό πολύ δυνατές προσωπικότητες από Ισπανία και Ελλάδα. Η καθεμία με το δικό της ξεχωριστό στυλ και flow θα ταίριαζαν τέλεια μαζί σε ένα κομμάτι. Έχουμε ήδη ακούσει feat της Santa Salut με Mira, Ms Morris, Vikkie και Lunar στο κομμάτι Chula Cypher, και σίγουρα μια αντίστοιχη συνεργασία θα «ζούσε» στα ακουστικά μου για πολύ καιρό. Όπως πάντα, αγαπάμε και στηρίζουμε γυναικείες φωνές στη ραπ σκηνή και θα θέλαμε να δούμε περισσότερα ονόματα γυναικών στα επόμενα lineup του Φεστιβάλ.

Πέννυ: Θα ήθελα πολύ να ακούσω μαζί σε ένα rap κομμάτι, να τρέχουν παράλληλα τα γεγονότα στα δυο μεγαλύτερα και ταυτόχρονα πιο «σκοτεινά» κέντρα της χώρας μας. Κατά την γνώμη μου, οι δύο rappers που μπορούν να μας κάνουν να «βιώσουμε» τους δρόμους στις δύο αυτές πόλεις είναι ο Εθισμός και ο ΛΕΞ. Ο Εθισμός γέννημα θρέμμα της Αθήνας, μας περιγράφει με κάθε ευκαιρία την πραγματικότητα της ζωής στην πρωτεύουσα και ο ΛΕΞ με τη σειρά του στα είκοσι χρόνια πορείας, είτε σαν solo καλλιτέχνης είτε ως μέλος συγκροτήματος, καθρεφτίζει στους στίχους του τις δυσκολίες και την καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης, κάτι που τον καθιστά έναν από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της πόλης στο hip-hop. Νομίζω ότι μετά από αρκετές αναφορές ο ένας στον άλλον μέσα από τα κομμάτια τους ο καθένας ξεχωριστά, έχει έρθει επιτέλους η στιγμή να δούμε δύο από τους ράπερς της ελληνικής σκηνής που δεν κάνουν συχνά συνεργασίες, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν ένα επικό κομμάτι.

Τι ξεχωρίζεις στο Off The Hook και γιατί θα πας σε αυτό φέτος αντί να δεις τους καλλιτέχνες live ξεχωριστά;

Κώστας: Το line up του Off the Hook την φετινή χρονιά νομίζω ότι κάνει και ακόμα και εκείνους που αμφισβητούν τη hip-hop σκηνή, να πουν ότι θέλουν εισιτήρια. Οι συναυλίες των καλλιτεχνών ξεχωριστά έχουν μεγάλη αξία θεωρώ, αλλά το φεστιβάλ αυτό είναι σαν γιορτή. Όχι μόνο σε εκθέτει σε νέους καλλιτέχνες που μπορεί να μην πήγαινες σε μία μεμονωμένη συναυλία τους, αλλά αναμειγνύονται και τα κοινά των καλλιτεχνών, κάτι που δίνει πρόσφορο έδαφος για συζήτηση περί της σκηνής και του ραπ γενικότερα. Αυτό θεωρώ δίνει μια ιδιαίτερη ομορφιά στο event αυτό.

Άννα: Προσωπικά ακόμα ανακαλύπτω την rap σαν είδος μουσικής και το γεγονός ότι μου δίνεται η δυνατοτητα με λιγότερα χρήματα να ακούσω πολλούς καλλιτέχνες και να εξερευνήσω ακόμα περισσότερο τη σκηνή αυτή με εξιτάρει. Ξέρω ότι μετά το Off The Hook, μου δίνεται ένα πάτημα να ψάξω περισσοτερο τη μουσική κάποιων από τους καλλιτεχνες του line up αλλά και να συνδεθώ ακόμα πιο πολύ με ένα είδος μουσικής με τόση ιστορία και πάθος όπως είναι η rap. Από κάθε άποψη συμφέρει και είναι μια φεστιβαλική rap εμπειρία, με ελάχιστες αντίστοιχες στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή.

Σόνια: Φέτος, όπως και τις προηγούμενες χρονιές του φεστιβάλ, μπορούμε να δούμε καλλιτέχνες από όλο το κόσμο, από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι Βρετανία, Ισπανία, Γαλλία. Στο διήμερο φυσικά θα παίξουν αγαπημένα μας ονόματα από Ελλάδα, θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε κομμάτια που ήδη ακούσαμε live μέσα στη χρόνια ή άλλα που ίσως δεν είχε πάρει το αυτί μας. Για μένα αυτή η ποικιλομορφία είναι που κάνει το φεστιβάλ ξεχωριστό και πιο ελεύθερο. Διαφορετικοί καλλιτέχνες με άλλους ήχους και στυλ μπορούν να μοιραστούν εμπειρίες, να χορέψουν και ή φωνάξουν με το κοινό, ο καθένας με διαφορετικό τρόπο.

Πέννυ: Το φετινό lineup του Off The Hook δίνει μια τεράστια ευκαιρία σε οποιονδήποτε έχει αμφιβολίες για την rap μουσική, να την εκτιμήσει και να την αγαπήσει. Συνδυάζει μεγάλα ονόματα, τα οποία πάντα σε ελκύουν να τα ακούσεις, με φρέσκους καλλιτέχνες που θα ακούσεις και θα σε εκπλήξουν σε αυτό το festival. Αυτό που με ενθουσιάζει στην ένωση όλων αυτών των καλλιτεχνών είναι ότι μας δίνεται ένα πάτημα να ακούσουμε ταυτόχρονα διάφορα είδη της ελληνικής, της ξένης και της fem rap μουσικής και να συνειδητοποιήσουμε πόσο μας εκφράζει αυτό το είδος μουσικής και πόσο έχει εξελιχθεί στιχουργικά και μουσικά.

 

To Off The Hook επιστρέφει μεγαλύτερο από ποτέ στο ΟΑΚΑ την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024, με δύο stages και 19 κορυφαία ονόματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Δείτε αναλυτικά το line-up εδώ και προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας από το offthehook.gr

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured