Στα 74 του χρόνια και έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός συνθέτης της ηλεκτρονικής μουσικής και για πολλούς «νονός της techno», Klaus Schulze. Ο γερμανικής καταγωγής Schulze πέθανε στις 26 Απριλίου, ενώ την είδηση έκανε γνωστή ο Frank Uhle, managing director της δισκογραφικής εταιρίας του καλλιτέχνη, SPV.
Γεννημένος στο Βερολίνο το 1947, ο Schulze έπαιζε drums και κιθάρα σε διάφορες τοπικές μπάντες από τις αρχές μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του ’60. Ο Schulze φημιζόταν για την πειραματική προσέγγιση των μουσικών οργάνων τα οποία και έπαιζε, χρησιμοποιώντας ανατρεπτικά αντικείμενα και τεχνικές για να παράξει μουσική.
Το 1968 βρέθηκε να παίζει drums για το βερολινέζικο rock trio των Psy Free, από τους οποίους όμως και αποχώρησε για να συνεχίσει στους Tangerine Dream την επόμενη χρονιά. Ο Schulze ηχογράφησε τα κρουστά για το ιστορικό ντεμπούτο του συγκροτήματος, Electronic Meditation, που κυκλοφόρησε το 1970.
Οι δρόμοι του Schulze με τους Tangerine Dream χώρισαν για ένα διάστημα (προτού ο ίδιος επιστρέψει στο συγκρότημα στα 1970s και τα 2000s) όταν ο ίδιος δημιούργησε την underground jam band των Ash Ra Tempel, μαζί με τους Manuel Göttsching και Hartmut Enke.
Ο Schulze ξεκίνησε μια άκρως επιτυχημένη solo καριέρα μετά την κυκλοφορία του ομώνυμου δίσκου των Ash Ra Tempel το 1971. Το ντεμπούτο του το 1972 με τίτλο Irrlicht ηχογραφήθηκε με τη χρήση μόλις ενός παλαιού μουσικού οργάνου και ενός πειραγμένου ενισχυτή, για να συνεχίσει με το Cyborg να πειραματίζεται με τη χρήση του VCS 3 synthesizer, δημιουργώντας επί της ουσίας μερικά από τα πρώτα δείγματα ambient μουσικής παγκοσμίως.
Μερικά από τα πιο σημαντικά του έργα είναι οι δίσκοι Moondawn του 1976, Mirage του 1978 και το X της ίδιας χρονιάς.
Στη μακροχρόνια καριέρα του, ο πολυγραφότατος Schulze κυκλοφόρησε περισσότερα από 50 solo LPs, με το τελευταίο μάλιστα να αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 10 Ιουνίου. Το lead single αυτού, “Osiris - Pt. 1”, κυκλοφόρησε επίσημα μόλις πριν από δύο εβδομάδες.
Η καινοτόμα χρήση των synthesizers και των samples οδήγησε εδώ και χρόνια στον χαρακτηρισμό του Klaus Schulze ως «νονού της techno», ενώ οι μοναδικές τεχνικές του διαμόρφωσαν ολόκληρη τη βερολινέζικη μουσική σχολή του είδους. Ο ίδιος έστρωσε ουσιαστικά τον δρόμο για μετέπειτα genres της ηλεκτρονικής μουσικής όπως η ambient, η IDM και δεκάδες ακόμη sub-genres της σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής.
Όταν ο Hans Zimmer κλήθηκε να δημιουργήσει το μουσικό score για το Dune reboot την περσινή χρονιά, το κομμάτι του Schulze από το 1978 με τίτλο “Frank Herbert” χρησιμοποιήθηκε σε μια από τις συνθέσεις του. Ο ίδιος ο Schulze είχε μάλιστα κυκλοφορήσει το 1979 έναν δίσκο με τίτλο Dune, σαφώς επηρεασμένος από τη σειρά βιβλίων του Herbert.
Ολόκληρη η φιλοσοφία του Schulze ως προς τη μουσική δημιουργία και την ανάγκη για εξέλιξη αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι ο ίδιος αρνείτο συστηματικά την επανακυκλοφορία παλαιότερων δουλειών από τον μουσικό του κατάλογο. Σε συνέντευξή του από το 1997 είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Αν ένας καλλιτέχνης δεν μπορεί να ενθουσιάζει πια το κοινό, τότε αυτό είναι και το τέλος του».
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Klaus Schulze δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να μας ενθουσιάζει.