Avopolis

 

Η Αθήνα είναι μια πόλη του λιμανιού και του σαλονιού στα πάντα, συμπεριλαμβανομένης και της μουσικής. Για τις βραδιές εκείνες που θέλεις απλά να βγεις με την παρέα σου, να πιείτε και να τα σπάσετε με φωνές που έχεις ακούσει άπειρες φορές στα ραδιόφωνα και στα CDs, μπορείς να είσαι σίγουρος ότι τα μπουζούκια της πρωτεύουσας ξέρουν πώς να σε ευχαριστήσουν. 

Υπάρχουν δύο μυστικά για εγγυημένη διασκέδαση στα μπουζούκια της Αθήνας, όποιος και αν είσαι. Το πρώτο είναι να κάνεις μια μικρή έρευνα, ώστε να μάθεις ποιος εμφανίζεται πού και να επιλέξεις το μουσικό σχήμα που σε ενθουσιάζει περισσότερο. Έτσι, ομαλά, περνάμε και στο δεύτερο μυστικό το οποίο έχει να κάνει με το γεγονός ότι η κράτηση στα μπουζούκια της Αθήνας μέσω του kratisinow.gr από νωρίς, για όποιο πρόγραμμα και αν σου «γυάλισε», είναι απαραίτητη. Κάθε βράδυ γίνεται χαμός και δεν είναι καθόλου απίθανο, όταν φτάσεις εσύ στο μαγαζί την επίμαχη νύχτα, να είναι ήδη όλα τα τραπέζια κλεισμένα. 

Από γνήσια σκυλάδικα μέχρι εντυπωσιακά performances

Όταν μιλάμε για μπουζούκια σήμερα, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίζουμε ότι υπάρχει ποικιλία στα μουσικά σχήματα, τα είδη και τα shows που ετοιμάζονται και προβάλλονται. Ναι, το ποτό με τους ξηρούς καρπούς στα τραπέζια και τα λουλούδια στην πίστα είναι κλασικά στοιχεία που δε λείπουν από τα κέντρα αυτά, αλλά, όπως συμβαίνει με τα πάντα πάνω σε αυτήν τη γη, τα μπουζούκια έχουν εξελιχθεί. 

Πλέον μπορεί ο καθένας, ακόμα και αν δεν ξημεροβραδιάζεται ακούγοντας ελληνική μουσική, να βρει ένα πρόγραμμα που θα τον κάνει να θέλει να πάει στα μπουζούκια της Αθήνας. Και όταν πάει, είναι βέβαιο ότι θα αφεθεί ελεύθερος μέσα στον θόρυβο και τον καπνό να τραγουδήσει, να χορέψει και να περάσει υπέροχα –ειδικά αν έχει και καλή παρέα μαζί του. 

Ας αφήσουμε όμως τις θεωρίες και ας δούμε έμπρακτα ότι υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τύποι ελληνικής μουσικής που προσφέρονται και υπηρετούνται στα αθηναϊκά μπουζούκια στις μέρες μας. Το κάθε νυχτερινό μαγαζί έχει τη δική του φιλοσοφία για το τι είναι και πώς επιτυγχάνεται η διασκέδαση. Ένα τυπικό μπουζουξίδικο με σπουδαίες μπάσες φωνές που άνετα μπορεί να σε μεταφέρει σε παλαιότερες δεκαετίες ελληνικών μεγαλείων είναι το Εμπατή North Live Stage με το καθαρά λαϊκό σχήμα Αδαμαντίδης - Στανίση. Οι γλεντζέδες που είναι γεννημένοι λίγο πριν το 2000 δε γίνεται να μην ενθουσιαστούν και μόνο στο άκουσμα του μουσικού διδύμου Πανταζής - Κοκκίνου στο Romeo Club. Για τους νεότερους, ο Πέτρος Ιακωβίδης με τη Ζόζεφιν στο Vog Club ή η Νατάσα Θεοδωρίδου με την Αναστασία στην Ακτή Πειραιώς είναι μάλλον πιο κοντά στα μουσικά τους ερεθίσματα. 

Όλα τα σχήματα παραπάνω είναι αρκετά κοντά στην εικόνα που έχουμε για τα καλά, πατροπαράδοτα, ελληνικά μπουζούκια, ακόμα και αν το είδος «στρίβει» λίγο προς το πιο ποπ. Αξίζει όμως να σημειώσουμε ότι υπάρχουν νυχτερινά κέντρα, όπως το Nox, όπου φέτος εμφανίζονται η Δέσποινα Βανδή και ο Αντώνης Ρέμος, που προσφέρουν μια πιο πολυτελή εκδοχή των μπουζουκιών, κυρίως μέσω της χλιδάτης διακόσμησης, των σύγχρονων οπτικοακουστικών δυνατοτήτων και των καλλιτεχνών που εργάζονται για τη δημιουργία ενός φαντασμαγορικού θεάματος.

Για να συνοψίσουμε, τα μπουζούκια της Αθήνας, παρά τις εξελίξεις και τις διαφορές τους, έχουν ένα κοινό και διαχρονικό χαρακτηριστικό: προσφέρουν μια ελληνική εμπειρία διασκέδασης ικανή να κάνει τους πάντες να περάσουν μοναδικά και να γλεντούν με την ψυχή τους μέχρι το πρωί.

Τώρα μάλιστα που ξέρεις και τα μυστικά για μια σίγουρα αξέχαστη βραδιά στα μπουζούκια της Αθήνας, μπορείς να πάρεις άφοβα την παρέα σου και να καταλάβεις γιατί λένε πάντα ότι η διασκέδαση χτυπάει κόκκινο μέχρι το πρωί.          

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Featured