Ραγδαίες ήταν οι εξελίξεις μετά τα όσα έγιναν το προπερασμένο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, όταν αστυνομικοί συνέλαβαν μια γυναίκα μουσικό που έπαιζε στον δρόμο απέναντι από το Αστυνομικό Τμήμα στην Αριστοτέλους και στη συνέχεια τη μήνυσαν για επαιτεία.
Οι αντιδράσεις του καλλιτεχνικού κόσμου ήταν άμεσες, ωστόσο η αστυνομία δεν δέχτηκε σε πρώτη φάση να μιλήσει με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μουσικών, Πέτρο Κάραλη. Εκ μέρους στη συνέχεια του Σωματείου Μουσικών Βορείου Ελλάδος, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης προανήγγειλε άηχη διαμαρτυρία των μουσικών της Θεσσαλονίκης έξω από το Αστυνομικό Τμήμα που βρίσκεται στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ ζήτησε παρέμβαση της πολιτείας σε νομοθετικό επίπεδο.
Η διαμαρτυρία έγινε όντως, την περασμένη Τετάρτη, έξω από το αστυνομικό τμήμα του Λευκού Πύργου στην πλατεία Αριστοτέλους. Παρών μάλιστα ήταν και ο Manu Chao, ο οποίος δήλωσε ότι ανάλογα προβλήματα είχαν στο παρελθόν και στη Βαρκελώνη και σημείωσε ότι «πρέπει να κάνουμε τους πάντες να καταλάβουν ότι η μουσική του δρόμου και η τέχνη του δρόμου είναι Πολιτισμός». Στο σημείο εκείνο, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης έβγαλε ανακοίνωση διάψευσης των όσων είχαν λάβει χώρα, λέγοντας ότι έγινε μόνο προσαγωγή και τα περί υποβολής μήνυσης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
45 βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έφεραν ωστόσο το θέμα στη Βουλή και κατατέθηκε σχετική τροπολογία, η οποία στη συνέχεια υπερψηφίστηκε. Καταργήθηκε έτσι και επίσημα το άρθρο 407 του Ποινικού Κώδικα περί επαιτείας, το οποίο την όριζε ως πταίσμα. Η τροπολογία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο τροποποιεί τη νομοθεσία αναφορικά με τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης.
{youtube}IBsAOXfhxNo{/youtube}
- Πληροφορίες
- news.team
Δικαίωση για τους μουσικούς του δρόμου
Καταργήθηκε το άρθρο του Ποινικού Κώδικα που επέτρεπε τη δίωξη της επαιτείας, μετά τα όσα έγιναν στη Θεσσαλονίκη