Ναταλία Πετρίτη

«Έφυγε» από τη ζωή ο τραγουδιστής των Four Tops, Duke Fakir, σύμφωνα με την εφημερίδα Detroit Free Press. Το τελευταίο εν ζωή μέλος του θρυλικού συγκροτήματος της Motown πέθανε σε ηλικία 88 ετών, έχοντας ιδρύσει τη μπάντα το 1953 στα 18 του χρόνια. Θα παρέμενε και θα εμφανιζόταν ζωντανά με αυτή για ολόκληρη τη ζωή του. Μετά τον θάνατο των υπόλοιπων μελών των Four Tops, ο Fakir διαμόρφωσε ένα touring lineup και συνέχισε να τραγουδά με το όνομα των Four Tops μέχρι και το 2023. Ο θάνατος του ίδιου οφείλεται σε καρδιακή προσβολή.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Detroit, ο Abdul Kareem “Duke” Fakir υπήρξε αφοσιωμένος αθλητής στο σχολείο. Έτσι θα συναντούσε τον Levi Stubbs, το μελλοντικό του bandmate. Οι δυο τους έγιναν φίλοι μετά από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και ήρθαν κοντά χάρη στην αγάπη τους για τη μουσική. Μαζί με τους Lawrence Payton και Obie Benson σύντομα δημιούργησαν τους Four Aims και έκλεισαν ένα recording session στην Chess Records του Chicago. Σύντομα όμως θα άλλαζαν το όνομά τους για να αποφευχθεί η παρεξήγηση με τους Ames Brothers, υιοθετώντας το όνομα Four Tops.

Αρχικά οι Four Tops δεν κατάφεραν να κυκλοφορήσουν κάτι αξιοσημείωτο στην Chess, προχωρώντας στη συνέχεια σε labels όπως οι Red Top, Riverside και Columbia. Το group έκανε ωστόσο μεγάλες περιοδείες και το 1963 θα κέντριζαν την προσοχή του Berry Gordy Jr., που τους έπεισε να υπογράψουν με τη δική του εταιρία, τη Motown. Αρχικά θα τραγουδούσαν backup σε Motown singles όπως τα “Run, Run, Run” και “When the Lovelight Starts Shining Through His Eyes” των Supremes, στη συνέχεια όμως θα κυκλοφορούσαν το “Baby I Need Your Loving”. Αυτό ήταν και το πρώτο μεγάλο τους hit, φτάνοντας στο No. 11 του Billboard Hot 100 chart.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’60 και έπειτα, οι Four Tops κατέκτησαν για τα καλά τα charts με πολλά singles τους να κατακτούν την κορυφή συνδυάζοντας το pop στοιχείο με τη gospel μουσική. Μερικά από αυτά ήταν τα “I Can’t Help Myself (Sugar Pie Honey Bunch)”, “Reach Out, I’ll Be There”, “Standing in the Shadows of Love”, “It’s the Same Old Song”, “Something About You” και “Loving You Is Sweeter Than Ever”. Οι Four Tops κυκλοφόρησαν συνολικά 27 studio albums με το original lineup τους ως κουαρτέτο, αλλά και μια σειρά από συνεργασίες με τις Supremes.

Το original Four Tops roster κράτησε για 43 χρόνια, ενώ ο Fakir εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame το 1990 ως μέλος τους. Επίσης έλαβε το Grammy Lifetime Achievement Award το 2009, ενώ έχει τιμηθεί ως ένας από τους Top 100 Recording Artists of All Time από το Billboard. Το 2022, ο Fakir κυκλοφόρησε στην Omnibus Press ένα memoir για τη ζωή του με τίτλο I’ll Be There: My Life with the Four Tops.

 

Ακολούθησε το Avopolis Network στο Google News

 

Διαβάστε Ακόμα

Featured

Best of Network

Δεν υπάρχουν άρθρα για προβολή